Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ένα βραχυκύκλωμα, εικάζεται, ήταν η αιτία για την εκδήλωση φωτιάς σε ιστιοφόρο (που λίγη ώρα νωρίτερα είχε ελλιμενιστεί στο τουριστικό καταφύγιο) την Τρίτη το μεσημέρι…

Το αλιευτικό και τουριστικό καταφύγιο του νησιού μας φιλοξενεί χειμώνα και καλοκαίρι ιστιοφόρα, τα περισσότερα εκ των οποίων «πιάνουν» εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια άλλα για μερικά εικοσιτετράωρα ελλιμενίζονται σε αυτό. Την προηγούμενη Τρίτη το μεσημέρι, ένα ιστιοφόρο λίγο μετά τον ελλιμενισμό του, «αναστάτωσε» πολύ κόσμο στην περιοχή της Μικρής Σκάλας. Αιτία και αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι άρπαξε φωτιά στην καμπίνα του, όπου βρίσκονταν τα μέλη μιας τετραμελούς, γαλλόφωνης οικογένειας.  

 Ο μαύρος καπνός «σήκωσε στο πόδι» όλους όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο του καταφυγίου. Εκεί, χωρίς χρονοτριβές και τα στελέχη του Λιμεναρχείου Νάξου. Και τα πυροσβεστικά μέσα – εργαλεία που είναι εγκατεστημένα στο καταφύγιο  λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκεί, σε περίπου 20’ λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς ήταν επανδρωμένο και το πυροσβεστικό όχημα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου.
Δεν ήταν μεγάλης εκτάσεως και εντάσεως η φωτιά που «άναψε» στην καμπίνα του ιστιοφόρου, γι’ αυτό και η κατάσβεσή της δεν «πήρε» χρόνο πολύ…
Σε ό,τι έχει να κάνει με την λεγόμενη ενεργητική πυροπροστασία και συγκεκριμένα με τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στους τουριστικούς λιμένες, οι κείμενες διατάξεις αναφέρουν ότι: α) όλοι οι τουριστικοί λιμένες σκαφών αναψυχής υποχρεούνται να λαμβάνουν τα παρακάτω προληπτικά μέτρα: α) Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία με τους τρόπους ενέργειας του προσωπικού σε περίπτωση ενάρξεως πυρκαγιάς, στην ελληνική γλώσσα και σε μία τουλάχιστον άλλη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αλλοδαπούς θαμώνες του συγκεκριμένου λιμένα σκαφών αναψυχής. β) Οι ιδιοκτήτες ή οι εκμεταλλευτές των σκαφών που εξυπηρετούνται (σ.σ.: στην προκειμένη περίπτωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου) στις εγκαταστάσεις του τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής πρέπει να λαμβάνουν γραπτές οδηγίες ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης επικίνδυνης καταστάσεως, στην ελληνική και σε μία τουλάχιστον άλλη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές σκαφών του συγκεκριμένου τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής. γ) Ανάρτηση κατάλληλων προειδοποιητικών πινακίδων απαγορεύσεως καπνίσματος και χρήσεως γυμνής φλόγας στους χώρους αποθηκεύσεως ή διανομής υγρών καυσίμων ή άλλων εύφλεκτων υγρών ή αερίων, στους στεγασμένους ή περιφραγμένους χερσαίους χώρους αποθηκεύσεως σκαφών, στους χώρους όπου αποθηκεύονται συσσωρευτές και γενικά στους επικίνδυνους χώρους και τους χώρους που εγκυμονούν κινδύνους. δ) Σε τουριστικούς λιμένες σκαφών αναψυχής των οποίων οι είσοδοι κλειδώνονται κατά οποιοδήποτε χρονικό διάστημα του 24ώρου και δεν απασχολούν προσωπικό συνεχούς φυλάξεως καθ’ όλο το 24ωρο, η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να έχει την δυνατότητα εύκολης προσβάσεως. Για τον σκοπό αυτόν, οι φορείς διαχειρίσεως των προαναφερομένων τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής, υποχρεώνονται να διαθέτουν αντικλείδια, μαγνητικές κάρτες ή τα άλλα μέσα διανοίξεως θυρών που χρησιμοποιούνται για την απασφάλιση των κεντρικών εισόδων στην τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία. ε) Χρήση κλειστών μεταλλικών δοχείων αποθέσεως απορριμμάτων. Τα απορρίμματα της εγκαταστάσεως πρέπει να αδειάζονται σε μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται σε χώρο που εγκυμονεί κινδύνους. Απαιτείται ο τακτικός καθαρισμός κάδων. στ) Σήμανση θέσεως πυροσβεστικών υλικών και μέσων, καθώς και των επικίνδυνων υλικών και χώρων.
Χθες, κατά την διάρκεια του εν λόγω «επεισοδίου» στο τουριστικό και αλιευτικό καταφύγιο Νάξου, πλην όλων των άλλων το «παρών» έδωσε και ο κ. Νίκος Σπυριδωνόπουλος, ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου είναι ο επιτετραμμένος – αρμόδιος υπάλληλος για την ευταξία στον εικονιζόμενο χώρο.  γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου