Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Δημήτρης Παπαδόπουλος, σεφ: «Κρατάμε την παράδοση, αλλάζουμε την όψη!»

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και υπεύθυνος της Λέσχης για Νάξο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη και Μικρές Κυκλάδες, έστησε περίπτερο σε HORECA και FOODEXPO, στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, για την προβολή των προϊόντων του νησιού μας και μόνο…
«Κρατάμε την παράδοση, αλλάζουμε την όψη!», μου δήλωσε, επιστρέφοντας από την FOODEXPO στο νησί μας, προ ωρών, ο κ. Παπαδόπουλος. Να πως μας περιγράφει το φετινό «οδοιπορικό» του...
 στις δύο φημισμένες εκθέσεις:
«Και στην φετινή HORECA 2014 (7-10/2) και στην FOODEXPO (15-17 Μαρτίου) η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, μου παραχώρησε ένα σημείο, στον εκθεσιακό χώρο του Metropolitan Expo Center, στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, για να τοποθετήσω τα προϊόντα του μαγαζιού μου, του «Ραντεβού» και να λειτουργήσω ως ιδιώτης. Τιμής ένεκεν όλα αυτά, χωρίς δηλ., να πληρώσω ούτε ένα ευρώ. Όμως εγώ, όπως πάντα κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις, θέλησα να προβάλω να προϊόντα του νησιού μας. Κάποιοι άλλο, από την Τήνο για παράδειγμα, προώθησαν τα προϊόντα του δικού τους του καταστήματος. Αυτά και μόνο.
Την πρώτη φορά (στην πρώτη έκθεση) συγκέντρωσα προϊόντα εγώ, ενώ την δεύτερη σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Λιανό συγκεντρώσαμε προϊόντα από όλα τα τυροκομεία, γλυκά από όλους τους παραγωγούς, από τους ποτοποιούς ποτά, συγκεντρώσαμε, εν πάση περιπτώσει, τα πολλά προϊόντα του νησιού μας, όπως μέλι, κίτρο και πήγαμε και στήσαμε ένα περίπτερο, μοιράζοντας στους επισκέπτες ένα φυλλάδιο, το φυλλάδιο εκείνο που είχαμε βγάλει και πέρσι με τον Δήμο για την γαστρονομία της Νάξου.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Να μη λησμονήσω, Γιάννη, να σου πω ότι χώρο σαν και αυτόν που είχα εγώ με τα προϊόντα της Νάξου τον νοικιάζουν για 1.500 ευρώ. Από τον χώρο λοιπόν αυτόν, το νησί μας διαφημίστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Στην HORECA οι επισκέπτες ήταν πάνω από 130.000, ενώ σε αυτή την τελευταία προ ημερών, υπολογίζω – αφού τα στοιχεία τα επίσημα δεν έχουν βγει ακόμη στην δημοσιότητα – είναι πάνω από 45-50.000
Όσο για τα φυλλάδια έχω να σου πω ότι ‘φύγανε’ όλα όσα είχε εκδώσει ο Δήμο μας και τη μία φορά και την άλλη. Εκθέσεις αφορούσαν επαγγελματίες που είναι εν δυνάμει πελάτες.
Η τελευταία έκθεση της FOODEXPO έγινε για πρώτη φορά. Στην HORECA κάναμε παρουσιάσεις με συνταγές της Νάξου και σε την τελευταία μια παρουσίαση με τα τυριά της Νάξου τα οποία τα σερβίραμε σε κρύα μορφή.
Για μένα, Γιάννη, ο στόχος ήταν ένας: να μπει στο μυαλό του επισκέπτη η Νάξος. Και να μπει μέσω των προϊόντων μας που είναι μοναδικά, μέσω των ανυπέρβλητων συνταγών που το νησί μας έχει για όλα τα εδέσματα και βεβαίως μέσω των φυλλαδίων που αφορούν στο νησί μας.
Προσωπικά εμένα, Γιάννη, δεν με ενδιαφέρει η διαφήμιση των δικών μου προϊόντων, αυτών δηλ. που στην επιχείρησή μου παρασκευάζω, διότι η παραγωγή μου δεν είναι για εξαγωγή από δεν είναι μεγάλη σε ποσότητα. Όπως ξέρεις, εγώ δεν κάνω χοντρική στη Νάξο. Ουδέποτε προέβαλα προϊόντα δικά μου. Και στην εκπομπή της κας Τσουκαλά που προ ετών πήγα, αναφέρθηκα μόνο στο νησί μας. Οτιδήποτε κάνω εκτός Νάξου το κάνω για τη Νάξο. Το νησί μας χρειάζεται προβολή. Μόνο έτσι θα ορθοποδήσουμε όλοι μαζί σε αυτόν τον τόπο.
Έμαθα, Γιάννη, ότι η καλοκαιρινή χρονιά θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Και πιστεύω ότι μέσα από την προώθηση των προϊόντων μας, όχι μόνο προς τα έξω, εκτός Νάξου δηλαδή, αλλά και στα δικά μας τα τουριστικά καταλύματα και καταστήματα εδώ στο νησί, η Νάξος να αναβαθμιστεί τουριστικά και θα καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα που όλοι μας επιθυμούμε. Αυτό είναι το ζητούμενο για μένα. Γι’ αυτό κι εγώ, αυτό επιδιώκω και κάνω κάθε φορά που βρίσκομαι εκτός Νάξου.
Γιάννη, είναι ανεπίτρεπτο στην Νάξο να τρως προτηγανισμένη πατάτα Ολλανδίας. Είναι ανεπίτρεπτο να τρως τυριά ευρωπαϊκά και να μην τρως τα τυριά της Νάξου που είναι τα καλύτερα στην χώρα μας. Είναι ανεπίτρεπτο να μην ενισχύουμε με κάθε τρόπο της οικονομία του νησιού μας. Τι να πούμε τώρα για τα γαλακτοκομικά μας. Για τις μαρμελάδες, τι να σου πω; Πρέπει να προωθήσουμε τα δικά μας προϊόντα.
Ο επισκέπτης, Γιάννη, έρχεται στο νησί μας για να γευτεί τα προϊόντα τα δικά μας. Και τις γεύσεις που θα πάρει από την Νάξο θα τον ακολουθούν όλο τον χειμώνα μέχρι να έρθει ξανά στο νησί μας.
Όταν εμείς του δίνουμε όλα αυτά τα ξένα προϊόντα, όπως τα κρουασάν, τις πραλίνες και χίλια δυο άλλα προϊόντα ξενόφερτα… αβγά ‘σκράμπλ’ φερ’ ειπείν, δεν κάνουμε τίποτε… Σε οποιοδήποτε μέρος του Κόσμου και να πάει αυτά τα προϊόντα θα τα βρει. Αυτό που δεν θα βρει πουθενά είναι τα μοναδικά σε ποιότητα δικά μας προϊόντα.
Εμείς, εδώ, έχουμε άλλα πράγματα. Αυτά τα προϊόντα δηλαδή που τρώγαμε από παιδιά.
Εμείς, τρώγαμε βούτυρο με μέλι χτυπημένο. Δεν τρώγαμε πραλίνες.
Εμείς, τρώγαμε την φανουρόπιτα της γιαγιάς. Αυτή η φανουρόπιτα είναι το ελληνικότερο κέικ που υπάρχει. Το γνωστό το ασπρόμαυρο το κέικ το βρίσκεις σε όλο τον Κόσμο.
Εμείς, τρώγαμε το ντοματάβγουλο και όχι αβγά ‘σκράμπλ’. Εμείς, τρώγαμε ελιές που δεν υπάρχουν δυστυχώς σε κανένα ξενοδοχείο. Και αν υπάρχουν, υπάρχουν σε ελάχιστα καταλύματα. Αυτά, φίλε, έρχονται να απολαύσουν οι επισκέπτες του νησιού μας. Τι να σου πω για το μοναδικό λάδι μας. Γι’ αυτά τα προϊόντα, οπόταν μου δοθεί η ευκαιρία πηγαίνω στις εκθέσεις και στήνω έναν χώρο παραδοσιακό και απλό μέσα εκεί κάνω διαφήμιση για το νησί μας.
Και για να κλείσω την κουβέντα μου, να σου πω ότι: Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος - της οποίας είμαι τακτικό μέλος και υπεύθυνος της Λέσχης για Νάξο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη και Μικρές Κυκλάδες, διοργανώνει τη νέα ελληνική κουζίνα που έχει να κάνει με την γεύση του ελληνικού φαγητού. Το σλόγκαν μας είναι: ‘Κρατάμε την παράδοση, αλλάζουμε την όψη!’ Δηλαδή, ένα παραδοσιακό φαγητό θα το παρουσιάσουμε κάπως καλύτερα. Υπάρχουν τρόποι. Όμως, θα παραμείνει παραδοσιακό.  Αυτήν την Νέα Ελληνική Κουζίνα έχουμε δημιουργήσει και προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτή την εποχή.
Το καλοκαίρι του 2016 η Λέσχη Αρχιμαγείρων έχει αναλάβει την Ολυμπιάδα Μαγειρικής στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλο κεφάλαιο αυτό. θα έρθουν 800 σεφ από όλον τον Κόσμο. Φέτος θα γίνει η Ολυμπιάδα αυτή, 2-6/7, στην Νορβηγία, όπου θα πάμε και θα πάρουμε την σημαία για να την φέρουμε στην χώρα μας».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου