Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, η χωραΐτισσα Ανδριανή Ξενάκη, έχει τον λόγο:«Το όλο σύστημα είναι ψηφοθηρικό. Ακόμη και σήμερα, οι αντιδήμαρχοι θέλουν να πηγαίνει ο κόσμος σε αυτούς, για να παίρνουν ψήφους… Θα έλεγα στον δήμαρχο να προσπαθεί να αντιλαμβάνεται και να μαθαίνει, γιατί η άσκηση θέλει γνώση και ταλέντο»

«Θα έλεγα στον δήμαρχο να προσπαθεί να αντιλαμβάνεται και να μαθαίνει, γιατί η άσκηση της εξουσίας θέλει γνώση και ταλέντο»…
Ήταν ήρεμη περισσότερο από κάθε άλλη φορά… Μου μίλησε, χωρίς μαλλιά στην γλώσσα… Αναφέρθηκε σε πολλά και σημαντικά… Τα «ακούμπησε» όλα, διακριτικά… Δεν στρογγύλεψε όμως πράγματα… Και για γεγονότα είχε άποψη και για πρόσωπα, επίσης… * Η σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, η χωραΐτισσα Ανδριανή Ξενάκη, έχει σήμερα τον λόγο…

Η Δημοτική Κοινότητα Νάξου / Ο Δήμαρχος Εμμ. Μαργαρίτης  / Οι αντιδήμαρχοι / Ο Τζίμης Καραπάτης / Ο Γιάννης Μαμουζέλος / Ο Μάκης Συμεώνογλου / Η παραλία / Τα τραπεζοκαθίσματα κ.ά…
«Το όλο σύστημα είναι ψηφοθηρικό. Ακόμη και σήμερα, οι αντιδήμαρχοι θέλουν να πηγαίνει ο κόσμος σε αυτούς, για να παίρνουν ψήφους…


«Γιάννη, γνωστά λίγο ως πολύ σε όλους μας είναι τα θέματα για τα οποία μου ζητάς απαντήσεις. Είχα επ’ αυτών και εξακολουθώ να έχω ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις…

1.        Αναφορικά με το θέμα του προέδρου της Δημοτικής μας Κοινότητας, τη πιο μεγάλης κοινότητας του Δήμου μας, έχω να σου πω ότι πρέπει να ξαναφέρει ο Δήμος τον κ. Συμεώνογλου στην θέση του προέδρου.  Μόνο έτσι θα λειτουργήσει νόμιμα η Δημοτική Κοινότητα Νάξου.
Μάθαμε τα νεότερα για την τροπολογία που αφορά στο πρόσωπο του προέδρου, η οποία προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή. Όμως, αυτή την ώρα που μιλάμε αυτή η τροπολογία, αυτό το σχέδιο νόμου δεν είναι ακόμη σε ισχύ.
Η θητεία μας στη Δημοτική Κοινότητα Νάξου ολοκληρώνετε στις 30 Αυγούστου. θα πρέπει λοιπόν να τον επαναφέρουν στην θέση του τον πρόεδρο κ. Συμεώνογλου. Το επισημαίνω αυτό διότι εδώ και πολύ καιρό η Κοινότητά μας λειτουργεί με παλινωδίες. Και με προβλήματα.
Θέλω να επισημάνω ότι όλες οι αποφάσεις που επί προεδρίας, τώρα, Μαυρογιάννη που έχουν παρθεί είναι παράνομες. Συνεπώς μπορεί ένας πολίτης, αν το επιδώξει, να τια ακυρώσει.

-Επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει προ ετών η Δημοτική Κοινότητα Νάξου;

«Δεν επιτεύχθηκαν. Θα ήθελα και θα έπρεπε, ήταν μεγάλη ανάγκη, η κοινότητά μας να λειτουργήσει απρόσκοπτα.»

-Τι έφταιξε;

«Επειδή αυτή η κοινότητα, ως Δημοτική Κοινότητα Νάξου, λειτούργησε για πρώτη φορά, και λειτουργεί μέσα στο Δημοτικό Κατάστημα, τα πράγματα δεν έγιναν όπως θα έπρεπε… Τι θέλω να πω: Είχαν μάθει οι συνδημότες μας να πηγαίνουν μέσα στο Δημοτικό μας κατάστημα και να απευθύνονται στους αντιδημάρχους για τα ζητήματα που τους απασχολούσαν και να ζητούν από αυτούς τις ενδεικνυόμενες λύσεις. Εξυπηρετούνταν δηλαδή από τους αντιδημάρχους. Ακόμη δε και τώρα πηγαίνουν στους αντιδημάρχους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή που διαμένουν.
Εμείς, συστεγαζόμαστε με την κεντρική διοίκηση του Δήμου μας στο Δημοτικό Μέγαρο, σε άλλο χώρο βέβαια. Αλλά είμαστε ουσιαστικά στον ίδιο χώρο.
Έρχονταν και σε εμάς, στην Δημοτική Κοινότητα Νάξου δηλαδή, και μας έλεγαν τα προβλήματα, ζητώντας λύσεις. Στην συνέχεια εμείς απευθυνόμαστε στην κεντρική διοίκηση του Δήμου προκειμένου να προωθήσουμε τις ενδεικνυόμενες και απαιτούμενες λύσεις. Ακούγαμε όμως από τους αρμοδίους αντιδημάρχους ένα και μόνο πράγμα: «θα γίνει!» Και δεν γινόταν τίποτε, Γιάννη…
Όταν όμως απευθύνονταν στους αντιδημάρχους και μόνο, οι αντιδήμαρχοι τα έλυναν όλα τα προβλήματα. Γι’ αυτό καταλήγω στο συμπέρασμα να σου πω ότι Το όλο σύστημα είναι ψηφοθηρικό.
Οι αντιδήμαρχοι ήθελαν από μόνοι τους να παίρνουν τα προβλήματα επάνω τους και να δίνουν λύσεις, παρακάμπτοντας όλους εμάς. Και γινόταν αυτό για λόγους ψηφοθηρικούς. Καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους»

-Εσείς, ως σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας δουλέψατε;
«Εμείς μπήκαμε με διάθεση και κέφι πολύ για πολλή δουλειά. Θέλαμε να προσφέρουμε. Και δουλέψαμε. Όμως, από ένα σημείο και μετά, κάποιοι μας έβαζαν τρικλοποδιές. Δεν μας ήθελαν μέσα στα πόδια τους. κακώς. Πολύ κακώς. Η πόλη πλήρωσε τα σπασμένα»

-Τι θα ήθελες να γίνει που δεν έχει γίνει για την Χώρα Νάξου;
«Από πού να πιάσω τα προβλήματα…
Θα ήθελα, π.χ., να έχουν φτειαχθεί οι δημοτικές τουαλέτες, πλησίον του ΚΑΠΗ. Θα ήθελα να λειτουργήσει καλύτερα η Υπηρεσία καθαριότητας.  Το Κάστρο, λ.χ., θέλει πιο πολλή δουλειά σε καθημερινή βάση. Θα ήθελα επίσης να γίνει αλλαγή του δικτύου υδρεύσεως της Παλιάς Χώρας. θα ήθελα πάρα πολλά. Όλοι μας στην Δημοτική Κοινότητα βάλαμε στόχους, που όμως δεν υλοποιήθηκαν…»

-Τι έχει να πεις για αυτούς που «κόπηκαν» από την προεδρία;
Είναι ντροπή, Γιάννη, να έχει εκλέξει η Χώρα τρείς συμβούλους και να τους έχει διώξει η διοίκηση του Δήμου μας και τους τρείς. Δεν είναι λύση η λύση που επέλεξαν. Εννοώ το γεγονός που απευθύνθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να πάψει κάποιους συμβούλους της Κοινότητάς μας. Πρέπει να κάνει παρέμβαση ο Εισαγγελέας προκειμένου να λειτουργήσει έστω και την ύστατη ώρα όπως πρέπει να λειτουργήσει η Δημοτική μας Κοινότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να κάνει παρέμβαση ο Εισαγγελέας και να δώσει απάντηση σε κάποια προβλήματα που αφορούν στην Δημοτική μας Κοινότητα. Ξέρεις ότι τώρα που η εποχή αλλάζει πολλά καταστήματα ζητούν ‘χορηγήσεις αδειών λειτουργίας’ και δεν μπορούν να τις έχουν εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν λειτουργεί όπως πρέπει η Δημοτική Κοινότητα;
Δύο (2) νομικοί σύμβουλοι του αρμοδίου Υπουργού, έχουν γνωμοδοτήσει για την περίπτωση Συμεώνογλου και οκτώ (8) μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Δέκα (δικαστές) λένε «αυτός είναι ο πρόεδρος». Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα… Κι όμως, η Δημοτική Κοινότητα Νάξου δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Γι’ αυτό κάνω αναφορά για εισαγγελική παρέμβαση»

-Το θέμα της Πλατείας που σε αφορά και προσωπικά πώς σε κάνει να σκέφτεσαι αυτήην τη εποχή που ο καιρός «ανοίγει»;
«Άγχος. Δεν θα έπρεπε να έχω άγχος. Και εδώ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Γιάννη, ‘όλα τα μαγαζιά θα πάρουν τραπεζάκια και καρέκλες για το καλοκαίρι. Εγώ, τι; Τια θα πάρουν δύο ακόμη μαγαζιά που είναι στον ίδιο χώρο με εμένα;
Στην κεντρική πλατεία του παλιού Δημαρχείου θα έπρεπε να χωροθετηθεί ο χώρος. Δεν ζητάμε πολλά…
Όταν ο πελάτης του καλοκαιριού όπου πάει, σε όποιο άλλο κατάστημα πάει, θα βρει μια καρέκλα να κάτσει. Στο δικό μου το μαγαζί θα είναι όρθιος. Προσωπικά, εγώ, Γιάννη, έχω μεγάλο πρόβλημα με τους ντόπιους.
Δεν υπάρχει ισότητα. Δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι καταστηματάρχες της παραλίας με τον ίδιο τρόπο.
Αυτά τα λίγα που ζητάμε στον χώρο μας εκεί στην πλατεία τρείς καταστηματάρχες θα έπρεπε να τα πάρουμε. Μιλάμε για ελάχιστα τραπεζοκαθίσματα.
Προς Θεού δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε την εικόνα της πλατείας. Ούτε να κάνουμε καμία κατάληψη σε όλη την πλατεία. Σου μιλάω για ελάχιστα τραπεζοκαθίσματα σε μια γωνιά. Γιατί δηλαδή σε άλλα σημεία της παραλίας, όλοι να απλώνουν όπου θέλουν τα τραπεζοκαθίσματά τους; Είναι σωστό αυτό;»

-…Και τώρα που οι εκλογές έρχονται, τι πιστεύεις ότι θα γίνει;
«Θα το ‘παγώσουν’ το θέμα μας, πιστεύω…  Τώρα: αν επανεκλεγεί η ίδια Δημοτική Αρχή επειδή οι ιθύνοντες έχουν καταλάβει – κατανοήσει το θέμα πιστεύω ότι θα σκεφτούν πως είμαστε και εμείς δημότες που θέλουμε να δουλέψουμε. Εάν αλλάξουν τα πράγματα, πιστεύω ότι αυτί που θα πάρουν τις τύχες της πόλης μας στα χέρια τους και για το δικό μας το θέμα θα κάτσουν κάτω, θα βάλουν το θέμα στο τραπέζι, θα το μελετήσουν και θα πάρουν μιαν απόφαση.
Γιάνν η, όταν ένα μαγαζί ανοίγει, είναι αυτονόητο ότι στην προβολή του θα έχει τραπεζοκαθίσματα. Τα τραπεζοκαθίσματα που ο νόμος του δίνει. Γιατί δηλαδή σε όλους τους άλλους συνάδελφους να δίνουν ‘προβολή’ και τραπεζοκαθίσματα και σε εμάς όχι. Είναι ισότιμη η αντιμετώπιση αυτή;

Για τον Γιάννη Μαμουζέλο…
«Θα του έλεγα να σέβεται τις υπογραφές του και να μη δημιουργεί προβλήματα στον κόσμο, γιατί δεν είναι έτσι η Διοίκηση. Η ορθή και δίκαια διοίκηση. Και ακόμη ότι, οι αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου δεν είναι κουρελόχαρτα»

Για τον Τζίμη Καραπάτη (Δ.Λ.Τ.Νάξου)
«Θα του έλεγα να κάνει αυτό που πιστεύει αυτός!
Ο Τζίμης έχει μάθει να ακούει και μετά να πράττει. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό τοπ κριτήριο που έχει»   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου