Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΟΥ (ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ): "ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ, ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ



…Και ενώ, προ ημερών, μπόρεσε να εξασφαλίσει/έχει, σε επαρκή, θα λέγαμε, βαθμό την ενημέρωση, που θα ήθελε να έχει, γύρω από το Νοσοκομείο Νάξου, ο νέος του διοικητής, Θεοχάρης Λάμπου, ιατρός ουρολόγος, έγινε, προ ωρών, στόχος ενός ανώνυμου «πολέμου»… Ενός «πολέμου», που μέσω Διαδικτύου δέχεται…
Είχαμε με τον κ. Λάμπου, μια σημαντική συζήτηση…
«Δεν απαντώ σε τέτοιου είδους αναφορές», χαρακτηριστικά, μας είπε… Μας μίλησε όμως, για το θέμα το «εφημεριών». Ένα θέμα που, κατά καιρούς, έχει απασχολήσει πολύ κόσμο στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου… Και για άλλα πολλά, μας μίλησε, ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Νάξου…

«Κ»: Με βάση το αριθμό των ιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, οι εφημερίες «βγαίνουν» κύριε διοικητά;
Θ.Λ.: Οι εφημερίες βγαίνουν σε κάποιες ειδικότητες. Σε κάποιες που είναι μόνο ειδικότητες, δεν βγαίνουν. Να γίνω συγκεκριμένος…: Υπάρχουν στον παθολογικό τομέα, που υπάρχει μαζί και ο γενικός γιατρός, βγαίνουν οι εφημερίες, και λειτουργεί το σύστημα. Στον χειρουργικό τομέα, που είναι ένας χειρουργός και ένας ορθοπεδικός, εκεί δεν βγαίνουν. Στις μονοειδικότητες, όπως είναι παιδίατρος, καρδιολόγος, ακτινολόγος, οφθαλμίατρος, εκεί, δεν μπορούν να βγούνε.
«Κ»: Εν όψει καλοκαιρού και με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο διοικητής πώς σκέφτεται στις δύσκολες νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες θα καλύψει τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου;
Θ.Λ.: Πρώτα απ’ όλα έχω ανακαλέσει όλες τις άδειες, και έχω πει ότι κατά την θερινή περίοδο δεν θα δοθεί καμιά άδεια, τουλάχιστον για τις μονοειδικότητες και στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται τα ‘επείγοντα’. Αυτό αφορά στις ειδικότητες χειρουργού, ορθοπεδικού, μικροβιολόγου, ακτινολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, οφθαλμιάτρου. Μπορεί να μου διαφεύγει και κάποια άλλη… Στις μονοειδικότητες και στις διπλές ειδικότητες. Αυτό είναι το ‘ένα’… Το δεύτερο, επειδή ο νόμος δε μας δίνει το δικαίωμα να βάλει τον γιατρό πάνω από έντεκα (11) εφημερίες, τους πρότεινα με την δική τους τη θέληση να κάνουνε παραπάνω και να πληρωθούνε για αυτό. Εκεί, βρήκα διάφορες αντιδράσεις. Τους λέω: Κοιτάξτε να δείτε: εδώ, παίρνετε τσάμπα λεφτά… Αυτά τα λεφτά θα πρέπει να κοπούνε και να εξορθολογιστούνε.
«Κ»: Το τσάμπα λεφτά θα ‘θελα να μου το αναλύσετε…
Θ.Λ.: Μέχρι τώρα είδα ότι βάζανε εφημερίες…, να πλησιάσουν όσο γίνεται το πλαφόν τους, γιατί κάθε γιατρός έχει ορισμένο πλαφόν, οικονομικό, εννοώ που δεν μπορεί να το ξεπεράσει…
«Κ»: …Με μέσο όρο;
Θ.Λ.: Ο μέσος όρος του πλαφόν;
«Κ»: Ναι…
Θ.Λ.: Αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στις 6 – 6.500 ευρώ. Κάπου εκεί… Όλα μαζί. Μισθός και εφημερίες μαζί. Προκειμένου να πιάσουνε αυτό το πλαφόν, βάζανε δύο ενεργείς, πέντε (5) μεικτές, τρεις (3) ετοιμότητος. Στην πράξη, κύριε Βλαχάκη, γινόντουσαν όλες ετοιμότητας. Τι σημαίνει «ενεργής»; Τι σημαίνει, «μεικτή»; Τι σημαίνει, «ετοιμότητας»; Εφημερία ετοιμότητας, σημαίνει μετά το ωράριο πας στο σπίτι σου και όταν σε ζητήσει το νοσοκομείο έρχεσαι. Είσαι on cool, δηλαδή. Μεικτή, σημαίνει είσαι μέχρι τις 10:30’, περίπου, μες στο νοσοκομείο, και μετά μέχρι το πρωί ‘ετοιμότητα’, και ενεργής, σημαίνει 24 ώρες μες το νοσοκομείο. Γινόντουσαν όλες αυτές οι εφημερίες on cool, αλλά πληρωνόντουσαν διαφορετικά. Κάποιες ‘ενεργείς’, κάποιες ‘μεικτές’. Για να πλησιάσουν όσο γίνεται, το πλαφόν…
«Κ»: Παίρνανε δηλαδή παραπανίσια χρήματα;
Θ.Λ.: Ε, βέβαια και παίρνανε παραπανίσια χρήματα, με την έννοια ότι για αυτό για το οποίο πληρωνόντουσαν δεν το κάνανε. Με αυτή την έννοια, μιλώ. Τώρα…: Στο ‘ενεργής’, έφευγε και το ρεπό. Που δεν ήτανε στο νοσοκομείο ούτε τα αντίστοιχα πρωινά, τότε δηλαδή που παίρνανε ρεπό. Τους πρότεινα, λοιπόν, και τους είπα: Κοιτάξτε να δείτε κάτι: Αυτό πρέπει να σταματήσει. ‘μα, τι γίνεται με τα λεφτά;’ μου είπαν…, ‘έχουμε υποχρεώσεις’ κτλ. Και τους λέω: Κάντε παραπάνω εφημερίες, να καλύψετε το νοσοκομείο όσο γίνεται περισσότερες μέρες, και θα βρεθούν τα χρήματα να πληρωθείτε. Αλλά προέχει, τους είπα, να καλύψετε το νοσοκομείο. Δηλαδή, ο καρδιολόγος για παράδειγμα ή η καρδιολόγος, έκανε 9, 10 εφημερίες, δεν θυμάμαι πόσες έκανε ακριβώς, δεν έβλεπε σε αυτό το διάστημα τα παθολογικά, και βέβαια, ήτανε τα μισά πλασματικά. Αν όχι τα μισά, κάποια πλασματικά. Δηλαδή, με την έννοια, ότι γραφόντουσαν οι ‘ενεργείς’, και δε γινόντουσαν οι ‘ενεργείς’. Ο ακτινολόγος, παραδείγματος χάριν., έφευγε με άδεια, έδινε ταυτόχρονα και στον τεχνικό. Όταν ήτανε εφημερία, απ’ ό,τι μου λέγανε, δεν έβγαζε ακτινογραφίες, παρά μόνο σε επείγοντα περιστατικά. Αυτά τα έχω ακούσει εδώ και κάποιο καιρό. Εσείς τα ακούτε κάποια χρόνια.
«Κ»: …Και αυτά, υποθέτω, τα είπατε σε όλους!..
Θ.Λ.: Τα είπα στις ‘μονοειδικότητες’… Κατ’ αρχήν, τα είπα στα θεσμικά όργανα που είναι ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, που είναι ο κ. Βενιέρης, και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, που είναι ο κύριος Καπίρης. Σε αυτούς τα είπα όλα αυτά. Μετά, όταν ήρθαν και μου είπαν ότι υπάρχουν αντιδράσεις κ.λπ., τους κάλεσε έναν - έναν, όχι όλους, τις συγκεκριμένες ειδικότητες… κανείς δεν μου έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, και έπειτα μαθαίνω ότι γράφουν πράγματα στο Διαδίκτυο κ.λπ.
«Κ»: Από πότε άρχισαν να υλοποιούνται αυτές οι επιλογές σας;
Θ.Λ.: Αυτό γινότανε σταδιακά. Τον πρώτο καιρό που βρέθηκα στο νησί και στο νοσοκομείο,, προσπάθησα να έχω ενημέρωση. Το πρόγραμμα του Ιουνίου, αυτού δηλ. του μήνα που τρέχει το είχαν ήδη βγάλει. Περί τα μέσα Ιουνίου όταν τα είδα, άρχισα να τους καλώ και να τους δίνω οδηγίες, και έλεγα όλα αυτά που έλεγα. Και για τον Ιούλιο…, για να υπάρχει κάποιο έγγραφο, έβγαλα αυτό, για να προλάβω να το περάσω και Δ.Σ.…:
Το έγγραφο:
Προς: α) Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας και β) Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου
«Σας γνωρίζουμε ότι οι εισηγήσεις σχετικά με μηνιαία προγράμματα εφημεριών του γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, θα πρέπει να κατατίθενται στο Γραφείο Διοικητή το αργότερο έως τις 18 του προηγούμενου μήνα.
Οι παραπάνω εισηγήσεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και της καλύτερης δυνατής ασφάλειας λειτουργίας, και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τέλος, στις στο πρόγραμμα που εισηγείστε, δεν θα υπάρχουν ενεργείς εφημερίες στους ειδικευμένους ιατρούς, διότι στην πράξη δεν πραγματοποιούνται».
Νάξος, 11 Ιουνίου 2010
Αρ. Πρωτ. 3473
Θ.Λ.: …Από εκεί, άρχισε όλη η ιστορία.
Να πως έχει η σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο:
«Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου κ. Θεοχάρη Λάμπου να σταματήσει τις ενεργείς εφημερίες στο νοσοκομείο.Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε προς τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου, ζητά να σταματήσουν οι ενεργείς εφημερίες(24 ώρες στο νοσοκομείο) από τους ειδικευόμενους γιατρούς γιατί στην πράξη δεν πραγματοποιούνται, οι γιατροί τις εκτελούν σαν εφημερίες ετοιμότητας(καλούνται μόνο σε επείγοντα περιστατικά)Το παρακάτω άρθρο που βρήκαμε στο www.ygeianet.gr, χαρακτηρίζει τους διοικητές των νοσοκομείων, “Στρατοπεδάρχες”, Και αναφέρει:”Είναι πρωτοφανής η αυθαιρεσία ορισμένων Διοικητών Νοσοκομείων στο ζήτημα των εφημεριών, αλλά και σε αρκετά καθημερινής φύσεως θέματα. Η περίπτωση της Νάξου είναι άκρως ενδεικτική. Μ΄ ένα έγγραφο- μνημείο αυθαιρεσίας, ο Διοικητής αποφαίνεται ότι οι ειδικευμένοι γιατροί δεν θα πραγματοποιούν εφεξής ενεργείς εφημερίες!! Πέραν των ίδιων των γιατρών πρέπει να εξεγερθούν οι τοπικές κοινωνίες και να κηρύξουν ως ανεπιθύμητους αυτούς τους κυρίους, οι οποίοι ως στρατοπεδάρχες αποφαίνονται περικοπές, χωρίς να υπολογίζουν το βαθμό επικινδυνότητας των εντολών που εκτοξεύουν”. (από το Naxos fan)
«Κ»: Τώρα, τι θα κάνετε, εσείς; Τώρα, που διαπιστώνετε, ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Θα αναδιπλωθείτε;
Θ.Λ.: Όχι. Δεν έχω σκοπό να αναδιπλωθώ./ Γιατί να αναδιπλωθώ; Θα λειτουργήσει μέσα στη νομιμότητα. Γιατί είμαι υποχρεωμένος να λειτουργήσω μέσα στη νομιμότητα.
«Κ»: Όταν δηλαδή δεν υπάρχουν οι ενεργείς εφημερίες, θα τις κόψετε;
Θ.Λ.: Και βέβαια, θα τις κόψω. Αλλά και όταν υπάρχουν και είναι ‘μονοειδικότητα’, για μένα είναι…, προτιμώ να καλύψω τον κόσμο, να τους βάλω πάνω από έντεκα (11), και ας με πάνε στα Δικαστήρια. Για μένα είναι…, ο σκοπός μου είναι, θέλω να πω ξεκάθαρα, να εξασφαλίσω την υγεία του τόπου. Έτσι; Αυτός είναι ο σκοπός μου. Δηλαδή, τώρα; Αν τύχει, παραδείγματος χάριν, κάποιο ατύχημα και δεν υπάρχει μικροβιολόγος, γιατί έχει βάλει δέκα (10) εφημερίες, και δέκα η άλλη είκοσι (20) άρα 8-10 μέρες είναι ακάλυπτο, τι θα πω εγώ; Εντάξει…, γνώμη μου ήτανε.
«Κ»: Στην περίπτωση που κάποιος ξεπεράσει το πλαφόν του;
Θ.Λ.: Εκεί, είναι θέμα για μένα. Πρωτ’ απ’ όλα, δεν θα πληρωθεί διότι θα παρέμβει αρνητικά ο Επίτροπος, και, δεύτερον, για να ξεπεράσει το πλαφόν του, θα πρέπει να βάζει συνέχεια ‘ενεργείς’ εφημερίες. Γιατί οι ‘ενεργείς’ πληρώνονται πολύ περισσότερο, συγκριτικά με την on cool ή την μεικτή. Για να καταλάβετε πώς έχουν τα πράγματα: με μία ‘ενεργή’, καλύπτω δύο ‘ετοιμότητος’… Στο οικονομικό, αναφέρομαι… Θέλω να πω ότι αυτή θα είναι η πρότασή μου στο Δ.Σ. Γιατί το Δ.Σ. του νοσοκομείου αποφασίζει. Όχι, εγώ.
«Κ»: Με τα έξοδα τί γίνεται;
Θ.Λ.: Τα έξοδα είναι δεδομένα. Τα οποία, μάλιστα, είναι σε ικανοποιητικό βαθμό… Φτάνουνε… Αφού να φανταστείτε, με τον εξορθολογισμό που έγινε, είχε δοθεί ένα ‘μπάτζετ’ για όλο το, έτος…
«Κ»: Το οποίο ήτανε;
Θ.Λ.: Κοιτάξτε: Ανά μήνα ήτανε 60 και… χιλιάδες. Ανά μήνα μόνο για τις εφημερίες. Ικανοποιητικό ‘μπατζετ’ Μέχρι και τον Ιούνιο, είχανε κάνει υπέρβαση σε αυτό το ποσό. Φορτώνανε εφημερίες. και μίλησα με τον υπεύθυνο του Οικονομικού… Τα ‘βαλε κάτω… Του λέω ‘Τι υπέρβαση έχει γίνει μέχρι τώρα; Να το μοιράσουμε για τους υπολοίπους έξι μήνες, εξορθολογίζοντάς το… Και βγήκε εκεί ένα ποσό… κατόπιν τούτου, είπα δεν θα πρέπει να ξεπερνιέται το πλαφόν αλλά ούτε στο σύνολο, να ξεπερνιέται και το ‘μπάτζετ’. Ό,τι μου δίνανε, το δεχόμουν. Όταν έφτασα όμως να δω ότι βγάζουνε εφημερίες ‘ενεργείς’ που δεν τις κάνουνε και καλύπτουνε κάποιες μέρες μετά, φεύγουν με τα ρεπό, μένει το νοσοκομείο ακάλυπτο, εκεί μου βγήκε άσχημα...
«Κ»: Με το πρόγραμμα τού Ιουλίου τί θα κάνετε;
Θ.Λ.: Εγώ, στο διοικητικό συμβούλιο θα αναπτύξω σκεπτικό παρόμοιο με αυτό που σας είπα. Δεν ξέρω αυτοί (σ.σ.: οι γιατροί) τι θα φέρουνε. Εγώ, θα πω τι προτείνω, και αν περάσει, πέρασε… Και στην περίπτωση που περάσει και υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις, όπως αυτές που μου λέτε ότι ‘γράφονται’ στο Διαδίκτυο, δεν θα απαντήσω. Δεν συνηθίζω να απαντώ σε τέτοια πράγματα. Δεν θέλω να σέρνομαι πίσω από τέτοια πράγματα. Εμένα, ο ρόλος μου εδώ στο νοσοκομείο είναι η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του κόσμο της Νάξου και των γύρω νησιών. Και αυτό θα κάνω. Δεν αισθάνομαι πολιτικός για να ‘παίζω’ σε τέτοια παιχνίδια εγώ…
«Κ» Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καλοκαιριού το νοσοκομείο;
Θ.Λ.: 100% ίσως όχι. Αλλά πιστεύω καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον από άποψη, να το πω έτσι…

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
«Κ»: Για το τελευταίο περιστατικό που αφορά στον τραυματισμό τον σοβαρό ενός νεαρού, τι έχετε να δηλώσετε;
Θ.Λ.: Γύρω στις 2 τα μεσάνυχτα ήμουν στο νοσοκομείο Πήγα στο νοσοκομείο. Έχω ακούσει ότι ο νεαρός αυτός είναι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Το έχω ακούσει και εγώ αυτό, αλλά δεν είναι από επίσημα χείλη αυτό που έχω ακούσει. Το άκουσα όπως και εσείς, προφανώς, το έχετε ακούσει…
«Κ»: Ναι… Ακούμε εδώ και ώρες ότι ο νεαρός δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα με την υγεία του και ότι είναι σε νοσοκομείο σε όχι καλή κατάσταση…
Θ.Λ.: Ακούστε, κύριε Βλαχάκη: Από τη στιγμή που φεύγει ένα περιστατικό, δεν είναι δυνατόν να έχω πληροφόρηση.
«Κ»: Έφυγε με καθυστέρηση το συγκεκριμένο ‘περιστατικό’;
Θ.Λ.: Σας είπα: είναι θέμα γιατρού τι θα αποφασίσει. Εκείνο το βράδυ εκεί ήταν ο κύριος Ραπτάκης, ο οποίος δεν ήταν εφημερία αλλά ήρθε… Όχι, ο κ. Ραπτάκης έμαθα ότι είχε πάει αλλά δεν τον πρόλαβα, εκεί… Το γυναικολόγο, τον κύριο Μπαρμπατζίδη τον είδα… και ο κύριος Καπίρης ήταν εκεί… Είχαμε και άλλα περιστατικά.



"ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ..."

«Κ»: Αλλαγή πολιτικής σε ό,τι αφορά στις διακομιδές των ασθενών στην Αθήνα θα υπάρξει;
Θ.Λ.: Κοιτάξτε να δείτε: για τις διακομιδές αποφασίζει κάποιος ειδικός. Κάποιος ειδικός γιατρός εννοώ. Δηλ., ο χειρουργός αποφασίζει αν το περιστατικό που πρέπει να διαχειριστεί, πρέπει να διακομιστεί. Τώρα, με το πώς (θα διακομιστεί) είναι απόφαση του ΕΚΑΒ. Εκεί, δεν μπορώ να κάνω παρέμβαση εγώ. Ούτε ‘ναι’
Ούτε ‘όχι’ μπορώ να πω.
«Κ»: Κύριε διοικητά, αν εγώ τραυματιστώ σοβαρά στο κεφάλι, ο ιατρός θα αποφασίσει με τι μέσο θα μεταφερθώ στην Σύρο ή στην Αθήνα, με το γνωστό ταχύπλοο που καλύπτει τέτοια επείγοντα περιστατικά ή το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ;
Χ.Λ.: Ο ιατρός θα αποφασίσει αν πρέπει να γίνει διακομιδή του περιστατικού εκτός Νάξου, στην περίπτωση που με τα μέσα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Νάξου δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο περιστατικό. Τώρα, το πώς θα φύγει το ‘περιστατικό’, και ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού λέει, ας πούμε, ‘ναι, μεν πρέπει να φύγει, αλλά ενδέχεται να φύγει το πρωί ή κάποια άλλη ώρα με το πλοίο της γραμμής. Αν είναι ‘επείγον’, θα πει φέρτε ελικόπτερο, εάν είναι διαθέσιμο… και όλα αυτά γίνονται σε συνεννόηση του ιατρού με το ΕΚΑΒ, που ανάλογα με τας περιστατικά που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας την συγκεκριμένη ώρα και τα διαθέσιμα ελικόπτερα λαμβάνεται η σχετική απόφαση.
«Κ»: Επανέρχομαι και ρωτώ: ποιος αποφασίσει για το πώς θα γίνει η διαχείριση ενός έκτακτου περιστατικού; Ο εφημερεύων ιατρός ή στην περίπτωση που το περιστατικό εμπίπτει στην αρμοδιότητα ενός χειρουργού, φερ’ ειπείν, ο χειρουργός που μπορεί να μην έχει εφημερία την ημέρα που θα σημειωθεί το «επείγον»; Ποιος θα πρέπει να αποφασίσει για την ‘τύχη’ του ‘επείγοντος’;
Χ.Λ.: Ο ειδικός γιατρός. Εν προκειμένω, ο χειρουργός.
«Κ»: Αα, όχι ο εφημερεύων;
Θ.Λ.: Ο εφημερεύων μπορεί να είναι λ.χ. παθολόγος. Στην περίπτωση ενός περιστατικού που εμπίπτει στην αρμοδιότητα-ευθύνη του χειρουργού…, και αφού κληθεί ο χειρουργός για το συγκεκριμένο περιστατικό, και πει ότι το περιστατικό θα πρέπει να ‘φύγει’, η άποψη αυτού είναι που θα πρέπει να ‘μετρήσει’. Ο ειδικός ιατρός, επαναλαμβάνω είναι αυτός που παίρνει την σχετική απόφαση… Παντού λειτουργεί έτσι το Σύστημα Υγείας. Σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλο τον κόσμο, όλοι, λειτουργούν έτσι… Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω: εγώ, είμαι ουρολόγος, και είμαι υπεύθυνος για την Ουρολογία, και συμβαίνει να κάνω εφημερία, και φωνάζουμε τον χειρουργό για ένα περιστατικό που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, αυτός θα αποφασίσει. Η επιστημονική άποψη του χειρουργού σε μια τέτοια περίπτωση είναι που θα ‘μετρήσει’. Η διοικητική άποψη είναι αυτού που εφημερεύει… Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι καθιέρωσα τον Συντονιστή Εφημερίας που αν υπάρχει, ας πούμε κάποια τριβή ή κάποια διαχειριστική κρίση, αυτός θα είναι που θα έχει τον πρώτο λόγο, συντονίζοντας τις ενδεικνυόμενες ενέργειες. Το ‘πόστο’ αυτό θα καλύπτει, κατά περίπτωση, ανάλογα δηλαδή με την ημέρα της εφημερίας, ο αρχαιότερος εφημερεύων. Κάθε μέρα δηλαδή θα έχει τον ρόλο αυτό του Συντονιστή Εφημερίας και διαφορετικός ιατρός. Ο ‘αρχαιότερος’, θα μπαίνει σε ξεχωριστό πίνακα που θα λέει Συντονιστής Εφημερίας. Ο συνάδελφος αυτός θα έχει διοικητική διαχείριση του περιστατικού.
«Κ»: Από την διοικητική διαχείριση ενός περιστατικού εκπορεύεται η απόφαση για το αν θα ταξιδέψει το ‘επείγον’ εκτός Νάξου ή από την ιατρική;
Θ.Λ.: …Έρχεται ένα περιστατικό. Είναι μια οξεία κοιλία. Χειρουργικό περιστατικό. Εφημερεύει παθολόγος. Ή εφημερεύει παθολόγος και καρδιολόγος. Ο χειρουργός λέει: ‘πρέπει να φύγει, γιατί είναι οξεία κοιλία και πρέπει να χειρουργηθεί. Αυτό πρέπει να γίνει. Εκεί, πλέον, διαχειρίζονται και επικοινωνούνε πώς θα φύγει και που θα πάει. Δεν γίνεται αυτό διότι ο ένας λέει ‘άλφα’ και ο άλλος ‘βήτα’, εκεί είναι που παρεμβαίνει ο Συντονιστής Εφημερίας, ο οποίος ζυγιάζει με βάση το επιστημονικό κριτήριο αλλά και διοικητικό, και λαμβάνει την τελική απόφαση. Επαναλαμβάνω όταν υπάρχει τριβή, αυτός είναι που λαμβάνει την τελική απόφαση. Όταν υπάρχει διχογνωμία. Όταν δεν υπάρχει διχογνωμία, την σχετική απόφαση λαμβάνει ο επιστημονικά υπεύθυνος. Την ‘κρίση της στιγμής’, που λένε, διοικητικά θα πρέπει να την διαχειρίζεται ο Συντονιστής εφημερίας.
Να ξαναγυρίσω στις εφημερίες, όμως…: Τους λέω, κύριοι δεν θέλετε να εφημερεύσετε. Έρχεται ένα περιστατικό, και δεν δέκα μέρες δεν υπάρχει, λ.χ., μικροβιολόγος… Είναι βαρύ και χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις… Ποιος θα τις κάνει; Εγώ, θα εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο, έστω και όχι με παρανομία, να βάλει κάποιες ειδικότητες να εφημερεύουν. Μου έχει πει νομικός σύμβουλος της ΥΠΕ ότι ‘το ότι είσαι παράνομος, αν το κάνεις αυτό, είσαι… Αλλά, αν σου ‘κάτσει’ ανάποδη, θα είσαι δυο φορές παράνομος.
«Κ»: Υπάρχει περίπτωση μέσα στο τρίμηνο του εφετινού καλοκαιριού το νοσοκομείο…, διότι εδώ τα περιστατικά τα πολλά είναι, πρώτον, τα τροχαλία, και δεύτερον, τα καρδιολογικά, να μη μπορεί να καλύψει κάποιο από αυτά τα περιστατικά λόγω απουσίας την ημέρα του συμβάντος του ειδικού ιατρού, του χειρουργού δηλ. ή του καρδιολόγου; Ή, αν θέλετε, υπάρχει περίπτωση να ξημερώσει μια ημέρα στο νοσοκομείο και να μην έχει εφημερία ο χειρουργός ή ο καρδιολόγος;
Χ.Λ.: Υπάρχει, ναι.
«Κ»: Και πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο περιστατικό;
Χ.Λ.: Απόλυτα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αλλά, με ένα ‘ξεχείλωμα’, θα περιοριστεί. Ξεχείλωμα των εφημεριών, εννοώ.
«Κ»: Υπάρχουν δηλ. αντικειμενικές δυσκολίες, αντικειμενικά προβλήματα;
Χ.Λ.: Ναι… Ναι... Εε, τώρα, όταν είναι ένας γιατρός για μια ειδικότητα, δεν μπορείς… Τις δέκα εφημερίες μπορώ να τις κάνω δεκαπέντε. Παράνομα. Έτσι; Ο γιατρός, μπορεί να ‘κινήσει’ εμένα ‘υπέρβαση καθήκοντος’. Καταλαβαίνετε… Βέβαια, την απόφαση δεν θα την πάρω εγώ. Θα την πάρει το διοικητικό συμβούλιο. Εγώ, θα εισηγηθώ.
«Κ»: Βλέπετε να δημιουργείται πρόβλημα αναφορικά με την έγκαιρη, άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο ενός, φερ’ ειπείν, τραυματία; Τα ασθενοφόρα είναι ‘εντάξει’; Οι τραυματιοφορείς είναι απίκο, 24 ώρες το 24ωρο;
Χ.Λ.: Κοιτάξτε: Υπάρχουν τρεις βάρδιες ασθενοφόρων. Τώρα…, άμα τα περιστατικά είναι πολλά και όλα την ίδια ώρα, θα υπάρξει πρόβλημα. Σε καμία άλλη όμως περίπτωση, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το παραμικρό πρόβλημα. Όλες οι βάρδιες είναι πανέτοιμες 24 ώρες το 24ωρο. Εγώ, θα πω ένα άλλο σημαντικό. Εξαιρετικά, σημαντι9κό. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ζευγάρια, όχι ένας, δύο (2)… και σε εικοσιτετράωρο βάση τρεις (3) βάρδιες. Έτσι; Τώρα, αν πάνε σωστά, αργούνε, δεν πάνε, δεν έχει γίνει καταγγελία. Εγώ, θα βγάλω ένα παράπονο για τους Νάξιους…, ότι: Δεν μου καταγγέλλουνε… Όλοι γκρινιάζουνε, κανένας δεν λέει: Ξέρεις; Αυτό και αυτό!.. Εντάξει; Και εγώ με φήμες δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα. Μόνο, ό,τι βλέπω.
«Κ»: Αυτό που σας ρώτησα, προ ημερών, και το οποίο δεν είναι άλλο από την λειτουργία τού χειρουργείου: Ενδέχεται να εγκαινιάσετε εσείς την λειτουργία του χειρουργείου; Είναι στις προθέσεις, να μπείτε στην διαδικασία να χειρουργήσετε εσείς έναν ασθενή, εγκαινιάζοντας την λειτουργία του ‘παροπλισμένου’ χειρουργείου του νοσοκομείου μας;
Χ.Λ.: Αυτό είναι μέσα στο όραμά μου, στους στόχους μου… Θα πρόκειται, πάντως, για συμβολική πράξη. Όμως, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να διορθωθούν. Μόνο εάν διορθωθούν, θα είναι δυνατόν ‘να γίνει χειρουργείο’ στο νοσοκομείο μας. Πρώτ’ απ’ όλα: Δεν υπάρχει Αιμοδοσία. Και το δυσκολότερο ξέρεις ποιο είναι; Δεν υπάρχει θέση Αιμοδοσίας στον Οργανισμό. Και αυτό είναι ένα επιχείρημα ένας χειρουργός να πει ‘αισθάνομαι ανασφαλής. Δεν μπορώ να χειρουργήσω, αφού δεν υπάρχει Αιμοδοσία’. Έπειτα: Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα τέλειο Χειρουργείο, οι εγκαταστάσεις δεν είναι οι καλύτερες. Χρειάζονται κάποιες αλλαγές. Για να σας δώσω να καταλάβετε: Περνάει ο διάδρομος, ο κόσμος, από την πόρτα του Χειρουργείου μπροστά. Πρέπει, όπως αντιλαμβάνεστε, να γίνουν αλλαγές. Και να σας πω, επίσης, ότι: Η ΔΕΠΑΝΟΜ, δεν το έχει δώσει ακόμα το κτήριο.
«Κ»: Ποιος ο λόγος που δεν το έχει παραδώσει;
Χ.Λ.: Δεν ξέρω. Και δεν ξέρω, γιατί δεν έχω Τεχνική Υπηρεσία. Έτσι; Υπάρχει ένας ηλεκτρολόγος για όλες τις δουλειές. Και το παιδί κάνει ό,τι μπορεί. Δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία γιατί δεν υπάρχει στον Οργανισμό.
Εγώ, για όλα αυτά, εν ευθέτω χρόνω θα στείλω κάποια ενημερωτικά έγγραφα στις αρμόδιες αρχές. Όμως, για μένα, τώρα, πρώτη προτεραιότητα είναι να βγάλω το καλοκαίρι. Να το βγάλω όσο πιο αναίμακτα γίνεται… Τι προτάσεις μου θα τις κάνω… Είναι στους στόχος μου, αυτό. Και άλλα πολλά. Όμως, προέχει το καλοκαίρι.
Και θα ήθελα και κάτι να αναφέρω στο σημείο αυτό: Εγώ, πολιτικός δεν είμαι. Είμαι γιατρός. Λεφτά δεν ήρθα να βγάλω. Για να με βοηθήσετε, θέλω, να μου αναφέρετε πράγματα,. Επώνυμα… Για τις εφημερίες θα ήθελα να ξαναπώ: Ας κάνουν παραπάνω εφημερίες, να πάρουν και παραπάνω λεφτά. Όχι, τσάμπα εφημερίες. Μπορούν να κάνουν εφημερίες μέσα στο πλαφόν τους. Μπορούν να κάνουν και παραπάνω εφημερίες μέσα στο πλαφόν τους. Εγώ, τους το είπα αυτό το πράγμα. Τους έκαναν αυτή την πρόταση. Τώρα, έχω έναν αναισθησιολόγο…, δεν λειτουργεί χειρουργείο, δεν λειτουργεί και ο αναισθησιολόγος…, να κάνει μια στις τόσες, γιατί έχει γίνει αυτό, για να μη τα λέμε όλα ανάποδα, σε κάποια περιστατικά δεν θέλει να κάνει κάποιες διασωληνώσεις…, και όντως έχει βοηθήσει, αλλά ρε παιδί μου όλο το πρωί που δεν κάνεις κάτι σημαντικό, γίνει προϊστάμενος των ‘επαγόντων’, να συντονίσεις εκεί που γίνεται χαμός! Που είναι μέσα στην ειδικότητά σου… Κάνε ένα ιατρείο Πόνου, να ‘ρθει ο καρκινοπαθής να τον ανακουφίσεις που είναι μέσα στην ειδικότητά σου… Το ξαναλέω: Το νοσοκομείο θέλει βοήθεια και στήριξη από όλους. Δεν είναι στις προθέσεις κανενός, πιστεύω, να απαξιωθεί. Εγώ, αυτή τη στιγμή, όλο το ιατρικό σώμα είναι απέναντί μου. Και λένε: Γιατρός εσύ, ιατρομάχος. Και άλλα πολλά. Η λογική μου λέει: Κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να υπάρχει. Την καλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού. Έγγραφα και επώνυμα, ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να μιλάει,. Για να μπορώ να τον καλέσω τον κύριο τάδε. Και να τον ρωτήσω: Πες μας τι έγινε εδώ. Πάρε θέση.
Εγώ, ζητάω βοήθεια…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

  1. αυτοι οι κυριοι(παλιοι γιατροι) εχουν καταστρεψει το νιση απο θεμα υγειας οπως και καπιοι αλλοι απο θεμα λυμανιου, αεροδρομιου κτλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή