Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

«Σφαλιάρα» στον τουρισμό



Την ώρα που επιχειρείται ένα τεράστιο comeback της Ελλάδας στις τουριστικές αγορές η Κυβέρνηση ταπεινώνει τον τουρισμό εντός συνόρων με την διάλυση του ΕΟΤ – Οι πρώτες αντιδράσεις σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησο καθώς η έδρα μεταφέρεται στον Πειραιά (!!!)

Όλα θυσία στη μείωση του κόστους, έστω κι εάν μιλάμε για μερικές χιλιάδες ευρώ. Θυμάστε τι έγινε άλλωστε στην περίπτωση των καταστημάτων της Εφορίας που το συνολικό κέρδος δεν θα ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας… 
Διέλυσαν έναν κακό είναι η αλήθεια μηχανισμό χωρίς να σκεφτούν την εναλλακτική λύση της αναδιάρθρωσης με αποτέλεσμα τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι μεγαλύτερα απ αυτά που λύνονται. Τώρα το χτύπημα της απάνθρωπης και χωρίς κανένα νόημα ανθρωπισμού έχει σχέση με τον τουρισμό, τον μοναδικό τροφοδότη εσόδων της Κυβέρνησης. Με μία άνευ λογικής κίνηση αποφασίστηκε η «εξαφάνιση» της Διεύθυνσης του Τουρισμού τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες  στο προσχέδιο που ετοίμασε ο ΕΟΤ, με την έδρα να μεταφέρεται στον Πειραιά (!!!) Με βάση λοιπόν αυτό το περίφημο οργανόγραμμα που προτείνεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, θα δημιουργηθεί Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά, θα καταργηθεί η Π.Υ.Τ. Κυκλάδων (στο οργανόγραμμα της οποίας προβλέπεται σήμερα και η λειτουργία γραφείου υποστήριξης τουρισμού στη Θήρα και γραφεία πληροφοριών στην Πάρο και στη Μύκονο), ενώ θα λειτουργήσουν δύο γραφεία υποστήριξης τουρισμού σε Ρόδο και Μυτιλήνη. Έτσι, οι Κυκλάδες (όπως και τα Δωδεκάνησα) δέχονται ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα και η έννοια της νησιωτικότητας πηγαίνει για μία ακόμη φορά περίπατο.

Οπισθοδρόμηση
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορές τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες. Ο Στάθης Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ δεν έκρυψε την αγανάκτησή του καθώς μία Διεύθυνση που λειτουργεί από το 2001 και εξυπηρετεί την τουριστική βιομηχανία μετατρέπεται σε Γραφείο ενώ συνολικά έχουμε επτά περιφερειακές διευθύνσεις στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Τι δήλωσε στην εφημερίδα «Ροδιακή»; «Αντί να γίνεται αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ιδίως σε μία τουριστική περιοχή όπως είναι η περιοχή μας, γίνεται συγκέντρωση και όλοι θα εξυπηρετούμαστε από τον Πειραιά, από την αποκεντρωμένη Διοίκηση που και αυτή είναι το μακρύ χέρι του Κεντρικού Κράτους, που αντί να αποκεντρώνει, συγκεντρώνει. Είναι μία λυπηρή εξέλιξη που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί», είπε επίσης και δήλωσε ότι θα ετοιμάσει έγγραφα διαμαρτυρίας διότι το θεωρεί «οπισθοδρόμηση στην εξυπηρέτηση των τουριστών, των επιχειρηματιών και όλης της τουριστικής μας επιχειρηματικότητας». Τόνισε, στη συνέχεια: «Πιστεύω να υπάρχουν συντονισμένες αντιδράσεις διότι καταλαβαίνετε ότι όταν είναι Γραφείο οι αρμοδιότητες που θα έχει θα είναι πολύ λίγες και το Γραφείο στην ουσία υποστηρίζει μία Διεύθυνση. Μπορεί, δηλαδή, να μην έχουν καν δικαίωμα υπογραφής, να εξετάζουν κάποια θέματα και να τα στέλνουν στον Πειραιά για να διεκπεραιώνονται»!

Αντίθεση
Στις Κυκλάδες, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Αντώνη Καρατάσο, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του νομού, εμφανίζεται αιφνιδιασμένος για την πρόθεση κατάργησης της Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) στην έδρα του τουριστικότερου νομού της Ελλάδας, θεωρώντας απαράδεκτη μια τέτοια ενέργεια, ενώ δηλώνει την έντονη αντίθεση της Ομοσπονδίας στην κατάργηση της Π.Υ.Τ. λέγοντας «Εμείς περιμένουμε να γίνουν γραφεία ΕΟΤ σε όλα τα νησιά και αντί αυτού μαθαίνουμε ότι υπάρχει πρόθεση κατάργησης και της ΠΥΤ στη πρωτεύουσα του νομού μας. Σας δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας σε μια τέτοια ενέργεια που θα υποβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν, που είναι η μόνη ελπίδα των νησιών μας για επιβίωση στην υφιστάμενη δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Απόρριψη
Όμως, έντονη ήταν η αντίδραση και του Δημάρχου Σύρου – Ερμουπόλεως Γιάννη Δεκαβάλλα με την ιδιότητα του Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Απασχόλησης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Τουρισμού, όπου κάνει λόγο για ένα ακόμη «χτύπημα» προς τη νησιωτική μας περιφέρεια, αφού η πρόταση για δημιουργία Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά γίνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι ανάγκες των νησιωτών (που στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τον τουρισμό), ούτε η πρόβλεψη του άρθρου 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας, και βέβαια ουδόλως ενδιαφέρει το κράτος τόσο οι υφιστάμενες δυσκολίες συγκοινωνίας με τον Πειραιά και το υψηλό πλέον οικονομικό κόστος αυτών, ούτε το γεγονός ότι δεκάδες οικογένειες εργαζομένων σήμερα στα γραφεία του ΕΟΤ, σε περιφερειακό επίπεδο, θα αναγκαστούν είτε να μεταναστεύσουν στον Πειραιά, είτε να απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους. «Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι πρόχειρη, υποβαθμίζει τον τουριστικό τομέα της οικονομίας των νησιών, κατά συνέπεια επιφέρει πλήγμα στην εθνική οικονομία της χώρας, είναι αντισυνταγματική και χαρακτηρίζει τους νησιώτες ως πολίτες γ’ κατηγορίας». Τονίζει δε «θα πρέπει ν’ απορριφθεί από κάθε λογικά σκεπτόμενο πολιτικό παράγοντα». Σε αντίθετη περίπτωση «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δίκαιες αντιδράσεις από τις τοπικές, νησιωτικές μας κοινωνίες, διότι θα επέλθει ένα ακόμη αναίτιο πλήγμα στη νησιωτική μας περιφέρεια» καταλήγει ο κ. Δεκαβάλλας, με την προσδοκία ότι η πρόταση αυτή δεν θα γίνει πραγματικότητα «οδυνηρή για τον τουρισμό μας».
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου