Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«H αρπαγή του Διόνυσου» Απλώς μαγικό, αλλά… λίγο



Η παρθενική εμφάνιση του δρώμενου «η αρπαγή του Διόνυσου» άφησε άφωνους τους θεατές που γέμισαν την προβλήτα γύρω από το εκκλησάκι της Μυρτιδιώτισσας – Τι φέρεται να έχει ζητήσει ο Δήμαρχος, τι δηλώνει ο βασικός πρωταγωνιστής της παράστασης Γιώργος Καμβύσης
 Η αναμονή άξιζε, όπως και η αλλαγή ημέρας. Ίσως να ήταν γραφτό να τελειώσουν οι φετινοί εορτασμοί των Αποκριών με ένα μοναδικό και πρωτότυπο δρώμενο για τα δεδομένα της Νάξου. 
Αλήθεια σε ποιο μέρος της Ελλάδας μπορεί κάποιος μέσα σε ελάχιστες ημέρες να γίνει μάρτυρας τόσων διαφορετικών εθίμων; Από τους κορδελάδες ή Κορδελάτους και φουστανελάδες έως τους Κουδουνάτους που το έθιμο ξεκινάει από τα βάθη των χρόνων και από την Λαμπηδοφορία που αισίως έφτασε τα 18 της χρόνια άρα ενηλικιώθηκε έως τον Βασιλιά Καρνάβαλο που για 3η σερί χρονιά έστησε το δικό του χορό στη Χώρα της Νάξου. Όμως, χωρίς δεύτερη συζήτηση τη παράσταση έκλεψε η «αρπαγή του Διόνυσου». Μία εξέλιξη του μύθου, που για πρώτη φορά εμφανίζεται μέσα από τις τραγωδίες «Κύκλωψ» και «Βάκχες» του Ευριπίδη ενώ τα μελανόμορφα αγγεία κυρίως του 6ου π.χ. απεικονίζουν τα έργα και τις ημέρες του θεού του κρασιού, του έρωτα και της …κραιπάλης. Ο μύθος αυτός λοιπόν έγινε πραγματικότητα και παρουσιάστηκε στο κοινό της Νάξου για πρώτη φορά και πήρε τη θέση των μεθυδότιων που δεν αποκλείεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να τις δούμε το ερχόμενο καλοκαίρι από μία διαφορετική οπτική και μέσα σε έναν άλλο μύθο ή πιο σωστά μέσα από μία άλλη αρπαγή…

Αφήγηση
Όμως, αυτό ανήκει στο μέλλον. Η ουσία έχει το παρόν. Και αυτό ανήκει στο Διόνυσο. Η επιλογή της τοποθεσίας απόλυτα επιτυχημένη αν και στην εξέλιξη του αποδείχτηκε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα λόγω της ορατότητας. Όσοι βρέθηκαν στην μικρή προβλήτα δυστυχώς δεν είχαν οπτική επαφή με το δρώμενο. Ο καιρός βοήθησε σημαντικά. Από το Νοτιά των 7 μποφόρ της Παρασκευής φτάσαμε στην σχεδόν άπνοια της Κυριακής αν και η παγωνιά έκανε αισθητή την παρουσία της. Ο Διόνυσος όμως όπως και οι νύμφες που πραγματοποίησαν την σπονδή πριν από την έλευση των Τυρρηνών πειρατών ήταν στη θέση τους. Όπως και οι Σάτυροι που όμως έμειναν εκτός δρώμενου λόγω άνωθεν εντολής. Τι να κάνουμε. Πρέπει να κρατήσουμε τις ισορροπίες. Η έλευση του πειρατικού πλοίου έδωσε την αφορμή για να ακουστεί και ο αφηγητής (βλ Λευτέρης Ελευθερίου) που ουσιαστικά έκλεψε την παράσταση με την ικανότητά του να αλλάζει τόνο φωνής για να καλύπτει τους διαλόγους, τόσο ανάμεσα στους πειρατές όσο και για να περιγράφει τα δρώμενα ενώ ο θεός Διόνυσος (βλ Γιώργος Μεσολογγίτης)  μία χαρά τα κατάφερε με τους δικούς του διαλόγους. Η βοήθεια των παιδιών τόσο ως δύτες όσο και ως δελφίνια ήταν ουσιαστική ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ηλεκτρολόγοι (οι χειριστές των ηλεκτρικών) που προσπάθησαν να δώσουν ζωή με τα φώτα τους στο δρώμενο.

Μύθος
Η παράσταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 (μικρή καθυστέρηση υπήρξε είναι η αλήθεια) την περασμένη Κυριακή ενώ η επιβλητική μουσική ήταν ιδανική για να μας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή, πιο αθώα, πιο όμορφη, πιο ερωτική, πιο ηρωική. Και ο μύθος ξετυλίχθηκε με απόλυτη επιτυχία. Έστω και εάν δεν είχαν γίνει οι πολλές και εξαντλητικές πρόβες. Όλοι σχεδόν γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν. Και αυτό ήταν το μυστικό σε συνδυασμό με την αγάπη τους για το δρώμενο και τη Νάξο. Όμως, ήταν λίγο. Εχοντας συνηθίσει τα δρώμενα να έχουν δράση και διάρκεια μείναμε με το παράπονο στα χείλη. Αλλά η μαγεία ήταν τέτοια που στο τέλος είπαμε «δεν πειράζει, άξιζε τον κόπο, έστω κι εάν ήταν λίγο»… Η ιστορία του μύθου λίγο πολύ γνωστή «Εκεί, στις 8 το βράδυ, θα ξεδιπλωθεί το κουβάρι του μύθου που λέει… Κάποτε ο θεός Διόνυσος θέλησε να φύγει από στη Νάξο, ζητώντας από τους Τυρρηνούς πειρατές να τον εξυπηρετήσουν. Αυτοί δέχτηκαν και τον πήραν απ΄το νησί, όμως καταμεσής στο πέλαγος που αρμενίζανε άλλαξαν γνώμη, τον αιχμαλώτισαν και παίρνοντας άλλη πορεία θέλησαν να τον ανταλλάξουν με λύτρα γιατί τον πέρασαν για Βασιλόπουλο, έτσι που άστραφτε σα χρυσός. Και τότε συνέβησαν φοβερά θαύματα, αφού πρώτα το πλοίο γέμισε με αμπέλια που απλώθηκαν μέχρι το κατάρτι του και μετά ο θεός για να τιμωρήσει τους πειρατές, που πέσανε στη θάλασσα για να σωθούν, τους μεταμόρφωσε σε δελφίνια. Ο πασίγνωστος αυτός μύθος εκτός από την καταγωγή του Διονύσου, μαρτυρά και τον τρόπο που οι αρχαίοι πίστευαν ότι δημιουργήθηκαν τα δελφίνια». Και για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν παρά να διαβάσουν τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Κύκλωψ» και «Βάκχες» όπου υπάρχουν οι καυτοί διάλογοι αλλά και οι κατά καιρούς μεταμορφώσεις του Διόνυσου όταν ήθελε να πετύχει το σκοπό του

Καλοκαίρι
Και φτάνουμε στο διά ταύτα… Ο Γιώργος Καμβύσης (που είχε την ιδέα και την επίβλεψη σε ρόλο σκηνοθέτη) μία ημέρα μετά το δρώμενο τόνισε ότι « είμαστε όλοι ικανοποιημένοι γιατί οι θεατές είδαν κάτι τόσο όμορφο για πρώτη φορά και με λίγες πρόβες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Όμως πήραν μία πρώτη γεύση ενός μεγαλύτερου σχεδίου που είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Δήμαρχος μας ζήτησε εάν μπορούμε να το μεταφέρουμε και το καλοκαίρι. Όμως εκεί υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις. Εκεί θα μιλήσουμε για την αρπαγή της Αριάδνης. Όμως είναι ακόμη νωρίς για σχέδια. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι έγινε το βράδυ της Κυριακής. Χρησιμοποιήσαμε το υγρό στοιχείο κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο. Όπως και ο χώρος. Πολλοί κάτοικοι της Νάξου συγκινήθηκαν. Το σκηνικό έπαιξε σημαντικό ρόλο και πρέπει να ευχαριστήσουμε και την Μητρόπολη Παροναξίας που μας επέτρεψε να τον χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να σου πω ότι το καστ περιελάμβανε 55 άτομα (νύμφες, σάτυροι, δελφίνια, Διόνυσος, πειρατές κ.α.), ακόμη και δύτες είχαμε ώστε όλοι συντονισμένοι να εκτελέσουν σωστά το ρόλο τους για να μπορέσουν οι θεατές να πάρουν μία μικρή γεύση από έναν σπουδαίο μύθο που είναι παγκοσμίως γνωστός. Για τα μελλοντικά σχέδια θα πούμε πολλά τις επόμενες εβδομάδες» και κατέληγε λέγοντας «κάποιοι μπορεί να δυσαρεστήθηκαν, για τους δικούς τους λόγους, είμαστε όμως μία υγιή κοινωνία όπου εάν τα κάναμε όλα τέλεια δεν θα ήμασταν άνθρωποι, αλλά…»  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου