Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

-Μήπως ήρθε η ώρα να θάψουμε και τα αρχαία των Υρίων, αφού τα… καταφέραμε και θάψαμε, σε ένα χρόνο μέσα, την… τουμπαρισμένη στο χώμα, ενημερωτική πινακίδα των Υρίων;

Μια εικόνα αδιαφορίας που δεν κολακεύει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είναι «εικόνα ντροπής», αυτή!
Δύο χρόνια και κάτι έχουν περάσει από την ημερομηνία της επίσημης έναρξης του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο νησί μας μερικά πράγματα ακόμη… ζουν στην εποχή του «Καποδίστρια»!
Αυτό το διαπιστώνει κανείς εύκολα, αρκεί να κυκλοφορήσει με το αυτοκίνητό του στο δημοτικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο, παντού στην Νάξο.
Οι περισσότερες ενημερωτικές πινακίδες στην πλειονότητά τους παραμένουν στην θέση όπου τοποθετήθηκαν κατά την προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση! Είναι ένα γεγονός αυτό που ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει…Τέτοιες εικόνες, αν μη τι άλλο, μαρτυρούν την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.
Είναι αδιανόητο η ενημερωτική αυτή πινακίδα, που εάν στην θέση της (όρθια!) θα έδειχνε τον δρόμο που πρέπει ο κάθε… χριστιανός να ακολουθήσει προκειμένου να πάει στον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων, να είναι «φυτεμένη» στο χώμα για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.
Πέρυσι τέτοια εποχή την «έπιασε» ο φακός της στήλης να … ετοιμάζεται να ξαπλωθεί στο χώμα. Πέρυσι, αρχές φθινοπώρου, την «ξανάπιασε» πεσμένη πια κατάχαμα. Και προχθές, για Τρίτη φορά την απαθανάτισε να κείτεται καταγής, ...ανθοστολισμένη! Ντροπή!
Συχνά-πυκνά απαθανατίζουμε παρόμοια με το εικονιζόμενο στιγμιότυπα. Εμείς, καταγράφουμε την πραγματικότητα. Καταγράφουμε εικόνες που μιλάνε από μόνες τους και… περιμένουμε. Περιμένουμε έμπρακτες απαντήσεις από τους αρμοδίους του ημετέρου δήμου. Δυστυχώς όμως, μόνο τέτοιες, δεν βλέπουμε. Η αδιαφορία των αρμοδίων είναι παντελής, όσο και προκλητική.
Απαθανατίζουμε ταμπέλες δημοτικές, ιδιωτικές και άλλες, σήματα του Κ.Ο.Κ. κ.λπ. σε άθλια κατάσταση…  Ταμπέλες δημοτικές, ιδιωτικές και άλλες, σήματα του Κ.Ο.Κ. κ.λπ. που εγκυμονούν κινδύνους για πεζούς και οδηγούς.
Η εικονιζόμενη ενημερωτική πινακίδα μόνον δείγμα "καλαισθησίας" δεν είναι… Μερικές, μάλιστα, βρίσκονται τόσο κοντά στο οδόστρωμα που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο ειδικά για ψηλά οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία!!!
Σε κάποια άλλα σημεία δυσκολεύουν την ορατότητα του οδηγού σε σταυροδρόμια κεντρικών οδών. Επίσης, μια εξέταση από κοντά στις διαφημιστικές ταμπέλες μάς έκανε να αμφιβάλλουμε για την σταθερότητά τους και αναρωτιόμαστε τί θα γίνει με τον πρώτο δυνατό άνεμο.
Η ενημερωτική πινακίδα, η θαμμένη στο χώμα, εάν ήταν σωστά τοποθετημένη θα παρότρυνε τον επισκέπτη να επισκεφθεί τα Ύρια, μια περιοχή από τις πιο σημαντικές του νησιού μας.
Η αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φίλες και φίλοι αναγνώστες, δεν περιορίζεται μόνον στο ότι λειτουργεί σαν πόλος έλξεως για τους τουρίστες και στο ότι ομορφαίνει τον δήμο μας.
Η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι μια απτή μαρτυρία των ριζών μας, της κοινής ιστορικής πορείας μας, χωρίς την οποία το παρόν μας θα ήταν φτωχό και το μέλλον μας στείρο.
Η πολιτιστική κληρονομιά  είναι θεμελιώδες στοιχείο της  ταυτότητας του δήμου μας με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Συμβάλλει δε ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και στον χαρακτήρα και την αισθητική του περιβάλλοντος που ζούμε.
Η  προστασία, διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, είναι κάτι παραπάνω από ηθική υποχρέωση, και θα πρέπει να εμπνέει και να ενσωματώνεται στις στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιμης  αναπτύξεως του τόπου μας, κύριοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
*Καλό επίσης θα ήταν να φροντίσουν οι αρμόδιοι του ημετέρου δήμου για την πληρέστερη σήμανση εντός και εκτός πόλεως Νάξου και στην πληρέστερη, επίσης, ενημέρωση των μονίμων κατοίκων του νησιού μας αλλά και των καλοκαιρινών παραθεριστών.…
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου