Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Έξω οι κάδοι και τα σκουπίδια από την παραλία της Νάξου



Οι επιχειρηματίες απαίτησαν την πλήρη απομάκρυνση των κάδων σκουπιδιών από την «βιτρίνα του νησιού» και είναι αρνητικοί στη πρόταση για υπόγειους κάδους – Ζήτησαν να αναλάβουν οι ίδιοι την κατάσταση – Από αρχές Μαΐου το χρονοδιάγραμμα του Δήμου για την σωστή λειτουργία της αποκομιδής των απορριμμάτων από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού

Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Θέλουμε ή όχι να έχουμε κάδους απορριμμάτων στην κεντρική παραλία της πόλης;
  Κι εάν τους θέλουμε, θα είναι πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του κρασπέδου; Κι εάν πάρουμε την απόφαση να τους κάνουμε υπόγειους, σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν; Και με δεδομένο ότι τους κάνουμε υπόγειους, λύσαμε το πρόβλημα της δυσοσμίας αλλά και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε έως σήμερα με τα χυμένα λάδια, τις παρατημένες σακούλες και όλες τις άλλες ομ
ορφιές από τους υπερχειλισμένους κάδους που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια…. Το πρόβλημα των απορριμμάτων τίθεται όπως όλα δείχνουν μία και καλή στο τραπέζι των συζητήσεων με την Δημοτική Αρχή να είναι έτοιμη να δώσει λύση. Με δεδομένο ότι μπαίνει πλέον στη ζωή μας και ο περίφημος Καθαρισμός καθαριότητας για τον οποίον τόσα έχουν γραφτεί είναι λογικό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πολυκρέτης να θεωρεί ότι έχοντας στα χέρια του αυτό το βασικό όπλο έχει όλες τις δυνατότητες να προχωρήσει και στην λύση του γόρδιου δεσμού που ακούει στο όνομα: απορρίμματα παραλίας Χώρας Νάξου και διαχείρισή τους.


Πρόταση
Το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο βρέθηκαν επιχειρηματίες της κεντρικής παραλίας, της βιτρίνας όπως την αποκάλεσαν οι περισσότεροι και μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γ. Μαμουζέλο και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Σπ. Παπαδόπουλο (αλλά και ο έως την 31η Δεκεμβρίου πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Β. Συμεώνογλου) προσπάθησαν να βρουν την χρυσή τομή. Κι αυτή μόνο χρυσή δεν είναι τελικά. Η πρόταση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπως εκφράστηκε από τον κ. Πολυκρέτη είναι υπογείωση των κάδων σε συγκεκριμένα σημεία της παραλίας και μεταφορά όλων των άλλων με ίδια μεταφορικά μέσα από τους καταστηματάρχες σε συγκεκριμένα επίσης σημεία μακριά από την παραλία με σημείο αναφοράς το υπό δημιουργία παρκινγκ στον χώρο ανάμεσα στο κλειστό και στο ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ. Ο κ. Πολυκρέτης προχώρησε σε ένα μίνι ιστορικό της υπόθεσης «σκουπίδια στην παραλία της Νάξου» και ανέφερε ανάμεσα στα άλλα στην πρόθεση του Δήμου να αγοράσει άμεσα μία πρέσα για τα ογκώδη χαρτόκουτα που αφήνουν κυρίως οι επιχειρήσεις ηλεκτρικών ειδών, ανέφερε ότι στο πρόγραμμα είναι η κατάθεση πρότασης για ημερήσιο (από τις 7 έως τις 2 ή τις 3 το μεσημέρι) δρομολόγιο αυτοκινήτου από την Παπαβασιλείου έως το τέλος της Παραλίας που θα παραλαμβάνει απορρίμματα τα οποία μάλιστα θα έχουν ταμπέλα ποιανού καταστήματος ανήκουν. Παράλληλα με φυλλάδια από τις αρχές του μήνα θα γίνει ενημέρωση στους κατοίκους για τους τρόπους αποκομιδής των απορριμμάτων. Επίσης ανέφερε ότι τα σκουπίδια πλέον θα μαζεύονται σε συγκεκριμένους χώρους, καθότι θα τοποθετηθούν κάδοι συμπίεσης στο ύψος της Αγίας Θεοδοσίας, στο χώρο κάτω από το Δημοτικό παρκινγκ στο χώρο του Δημαρχείου (στο ύψος της OCEAN), τον περιφερειακό στο παρκινγκ Κομνηνού, στο χώρο όπως είπαμε ανάμεσα στο ανοιχτό και κλειστό γήπεδο του ΔΑΚ και στο παρκινγκ του ποταμού.

Ενταφιασμός
Αυτή είναι λίγο πολύ η πρόταση του Δήμου για τους επαγγελματίες της πόλης ενώ και οι κάτοικοι κυρίως της παλιάς χώρας δεν αποκλείεται σιγά σιγά να ακολουθήσουν τα πρότυπα των κατοίκων σε Κόρωνο, Φιλώτι, Απείρανθο και Γλυνάδο που μεταφέρουν τα απορρίμματά τους σε δύο συγκεκριμένες περιοχές βοηθώντας τις κοινότητες στην διαδικασία αποκομιδής αλλά και διατηρώντας τα χωριά τους όσο γίνεται πιο καθαρά. Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι επιχειρηματίες που έδειξαν να είναι απόλυτα κάθετοι στην υπόθεση «υπόγειοι κάδοι» καταθέτοντας ο καθένας εξ αυτών τόσο την δική του εμπειρία όσο και την πρόταση με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μίνι Βαβέλ προτάσεων. Τα αδέλφια Μαργαρίτη (Χρυσόστομος και Φώτης) μετέφεραν την εμπειρία τους από ταξίδι στη Πορτογαλία λέγοντας «στη Λισσαβώνα υπάρχουν υπόγειοι κάδοι αλλά η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη. Ενδεχομένως εάν δεν υπάρχει σωστή καθαριότητα και συντήρηση το αποτέλεσμα να είναι πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε έως σήμερα. Και ο κ. Δημητροκάλλης ως υποψήφιος Δήμαρχος είχε μιλήσει για υπόγειους κάδους που όμως δεν είχε προχωρήσει. Περισσότερο ζημιά θα κάνουμε εάν είναι …ενταφιασμένοι. Η πιο σωστή λύση είναι μεταφορά των σκουπιδιών εκτός παραλίας και να υπάρχει πλήρη αποδέσμευση της περιοχής». Ο κ. Λ. Πριμηκύριος τόνισε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Τόσα χρόνια συζητάμε για την βιτρίνα του νησιού και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πρέπει να φύγουν όσο γίνεται πιο μακριά και εάν χρειαστεί να τα κουβαλήσουμε κιόλας» Μάλιστα πριν αρχίσει η συνεδρίαση έδειχνε φωτογραφίες των κάδων απορριμμάτων υπερχειλισμένους και μάλιστα μέρα μεσημέρι…

Ευθύνη
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Μαζικής Εστίασης ανέφερε ότι «τα σκουπίδια δεν πρέπει να μπαίνουν στο σαλόνι μας. Άρα εκτός από την παραλία. Πρέπει άμεσα να φύγουν και θα πρέπει να ληφθεί μία ξεκάθαρη λύση που δεν θα αφήνει κανένα παράθυρο. Γιατί ως Έλληνες όταν δούμε ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο, τότε βρίσκει τρόπους αντίδρασης. Οι κάδοι πρέπει να φύγουν και ο καθένας από εμάς ας αναζητήσει τρόπους μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός παραλίας. Όσοι υπάρχει έστω κι ένας μικρός το πρόβλημα δεν θα λύνεται». Επιχειρηματίας της παραλίας ζήτησε εάν είναι δυνατόν να γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων και το βράδυ φέρνοντας το παράδειγμα της Μυκόνου, αλλά η πρότασή του έπεσε στο κενό καθώς ο αντιδήμαρχος κ. Πολυκρέτης του απάντησε «ποιος θα πάρει την ευθύνη εάν συμβεί κάποιο ατύχημα με ένα παιδί που παίζει; Η ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»… Η κεντρική άποψη των επαγγελματιών ήταν ότι «οι κάδοι πρέπει να φύγουν. Δεν τίθεται καν ερώτημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τον τρόπο μεταφοράς. Ακόμη και με δικά μας μέσα ή τρέιλερ όπως είπε ο αντιδήμαρχος. Και πρέπει να πάρουμε την ευθύνη εμείς. Οι επαγγελματίες οφείλουμε να προσέχουμε την περιοχή μας, να την καθαρίζουμε εάν είναι δυνατόν, να την ασπρίζουμε όταν χρειάζεται και να μην τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο. Το ζητούμενο άλλωστε είναι να είναι καθαρό το νησί μας»

Αστυνόμευση
Παρέμβαση έκανε και ο κ. Συμεώνογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύστημα της υπογείωσης των κάδων λέγοντας ότι «δεν είναι λύση. Η ιδανική είναι το σύστημα συμπίεσης αέρα που ήδη αρκετές πόλεις το χρησιμοποιούν έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο αεραγωγών που μεταφέρουν τα απορρίμματα εκεί που πρέπει να καταλήγουν». Παράλληλα ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης αστυνόμευσης που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν εμφανίζεται μόνο στον τομέα της καθαριότητας αλλά και στο κυκλοφοριακό και στις πινακίδες. Και τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι η έλλειψη βούλησης. Όταν αποφασίσει να λύσει ένα πρόβλημα, μπορεί και έχει την ικανότητα να το κάνει». Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων από την Παλιά πόλη (κάστρο) ενώ τόνισε προς τους επιχειρηματίες «δεν είναι σωστό να λέτε βγάζουμε τους κάδους. Το θέμα είναι και τι βάζουμε. Μην μεταφέρετε το πρόβλημα. Πρέπει να πείτε πως θα λυθεί και η πρόταση που θα καταθέσετε να είναι αποδεχτεί από όλους χωρίς να υποβαθμίζει την περιοχή».  Ο κ. Στέλιος Παγώνης αναφέρθηκε στην σημασία της ανακύκλωσης, κάτι που ως κακομαθημένοι Ναξιώτες αδιαφορούμε τονίζοντας ότι «μόνο το 10% είναι το σκουπίδι που πάει για πέταμα. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να κάνουμε διαλογή. Άλλωστε η ανακύκλωση είναι δείγμα πολιτισμού»

Πάσχα
Ο κ. Μαμουζέλος από την πλευρά του δήλωσε ότι θα είναι αρωγός από τη θέση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου σε ότι αποφασίσουν οι επιχειρηματίες και τους κάλεσε να καταθέσουν άμεσα πρόταση μέσα από συνάντηση που θα έχουν μόνοι τους για να βρουν την ιδανική λύση. Παράλληλα οι επιχειρηματίες ζήτησαν εάν είναι δυνατόν να υπάρχει μία πειραματική περίοδος για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με τον κ. Πολυκρέτη να τονίζει ότι «δεν μπορώ να δεσμευτώ αλλά λίγο μετά το Πάσχα ή και νωρίτερα εφόσον θα το προσπαθήσουμε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων» Τότε αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αγορά της μεγάλης πρέσας αλλά και του αυτοκινήτου εκείνου που μαζί με δύο τρίκυκλα θα κινούνται την ημέρα για την διακομιδή των απορριμμάτων. Για το βράδυ είπαμε; Ο καθένας παίρνει τα απορρίμματά του που θα έχουν το ταμπελάκι με την ονομασία της επιχείρησης και στο παρκινγκ είτε του Ποταμού είτε στο Κλειστό. Όσο για τους μόνιμους κατοίκους; Αυτοί έχουν πλέον δύο επιλογές. Είτε έξω από την τράπεζα Λαϊκή προς την πλευρά του Δημαρχείου είτε λίγο πριν το 1ο Δημοτικό σχολείο. Αλλά μόνο για τους κατοίκους αυτές οι τοποθεσίες… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου