Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΙ ΟΜΩΣ... ΤΟ ΚΕ.Γ.Ε. ΔΕΝ ΑΚΗΚΕΙ ΣΤΟ "ΓΕΩΡΓΙΑΣ"

Το Ελληνικό Δημόσιο, ή αν θέλετε, το Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως & Τροφίμων δεν έχει, αν μη τι άλλο, το ηθικό δικαίωμα να διεκδικεί το Κέντρο Γεωργικής Εκπαιδεύσεως Νάξου από το νησί μας.
Η χθεσινή συζήτησή μας με τον πρόεδρο του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ, Ιάκωβο Ναυπλιώτη – Σαραντηνό, «έδωσε» αυτή την ομολογουμένως αποκαλυπτική είδηση…

Μας είπε πολλά και σημαντικά ο κος Ναυπλιώτης που ανέσυρε από το αρχείο του ντοκουμέντα αδιάσειστα…


«Με ποιο δικαίωμα;»
Με ποιο ηθικό δικαίωμα έρχεται και ζητάει το υπουργείο από έναν τόπο το καλύτερό του περιουσιακό στοιχείο; Ένα περιουσιακό στοιχείο που το ίδιο αυτό το υπουργείο έχει «αρπάξει»
Ο Τίμιος Σταυρός – στο Ίδρυμα Τιμίου Σταυρού, αναφέρομαι - πρέπει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, πρέπει να σου επισημάνω…
Την απόφαση την με αριθμό 39 του Εφετείου Αιγαίου την γνωρίζουν; Στην απόφαση αυτή περιγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία - ακίνητα του Ιδρύματος Τίμιος Σταυρός.
Τα πολλά αγροτικά, ακίνητα, παλαιότερα, απαλλοτριώθηκαν…
Το εν λόγω ίδρυμα ήταν σωστή τράπεζα. Τα πολλά τα περιουσιακά του στοιχεία. Μέχρι και το Ίδρυμα Τυφλών στην Καλλιθέα υποστήριξε οικονομικά, σε πληροφορώ.
Μεγάλη η ιστορία των απαλλοτριώσεων, Γιάννη. Το 1969 η τότε επιτροπή του Ιδρύματος ζητάει την Οριστική Τιμή Μονάδος, για να πάρει το Ίδρυμα τα λεφτά του.


«Ποιος μπορεί, ποιος δύναται να τα αμφισβητήσει αυτά; Εδώ, είναι όλοι οι τίτλοι»
Εδώ, υπάρχουν όλα τα συμβόλαια τα ιδιοκτησιακά… Εδώ, υπάρχουν όλα τα στοιχεία τα αποδεικτικά… Να, και οι Οργανισμοί του Σωματείου του Τιμίου Σταυρού. Άλλο το Ίδρυμα Τιμίου Σταυρού και άλλο το Σωματείο Τιμίου Σταυρού, οφείλω να σου διευκρινίσω… Να, και οι απαλλοτριώσεις κ.λπ.
Η περιουσία του Ιδρύματος, όλη, ήτανε 131 ακίνητα, στα οποία περιλαμβανόντανε, αυτό που είναι το Μουσείο τώρα, τα λιοτρίβια του Ντε Μαρί, τα περίφημα Καλαμίτσια, η Καπέλα, η εκκλησία κ.λπ. Και πάμε εδώ… Τι είναι εδώ; Εδώ, είναι το νούμερο 38… Θέση: Μεγάλες Πέτρες…  Γιατί μας ενδιαφέρει το 38; Διότι ο Φραγκόπουλος, ως διαχειριστής, τότε, γράφει τότε… εδώ δίπλα. Σου διαβάζω τα σχόλια του: «Είχε πουληθεί, για να αγοραστεί το λιβάδι Γεράρδη, Ζγαμπέλα και το αμπέλι Ζαφείρης Ζγαμπέλα…».
Πουλήθηκε λοιπόν, μετά το 1877 αγρός Λαγκάδι, οι αγροί Γεράρδη, Ζγαμπέλα και Ζαφείρη Ζγαμπέλα… Αυτοί οι αγροί είναι αυτά… Ποια; Τα «επίμαχα», που σου λέω, Γιάννη… Να, και το «τρανό» χωράφι… Το γήπεδο και όλοι οι πέριξ αυτού χώρου σε μια τεράστια έκταση…
Να, και η περιοχή του Μουσείου… Όλα, Γιάννη, πέριξ και της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής.
Πάμε, τώρα, να δεις που είναι (…) του Ζγαμπέλα, οι δύο αγροί του Ζγαμπέλα. Να, εδώ είναι και τα τοπογραφικά. Να, εδώ, είναι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Ποιος μπορεί, ποιος δύναται να τα αμφισβητήσει αυτά; Εδώ, είναι όλοι οι τίτλοι.
…Κάποια στιγμή, λοιπόν, το 1947 έρχεται το Ελληνικό Δημόσιο και κάνει απαλλοτρίωση και τα παίρνει από την καθολική Εκκλησία και από το Ίδρυμα - άλλο η Καθολική Εκκλησία, διευκρινίζω, και άλλο το Ίδρυμα (…) Να, και τα Φ.Ε.Κ.!
Εγώ, τώρα, οφείλω να τα δηλώσω όλα αυτά. Αυτά τα στοιχεία τα εντόπισα στα αρχεία του Υπουργείου γεωργίας, στα αρχεία της ΔΥΟ Νάξου, τα δε σχεδιαγράμματα που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος στην περιοχή των Μελάνων τα είχε εντοπίσει ο σημερινός πρόεδρος της εν λόγω τοπικής κοινότητας Σταύρος Κουτελιέρης…
Εγώ, Γιάννη, διαχειρίζομαι τα αστικά, το μουσείο και άλλα…
Το Ίδρυμα διαχειρίζεται πάρα πολλά ακίνητα, στην Χώρα και σε άλλες περιοχές εκτός Χώρας. Αυτούς τους φακέλους, που βλέπεις, τους έχω φτειάξει, εγώ, κατά θέμα και κατά αντικείμενο…
Στο σημείο αυτό πρέπει να του αναφέρω ότι οι Καθολικοί συμμετέχουν με 25% στην Διοίκηση του Ιδρύματος, το 75% το ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο, αν και αυτό το τελευταίο «ελέγχεται»… Πρόκειται για καθαρά νομικό θέμα… Εν πάση περιπτώσει…


«Δωρεές με ξένα ‘κόλλυβα’…»
Το Υπουργείο Γεωργίας, λοιπόν, εκ μέρος του Ελληνικού Δημοσίου, έκανε αυτά όλα… Έκανε, όπως πολλοί που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Ίδρυμα Τίμιος Σταυρός, «δωρεές με ξένα ‘κόλλυβα’…». Έτσι, δεν είναι; Πες μου κι εσύ…
Γιάννη, αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο…
Αυτή είναι η απαλλοτρίωση που έγινε το ‘47 και μια άλλη συμπληρωματική που έγινε το 1949. Σε αυτήν την απαλλοτρίωση περιλαμβάνονται τα κτήματα που εμφανίζονται στην απογραφή του 1877 (…) αλλά, εδώ, σου «λέει» για… τους αγρούς, στους οποίους σήμερα είναι το γήπεδο, τα σχολεία, το νοσοκομείο κ.λπ.
Συμπερασματικά: Αυτά όλα το Υπουργείο Γεωργίας, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή, το 1947, τα απαλλοτρίωσε από το Ίδρυμα του Τιμίου Σταυρού… Να, και το Φ.Ε.Κ. του 1947! Σχεδόν, δηλαδή, το σύνολο της αγροτικής περιουσίας του Ιδρύματος, την απαλλοτρίωσε… Δεν απαλλοτρίωσε το Μουσείο και την Καπέλα… Δωρεάν τα πήρε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Δεν πλήρωσε τίποτε, για όλα αυτά, Γιάννη, το Ελληνικό Δημόσιο… Τίποτε, δεν πλήρωσε στο Ίδρυμα του Τιμίου Σταυρού. Καμία αποζημίωση...
Έχω, εδώ, μπροστά μου, του ’69 ένα έγγραφο υψίστης σημασίας, Γιάννη… Με το έγγραφο αυτό, ζητείται να καθοριστεί η Οριστική Τιμή Μονάδας, για να αποζημιωθεί το Ίδρυμα από το Ελληνικό Δημόσιο. Να, λοιπόν, οι αποδείξεις, για τις οποίες σου μίλησα προηγουμένως…
Τότε, το Ίδρυμα το διοικούσε, ο Οικονομικός Έφορος, ο Ειρηνοδίκης Νάξου, ο Εκπρόσωπος των Καθολικών (τότε ήταν ο μακαρίτης Γιαννάκης ο Δελλαρόκκας)…
Μετά από όλα αυτά που καταλήγουμε: καταλήγουμε στο εξής: Το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το Υπουργείο Γεωργίας, εδέσμευσε αυτά τα ακίνητα, τα απαλλοτρίωσε, έπρεπε να πληρώσει αποζημίωση στο Ίδρυμα και δεν πλήρωσε τίποτε…


Το Ίδρυμα…
Να σου διευκρινίσω στο σημείο αυτό ότι:
Υπάρχει το Ίδρυμα του Τιμίου Σταυρού και το Σωματείο του Τιμίου Σταυρού. Το Ίδρυμα είναι η Περιουσία, το Σωματείο του Τιμίου Σταυρού είναι η Ένωση των Καθολικών.
Στην Ένωση, των Καθολικών είναι μόνο καθολικοί της Νάξου.
Στο Ίδρυμα είμαι πρόεδρος, εγώ…
Στην Διοίκηση του Ιδρύματος είναι  ex oficcio το Σωματείο κατά το 1/4 (25%)
Ο ιδιοκτήτης της Περιουσίας, είναι το Ίδρυμα, ο Διοικητής της Περιουσίας του ιδρύματος ήταν το Σωματείο κατά 100% και τώρα είναι κατά 25% και κατά 75% το Ελληνικό Δημόσιο… Άρα, έπρεπε να αποζημιωθεί κατά 100% το Ίδρυμα για την Περιουσία που του πέρανε… Τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος προκειμένου να καλύπτονται οι σκοποί του ιδρύματος.
Αυτά είναι τα αποκαλυπτικά ‘νέα’, Γιάννη, και ας πάψουν να εγείρουν αξιώσεις για ΚΕ.Γ.Ε. και όλα τα άλλα οι του Υπουργείου Γεωργίας…

Η Διοικούσα του Ιδρύματος
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με την με αρ. 9027 απόφασή της, προέβη στον Διορισμό Μελών στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός». Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο γ. γ. της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου, έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του Ν. 2503/1997 «Διοίκηση, Οργάνωση, Στελέχωση της Περιφέρειας και άλλες διατάξεις». 2. Τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 2873/2000 «Φορολογικές ελαφρύνσεις και απλουστεύσεις και άλλες διατάξεις» (Α ́ 285). 3. Τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 2 του ΑΝ 2039/39 «περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των Νόμων περί εκκαθαρίσεως και διοικήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών».
4. Την υπ’ αριθμ. 1053849/1012/Α0006/26.6.2002 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 830/Β ́/2.7.2002). 5. Τις διατάξεις των άρθρων του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α/7.6.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης». 6. Το υπ’ αριθμ. 143/23.12.2010 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ 236τ.Α ́/ 27.12.2010) των Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, που αφορά στη σύσταση του Οργανισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. 7. Την υπ’ αριθμ. 78/20.1.2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, περί ορισμού οργανικών μονάδων για την άσκηση των  αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. 8. Την υπ’ αριθμ. 77/20.1.2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,
περί παράτασης λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων Εθνικών Κληροδοτημάτων των πρώην κρατικών Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. 9. Την υπ’ αριθμ. 23/3.1.2008 απόφαση του Γενικού
Γραμματέα Περιφέρειας Ν. Αιγαίου «Περί συγκρότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων Ν. Αιγαίου», όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει. 10. Τις διατάξεις του άρθρου 99 παρ. 3 του α.ν. 2039/39. 11. Την υπ’ αριθμ. Κ. 14348/1.8.1950 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. 12. Το υπ’ αριθμ. 897/3.2.2011 έγγραφο του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. 13. Το υπ’ αριθμ. 1/16.2.2011 πρακτικό του Διοικητικού
Συμβουλίου του Σωματείου «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ». 14. Το υπ’ αριθμ. 3411/18.8.2011 έγγραφο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου. 15. Την από 30/9/2011 σύμφωνη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων Ν. Αιγαίου, αποφασίζουμε: Διορίζομε ως μέλη της Διοικητικής και Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Τιμίου Σταυρού στη Νάξο ως εξής: 1) Βρούτση Ιάκωβο του Βασιλείου με Α.Τ. Μ 118866, Προϊστάμενο της ΔΟΥ Νάξου. 2) Σέργη Ασημίνα του Ιωάννη με Α.Τ. Ν594761, υπάλληλο κλάδου ΔΕ/Α της ΔΟΥ Νάξου. 3) Καραμανή Γεώργιο του Εμμανουήλ, με AT I 113435, δικηγόρο Νάξου, αναπληρούμενο από τον δικηγόρο Δέτση Ιωάννη του Στυλιανού με Α.Τ. Μ 091805. 4) Μαρκόπολι Μαρία του Ιωάννου με Α.Τ. Φ 031432, ως εκπρόσωπο του Σωματείου «Αδελφότης του Τιμίου Σταυρού».
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ερμούπολη, 8 Νοεμβρίου 2011, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Φώτης Χατζημιχάλης 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου