Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κάναμε ότι… προβλέπεται



Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί – στη δίκη για το θανάσιμο τραυματισμού του Παναγιώτη Ματζάκου το 2009 -  με σημείο αναφοράς την διαφοροποίησή τους όσον αφορά την γραμμή υπεράσπισης – Πίεση από την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου για άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, ακόμη και πριν από την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης 


Το έργο της Δικαιοσύνης δεν είναι εύκολο. Οφείλει να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους (και τον κοινωνικό αντίχτυπο) πριν κληθεί να λάβει την απόφασή της. Και δεν αποκλείεται στο τέλος του μήνα – όπως όλα δείχνουν – όταν ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελές Πλημμελειοδικείου Νάξου, η επόμενη ημέρα στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού – ενδεχομένως και σε μεγαλύτερη κλίμακα – να είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Αφορμή για το σχόλιο αυτό αποτελεί η δίκη που εξελίσσεται αυτό το διάστημα στη Νάξο, σχετικά με το θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή της πρώτης τάξεως του 2ου Γυμνασίου Νάξου, Παναγιώτη Ματζάκου, στις 20 Οκτωβρίου 2009 στη διάρκεια σχολικής εορτής στη Γαλήνη. Και βέβαια για να προλάβουμε τις όποιες αντιδράσεις, δεν λέμε ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να… κρυφοκοιτάξει προς συγκεκριμένες πλευρές, αλλά να είναι απόλυτα δίκαιη προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αλλαγή
Στη συγκεκριμένη υπόθεση καλώς ή κακώς δεν δικάζονται μόνο οι καθηγητές, οι οποίοι με βάση το κατηγορητήριο και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων δεν είχαν συνεχή και αδιάλειπτη εποπτεία του χώρου. Δικάζεται ουσιαστικά όλο το σύστημα γύρω από την εκπαίδευση και τον τρόπο λειτουργίας της και όπως παραδέχτηκαν οι περισσότεροι από τους καθηγητές που απολογήθηκαν το Σάββατο 11 Ιανουαρίου «η ζωή μας έχει αλλάξει άρδην από εκείνη την ημέρα». Όμως δεν έχει αλλάξει μόνο η ζωή των καθηγητών. Έχει επαναπροσδιοριστεί στο σύνολό της η κοινότητα των εκπαιδευτικών γύρω από τον τομέα «σχολικές εκδρομές» και συμμετοχή σε επιτροπές. Οι περισσότεροι πλέον αρνούνται να συμμετάσχουν ενώ και οι σύλλογοι γονέων καταψηφίζουν τις όποιες προτάσεις γίνονται για διεξαγωγή εκδρομών. Το σχολείο μοιάζει να έχει μπει σε μία εσωστρέφεια όσον αφορά τις εκδρομές ακόμη και τις πιο απλές, καθώς ο φόβος για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη καθιστά τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι επιφυλακτικοί. Και όχι άδικα. Βλέπετε, υπάρχει πλέον και η δαμόκλεια σπάθη της διαθεσιμότητας, καθώς με βάση την αλλαγή του Νόμου η αναζήτηση από το Κράτος …θυμάτων που θα γεμίσουν τους καταλόγους που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην Τρόικα ως αντιστάθμισμα των υποχρεώσεων από το μνημόνιο είναι συνεχόμενη.

Πιέσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) στη Σύρο  - σύμφωνα με πληροφορίες – δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους ανωτέρους τους να δώσουν ακόμη και τώρα τα ονόματα των εμπλεκόμενων καθηγητών ή και δασκάλων (όσοι είναι στο κατηγορητήριο) ώστε να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Και αυτό είναι εντυπωσιακό με δεδομένο ότι δεν έχουμε απόφαση από το Δικαστήριο. Απλά και μόνο με το κατηγορητήριο; Οι λίστες βλέπετε θέλουν …τροφή. Και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς είναι κατανοητό ότι το χτύπημα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Νάξου θα είναι ολέθριο….  Στο διήμερο που μας πέρασε, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου είχαμε την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης (τη Παρασκευή) και την έναρξη της απολογίας των κατηγορούμενων – η αρχή έγινε με τους 16 κατηγορούμενους εκπαιδευτικούς -  και θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη 16 Ιανουαρίου (11:00) και Σάββατο 18 Ιανουαρίου. 

Επιθεώρηση
Την πρώτη ημέρα, τη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, είχαμε την ανάγνωση του εγγράφου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου που ήρθε ως …απάντηση στο αίτημα της υπεράσπισης για το εάν είχε συσταθεί η Επιτροπή Καταλληλότητας αρμοδίως από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου πριν την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης. Και όπως όλοι περίμεναν η απάντηση δεν έκρυβε καμία έκπληξη. Υπογραμμίζεται ότι δεν ζητήθηκε να γίνει ο σχετικός έλεγχος και ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι προφανώς δεν υπήρχε θέμα σύστασης της συγκεκριμένης επιτροπής από τη στιγμή που δεν υπήρξε ποτέ αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου οικήματος, όπως έχει γίνει σε άλλα Δημοτικά σχολεία. Στη συνέχεια είχαμε τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα καθηγητή να παρουσιάσει το τέρμα που είχε φέρει από την εταιρία προμήθειας τερμάτων και το οποίο είχε την αντιστήριξη στο πίσω πάνω μέρος – όπως είναι το σωστό -  και όχι στο κάτω μέρος όπως ήταν το μοιραίο τέρμα. Επίσης, από μάρτυρα υπεράσπισης πληροφορηθήκαμε ότι σε σχολική εκδρομή στην Τραγαία αρκετοί ήταν οι μαθητές που αυτοβούλως μετακινούνταν στο Φιλώτι καλύπτοντας μία απόσταση δύο χιλιομέτρων, ενώ μία άλλη μάρτυρας κατέθεσε ότι διευθυντής σχολείου (είναι στο κατηγορητήριο αλλά ως μέλος επιτροπής) είχε ακυρώσει εκδρομή και μάλιστα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου καθώς είχε κάνει επιθεώρηση νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας και είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε έντονη υγρασία και επομένως κίνδυνος για την υγεία των μαθητών.

Ευθύνη
Το βασικό θέμα που αναδείχτηκε μέσα από τις ερωτήσεις της Προέδρου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου είχε να κάνει με την καταλληλότητα επιλογής του συγκεκριμένου χώρου για την εκδρομή και τη δυνατότητα επιτήρησης του, με στόχο την απόλυτη ασφάλεια των μαθητών. Και οι δεκαέξι εκπαιδευτικοί που απολογήθηκαν (οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν την προσεχή Πέμπτη και το Σάββατο) αφενός δεν είχαν εννιά γραμμή όσον αφορά τις οδηγίες που πήραν από την διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου, αφετέρου προσπάθησαν να αναδείξουν τα κενά που υπάρχει στο νομικό πλαίσιο που αφορά τους σχολικούς περιπάτους. Όλοι όμως εξέφρασαν την λύπη τους προς την οικογένεια Ματζάκου και μάλιστα καθηγήτρια στην απολογία της τόνισε ότι «εάν αποδειχτεί ότι έχω ευθύνη είμαι έτοιμη να υποστώ τις συνέπειες των πράξεων μου». Η διευθύντρια του σχολείου ανέφερε ότι ενέργησε όπως γίνονταν κάθε φορά, ότι δεν δόθηκαν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, τόνισε ότι έβλεπε καθηγητές να επιτηρούν και να κινούνται στο χώρο, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε ότι χρειάζεται ειδική άδεια για να βρίσκονται παιδιά στην αυλή του σχολείου….
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου