Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η «Κ» κοντά στους σοκαρισμένους από την πρωτοφανή απόφαση, κατοίκους του Απόλλωνα: Ένα αναπάντητο γιατί….

Κάτοικοι του Απόλλωνα προσπαθούν να κατανοήσουν ποιος είναι ο λόγος που βρίσκονται …κυνηγημένοι – Η εντολή για άμεση κατεδάφιση του δρόμου, πεζουλιών και τοιχίων αντιστήριξης στο βορεινό τμήμα του οικισμού – Τι συμβαίνει με τον ΒΙΟΚΑ και η μελέτη μεταφοράς λυμάτων κόστους 580.000 ευρώ (!!!)
Η είδηση είχε κυκλοφορήσει από τις αρχές της εβδομάδας. «σκάει μεγάλο πρόστιμο στο Δήμο για την υπόθεση του Απόλλωνα» ήταν η πληροφορία.

 Αυτοί που γνωρίζουν αναρωτιούνται «μα αφού η απόφαση ήταν καθαρογραμμένη από τις 19 Δεκεμβρίου γιατί δημοσιοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου; Τι περίμεναν; Να περάσουν οι γιορτές και να κάνουμε καλά Χριστούγεννα;» Η απάντηση; «Απορία ψάλτου βηξ» που θα έλεγε και μία …ψυχή αλλά η ουσία είναι τι γίνεται σήμερα και βέβαια ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις από εδώ και πέρα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που καλείται να προστατεύσει το Δημόσιο συμφέρον. Οι Απολλωνιάτες από την πλευρά τους χθες το βράδυ θα ελάμβαναν τις πρώτες τους αποφάσεις με δεδομένο ότι ήταν προγραμματισμένη (μετά από κάλεσμα του συλλόγου γυναικών του οικισμού) συνέλευση στο Δημοτικό σχολείο του χωριού παρουσία εκπροσώπων κι από την Κωμιακή κι από την Μέση που έχουν άμεση σχέση με το χωριό.
Προτροπή
Και στον Απόλλωνα η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη. Οι μόνιμοι κάτοικοι που τους πέντε ή έξι χειμερινούς μήνες ασχολούνται με το ψάρεμα ή την κτηνοτροφία είναι σε σκέψεις σχετικά με την επόμενη ημέρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται «εάν ισχύουν όσα ακούμε, τότε τι θα κάνουμε εδώ; Καλύτερα να φύγουμε;». Κάποιοι άλλοι είναι πιο ψύχραιμοι. Περιμένουν να διαβάσουν όλα τα έγγραφα, να δουν τι θα πουν οι Νομικοί Εκπρόσωποι του Δήμου ή του Συλλόγου και μετά θα αποφανθούν. Αυτό που προσπαθούν να κατανοήσουν είναι εάν ισχύει ότι ένας δικός τους άνθρωπος, ένας ιδιώτης που έχει έννομο συμφέρον λόγω παρουσίας (έστω και την καλοκαιρινή περίοδο με ιδιοκτησία ακινήτου) είναι πίσω απ΄ όλη την ιστορία. Προσπαθούν να βρουν κίνητρο για τις κινήσεις του, εάν όντως αληθεύουν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πριν από δύο χρόνια σε ανοιχτή συνέλευση που είχε γίνει στην Κωμιακή στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είχε ζητήσει την απομόνωση όσων «αντιδρούσαν» στην πρόοδο των έργων στον Απόλλωνα και μιλάμε για το αλιευτικό καταφύγιο, τον ΒΙΟΚΑ κ.α. Προτροπή βέβαια που είχε σηματοδοτήσει την ανοιχτή κόντρα με συγκεκριμένο ιδιώτη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε καταγγελίες καθώς ένιωθε ότι εκείνη η προτροπή για … απομόνωση έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του.
Κατεδάφιση
Δύο χρόνια μετά η Κτηματική Υπηρεσία έρχεται και με δύο αποφάσεις της πυροδοτεί εξελίξεις. Μάλιστα οι αποφάσεις αυτές έχουν την αίσθηση του αμετάκλητου καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Πρωτόκολλο Κατεδάφισης «κατά του παρόντος δεν επιτρέπεται αίτηση προσωρινής ρύθμισης της διακατοχής, ή αίτηση αναστολής εκτέλεσης της κατεδάφισης, ενώπιον οποιουδήποτε διοικητική ή πολιτικού δικαστηρίου ή Αρχής». Και όταν μιλάμε για Πρωτόκολλο Κατεδάφισης αναφερόμαστε στο έργο Νο 7 της Έκθεσης ελέγχου που έχει υπογράψει ο μηχανικός κ. Κιουπίδης (συντάχθηκε μετά από αυτοψία που έκανε με αφορμή (το υπ ’ A1088276/2712/B0010/29.6.2012) έγγραφο του Τμήματος Αιγιαλού της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών) στις 9 Οκτωβρίου 2013. Ποιο είναι το έργο αυτό; Ο δρόμος, τα πεζούλια και τα τοιχία αντιστήριξης του δρόμου προς την πλευρά της θάλασσας, στο βόρειο τμήμα του οικισμού συνολικής έκτασης 1150 τμ. και τα οποία εκτιμάται ότι εμπίπτουν εντός αιγιαλού, που όμως δεν έχει καθοριστεί διοικητικά». Και για το συγκεκριμένο έργο ο χρόνος για την κατεδάφισής τους δεν θα είναι μεγαλύτερος από 30 ημέρες (με συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου) με τη σχετική δαπάνη να καταλογίζεται εις βάρος του ιδιοκτήτη (σ.σ. του δήμου προφανώς) ως δημόσιο έσοδο κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.
Επί Χούντας
Στον Απόλλωνα όμως φοβούνται ότι με δεδομένο ότι και τα υπόλοιπα έργα έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομα, ελλοχεύει ο κίνδυνος εξελίξεων που δεν θα έχουν προηγούμενο. Όμως, η ίδια η έκθεση ελέγχου που έχει γίνει βάζει κάπως τα πράγματα στη θέση τους αναφέροντας ότι ο παραλιακός δρόμος, τα κρηπιδώματα, μόλοι, κυματοθραύστης και Αντλιοστάσιο του ΒΙΟΚΑ έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1997, δεν υπάρχουν στοιχεία για το από ποιον ακριβώς κατασκευάστηκαν (σ.σ. θεωρεί όμως ότι έγιναν το πιθανότερο από το Δήμο ή την Νομαρχία) και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έγιναν με νόμιμες διαδικασίες. Και βέβαια τονίζεται ότι για όλα αυτά τα έργα (συν τον αγωγό εκβολής λυμάτων του ΒΙΟΚΑ και το κτήριο βιολογικού καθαρισμού) έχουν γίνει οι απαραίτητες αιτήσεις για την νομιμοποίησή τους. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: μα για τον δρόμο στο βορινό τμήμα γιατί δεν είχε γίνει έως τον περασμένο Οκτώβριο ανάλογο αίτημα; Οι γηραιότεροι του χωριού αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα έργα όπως ο κυματοθραύστης ή ο μώλος και ο παραλιακός δρόμος έχουν γίνει πριν το 1980. Ο κυματοθραύστης μάλιστα είναι έργο της Χούντας όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ το πλέον πρόσφατο είναι ο ΒΙΟΚΑ και ο μώλος που είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά τα ψαροκάικα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι καθώς μπορούν να τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες.
Νόμιμα
Από την πλευρά του ο ιδιώτης που εμπλέκεται στην όλη ιστορία το μόνο που ζήτησε με τις πράξεις του όπως διαφαίνεται είναι η πραγματοποίηση σωστών και νόμιμων έργων με σημείο αναφοράς το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα. Εκμεταλλεύτηκε όλα εκείνα τα παράθυρα του Νόμου που υπάρχουν και κινήθηκε σε απόλυτα νόμιμα πλαίσια. Δεν έκανε κάτι παράνομο για το οποίο θα πρέπει να αισθάνεται υπόλογος. Μπορεί οι συγχωριανοί του να αναρωτιούνται ποια ήταν τα κίνητρά του ώστε να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά είναι δεδομένο ότι και ο ίδιος δεν θα ήθελε να δει τον Απόλλωνα στον οποίο έχει έννομο συμφέρον – όπως τονίζεται σε αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών – να καταστρέφεται. Αυτό που ενδεχομένως να θέλει είναι να γίνουν κάποια πράγματα νόμιμα και να αποφευχθούν τα κακώς κείμενα στο μέλλον.
Πρόστιμο
Και εδώ μπαίνει ένα ακόμη ζήτημα. Μάλλον προηγείται ένα άλλο που έχει σχέση με το πρόστιμο που καλείται ο Δήμος να πληρώσει για την αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού συνολικού εμβαδού 5.060,00 τμ. Το πρόστιμο είναι ύψους 177.100,00 ευρώ για την πενταετία από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2013 και η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου είναι να προχωρήσει σε άσκηση ανακοπής στο μονομελής πρωτοδικείο Νάξου. Και εδώ βέβαια μπορεί να βάλει το …χέρι του το κράτος και να διαγράψει το πρόστιμο κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις από τη στιγμή που γνωρίζει ότι το ίδιο είναι υπαίτιο για ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Απόλλωνα. Οι δικές του παραλείψεις και η δική του κακή λειτουργία είναι αυτή που έδωσε το δικαίωμα στην Κτηματική Υπηρεσία να προχωρήσει σε κινήσεις όπως το πρωτόκολλο αποζημίωσης για αυθαίρετη χρήση δημοσίου κτήματος.
Ανταποδοτικά
Και περνάμε στο τρίτο σημείο αναφοράς που έχει σχέση με τον …ΒΙΟΚΑ και το οποίο προβληματίζει τους κατοίκους του Απόλλωνα. Ο Δήμος μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του ανακοίνωσε την 10η Ιανουαρίου ότι προχωρεί σε κλείσιμο του βιολογικού και μεταφορά βοθρολυμάτων από τον Απόλλωνα στο ΒΙΟΚΑ της Χώρας Νάξου. Μάλιστα με βάση το σχετικό έγγραφο τονίζεται ότι η υπηρεσία έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για τη μεταφορά των ανεπεξέργαστων λυμάτων του οικισμού Απόλλωνα στη νόμιμα λειτουργούσα Ε.Ε.Λ. Νάξου, ετήσιου προϋπολογισμού 580.000 ευρώ, με τη δαπάνη αυτή να πρέπει να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2014 και η οποία θα καλυφθεί από αύξηση ανταποδοτικών τελών. Παράλληλα, θα απαιτηθεί η κατασκευή νέου έργου συγκέντρωσης λυμάτων (δεξαμενή 300 m2) με πρόσθετο κόστος και αδειοδοτικές απαιτήσεις. Επίσης, η υπηρεσία εκτιμά μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου , του ΥΠΕΚΑ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων. Και οι κάτοικοι του Απόλλωνα αναρωτιούνται και μάλιστα μεγαλόφωνα «μα πως θα μεταφέρουν καθημερινά λύματα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων; Δεν θα είναι δυσφήμιση για όλους; Και ποιος θα πληρώσει; Εμείς; Ακούγεται ότι θα μας επιβληθεί πρόστιμο περίπου 2.500 ευρώ; Μα είναι δυνατόν; Εμείς θα πληρώσουμε για τις κακοτεχνίες του Δήμου ή του κράτους;»
Λυντσάρισμα
Από τη πλευρά του, ο Δήμος σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μέσω του σχετικού εγγράφου (σ.σ. η αλήθεια είναι ότι πολύ γρήγορα συνέταξε τη μελέτη για τη μεταφορά των λυμάτων και ενώ κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά με πολύ λιγότερα χρήματα) τονίζει ότι η κατασκευή Ε.Ε.Λ. σε νέα θέση δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης και άρα ολοκλήρωσης του έργου. Οι Απολλωνιάτες νιώθουν ότι βρίσκονται στη μέση ενός παράξενου πολέμου. Ανάλογα περιστατικά και …παρανομίες γνωρίζουν (και γνωρίζουμε) ότι υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Νάξο (αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου) αλλά μόνο στην δική τους περίπτωση έφτασε η Κτηματική υπηρεσία να ζητάει κατεδαφίσεις με πρωτόκολλα και να επιμένει σε αποζημιώσεις. Ευελπιστούν ότι όλα είναι ένας καλός εφιάλτης και τίποτα περισσότερο. Όμως από την άλλη εκφράσεις που ακούστηκαν στο πρόσφατο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για …λυντσάρισμα σίγουρα δεν ταιριάζουν σε μία Δημοκρατία που επιτρέπει στους πολίτες να ορθώνουν το ανάστημά τους όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι σάπιο. Αυτό που οφείλουν όλοι είναι να διαπιστώσουν ποια είναι τα ..στραβά και να δώσουν λύσεις. Αφορισμοί περί ανθρωποφαγίας και απειλές για πρόστιμα ή ολικές καταστροφές οικισμών σίγουρα δεν κάνουν καλό σε κανέναν…
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου