Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Νύχτα μαγική μίας άλλης εποχής



Το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου όσοι βρέθηκαν στην Καπέλα της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου (στο Παρεκκλήσι των Δουκών) στο Κάστρο της Νάξου βίωσαν – διοργάνωση από τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ - μία βραδιά βγαλμένη από … παραμύθια – Κουτελιέρης: «η ιερότητα του χώρου μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή» - Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος «το 2014 να είναι έτος πολιτισμού και αγάπης»

Εάν πρέπει κάποιος να επιλέξει ένα ιδανικό φινάλε για τις εορταστικές εκδηλώσεις ενός Δήμου ή Νομικού Προσώπου, τότε το Κάστρο της Νάξου αποτελεί την ιδανική τοποθεσία.

 Άλλωστε έχει την δυνατότητα να σε ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή και δυστυχώς οι δημοτικές αρχές του τόπου δεν έχουν καταφέρει έως σήμερα να αξιοποιήσουν τον θησαυρό που έχουν στα χέρια τους και ακούει στο όνομα «Κάστρο». Πόσα αλήθεια κάστρα και δη με μόνιμους κατοίκους υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου; Ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού και η Νάξος έχει την ευλογία να διαθέτει ένα από τα ωραιότερα. Όμως, ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού δεν γνωρίζουν τα μικρά – καλά φυλαγμένα – μυστικά του. Ένα εξ αυτών αποτελεί το Παρεκκλήσι των Δουκών (η Καπέλα της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου) που βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής άνοιξε τις πύλες του ώστε να φιλοξενήσει την εορταστική συναυλία (με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και έργα κλασικού ρεπερτορίου) που έβαλαν τέλος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νάξο σε διοργάνωση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Συμμετοχή
Κι ενώ ο χώρος σε προδιαθέτει για το ταξίδι σε μία άλλη εποχή, χρειάζεσαι και την βοήθεια των καλλιτεχνών οι οποίοι με το ταλέντο τους λειτουργούν ως το άρμα για την μετακίνηση στο χρόνο. Το συγκεκριμένο ρόλο ανέλαβαν οι Ζαφείρης Κουτελιέρης (βαρύτονος), Αντα Αθανασοπούλου (υψίφωνος), Γιάννης Γιαννόπουλος (πιάνο), Βασίλης Δίγκος (κλασική κιθάρα) και Νίκος Καραβίας (κλασική κιθάρα) και ανταποκρίθηκαν τέλεια. Ερμήνευσαν εξαιρετικά μουσικά κομμάτια σε ένα ταξίδι από το 1460 έως το 1950 που περιελάμβανε γνωστά έργα της Αναγεννησιακής μουσικής, της μουσικής Μπαρόκ και της Κλασσικής και σύγχρονης μουσικής ενώ ολοκληρώθηκε με τα παγκοσμίως γνωστά κομμάτια: Minuit Chretiens, Adeste fideles, Άγια νύκτα και με το Ave Maria προς τιμήν της Παναγίας , προς την οποία είναι αφιερωμένος ο Ναός, όπου και πραγματοποιήθηκε η καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση.

Έτος Πολιτισμού
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ικανοποίησε πλήρωσε το πολυπληθές ακροατήριο που ζητούσε όλο και περισσότερο από τους καλλιτέχνες με συνεχόμενο μπιζάρισμα και παρατεταμένο χειροκρότημα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Νομικού προσώπου του Δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων ΝΟΠΠΑΠΠΑ, κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης και παρουσίασε τους καλλιτέχνες και αναφέρθηκε στην έως τώρα πορεία τους στο χώρο με εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Την βραδιά έκλεισε ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου - Μυκόνου κ. Νικόλαος που τόνισε ανάμεσα στα άλλα «Πέρσι στον ίδιο αυτό ιερό χώρο είχα την τιμή να γνωρίσω τον Ζαφείρη και είχα προβλέψει ότι σύντομα από «ζαφειρένιος» θα γίνει και «χρυσός». Σήμερα γνώρισα άλλους τρεις καλλιτέχνες: Την σεμνή και χαριτωμένη κυρία Άντα, η οποία προβλέπω ότι από «Αθανασο-πούλου» είναι προορισμένη να γίνει και «αθάνατη» στον μουσικό κόσμο. Οι δύο μουσικοί Γιάννης Γιαννόπουλος και Νίκος Καραβίας είναι δύο ανερχόμενα αστέρια στον ουράνιο μουσικό στερέωμα που σύντομα θα μεσουρανήσουν! Χαίρομαι που το έτος 2014 έχει οριστεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως «έτος πολιτισμού» και από το Δήμο Νάξου ως «έ-τος του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα «Ιάκωβου Καμπανέλη» Εύχομαι κατά το έτος 2014 να σημάνουν οι καμπάνες και να μας αφυπνίσουν στη διατήρηση και δημιουργία νέου πολιτισμού και ιδιαίτερα του πολιτισμού της αγάπης, που έχει τις έχει τις ρίζες του στο Ευαγγέλιο του Χριστού».

Θρησκευτικότητα
Από τη πλευρά του ο Ναξιώτης (από τους Μύλους) βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης αναφερόμενος στην εκδήλωση ανέφερε «ήταν η δεύτερη φορά που πήρα μέρος και η 3η συνεχόμενη εμφάνισή μου σε εκδήλωση που διοργανώνεται στη Νάξο. Η συγκίνηση λόγω της ιερότητας του χώρου ήταν μεγάλη και θεωρώ ότι μας γεμίζει όλους ευθύνη και αποτελεί ύψιστη τιμή που έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε κάτι στους κατοίκους του νησιού μας. Οι συντοπίτες μου μας αγκάλισαν και με ζέσταναν με την παρουσία τους. Η Καπέλα σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς μέσα από ένα κάδρο έντονης θρησκευτικότητας και να αισθανθείς ότι βρίσκεται σε ένα τοπίο παραμυθένιο, σε μία άλλη εποχή. Φύγαμε όλοι οι καλλιτέχνες ικανοποιημένοι από τη παρουσία μας και από την υποδοχή που συναντήσαμε στην εκδήλωση. Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό με δύσκολα κομμάτια και το οποίο διαμορφώσαμε με τη βοήθεια της κ. Καραβία, αλλά θεωρώ ότι όλοι ανταπεξήλθαμε με επιτυχία. Και ευελπιστώ να έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια με ανάλογες εκδηλώσεις».

Ομορφιά
Από τα παραλειπόμενα που αξίζει να κρατήσουμε είναι το γεγονός ότι η Καπέλα ήταν κατάμεστη, υπήρχαν ακόμη και όρθιοι κι αυτό γιατί οι καρέκλες που είχε προσφέρει ο Δήμος είχαν μείνει στον… Άγιο Μηνά. Οι περισσότεροι που πήγαν για πρώτη φορά στο κονσέρτο ανέφεραν ότι είδαν πρόσωπα που δεν γνώριζαν καθώς η ποιότητα της εκδήλωσης προφανώς αγγίζει λίγους ενώ την παράσταση έκλεψε η Αντα Αθανασοπούλου όχι μόνο για τις φωνητικές της ικανότητες αλλά και για την φυσική της ομορφιά κερδίζοντας δεκάδες κολακευτικά σχόλια ακόμη και από ιερείς. Οι ερμηνείες όλων των καλλιτεχνών ήταν συγκινητικών και έφεραν δάκρυα στα πρόσωπα αρκετών εκ των παρευρισκομένων ενώ το κονσέρτο σύντομα θα αναρτηθεί στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ώστε να το θαυμάσουν όλοι… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου