Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Να, γιατί η Νάξος χρειάζεται και εμπορικό λιμάνι!

Η Νάξος με την εμπορική και άλλη, πλην τουριστικής κινήσεως που παρουσιάζει, χρειάζεται ένα εμπορικό λιμάνι. Ένα εμπορικό λιμάνι σε θέση άλλη από αυτήν που βρίσκεται το σημερινό λιμάνι. Το τουριστικό λιμάνι του νησιού μας που και αυτό νοσεί…
Χθες, τόνοι καλαμποκιού για τις κτηνοτροφικές ανάγκες του νησιού μας, «κατέπλευσαν» στο λιμάνι. Το φορτηγό πλοίο «έπιασε» στο κεφαλόσκαλο της κεντρικής προβλήτας. Την ίδια ώρα, και στην νοτιοανατολική «αγκαλιά» της κεντρικής προβλήτας ελλιμενίστηκε και έδεσε ένα άλλο φορτηγό πλοίο. Αυτό που σήμερα - αύριο θα «ταξιδέψει» 3.600 τόνους σμυριγλιού (ναξιώτικης σμύριδας) στην Γαλλία… 

Αν την ίδια ώρα επρόκειτο να «δέσει» στο λιμάνι μας ένα «πλοίο της γραμμής», αυτό θα ήταν αδύνατον! Δεν υπήρχε όμως προγραμματισμένο δρομολόγιο «πλοίου της γραμμής’, χθες, στο πρόγραμμα… Να, λοιπόν, γιατί η Νάξος χρειάζεται και εμπορικό λιμάνι. Το υπάρχον είναι μικρό. Το υφιστάμενο λιμάνι μας δεν δύναται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νησιού μας, το οποίο εκτός από πλοία της γραμμής» φιλοξενεί συχνά – πυκνά στα νερά του και πλοία φορτηγά…
Το πού θα γίνει ένα εμπορικό λιμάνι, δεν είναι της παρούσης … Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε ή, αν θέλετε, να δώσουμε την ενημερωτική διάσταση του θέματος αυτού εάν δεν υπήρχε «στενότης χώρου». Στο εγγύς μέλλον θα γίνει όμως και αυτό από τούτη την εφημερίδα, που έχει σταχυολογήσει απόψεις και προτάσεις πολλές και/από πολλούς: Ειδικούς, αυτοδιοικητικούς, εκλεγμένους και μη, αλλά και κοινούς θνητούς…
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι τα έργα εξασφαλίσεως και αναβαθμίσεως της κεντρικής προβλήτας της Νάξου ήταν το θέμα της συναντήσεως που είχαν, προ καιρού, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης και τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου με τον λέκτορα του ΕΜΠ κ. Αζοράκου, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Πρόκειται για έργα ήπιας παρεμβάσεως, που βασίζονται στην πρόταση Αζοράκου, που είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο (και είχε παρουσιαστεί στους φορείς του νησιού), η οποία – σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη – έγινε καθολικά αποδεκτή, ενώ έχει εγκριθεί κι από την Ένωση Πλοιάρχων.
Όπως αποφασίσθηκε στην συνάντηση, ο κ. Αζοράκος πήρε την εντολή να προχωρήσει στην σύνταξη σχετικής εκθέσεως, ώστε να προχωρήσει και η διαδικασία για την σύνταξη της οριστικής μελέτης. Προκειμένου, μάλιστα, να μην υπάρξει καμία δυσάρεστη έκπληξη, όπως τότε υπογραμμίστηκε, έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του ΣτΕ, η απόφαση της Ένωσης Πλοιάρχων και φυσικά, οι ανάγκες του νησιού.
Όσον αφορά στην νομιμοποίηση της παραλίας, σύμφωνα με τον (αισιόδοξο) πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Γιάννη Μαμουζέλο, βρίσκεται σε αρκετά καλό στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχει σχέση με τα όσα έχουν προγραμματιστεί για το λιμάνι.
Ο κ. Μαμουζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας για την προβλήτα, όπως είναι αυτή την στιγμή, μετά μάλιστα και τις εργασίες αποκαταστάσεώς της που προσφάτως ολοκληρώθηκαν…
Τέλος, δεν έχει εγκαταλειφθεί και η προοπτική για τη δημιουργία ενός μ
εγαλύτερου λιμανιού στη Νάξο, με τον δήμαρχο να έχει προχωρήσει στην επιλογή κάποιων προτεινόμενων περιοχών.
Η πρόταση του λέκτορα του Ε.Μ.Π. - υπενθυμίζουμε - είχε παρουσιαστεί στην Νάξο τον Φεβρουάριο του 2012. Όπως είχε τονίσει ο κ. Αζοράκος, πρόκειται για μια ήπια παρέμβαση στο λιμάνι (προϋπολογισμού περίπου €6 εκατ.) που στόχο της θα έχει να το καταστήσει ασφαλές και λειτουργικό με την προστασία της θεμελίωσης του προβλήτα και τις αποκαταστάσεις των σπηλαιώσεων.
Σε ό,τι αφορά στην διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου, αυτή θα γίνει από την πλευρά της Πορτάρας με μπαλκόνι, για την προστασία των αρχαίων ευρημάτων, και από την πλευρά της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας χωρίς θεμελίωση (με άμμο και δάπεδο). Ο κ. Αζοράκος μάλιστα είχε επισημάνει ότι με την παρέμβαση που αναφέρει στην πρόταση του, το λιμάνι της Νάξου, θα είναι πλέον ασφαλές και δεν θα κινδυνεύει από τους ισχυρούς ανέμους και τη θαλασσοταραχή, ενώ και σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί και να παραμένει με ασφάλεια δεμένο το πλοίο στο λιμάνι.
Στην συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Εμμ. Μαργαρίτης, οι αντιδήμαρχοι Τ. Πρωτοτάριος, Α. Ψαρράς, Δ. Λιανός, Μ. Πολυκρέτης, και από την μειοψηφία ο κ. Σ. Αγγελής. Από την συνεδρίαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα δυστυχώς απουσίαζαν τόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας όσο και εκπρόσωποι φορέων. Αμέσως μετά την παρουσίαση των σχεδίων από τον κ. Αζοράκο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μίλησε για μία αποδεκτή από τους πολίτες πρόταση παρεμβάσεως.γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου