Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Οι αγανακτισμένοι Ναξιώτες ορθώνουν λόγο και άποψη

Την ώρα που στην Αθήνα, η πλατεία Συντάγματος πνίγεται κάθε απόγευμα από πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα όσα συμβαίνουν στην καθημερινή πολιτική σκηνή, στην Νάξο …πέρα βρέχει. Εντάξει μπορεί οι αναλογίες να μην βοηθούν την όποια σύγκριση αλλά διάβολε 50 άνθρωποι δεν είναι και το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα των κατοίκων του νησιού. Στην Πάρο και δη στην πλατεία «Μαντώς Μαυρογένους» την Κυριακή μαζεύτηκαν τουλάχιστον 300 άτομα ενώ και στην Σύρο ή άλλες πλατείες των νησιών των Κυκλάδων η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική. Μόνο στη Νάξο ακόμη ψαχνόμαστε. Μάλιστα, την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους πολίτες έκαναν την εμφάνισή τους μικρά γκρουπ που έπαιξαν μουσική αλλά τελικά αποτέλεσμα δεν ήρθε…

Οι Ναξιώτες έχουν άποψη
Αντίθετα, την Κυριακή μπορεί να μην υπήρξε πολύ μεγάλη συγκέντρωση όμως για πρώτη φορά επέλεξαν να μπουν σε μία πιο οργανωμένη λογική. Με τον κ. Σκαρβέλη να αναλαμβάνει οργανωτικό ρόλο ζήτησε από τους παρόντες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους (άλλωστε η αγανάκτηση είναι από τα πλέον ισχυρά) ενώ στη συνέχεια για πρώτη φορά από σιωπηλή διαμαρτυρία που μετατρέπονταν σε κουβεντούλα μεταξύ φίλων άρχισε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων που περιελάμβανε τα δύο άκρα: από το «να εκτελέσουμε τους πολιτικούς στο Γουδί» έως το «να τους πετάμε ντομάτες όταν εμφανιστούν στο νησί» ή «να βάλουμε ενοικιαστήριο στη Πορτάρα ή και πωλητήριο πριν το βάλουν αυτοί για εμάς». Είναι η αλήθεια ότι για πρώτη φορά υπήρξε λόγος και μάλιστα ισχυρός (πέρα από τα ανέκδοτα ή τα παρορμητικά συνθήματα) και γιατί όχι αντίλογος σε ότι ειπώθηκε, κάτι που έδωσε την αίσθηση ότι οι Ναξιώτες μπορεί να μην αθροίζονται κατά εκατοντάδες στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου, έχουν όμως άποψη και διάθεση να δείξουν ότι μπορούν να ακολουθήσουν τα δρώμενα στην Αθήνα ή στις άλλες πόλεις. Οσο κι εάν κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι Νάξιώτες δεν αντιδρούν για έχουν πολύ …λίπος, η κίνηση της Κυριακής έδειξε ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.
Κεντρικό σύνθημα
Τι έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα; Στο Πανευρωπαϊκό ραντεβού των 6.00 οι «αγανακτισμένοι» αποδείχτηκαν κάτι περισσότερο από τζέντλεμαν. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εκατοντάδες διαδηλωτές με τις πληροφορίες να μιλούν ακόμη και για 100 χιλιάδες μόνο στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ενώ ο συντονισμός για μία ακόμη φορά έγινε μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) ενώ πλέον έχουμε πλέον την «Ευρωπαϊκή Επανάσταση της 29ης Μαΐου», όπως την αποκαλούν. «Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια πολιτικών και τραπεζών. Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας, όποια κι αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω για να ακουστούμε όλοι με μια φωνή», αναφέρεται σε μήνυμα στο διαδίκτυο. Στην ειρηνική διαμαρτυρία συμμετέχουν 26 χώρες και 100 πόλεις. Αμείωτος παραμένει μετά από 5 ημέρες ο αριθμός των Ελλήνων διαδηλωτών, αρκετοί από τους οποίους με σλίπινγκ μπαγκ και σκηνές διανυκτέρευσαν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος. Στο πλευρό των «Αγανακτισμένων» τάσσεται επισήμως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με επιστολή του ζητά «να φύγει όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα».
Αυτό-οργάνωση
Όπως και την Παρασκευή και παρά τη βροχή, μεγάλη ήταν και το Σάββατο, η προσέλευση στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, όπου νέοι κυρίως, αλλά και πολίτες κάθε ηλικίας, υποστήριζαν τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό στα ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά. Άλλοι κουβαλούσαν μαζί τους κατσαρόλες που τις χρησιμοποιούσαν ως κρουστά και άλλοι μουσικά όργανα. Κεντρικό σύνθημα «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω». Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα σε λίγα 24ωρα οι Έλληνες διαμαρτυρόμενοι προχώρησαν σε αυτο-οργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου, ενώ οι σκηνές σήμερα είναι περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες. Κεντρικό σύνθημα «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι» ενώ έγιναν πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Άτυχη στιγμή ο ελαφρύς -ευτυχώς- τραυματισμός διαδηλώτριας από διερχόμενο αυτοκίνητο. Μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος αλλά και τη Θεσσαλονίκη, περνούσαν εκατοντάδες πολίτες για να διαδηλώσουν, ενώ εκατοντάδες έμειναν στις σκηνές που είχαν στήσει. Πάντως, και το Σάββατο το Σύνταγμα γέμισε κόσμο και πολλοί παρέμειναν μέχρι το πρωί. Την Κυριακή όμως τους ξύπνησαν παραγωγοί που είχαν προγραμματίσει έκθεση ελληνικών προϊόντων στον ίδιο χώρο. Ύστερα από αντεγκλήσεις ο δήμος Αθηναίων κάλεσε για «μετακόμιση» της έκθεσης ελληνικών προϊόντων κι έτσι οι παραγωγοί πήγαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν καθώς έστησαν πάγκους και πωλούσαν νερά, σάντουιτς και άλλα προϊόντα σε ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές.
Αντιπαράθεση
Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των «Αγανακτισμένων», καθώς ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», τους χαρακτήρισε «μόδα των τεχνολογιών», ενώ έκανε λόγο για «ανώδυνη εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική». Όπως τόνισε: «Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος όσο και αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους, που ακολουθούν τη μόδα των τεχνολογιών, δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του Facebook». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, που καταφέρθηκαν με συνθήματα κατά του κ. Πάγκαλου. Παράλληλα, κυβερνοπόλεμος έχει ξεσπάσει μετά την πρωτοφανή κινητοποίηση των "Αγανακτισμένων" τις τελευταίες πέντε μέρες. Μετά το σύντομο "κλείσιμο" της σελίδας του MEGA στο Facebook, ήρθε η σειρά της αντίστοιχης σελίδας των Αγανακτισμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, χάκερς έριξαν την ιστοσελίδα που είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 90 χιλιάδες φίλους. Προσωρινά, οι διαχειριστές έφτιαξαν άλλη σελίδα που μπορούν να επισκεφτούν οι φίλοι του κινήματος.
Στη Θεσσαλονίκη
Η προσέλευση των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης στην παραλία της πόλης, άρχισε στις έξι το απόγευμα, ενώ μέρα με τη μέρα στήνονται και περισσότερες σκηνές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών καθισμένοι στο πλακόστρωτο της παραλίας συμμετείχαν στη διαδικασία της λαϊκής συνέλευσης, εξέφραζαν τις απόψεις τους για την κατάσταση στη χώρα, συζητούσαν και κατέθεταν προτάσεις για την οργάνωση των δράσεών τους, αλλά και πρακτικά ζητήματα. Παράλληλα εκατοντάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, έφθασαν στο Λευκό Πύργο με τα ποδήλατά τους και στη συνέχεια έκαναν ποδηλατοπορεία στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης. Από τα πιο σημαντικά συνθήματα: "κλέφτες", "να καεί η Βουλή", ενώ κρατούσαν και πλακάτ με τη φράση "η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια".
Πωλούνται τα νησιά
Κι από την Ελλάδα στην Ευρώπη και δη σε Παρίσι, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Σόφια, Βερολίνο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Όσλο, Εδιμβούργο, Ελσίνκι, Βρυξέλλες, Βιέννη, Δουβλίνο, Ρώμη, Ρέικιαβικ, Στρασβούργο, Δρέσδη, Μπολόνια, Σεβίλλη, Λεμεσός... είναι μερικές μόνο από τις πόλεις των οποίων οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. "Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα. Όλοι μαζί, ενωμένοι", ανέφεραν σε μήνυμά του οι διοργανωτές της "Ευρωπαϊκής Επανάστασης", όπως χαρακτηρίστηκε η κινητοποίηση της Κυριακής. "Δεν θέλουμε άλλη βία. Δεν έχουμε όπλα. Έχουμε μαζί μας μόνο ιδέες και κουράγιο", φώναζαν οι Γάλλοι διαδηλωτές, που δέχτηκαν δακρυγόνα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ενώ στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου υψώθηκε από Έλληνες πανώ που καυτηριάζει την πολιτική του ξεπουλήματος της Ελλάδας. Το πανώ "διαφήμιζε" με σκωπτικό τρόπο ελληνικά νησιά προς πώληση έτσι ώστε να βρεθούν τα χρήματα για να σωθεί η Ελλάδα από το χρέος. Η Κρήτη 25 δις, η Μύκονος 15δις , η Σαντορίνη 17 δις, κ.ο…. Η Νάξος όπως διαπιστώσαμε ήταν απούσα… Κρίμα
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου