Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σε καμιά δεκαριά μέρες ολοκληρώνεται η αποστράγγιση της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών. Βρηκαν-Τα χέλια που ζύγιζαν… 300 κιλά και που έγιναν καλός μεζές για τα συνεργεία που καταγίνονται με την αποκατάσταση του εν λόγω ταμιευτήρα ομβρίων υδάτων…

Δεν γίνεται να τελειώσουμε με την πλήρη αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών από την μια μέρα στην άλλη. Και το υπογραμμίζουμε αυτό, διότι τα «τρωτά» της είναι πολλά…
Εδώ και αρκετό καιρό τα συνεργεία την άδειασαν και έπεσαν - κατά το κοινώς λεγόμενο – με τα μούτρα στην δουλειά. Θα τους «πάρει», σύμφωνα με εκτίμηση του επικεφαλής των, ένα δεκαήμερο μέχρι να την αποστραγγίσουν και ξελασπώνουν τελείως…

Τεράστιο το «μπάζωμα» από φερτά και άλλα υλικά που «εντοπίστηκε» στον πυθμένα της. Η λάσπη… ατελείωτη! Καθημερινά αν τα φορτηγά που «σηκώνουν» την λάσπη μεταφέροντάς την εκτός λιμνοδεξαμενής, αν δεν είναι δεκαπέντε, είναι τουλάχιστον δώδεκα - δεκατρία… Και ακόμη… βγάζουν…
Μετά την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος κύκλου εργασιών, η «γενική εργολαβία» του έργου (αποκαταστάσεως) δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα, αφού την περιμένει και άλλη δουλειά πολύ, μάλιστα, σημαντική. Η αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής εξαρχής το γνωρίζαμε αυτό, δεν είναι έργο μικρό – απλό. Είναι έργο μεγάλο και σύνθετο.
Και τα συνεργεία που επιβάλλεται να καταπιαστούν για την αποκατάσταση των «υδραυλικών» της, θα λέγαμε, υποδομών, αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει, θα ξεκινήσουν εντός των επομένων ημερών. Μιλάμε για εργασίες απαραίτητες. Απολύτως, αναγκαίες…
Ακολούθως, θα έχουμε τα «μπαλώματα». Για την αποκατάσταση της κομματιασμένης μεμβράνης, ο λόγος…
Όλα τα παραπάνω συνάδουν με την προσωπική μας εκτίμηση, που πολλοί την υιοθετούν, σύμφωνα με την οποία, ετοιμοπαράδοτη θα είναι η λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών, στην καλύτερη των περιπτώσεων σε ένα μήνα από σήμερα. Και αυτό διότι, οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται για κάποιες ημέρες να «δέσουν» τα χέρια των μελών του 7μελούς συνεργείου που δραστηριοποιείται εκεί. (Ο βροχερός καιρός, ασφαλώς, και λειτουργεί ανασταλτικά σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τις εκτελούμενες εργασίες αποκαταστάσεως του εν λόγω ταμιευτήρα ομβρίων...)
Στο σημείο αυτό, ας επισημανθεί και τούτο (το σημαντικό, κατά την άποψή μας): Όταν «έπιασαν» τα μέλη του συνεργείου να την αδειάσουν, έπιασαν και χέλια! …Πόσα; Πάνω από 300 κιλά, ζύγιζαν…! Το διασκέδασαν δεόντως, αφού… μπόρεσαν και το’ ριξαν για λίγο στο φαγοπότι!
Τον Ιανουάριο του 2011, σημειώναμε κάτι πολύ σημαντικό. Διαβάστε το και πάλι. Αξίζει, νομίζουμε: «Η προ δύο ετών αποκάλυψη τής «Κ» για το νερό τής λιμνοδεξαμενής: Τότε, με χίλιους δυο τρόπους, οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να μας διαψεύσουν… Σήμερα, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…
Είναι το νερό της λιμνοδεξαμενής των Εγκαρών όχι κατάλληλο προς πόση. Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Οπωσδήποτε θα πρέπει να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε το νερό που καταλήγει στην εν λόγω λιμνοδεξαμενή σε χρονιά που δεν είναι ιδιαίτερα βροχερή να είναι πεντακάθαρο…
Στις 14 Ιανουαρίου τού 2009, η «Κ» είχε φέρει στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας ένα έγγραφο που δικαιολογημένα συντάραξε την κοινωνία της πεδινής Νάξου και δη αυτή της Χώρας. Το, τότε, δημοσίευμά μας είχε ως εξής:
«Τα νεότερα, με βάση όλα όσα το τμήμα Υγείας του Επαρχείου Νάξου γράφει , και λεπτομερώς και με σαφήνεια, περιγράφει, σε έγγραφό του προς τον Δήμο Νάξου, για το νερό που προμηθεύονται χιλιάδες νοικοκυριά της Χώρας Νάξου και όχι μόνο, δεν είναι καλά…
Έκανε προ ωρών ελέγχους το τμήμα Υγείας του Επαρχείου Νάξου, και «τσέκαρε» επικίνδυνα για την υγεία των συνδημοτών μας «υλικά» που μπαίνουν στα χιλιάδες νοικοκυριά του οικείου Δήμου.
‘’Το Υγείας’’ του Επαρχείου Νάξου, δίνει, μάλιστα, εντολή ‘’να διακοπεί άμεσα η λήψη του ύδατος που προέρχεται από την λιμνοδεξαμενή Εγκαρών...’’.
Κάνει λόγο για λύματα που ‘’λερώνουν’’ επικίνδυνα (για την δημόσια υγεία) το πόσιμο νερό…»
Στο σήμερα και πάλι: Η λιμνοδεξαμενή των Εγκαρών θα είναι εντός των επομένων εβδομάδων ετοιμοπαράδοτη. Και θα τεθεί σε λειτουργία. Αυτό που πρέπει εφεξής να κάνουμε είναι «συντήρηση». Τέτοια έργα, εάν δεν τα συντηρεί κανείς από καιρού εις καιρόν, σωστά (και καλά που λένε οι ειδικοί) τα χάνει… γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου