Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η γιορτή της Νάξου



Με λαμπρότητα αναμένεται να εορταστεί αύριο η θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου με επίκεντρο του εορτασμού τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας

Μπορεί η εορτή του Αγίου Νικοδήμου στις 14 Ιουλίου να συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας αλλά η εορτή της Χώρας δεν είναι άλλη από την θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου την 21η Νοεμβρίου. 
Μία εορτή που έχει ως σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας, που είναι άλλωστε και η πολιούχος της Χώρας της Νάξου και στη συνέχεια η εορτή μεταφέρεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Παραδοσιακά, ο εορτασμός προσελκύει χιλιάδες πιστούς ενώ η λιτανευτική μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας από τον Μητροπολιτικό Ναό (όπου εκεί φυλάσσεται) στον εορτάζοντα φερώνυμο Ναό, τη παραμονή της εορτής με τη τέλεση σειρά ιερών ακολουθιών προθέτουν ένα μοναδικό τόνο κατάνυξης στην εορτή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα έθιμα στους προσκυνητές το βράδυ της παραμονής θα προσφερθούν λουκούμια και ρακή ενώ μετά την τέλεσης της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς (και μη) δρόμους της παραλίας με τη συνοδεία και στρατιωτικού αγήματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Χαλκί γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην Παναγιά την Ακαδημιώτισσα με τους κατοίκους της ορεινής Νάξου να αναφέρονται στα Εισόδια της Παναγίας με την έκφραση «Παναγιά η Μεσοσπορίτισσα». Τέλος, στην Ηρακλειά αναμένεται επίσης μεγάλο πανηγύρι στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στο χωριό Παναγία και είναι o μεγαλύτερος ναός του νησιού. Μάλιστα, ο ναός είναι πετρόκτιστος, άρχισε να χτίζεται το 1919 και περατώθηκε το 1930, χωρίς, ωστόσο, να είναι ολοκληρωμένος, καθώς οι προσθήκες ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου