Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Όχι μόνο δεν φτειάξαμε μία πλατεία στα τρία χρόνια μέσα, όχι μόνο δεν αναβαθμίσαμε μία πλατεία, αφήσαμε στο έλεος… των οχημάτων και τις υπάρχουσες.

Υπάρχει πρόβλημα και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Το διαπιστώνουν και σε κάθε ευκαιρία το θίγουν πολλοί συνδημότες μας.
Οι πλατείες… Οι πλατείες στους παλαιούς οικισμούς της Χώρας Νάξου (σ.σ.: στους καινούργιους οικισμούς δεν αξιωθήκαμε ούτε μία πλατεία, έτσι για… δείγμα, να φτειάξουμε) είναι κατειλημμένες τις περισσότερες ώρες του εικοσιτετραώρου και δη ώρες βραδινές που ο φωτισμός δεν είναι δα και ο καλύτερος στους εν λόγω (δημοτικούς) χώρους.

Προχθές, γηραιά κυρία, βέρα Χωραΐτισσα, μου έπιασε την κουβέντα. και μου είπε: «Γιάννη, γράφεις κάθε μέρα για τα προβλήματα, για τα λιμάνια και τον… Μαμουζέλο, όμως δεν γράφεις και πολύ για τις πλατείες που έχουν γίνει πάρκινγκ. Δεν τα βλέπεις; Δεν τα ζεις κι εσύ αυτά τα πράγματα καθημερινά; Δεν βλέπεις, τι γίνεται; Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;
Κυκλοφοριακό ήξεραν να κάνουν. Τις πλατείες όμως δεν… ήξεραν να τις απελευθερώσουν από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Είναι πράγματα ατά;
Ξέρεις πόσες φορές τα έχω πει σε κάποιους; όνομα και μη χωριό…
Εμείς που είμαστε μεγάλοι ανθρώποι πώς να περπατήσουμε μέσα στα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια; Δεν βλέπουμε καλά κιόλας… τα βράδια η κατάσταση χειροτερεύει. Έσκισα τα ρούχα μου πριν από δυο βδομάδες. Έμπλεξε η ζακέτα μου και έγινε κουρέλι. Πάλι καλά που δεν έπεσα να σπάσω κάνα χέρι ή πόδι και να τρέχω… με τη συνταξούλα που έχω σε νοσοκομεία για να γίνω καλά. Γράψε τα αυτά που σου λέω, σε παρακαλώ. Γράψε τους να… συμμορφωθούν!»
Έκανα μια βόλτα στις περισσότερες παλαίεις της Χώρας. Στις πιο πολυσύχναστες / κεντρικές. Και με τον φακό της στήλης απαθανάτισα στιγμιότυπα. Κάποια στιγμή με είδε γνωστός και μη εξαιρετέος φίλος από τα παλιά. Κούνησε το κεφάλι του με νόημα, με πλησίασε και άρχισε να μου λέει και αυτός τα δικά του. Γκρίνιαξε για κάνα τρίλεπτο κι αυτός.
Εκείνο το σχόλιο του για τους «παλαιούς» που ήταν πιο έξυπνοι από τους «σημερινούς», ήταν που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. Μου είπε ότι, στα παλιά τα χρόνια ο κόσμος ήταν πιο έξυπνος από τον σημερινό. Και αιτιολόγησε την άποψή του αυτή σημειώνοντας ότι τότε, είχαν την προνοητικότητα να δημιουργούν σε κάθε γειτονιά και από μία πλατεία, κάτι που στις ημέρες μας δεν κάνουμε εμείς οι νεότεροι.
Πόσο δίκιο είχε!
Γι’ αυτό και ασχολήθηκα σήμερα με τις πλατείες. Αυτές που υπάρχουν και οι οποίες είναι υποβαθμισμένες και με αυτές που δεν φτειάχνουμε στις σε περιοχές της Χώρας που τούτα τα χρόνια «σηκώνουμε» οικοδομές…
Όντως, το συντεταγμένο κατά τα άλλα (;) Κράτος μόνο να νομοθετεί και να μιλά, στα χαρτιά, για Ποιότητα Ζωής ξέρει. Στην πράξη, με τις Πολεοδομίες και τους Δήμους του δεν ξέρει να κάνει αυτό που πρέπει και επιβάλλεται.
Από τα μεγάλα «μείον» της πόλεως Νάξου οι υπάρχουσες υποβαθμισμένες πλατείες καθώς και οι… ανύπαρκτες πλατείες. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Υπάρχουν καταπατημένες από ιδιώτες πλατείες στην πόλη της Νάξου. Για τα… «παρατράγουδα» αυτά που ευθέως θίγουν τα συμφέροντα του ημετέρου Δήμου, ποιος από τους εκλεγμένους μας ενδιαφέρθηκε ποτέ; 
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου