Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αναβλήθηκαν οι εργασίες στο οδικό δίκτυο των Τριπόδων – Ρόλο έπαιξε και η βροχή

Στο άκουσμα της είδησης υπήρχε αναταραχή, αναστάτωση. Ακόμη και επιθετικότητα κατά δικαίων και αδίκων. Δεν είναι και λίγο πράγμα να ακούς ότι θα σου κλείσουν το δρόμο που οδηγεί στο μαγαζί σου για έναν μήνα και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Στη συνέχεια ήρθε η συζήτηση και η λογική άρχισε να πρυτανεύει… Όχι ότι έλειψαν τα παράπονα αφενός για το τάιμινγκ που επιλέγει ώστε να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή του οδικού δικτύου αφετέρου για το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν λαμβάνονται αποφάσεις αλλά απλά τοποθετούμε όλα τα προβλήματά κάτω από το χαλί. Άκουσαν καλά λόγια, είδαν τους δημοτικούς άρχοντες αλλά και τους ανθρώπους της τεχνικής υπηρεσίας να προσπαθούν για να δώσουν λύσεις. Και είδαν ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Και μετά δεν ήρθαν οι…. μέλισσες, αλλά η βροχή που τα διέλυσε όλα στο πέρασμά της και πλέον αρχίζουν από την αρχή…

Αναβολή
Για όσους δεν κατάλαβαν μιλάμε για την απόφαση να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στην Βίβλο κάτι σημαίνει το κλείσιμο της κεντρικής αρτηρίας από την Χώρα προς τους οικισμούς της Νοτιοδυτικής Νάξου. Έργα που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες (σ.σ Πέμπτη) αναβλήθηκαν για μία ημέρα καθώς έπρεπε να βελτιωθούν οι παρακαμπτήριοι δρόμοι που οδηγούν αφενός στην Πλάκα (μέσω Βίβλου) και Ορκού – Μικρής Βίγλας (μέσω Καλαμουριών ως προέκτασης του δρόμου του αεροδρομίου). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι του Δήμου έκαναν ότι μπορούσαν επιστρατεύοντας και δεύτερο μηχάνημα ώστε οι παρακαμπτήριες αυτοί οδοί να είναι έτοιμες για σήμερα όμως η χθεσινή μπόρα ή καταιγίδα μάλλον έκανε την κατάσταση χειρότερη και έως το βράδυ της Πέμπτης κανείς δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της Βίβλου αλλά και των οικισμών στην Νοτιοδυτική Νάξο εάν θα κλείσει ο κεντρικός δρόμος και πότε…
Η επιστολή
Τα μέλη του Σωματείου Επαγγελματιών Τουρισμού Μικρής Βίγλας με επικεφαλής τους Γιώργο και Γιάννη Σαλτερή κοινοποίησαν τους προβληματισμούς τους σε όλες τους αρμόδιους φορείς (από Περιφέρεια έως Αντιδημάρχους και Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και προέδρους τοπικών συμβουλίων Τριπόδων και Σαγκρίου) μέσω ανοιχτής επιστολής που εξέδωσαν το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου όπου ανέφεραν τα εξής «Αναβολή των εργασιών, που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη στο οδικό δίκτυο της Βίβλου, ζητεί εγγράφως από το Γραφείο Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Σωματείο Επαγγελματιών Τουρισμού Μικρής Βίγλας. Με δεδομένο, ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Ιουνίου και η κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το λιμάνι-Χώρα με τη νοτιοδυτική Νάξο θα παραμείνει κλειστή, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί, όπως αναφέρουν, ασφαλής εναλλακτική λύση, οι επαγγελματίες θεωρούν ότι απειλούνται με οικονομικό αφανισμό, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων
Κύριε Δήμαρχε,
Ενημερωθήκαμε για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν εντός του χωριού της κοινότητας Τριπόδων (Βίβλου), που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 19.05.2011 και θα διαρκέσουν μέχρι την Δευτέρα 20.06.2011, τα οποία περιλαμβάνουν το κλείσιμο της κεντρικής αρτηρίας που συνδέει την πρωτεύουσα-λιμάνι του νησιού με την Νοτιοδυτική Νάξο (Ορκός, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Γλυφάδα, Αλυκό, Πυργάκι). Χωρίς την πρότερη εξασφάλιση ασφαλούς εναλλακτικής διόδου πώς θα επιβιώσουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις ολόκληρης της Νοτιοδυτικής Νάξου; Με αυτές τις ενέργειες απειλούνται και αναγκάζονται σε κλείσιμο 100 και πλέον επιχειρήσεις της Νοτιοδυτικής Νάξου με αντίκτυπο σε πολλαπλάσιες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ολόκληρου του νησιού και όχι μόνο. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή τους καθώς καθίσταται δυσχερής η πρόσβασή τους ακόμα και στο κέντρο υγείας.
Απαιτούμε:
Την αναβολή των εργασιών μέχρι να εξασφαλιστεί ασφαλής και σύντομη πρόσβαση στις περιοχές μας. Ο μόνος εναλλακτικός δρόμος που υπάρχει (αεροδρομίου – Καλαμούρια – Ορκός) στην κατάσταση που βρίσκεται δεν επιτρέπει την ασφαλή δίοδο σε κανένα μεταφορικό μέσο οπότε και πρέπει να διαπλατυνθεί και να επιστρωθεί.
Επαρκής σήμανση των παρακαμπτηρίων οδών για την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών από και προς τις περιοχές μας.
Εξασφάλιση της αποζημίωσης των επιχειρήσεων λόγω των διαφυγόντων κερδών που προκύπτουν από το κλείσιμο του δρόμου, έστω και για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Είναι λυπηρό το ότι ακόμα και το 2011 συνειδητοποιούμε ότι στο νησί μας υπάρχουν πολίτες και περιοχές Β’ κατηγορίας αποκλεισμένοι και στερημένοι ακόμα και από τα πλέον αυτονόητα. Θέλουμε ακόμα και τώρα να πιστέψουμε ότι κάτι πάει να αλλάξει στο νησί μας, αλλά γεγονότα σαν το συγκεκριμένο αντί να μας πηγαίνουν μπροστά μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Στην έναρξη μίας δύσκολης τουριστικής περιόδου είναι αδιανόητο να ξεκινάμε με κλειστούς δρόμους και την δυσφήμηση και τις μελλοντικές επιπτώσεις που επιφέρει αυτό.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και την γραπτή σας απάντηση άμεσα και πριν την έναρξη των εργασιών. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε κινητοποιήσεις με κάθε τρόπο».
Πληρώνουμε ολιγωρίες χρόνων
Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Θανάση Γρυλλάκη προϊστάμενο της Τεχνικής υπηρεσίας Περιφέρειας ενότητας Νάξου πληροφορηθήκαμε ότι «Η σύμβαση έχει υπογραφεί στις 31 Μαρτίου και πρέπει να εκτελεστεί έως τις 28 Αυγούστου. Περιλαμβάνει τμήματα του περιφερειακού οδικού δικτύου όπου πρέπει να γίνουν εργασίας αποκατάστασης. Κάτι ανάλογο γίνεται και στο οδικό δίκτυο της Βίβλου. Ο δρόμος πρέπει να καθαριστεί και να φύγει το παλιό σκυρόδεμα που έχει φθαρεί και να αντικατασταθεί κατεβάζοντας παράλληλα το ύψος του δρόμου ώστε αυτός να μην δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους κατοίκους. Κουβεντιάσαμε χθες (σ.σ. την Τετάρτη) με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της Μικρής Βίγλας, τους εξήγησα τι ακριβώς συμβαίνει και έδειξαν κατανόηση. Υπάρχουν δυνατότητες παράκαμψης είτε από το Σαγκρί είτε από τα Καλαμούρια όμως οι δρόμοι δεν είχαν συντηρηθεί πέρυσι. Και βέβαια για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον του συνολικού προβλήματος πληρώνοντας την ολιγωρία χρόνων. Ο δρόμος στα Καλαμούρια από το 1986 έχει οριοθετηθεί αλλά παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Το ίδιο ισχύει και για τον περιφερειακό της Βίβλου η μελέτη του οποίου έγινε έναν χρόνο αργότερα, το 1987 μάλιστα αυτή η μελέτη έφτασε ένα βήμα από την υλοποίησή της αλλά στην Νομαρχία είπαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Και κανείς δεν βρήκε τη δύναμη να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσει την πραγματοποίηση αυτού του έργου που θα έλυνε πολλά προβλήματα στην περιοχή. Αυτό πληρώνουμε ουσιαστικά σήμερα»..
«Γιατί τώρα»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σαλτερής ανέφερε ότι αυτό που τον απασχολεί, τόσο αυτόν όσο και τους υπόλοιπους επαγγελματίες στην περιοχή είναι το «γιατί τώρα;» ενώ εξήγησε ότι μετά από σκέψη και ηρεμία κατανοεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν αυτές οι εργασίες που είναι απαραίτητες για το χωριό της Βίβλου και βέβαια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον πρόεδρο κ. Σοφικίτη. Μάλιστα ένιωσαν ικανοποίηση από την άμεση αντίδραση των δημοτικών αρχών στην συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ενώ πήραν τις διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα παραδοθεί το αργότερο σε 15 ημέρες και όχι σε έναν μήνα που είναι το αρχικό πλάνο. Συν τοις άλλοις οι τρύπες που είχαν δημιουργηθεί λόγω φθοράς του δρόμου ανάμεσα στον Ορκό και την Μικρή βίγλα («άνετα ένας άνθρωπος κινδύνευε να χαθεί») καλύφθηκαν θεωρούν όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη οργάνωση ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία. Τι εννοούν; Πολύ απλά να είχε συντηρηθεί ο δρόμος στα Καλαμούρια (κάτι που όπως αναφέρουν δεν έγινε πέρυσι) και όχι να περιμένουν την τελευταία στιγμή ενώ θα προτιμούσαν εάν ήταν δυνατόν οι εργασίες αυτές να μεταφερθούν είτε πριν είτε μετά την τουριστική περίοδο ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες…
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου