Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Θα ψάξουν για "σκελετούς στην ντουλάπα" "Πολιτιστικού" και "Κοινωφελούς"...

ΥΠΟ το βάρος των ομολογουμένως ενδιαφερουσών εξελίξεων, που αφορούν στα οικονομικά τού Πολιτιστικού Οργανισμού τού καταργηθέντος «καποδιστριακού» Δήμου Νάξου (σ.σ.: η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί του θέματος) αλλά και αυτών που σχετίζονται με την «μαύρη τρύπα» τής Κοινωφελούς Επιχειρήσεως - «μαύρη τρύπα» που η «Κοινωφελής» κληρονόμησε από την καταργηθείσα Δημοτική Επιχείρηση Αναπτύξεως τού καταργηθέντος «καποδιστριακού» Δήμου Νάξου (σ.σ.: ομόφωνα στις αρχές τού προηγούμενου μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο τής «Κοινωφελούς» αποφάσισε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά τής «Επιχειρήσεως») – το διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο τού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές , θα κληθεί σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις του να αποφασίσει για την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά τόσο τού «Πολιτιστικού» όσο και σε αυτά της «Κοινωφελούς (πρώην ΔΕΑΝ). Για μεν τον Πολιτιστικό Οργανισμό, θα ζητηθεί έλεγχος διαχειριστικός που θα αφορά στα τελευταία πέντε (5) χρόνια, για δε την «Κοινωφελή» Δ.Ε. σε ό,τι αφορά στο «άνοιγμα» των € 186.000.

Το «άνοιγμα» τής «Κοινωφελούς»
Αναφορικά με το παραπάνω «άνοιγμα» γράψαμε πράγματα και σε πρόσφατο δημοσίευμά μας. Συγκεκριμένα, σημειώσαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ας πάμε τώρα στα Οικονομικά τής Κοινωφελούς πλέον επιχείρησης τού δήμου:
-υπάλληλοι ΚΔΑΠ συνολική οφειλή μέχρι σήμερα σχεδόν €50.000…
-υπάλληλοι ΚΗΦΗ €17.000
-υπάλληλοι Βοήθεια στο Σπίτι €17.000…
-ασφαλιστικά ταμεία €62.000…
-οφειλές σε Σουπερ Μάρκετ κ.λπ. €10.000…
-διοικητική υπάλληλος μέχρι σήμερα €30.000…
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΟΥΣ €186.000…
Κτηριακές εγκαταστάσεις: Εδώ και δύο χρόνια παραπονούνται οι υπάλληλοι για τη σπασμένη πόρτα της εισόδου που ποτέ δεν έκλεινε, για τους τοίχους που έχει φύγει το τσιμέντο και οι σοβάδες, για την κατάρρευση των σοβάδων στη οροφή της τουαλέτας, για τρωκτικά που έχει το κτήριο, για την καταγγελία γονέων ότι βρέθηκε ποντίκι στο μπουφάν του παιδιού τους κ.λπ.
Όσο για την αναφορά ότι οι επισκευές στο κτήριο που αποφάσισε η νέα διοίκηση, οι οποίες κατά την γνώμη των υπογραφόντων έπρεπε να γίνουν δήθεν τις διακοπές του Πάσχα για να μην ενοχληθούν τα παιδιά και οι γονείς, να πληροφορήσουμε του υπογράφοντες που μάλλον δεν θα το γνωρίζουν, ότι το ΚΔΑΠ τις ημέρες του Πάσχα λειτουργεί κανονικά και μάλιστα με περισσότερα παιδιά και με ωράριο πρωινό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονιών τους».
Ας σημειωθεί ότι ο παραιτηθείς από την αντιπροεδρία τής Κοινωφελούς Επιχειρήσεως Γιάννης Δρυμαλίτης (σ.σ.: που κατά δήλωσή του, ένας από τους βασικούς λόγους της παραιτήσεώς του ήταν η άσχημη κατάσταση των οικονομικών τής «Κοινωφελούς»), στην συνεδρίαση τής πρώτης Απριλίου 2011 τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Κοινωφελούς Επιχειρήσεως είχε προτείνει τον διαχειριστικό έλεγχο, για τον οποίο παραπάνω κάναμε λόγο (σ.σ.: η πρότασή του αυτή, τότε, «πέρασε» ομόφωνα).
Ο «Πολιτιστικός»
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Πολιτιστικό Οργανισμό τού καταργηθέντος Δήμου Νάξου, στο δημοσίευμα τής Παρασκευής, 13 Μαΐου, αναφέραμε τα εξής:
*Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τής «Κ», τα μέλος τού τότε Διοικητικού Συμβουλίου τού Πολιτιστικού Οργανισμού τού (καταργηθέντος) «καποδιστριακού» Δήμου Νάξου Γιάννης Δρυμαλίτης (νυν αντιπρόεδρος τής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων) και Τοτόμης Πρωτονοτάριος (νυν αντιδήμαρχος τού οικείου Δήμου), πρόκειται εντός των επομένων εικοσιτετραώρων να καταθέσουν στον Ανακριτή (Ειρηνοδικείο Νάξου) - σύμφωνα με πληροφορίες τού υπογράφοντος-, ό,τι ξέρουν για «την οικονομική ζημία που υπέστη ο τότε Δήμος», καθώς και για «το τί θα έπρεπε να γίνει (τότε) για να μη γίνει ό,τι έγινε (τότε)… (σ.σ.: που - όπως οι δύο προαναφερθέντες υποστηρίζουν, προξένησε ζημία στον Δήμο Νάξου).
*ΤΗΝ Παρασκευή 6 Μαΐου, οι προαναφερθέντες, πήραν στα χέρια τους τις (σχετικές) «κλήσεις» και περιμένουν τώρα την ημερομηνία που θα πάνε στο Ειρηνοδικείο Νάξου να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν γύρω από το Πολυεθνικό Φέστιβαλ τού καλοκαιριού τού 2008.
Η «Κυκλαδική» που παρακολούθησε τις τότε (απανωτές) εξελίξεις γύρω από το εν λόγω θέμα και έκανε σχετικά δημοσιεύματα, είναι σε θέση σήμερα να ανασύρει από το ογκώδες αρχείο της τα παρακάτω στοιχεία δημοσιεύματα:
*10 Αυγούστου 2010
Προχθές το απόγευμα, από το μέλος τού ΔΣ του ΠΟΔΝ κ. Γιάννη Δρυμαλίτη λάβαμε (σημ.: η εφημερίδα "Κυκλαδική") την παρακάτω ανακοίνωση:
«Νάξος, Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Προς το Τοπικό Γραπτό και Ηλεκτρονικό Τύπο
Από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νάξου, επειδή στις αρμοδιότητές μου εμπίπτει και η προστασία των συμφερόντων του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου του δήμου μας, καταθέτω σε γνώση των συμπολιτών μου ότι έχω στα χέρια μου τα τιμολόγια (φωτοτυπίες) που σας στέλνω, τα οποία είναι κομμένα στο όνομα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νάξου.
Τα τιμολόγια αυτά αφορούν αγορά ηλεκτρονικών ειδών (κομπιούτερ – λαπτοτ, πολυμηχάνημα, 8 μελάνια, οθόνη υπολογιστή, καθαριστικά κλπ) που έγινε από το κατάστημα η επωνυμία του οποίου αναγράφεται σ’ αυτά.
Επειδή σαν μέλος του ΠΟΔΝ έθεσα το θέμα υπόψη των αρμοδίων του Νομικού Προσώπου του δήμου μας και επειδή διαπίστωσα ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν είναι διατεθειμένος να τα εξοφλήσει αφού οι υπεύθυνοι για τις πληρωμές, μου είπαν ότι δεν υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου για αγορά των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ειδών, και ότι η συγκεκριμένη αγορά έγινε από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΟΔΝ, ζητώ να πληροφορηθώ από τους αρμόδιους του Πολιτιστικού Οργανισμού και από τον δήμαρχο Νάξου ο οποίος γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα πως έχει η όλη υπόθεση και ποιο είναι το μέλος του ΠΟΔΝ που προμηθεύτηκε τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά είδη τα οποία γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται στα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Από τον Τοπικό Τύπο θέλω να δημοσιευτεί αυτό το σημείωμα μου μαζί με τα παρακάτω τιμολόγια που κατατέθηκαν στο Νομικό Πρόσωπο προς εξόφληση.
Τιμολόγιο 1, 30/10/09 Νο 240 (186,45 ευρώ), Τιμολόγιο 2, 30/10/09 Νο 241 (90,04 ευρώ), Τιμολόγιο 3, 30/10/09 Νο 242 (621,50 ευρώ), Τιμολόγιο 4, 3/11/09 Νο 243 (395,50 ευρώ).
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Γιάννης Δρυμαλίτης, μέλος του Δ.Σ. του ΠΟΔΝ»
*Ο τότε δήμαρχος Νάξου
Ο τότε δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης, ανάμεσα στα άλλα, υποστήριξε και τα εξής: «Αυτό που έχει σημασία, κατ’ αρχήν είναι ποιος καταγγέλλει… Αυτά είναι ζητήματα που μπορεί να πει κανείς ότι συμβαίνουν σε όλους τους φορείς. Δηλαδή αν κάποιο Νομικό Πρόσωπο ή κάποιος που μπαίνει σε μια διαδικασία, θες από την αναγκαιότητα να παραγγείλει ή να προμηθευτεί κάποια πράγματα για να λειτουργήσει το σύστημα, και βλέπει ότι δεν έχει τα οικονομικά δεδομένα να ικανοποιήσει αυτή την αγορά στο συγκεκριμένο χρόνο, και κάνει μια συζήτηση με οποιοδήποτε επιχειρηματία…, ότι ξέρεις κάτι, τα παίρνουμε και τα εντάσσουμε σε ένα επόμενο πρόγραμμα… Συμβαίνουν αυτά. Αυτά συμβαίνουν… Τώρα: Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις είναι ένα ζήτημα… Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στον ‘’Πολιτιστικό’’. Απ’ ό,τι γνωρίζω αγοράστηκαν κάποια πράγματα που κάνουν 1.200 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, και έγινε μια προσυνεννόηση με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ότι θα γίνει μια περαιτέρω διαδικασία -όμως αυτό δεν επετεύχθη γιατί τα οικονομικά δεν μας επέτρεψαν να καλύψουμε αυτή την αναγκαιότητα…- και να πήγαιναν σε επόμενη χρήση. Τα πράγματα όλα βρίσκονται στον ‘’Πολιτιστικό’’. ».
*Ο κ. Μαργαρίτης
Η ανακοίνωση - παρέμβαση (σ.σ.: τού τότε υποψηφίου δημάρχου) Μ. Μαργαρίτη
Στο μεταξύ αργά χθες το απόγευμα ο επικεφαλής τής δημοτικής παράταξης «Νάξος και Μικρές Κυκλάδες – Στροφή στο Μέλλον» Μανώλης Μαργαρίτης για το προαναφερθέν μείζονος σημασίας θέμα, που απασχόλησε χθες τον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο του νησιού μας, απέστειλε στην «Κ» την παρακάτω ανακοίνωση-παρέμβαση:
«Είναι αίτημα των καιρών αυτό που ο ελληνικός λαός διατυμπανίζει καθημερινά. Κάτι που υιοθετούν και τα κοινωνικές δυνάμεις: «Διαφάνεια παντού».
Το τελευταίο γεγονός που ήρθε στην επικαιρότητα χθες και το οποίο σχετίζεται με ένα οικονομικό θέμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νάξου, δεν άφησε κανένα στέλεχος του συνδυασμού μας «Νάξος και Μικρές Κυκλάδες - Στροφή στο Μέλλον» και εμένα ειδικά, αδιάφορο. Tο άκουσμα της αγοράς από μέλος του εν λόγω Νομικού Προσώπου και στενό συνεργάτη του δημάρχου Νάξου για λογαριασμό του ΠΟΔΝ ηλεκτρονικών ειδών χωρίς να έχει ληφθεί προηγούμενη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΟΔΝ και μετά την διαπίστωση ότι ο Πολιτιστικός αρνείται να πληρώσει τον συντοπίτη μας προμηθευτή, εντείνει την ανησυχία και το προβληματισμό μας για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του δημοτικού χρήματος.
Το παρελθόν του Πολιτιστικού Οργανισμού σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος (Πολυεθνικό Φεστιβάλ, συναυλίες κλπ), αλλά και το πρόσφατο αυτό συμβάν σε κάθε περίπτωση υποδηλώνει ότι δεν γίνεται χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος.
Ο κόσμος θέλει οπωσδήποτε να μάθει τι συνέβη με την επίμαχη προμήθεια που η Οικονομική Υπηρεσία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μας αρνήθηκε να καλύψει οικονομικά. Και τούτο γιατί, όπως από όλα όσα διαμείφθηκαν κατά την χθεσινή ημέρα μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων στο συγκεκριμένο θέμα ο «άμεσος συνεργάτης του κυρίου δημάρχου» από μόνος του προέβη στην παραπάνω αγορά, αναλαμβάνοντας μάλιστα πλήρως την ευθύνη της όποιας παρατυπίας (επίσης κατόπιν εορτής)
Η δημοτική μας παράταξη «Νάξος και Μικρές Κυκλάδες – Στροφή στο Μέλλον» διαμαρτύρεται δημόσια για την έκνομη αυτή ενέργεια του «άμεσου συνεργάτη του κυρίου δημάρχου Νάξου».
Τα σε κάθε περίπτωση «ολισθήματα» στα οποία υπέπεσε «ο εν λόγω κύριος» επιβεβαιώθηκαν από τον προμηθευτή των ηλεκτρονικών ειδών, συμπολίτης μας καταστηματάρχη κ. Πυρπιλίδη, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Πολυκρέτη και βεβαίως από τον κ. Δρυμαλίτη που είναι μέλος του ΠΟΔΝ.
Σκιές και ερωτηματικά πολλά δημιουργεί ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων των συνδημοτών μας. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και συμπεριφέρονται σε θέματα οικονομικά κάποιοι μέσα στον Πολιτιστικό, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω Νομικού Προσώπου, αλλά και το Κύρος και την Επωνυμία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νάξου, εν αγνοία του οποίου κάνουν αγορές για λογαριασμό του, τις οποίες δεν αναγνωρίζει η αρμόδια Υπηρεσία του ΠΟΔΝ, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κειμένων διατάξεων. Η δημοτική παράταξη «Νάξος και Μικρές Κυκλάδες – Στροφή στο Μέλλον» συμπαρατάσσεται στο πλευρό των αρμοδίων Αρχών του τόπου, προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο-δημοτικό χρήμα και να μπει φρένο σε φαινόμενα διασπάθισής του.
Οι αρμόδιοι του Δήμου Νάξου και ειδικότερα ο δήμαρχος Νάξου, αλλά και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού οφείλουν να δώσουν γραπτές απαντήσεις καθαρές και σαφείς στα ερωτήματα που έθεσε χθες ο κ. Δρυμαλίτης και τα οποία στην πλειονότητά τους απηχούν την κοινή γνώμη των κατοίκων του Δήμου μας.
Εμείς, ως δημοτική παράταξη που θέλουμε να βλέπουμε στα μάτια τον Ναξιώτη και την Ναξιώτισσα αλλά και τους κατοίκους των γύρω νησιών, οφείλουμε να προστατέψουμε τον τόπο και τους κατοίκους του από φαινόμενα που όχι μόνο βλάπτουν και ζημιώνουν οικονομικά αλλά και καταρρακώνουν την εικόνα του Δήμου μας στα μάτια και του πλέον ανυποψίαστου δημότη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου