Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΟΥΡΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΦΩΣ – ΝΕΡΟ – ΤΗΛΕΦΩΝΟ



ΟΛΑ πάνε πρίμα σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση του έργου «Δρόμος Αγίου Ματθαίου - Αγίου Αρσενίου - Αγίας Άννας» (δρόμος περιοχής Καλαμούρια).
Η κατασκευή του εν λόγω δρόμου ξεκίνησε προ μηνών και «τρέχει»!... Προβλήματα δεν έχουν παρουσιαστεί. Όπως και χρονοτριβές / κωλυσιεργίες και άλλα τέτοια. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα, που για πολύ κόσμο - αυτοδιοικητικούς παράγοντες, κατοίκους των χωριών Αγίου Αρσενίου, Τριπόδων, τουριστικούς επιχειρηματίες κ.ά.- αποτελεί πονοκέφαλο. Και αφορά αυτό, στην έλλειψη των απαραίτητων υποδομών η υλοποίηση των οποίων θα έπρεπε να «τρέχει» παράλληλα με την κατασκευή του εν λόγω δρόμου.

Μας δήλωσε, αρχές του 2013, ο πρόεδρος του Αγίου Αρσενίου, Νίκος Μαργαρίτης: «Το δρόμο των Καλαμουριών θα πρέπει να τον κατασκευάσουμε καλά, διότι θα λύσει πολλά προβλήματα. Είναι πνοή ο δρόμος αυτός για όλο το χωριό, για όλη την κοινότητα και τις παραλίες της.
Δώσαμε τις περιουσίες μας για αυτόν το δρόμο. Πρέπει τα 10.80 μ. να παραμείνουν 10.80 μ. Άλλωστε αυτό είναι το πλάτος του...
Χρειάζεται να γίνουν υποστυλώσεις. Χρειάζεται να εγκατασταθεί αποχετευτικό δίκτυο. Να τοποθετηθεί δίκτυο του ΟΤΕ.
Το έργο αυτό που είναι σε εξέλιξη έχει μπει στο ΕΣΠΑ. Κάποιες απαραίτητες όμως υποδομές είναι εκτός.
Χρειάζεται να γίνουν οι κάθετοι δρόμοι που να οδηγούν στην παραλία της δυτικής ακτής. Μόνο έτσι να αξιοποιηθεί σωστά το όλο έργο.
Δεν πρέπει οι λουόμενοι να κάνουν το μπάνιο τους σε μικρή απόσταση από τα διερχόμενα λεωφορεία. Κάλλιστα ο παραλιακός δρόμος μπορεί να γίνει πεζόδρομος. Έτσι θα αξιοποιηθεί προς όφελος και των καταστημάτων καλύτερα.»

Γιατί;
«Μισές δουλειές»
Το έργο, ως γνωστόν, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου», συγχρηματοδοτείται δε από το ΕΤΠΑ. €932.104 και η συνολική δαπάνη που θα απαιτηθεί για την πλήρη ολοκλήρωσή του.
Εξέφρασαν, προ μηνών, με κάθε τρόπο την ικανοποίησή τους οι διοικούντες τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το ίδιο έκανε και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων των δημοτικών κοινοτήτων Αγίου Αρσενίου, Τριπόδων αλλά και όλοι όσοι διατηρούν τουριστικές επιχειρήσεις στην δυτική ακτή του νησιού μας.
Ασφαλώς και πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο που θα υποστηρίξει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας. Όμως υπάρχει ένα «αγκάθι». Και έχει να κάνει το «αγκάθι» αυτό με το «φως», το «νερό», το «τηλέφωνο»…
Δεν έχουν «περάσει» στον δρόμο αυτόν τα απαραίτητα για την κάλυψη των κατοίκων της περιοχής Καλαμούρια τα δίκτυα Ο.Τ.Ε. (τηλέφωνο), Δ.Ε.Η. (φως), υδρεύσεως (νερό).
Απάντηση ποιος θα δώσει; Ουδείς, αυτήν την εποχή.
Η απάντηση βέβαιον είναι πως θα δοθεί εν ευθέτω χρόνω…
Θα υποχρεωθούν οι αρμόδιοι -εν ευθέτω χρόνω- να τον σκάψουν το φρεσκοφτειαγμένο δρόμο για να «περάσουν» το «φως» , το «νερό», το «τηλέφωνο»… και θα είναι αυτό «εγκληματικό».
Μιλάμε για ένα καινούργιο δρόμο, που πριν καλά - καλά τον πατήσουν» οι ρόδες, εμείς θα πιάσουμε να τον ξηλώσουμε (;)… Ναι, θα τον ξηλώσουμε για να κάνουμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει ετούτη την εποχή.
Μπορεί η σχετική σύμβαση να μην προέβλεπε μια τέτοια παρέμβαση. Αυτό όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει πως δεν θα έπρεπε οι προαναφερθείσες «παρεμβάσεις» να γίνουν. Αποτελεί όμως η απαράδεκτη «επιλογή» αυτή, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλα τα μεγάλα έργα που ανά την χώρα, χρόνια τώρα εκετελούνταν και εκτελούνται και ετούτη την εποχή. Είναι η «επιλογή» αυτή η απαράδεκτη, «κομμάτι» του σάπιου συστήματος που αφορά στον τρόπο υλοποιήσεως όλων των μεγάλων – μακρόπνοων έργων…
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μας ενημέρωνε στις 8 του προηγούμενου Οκτωβρίου…: «Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2102, υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου«Βελτίωση δρόμου από Αγ. Ματθαίο (Καλαμούρια) έως δρόμο Αγ. Αρσενίου - Αγ. Άννας Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». Το έργο ανέλαβε η εργοληπτική επιχείρηση «Μ.Τ. Α.Τ.Ε.» δια του εκπροσώπου της Ευστάθιου Μανδηλαρά.
Το υπόψη έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου», συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 932.104 ευρώ. Ο ανάδοχος του έργου υποχρεούται να ολοκληρώσει το όλο έργο εντός οκτώ μηνών.
Ο Δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, μετά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε τα εξής: «Ένα ακόμη έργο πνοής δρομολογείται και θα ολοκληρωθεί πριν την επόμενη τουριστική περίοδο. Ένα έργο σημαντικό για όλους και κυρίως για τις περιοχές της Νάξου, που φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού προϊόντος και στις οποίες  θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα  και ανάπτυξη. Νιώθω βαθύτατα ικανοποιημένος, καθώς ένα τόσο σημαντικό έργο και μετά από προσπάθειες χρόνων βαίνει προς το τέλος του. Οι προσπάθειές μας για ανάπτυξη των νησιών μας και βελτίωση των υποδομών τους συνεχίζονται επίμονα και καθημερινά».

Ε.Τ.Π.Α.: Επενδύσεις και υποδομές…
Το γνωστό μας Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Αναπτύξεως είναι το Ε.Τ.Π.Α.
Το άρθρο 176 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (πρώην άρθρο 160 ΣΕΚ) προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)συμβάλλει στη διόρθωση των κυριοτέρων περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΕΤΠΑ έχει υποστεί πέντε μεταρρυθμίσεις από τη δημιουργία του, το 1975, πράγμα που δείχνει τόσο το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κοινότητας / Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη όσο και την αυξανόμενη εμπειρία της σε αυτό το πεδίο. Τώρα το ΕΤΠΑ διέπεται από τον γενικό κανονισμό 1083/2006 και από τον ειδικό κανονισμό 1080/2006, ο οποίος καθορίζει την αποστολή του, το πεδίο εφαρμογής της συνδρομής που χορηγεί όσον αφορά τους στόχους «Σύγκλιση», «Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση», και «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» όπως ορίζονται στον κανονισμό 1083/2006, και τους κανόνες σχετικά με την επιλεξιμότητα για την παροχή συνδρομής [βλ. επίσης τον κανονισμό 1989/2006]. Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς, το ΕΤΠΑ συνεισφέρει στη χρηματοδότηση συνδρομής για την τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής με τη μείωση των κυριότερων περιφερειακών ανισορροπιών μέσω της υποστήριξης της αναπτυξιακής και διαρθρωτικής προσαρμογής των περιφερειακών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των βιομηχανικών περιφερειών που παρακμάζουν και των περιφερειών που υστερούν, και μέσω της υποστήριξης της διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το ΕΤΠΑ υλοποιεί τις προτεραιότητες της Ένωσης, και ιδίως την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, της δημιουργίας και της διατήρησης βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, και εξασφάλισης βιώσιμης ανάπτυξης.
Το ΕΤΠΑ συμβάλλει στη χρηματοδότηση:
α) παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία και τη διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, κυρίως μέσω άμεσης ενίσχυσης επενδύσεων πρωταρχικώς σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
β) επενδύσεων σε υποδομές
γ) ανάπτυξης του ενδογενούς δυναμικού μέσω μέτρων που υποστηρίζουν την περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη και που περιλαμβάνουν την παροχή στήριξης και υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, τη δημιουργία και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών μέσων, όπως επιχειρηματικών κεφαλαίων, ταμείων δανειοδότησης και εγγυήσεων, ταμείων τοπικής ανάπτυξης, επιδοτήσεων επιτοκίου, διαδικτύων, ταμείων συνεργασίας, και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ περιφερειών, πόλεων και συναφών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών φορέων
δ) τεχνικής βοήθειας, η οποία με πρωτοβουλία της Επιτροπής ή του κράτους μέλους, χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες προπαρασκευής, διαχείρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης, πληροφόρησης και ελέγχου των επιχειρησιακών προγραμμάτων καθώς και δραστηριότητες για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας για την υλοποίηση των Ταμείων.

Υποδομές ανταγωνιστικότητας
Η συνδρομή του ΕΤΠΑ επικεντρώνεται σε θεματικές προτεραιότητες. Ο τύπος και το εύρος των δράσεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο κάθε προτεραιότητας αντικατοπτρίζει τη διαφορετική φύση των στόχων «Σύγκλιση», «Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση» και «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία»
Στο πλαίσιο του στόχου Σύγκλιση το ΕΤΠΑ εστιάζει τη συνδρομή που χορηγεί στην υποστήριξη βιώσιμης ολοκληρωμένης περιφερειακής και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης μέσω της κινητοποίησης και της ενίσχυσης ενδογενών δυνατοτήτων μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση των οικονομικών δομών, καθώς και στη δημιουργία και τη διατήρηση βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο του στόχου Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση, το ΕΤΠΑ, προάγοντας παράλληλα την απασχόληση, επικεντρώνει κατά κύριο λόγο τη συνδρομή που χορηγεί για τις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης στις ακόλουθες τρεις προτεραιότητες: καινοτομία και οικονομία της γνώσης περιβάλλον και πρόληψη των κινδύνων και πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Για το στόχο Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία, η συνδρομή του ΕΤΠΑ εστιάζεται στις ακόλουθες προτεραιότητες: (1) στην ανάπτυξη διασυνοριακών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων μέσω κοινών στρατηγικών για τη βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη (2) στη σύσταση και ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ θαλάσσιων περιφερειών που δεν εμπίπτουν στο σημείο 1, μέσω της χρηματοδότησης δικτύων και δράσεων που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη και (3) στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της περιφερειακής πολιτικής.
Για τη συνδρομή του ΕΤΠΑ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εξασφάλιση συμπληρωματικότητας και συνέπειας με άλλες κοινές πολιτικές, ιδίως δε με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης και με το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Εξάλλου, οι δράσεις που στηρίζονται από το ΕΤΠΑ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να υποστηρίζουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις.
Στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα. Εξάλλου, με βάση την εμπειρία και τις επιτυχίες της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBAN που υλοποιήθηκε με το προηγούμενο γενικό πλαίσιο για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη ενισχύεται με την πλήρη ενσωμάτωση μέτρων για τον τομέα αυτόν στα επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ, με ιδιαίτερη προσοχή στις πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης και στις δυνατότητές τους για καινοτομία.
Το ΕΤΠΑ στηρίζει προγράμματα που εστιάζονται στην περιφερειακή ανάπτυξη, τις οικονομικές αλλαγές, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασυνοριακή συνεργασία στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρηματοδοτικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την έρευνα, την καινοτομία, την προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη των κινδύνων, ενώ οι επενδύσεις στις υποδομές διατηρούν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Πόροι
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι το βασικό χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της οικονομικής και της κοινωνικής συνοχής μειώνοντας τις περιφερειακές διαφορές. Η συμβολή αυτή πραγματοποιείται μέσω της στήριξης της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών προσαρμογών των περιφερειακών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης και της ανασυγκρότησης βιομηχανικών περιοχών που παρακμάζουν.
Ιδρύθηκε το 1975 με κύρια αποστολή τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από πλευράς πόρων, διαρθρωτικό όργανο της Ε.Ε.. Η παρέμβαση του ΕΤΠΑ επικεντρώνεται σε ορισμένες θεματικές προτεραιότητες που αντικατοπτρίζουν τη φύση των στόχων «Σύγκλιση», «Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση» και «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία».
Πρόκειται, ιδίως, για χρηματοδοτήσεις που αφορούν: α) τις επενδύσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, β) τις επενδύσεις σε υποδομές, γ) τα μέτρα στήριξης της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας και υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) την τεχνική βοήθεια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου