Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εκτός απρόοπτου, στο λιμάνι Νάξου Του Αγίου Πνεύματος, θα έχουμε… εκβάθυνση!



Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ο εφετινός θα σηματοδοτήσει εξελίξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο λιμάνι της Νάξου. Πιστεύεται ότι έως 20 Ιουνίου θα έχει γίνει η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης. Και θα επιδιωχθεί αυτό, η θερινμή περίοδος έρχεται και «στριμώχνει» προθεσμίες. Άλλες «πολυτέλειες» για χρονοτριβές, δεν υπάρχουν.,
Εντός του τελευταίου 10ημέρου του Μαΐου, θα «τρέξουν» και θα κλείσουν» δύο δημοπρασίες. Η πρώτη που έχει να κάνει με την «εκβάθυνση» και η δεύτερη που αφορά στην αποκατάσταση της κεντρικής προβλήτας. Όλα τα απαραίτητα - απαιτούμενα έγγραφα των δύο φακέλων βρίσκονται ήδη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, αλλά και τον ημέτερο δήμο.

Ένας παράγοντας που διαμορφώνει εξελίξεις, που πιέζει προς την κατεύθυνση ολοκληρώσεως της εκβαθύνσεως της λιμενολεκάνης το συντομότερο δυνατόν, είναι τα μεγάλα ποστάλια, και δη το Δήλος, που έχει, ως γνωστόν εκτόπισμα μεγάλο.
Πλοία που «τραβάνε» πολλά νερά, λένε οι θαλασσινοί μας, δεν είναι δυνατόν να μπαινοβγαίνουν σε αυτό το λιμάνι. Η λιμενολεκάνη είναι ρηχή, και ο κίνδυνος να στραπατσαριστούν κατά τον ελλιμενισμό τους είναι μεγάλος. Βρίσκουν στην ρηχή λιμενολεκάνη τα ποστάλια, γεγονός που το έχουν κατ’ επανάληψιν επισημαίνει αρμοδίως οι πλοίαρχοι και οι ναυτιλιακές εταιρείες για λογαριασμό των οποίων δουλεύουν την «γραμμή» Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Σαντορίνη.
Η μπίγα αναμένεται να «πιάσει» Νάξο, εντός των επομένων δύο το πολύ τριών, εβδομάδων. Και ευχή όλων (Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λιμεναρχείου Νάξου και όλων των εμπλεκομένων φορέων) είναι, να παραμείνει εδώ όσο χρειαστεί ώστε το έργο της εκβαθύνσεως να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί κανονικά πριν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική κίνηση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το έργο «αποκαταστάσεως της κεντρικής προβλήτας», οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι, στην περίπτωση που δεν ξεκινήσει εντός των επομένων εβδομάδων - κάτι ομολογουμένως δύσκολο, αν και η δημοπράτησή της θα τρέξει ταυτόχρονα με αυτήν που αφορά στην «εκβάθυνση» - θα αρχίσει η υλοποίηση εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Και αυτό διότι, το Λιμεναρχείο Νάξου, όπως διατείνονται οι αρμόδιοι, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου Γιάννης Μαμουζέλος, το Λιμεναρχείο Νάξου δεν θέλει μεσοκαλόκαιρα να εκτελούνται έργα στην κεντρική προβλήτα επάνω, για λόγους ευνόητους.
Οι σχετικές με τα δύο προαναφερθέντα έργα μελέτες, βρίσκονται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Γι’ αυτές έχει φροντίσει ο κ. Δαβάκης. Στα χέρια του, ο τελευταίος, έχει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εκβάθυνση αλλά και στην αποκατάσταση της κεντρικής προβλήτας. Φρόντισε δε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου να του παραδώσει όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχει κατά τα τελευταία χρόνια σταχυολογήσει και τα οποία έχουν να κάνουν με τα «πλην» του λιμανιού… Έχει, επίσης, στα χέρια του ο κ. Δαβάκης και τα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τον βυθό – πυθμένα του λιμανιού, τα οποία τα έχει «διαβάσει» πάρα πολλές φορές. Τούτο σημαίνει ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά πού «πονάει» η κεντρική προβλήτα και που πρέπει να γίνει η εκβάθυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκβάθυνση θα έχουμε σε 23 στρέμματα της λιμενολεκάνης και σε βάθος 7,5 μ., και στο σημείο όπου τα μεγάλα ποστάλια κάνουν μανούβρες, κατά τον ελλιμενισμό τους.
Οι δύο μελέτες που προαναφέραμε, επισημαίνεται, ότι είναι θέμα χρόνου (ολίγων ημερών) να ολοκληρωθούν. Ακολούθως η δημοπράτηση των δύο προαναφερθέντων έργων θα γίνει περί τα μέσα του τελευταίου δεκαημέρου τρέχοντος μηνός, οπότε και αναμένεται να καταπλεύσει στο νησί μας η μπίγα (για την εκβάθυνση).
Επικαιροποιήθηκαν τα σταχυολογημένα έως και το περασμένο καλοκαίρι στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της κεντρικής προβλήτας, αλλά και αυτήν της λιμκενολεκάνης. Και επικαιροποιήθηκαν μετά και τις βιντεοσκοπήσεις που έγιναν αρχές του προηγούμενου χειμώνα στον βυθό του λιμανιού από την εταιρεία «Ατλαντίς Θαλάσσια Μηχανική», με επικεφαλής τον λιμενολόγο (καταδυόμενο), πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Δαβάκη.

Καθαρισμός – εκβάθυνση, το ζητούμενο
…Και προ ετών είχαν διαμαρτυρηθεί στον άλλοτε “καποδιστριακό” δήμο μας και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου οι πλοίαρχοι των «πλοίων της γραμμής» για το προαναφερθέν “μείον” του λιμανιού μας. Ουδέποτε όμως έγινε ο απαραίτητος καθαρισμός – εκβάθυνση της λιμενολεκάνης. Τώρα που το “μεγάλο πλοίο” έχει στο καλοκαιρινό καλαντάρι των δρομολογίων του και το λιμάνι της Νάξου, τώρα είναι που Δήμος Νάξου και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν - το “δρομολόγιο” του “Δήλος” (το βύθισμα του οποίου είναι μεγάλο) στο νησί μας, προσανατολίζονται στο άμεσο μέλλον - εντός διμήνου, το αργότερο – να καθαρίσουν - “σκουπίσουν” την λιμενολεκάνη (νοτιοανατολικώς του λιμανιού) ώστε να μην “σκάβει” το μεγάλο αυτό ποστάλι κατά τον ελλιμενισμό του στην ομολογουμένως προβληματική αυτή “γωνιά” του λιμανιού μας...
Ιδίαις δαπάναις, δήμος και Λιμενικό Ταμείο θα καλύψουν την συνολική δαπάνη αποκαταστάσεως της λιμενολεκάνης και των “σπηλαιώσεων”.
€100.000 θα απορροφήσει η «εκβάθυνση». Το ίδιο ποσό θα δαπανηθεί για την αποκατάσταση της κεντρικής προβλήτας.

Της γραφειοκρατίας το… κάγκελο!
Τα τελευταία νέα θέλουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου να θέλει να αντικαταστήσει την μεταλλική περίφραξη στην κεντρική προβλήτα του νησιού μας επάνω (σ.σ.: τα λεφτά υπάρχουν και … περιμένουν) και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων να ζητεί πιστή τήρηση και του «πνεύματος» αλλά και του «γράμματος» του νόμου. Η γραφειοκρατική αυτή πολιτική είναι το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση και της πιο μικρής, ανεπαίσθητης, επιδερμικής όσο και αθώας λιμενικής παρεμβάσεως σε αυτό που όλοι ονομάζουμε Λιμάνι Νάξου.
Ήδη, έχει υποβληθεί αίτημα του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Νάξου προς την αρμόδια Υπηρεσία του αρμοδίου καθ’ ύλην υπουργείου «για να αλλάξει το κάγκελο που είναι σκουριασμένο». Και αναμένεται εντός των επομένων ημερών το ίδιο αίτημα να υποβάλει προς την «Εναλίων» και το Λιμεναρχείο Νάξου, που θέλει να συνδράμει κάθε προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου «για την αποκατάσταση του λιμανιού» (του νησιού μας) το οποίο εκτός από μη λειτουργικό είναι και επικίνδυνο.
Αλλά κα τον δρόμο εισόδου στην κεντρική προβλήτα θέλει να τσιμεντοστρώσει το οικείο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Όμως και ως προς αυτή την πρωτοβουλία του η Ε.Ε.Α. λέει «όχι», ζητώντας προμελέτες, μελέτες για το περιβάλλον και άλλα πολλά… (ακατάλληλος είναι ο δρόμος αυτός. Όμως … «στοπ» λέει η εν λόγω Υπηρεσία).
Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ. που έχει ως αποστολή την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων. Η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας εκτείνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η «Εναλίων» ασκεί τις εξής δραστηριότητες: Εντοπισμό, έρευνα εναλίων αρχαίων και μέριμνα για την διασφάλιση αυτών, συντήρηση εναλίων αρχαίων, οργάνωση μουσείων εναλίων αρχαίων, εποπτεία έργου ινστιτούτων εναλίων δραστηριοτήτων, ωκεανογραφικών ιδρυμάτων και αποστολών, έλεγχο των θαλασσίων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαία, προώθηση της διαδικασίας αποδεσμεύσεως θαλασσίων περιοχών για υποβρύχια δραστηριότητα με αναπνευστικές συσκευές για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Ειδικότερα, αντικείμενα αρμοδιότητας της Εφορίας είναι: α’) Δημόσια και ιδιωτικά έργα στη θάλασσα (λιμενικά έργα κλπ.). β’) Έργα επί του αιγιαλού και της παραλίας. γ’) Χορηγήσεις αδειών για υ/β έρευνες, ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες, οστρακαλιείες κ.λπ. δ’) Άδεια υποβρύχιας φωτογράφισης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησης. ε’) Χορήγηση αδειών άσκησης υποβρύχιας δραστηριότητας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Και στ’) Ποντίσεις καλωδίων κ.λπ.
Το Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Ερευνών…
Στην αρμοδιότητα, συγκεκριμένα, του Τμήματος υπάγονται ο προγραμματισμός, η τεχνική οργάνωση και η πραγματοποίηση υποβρυχίων αρχαιολογικών ανασκαφών ή εν γένει ερευνών, για τον εντοπισμό, την εξερεύνηση, την διάσωση και την ανέλκυση των εναλίων αρχαίων, η οργάνωση και λήψη μέτρων για την προστασία και διασφάλιση των ευρισκομένων στους βυθούς αρχαίων, καθώς και η εποπτεία και ο έλεγχος των διεξαγόμενων από ημεδαπούς και αλλοδαπούς οργανισμούς ή ιδιώτες, πάσης φύσεως υποβρύχιων ερευνών και δραστηριοτήτων.

«Με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον»
Ήταν Ιανουάριος του 2011, όταν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, δήλωνε στον υποφαινόμενο: ««Δεδομένης της θέσης και του ρόλου του νησιού της Νάξου γενικά αλλά και του Δήμου ειδικότερα (του οποίου η έδρα αποτελεί την πύλη εισόδου – εξόδου του Νοτίου Αιγαίου), καθοριστική σημασία αποκτούν οι κόμβοι – σταθμοί που εξυπηρετούν τις υπερτοπικές διασυνδέσεις και συγκεκριμένα το λιμάνι.
Κατά συνέπεια λόγο του μεγέθους και του ρόλου του νησιού υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και υπηρεσιών, που αφορούν άμεσα και έμμεσα τις θαλάσσιες μεταφορές.
Η αδιαφορία και οι λανθασμένοι χειρισμοί των απερχόμενων Δημοτικών αρχών, είναι η αιτία της μη βελτίωσης του λιμανιού και του αεροδρομίου της Νάξου.
Οι λιμενικές εγκαταστάσεις, σήμερα κρίνονται ανεπαρκείς. Είναι αναγκαία λοιπόν η άμεση βελτίωση του υπάρχοντος λιμένα λόγω της αδυναμίας ικανοποίησης των σημερινών αναγκών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η εύρεση κατάλληλου χώρου για δημιουργία νέου μεγάλου εμπορικού λιμανιού.
Κατασκευή λιμανιού στο Βόλακα, για την εξυπηρέτηση μικρών νησιών.
Εκβάθυνση λιμανιού και αλιευτικού καταφυγίου “Μυρτιδιώτισσας”.
Επέκταση και διαπλάτυνση του νοτίου μόλου που θα μας προστατεύει απ’ το γαρμπή.
Επέκταση του βόρειου μόλου.
Ολοκλήρωση του λιμανιού της Αγ. Άννας και κατασκευή μικρών καταφυγίων σκαφών, σε κατάλληλα σημεία του νησιού.
Όλα αυτά τα απαραίτητα λιμενικά έργα θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.»

Οι από το ’04, διαμαρτυρίες
Προ ετών, η τότε διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου είχε εκδώσει ανακοίνωση - διαμαρτυρία για την επικρατούσα στα λιμάνια δικαιοδοσίας-αρμοδιότητάς του, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:
«Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί μετά τη θεομηνία της 22-01-2004 που έπληξε τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα τις λιμενικές εγκαταστάσεις Αιγιάλης και Καταπόλων Αμοργού, Κουφονησιού, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Δονούσας και Νάξου, η πολιτεία περιορίστηκε στη σύνταξη μελετών τον Οκτώβριο του 2006 και μόνο, για την «επιθεώρηση αξιοπιστίας κρηπιδοτοίχων λιμένων Κυκλάδων για ασφαλή χρησιμοποίησή τους από τη ναυσιπλοΐα» και μόνο για το λιμάνι της Νάξου έγιναν μικρής κλίμακας επισκευές.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί επί έξι χρόνια οι κάτοικοι των νησιών μας εμπαίζονται, οι μελέτες έγιναν πλέον ανεπίκαιρες και οι ζημιές των λιμανιών και τα κόστη αυξάνονται, ενώ τα προβλήματα παραμένουν και μέχρι σήμερα ούτε πιστώσεις εξασφαλίσθηκαν, ούτε λύσεις δρομολογήθηκαν.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί οι όποιες λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στα νησιά μας και έχουν κατασκευασθεί από κεντρικούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Νομαρχία Κυκλάδων, το Υπουργείο Αιγαίου και το ίδιο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν χαρακτηρισθεί παράνομα και παρεμποδίζονται ακόμα και απλές εργασίες συντήρησης και επισκευών στις λιμενικές ζώνες».

Ιδίαις δαπάναις…
Ξεκαθαρίζουμε: Ιδίαις δαπάναις, Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα καλύψουν την συνολική δαπάνη αποκαταστάσεως της λιμενολεκάνης και των σπηλαιώσεων (αποκατάσταση προβλήτας). Και δηλώνουν, ότι «από κοινού, θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν τον στόχο τους αυτόν.»
Ήταν τέλη του χειμώνα του 2012, όταν, αντιπροσωπεία του οικείου δήμου με επί κεφαλής τον ίδιο τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη, επισκέφθηκε την Αθήνα όπου είχε συνάντηση κρίσιμη – καθοριστικής σημασίας για την εκτέλεση του έργου «Επισκευή - Αποκατάσταση Λιμένα Νάξου» με το αρμόδιο καθ' ύλην υπουργείο.
Εκτός όλων των άλλων, στην εν λόγω συνάντηση, το «παρών» έδωσαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου Γιάννης Μαμουζέλος και ο λέκτορας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Σαμψών Αζοράκος, ο οποίος και αυτός καταγίνεται με την μελέτη – υλοποίησή της απαραίτητης αυτής παρεμβάσεως, διορθωτικής - επιβεβλημένης παρεμβάσεως στο λιμάνι του νησιού μας.
Δυσκαμψίες, ως προς την παρέμβαση στο λιμάνι, διαπιστώθηκαν από όλους όσοι εκπροσώπησαν τον οικείο δήμο στο υπουργείο, όμως για την ναξιώτικη αντιπροσωπεία «το θέμα πρέπει να τρέξει και θα τρέξει…».

31 Μαΐου
στο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
για 2ο λιμάνι…
Ο γ.γ. Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, πολιτικός μηχανικός, Κώστας Μουτζούρης, θα βρίσκεται στο νησί μας για σύσκεψη για 2ο λιμάνι… Και θα είναι επικεφαλής ομάδας κορυφαίων στελεχών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και καθηγητών Πολυτεχνείου. Ήδη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου έχει ενεχειρίσει στον κ. Μουτζούρη όλα τα σχετικά τοπογραφικά που είχε στην διάθεσή του. Επιθυμία του είναι στην εν λόγω σύσκεψη το «παρών» να δώσουν όλοι όσοι επιθυμούν να διατυπώσουν σχετικώς τις απόψεις τους. Όπως οι Οικολόγοι και άλλοι φορείς του νησιού μας…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου