Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πιλότος η Νάξος για τον περιπατητικό τουρισμό



Τον Ιούλιο έρχονται στη Νάξο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιπατητικού τουρισμού για να πιστοποιήσουν τα μονοπάτια και να λειτουργήσει ως πιλότος για τα υπόλοιπα νησιά (Τήνος, Αμοργός, Κέα, Άνδρος) στον συγκεκριμένο είδος τουρισμού

Με δεδομένο ότι κάθε νησί πρέπει να τονίζει τις ιδιαιτερότητές του, έχουμε την αίσθηση ότι ήρθε η ώρα και η Νάξος να μπει δυναμικά στο χώρο του τουρισμού με τα δικά της όπλα. Και τα βασικά όπως αποδεικνύεται με βάση την ιστορία είναι η γαστρονομία και ο περιπατητικός τουρισμός.
 Για την γαστρονομία ότι κι εάν αναφέρουμε εδώ είναι περιττό καθώς η Νάξος έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων των ειδικών περί το συγκεκριμένο είδος. Μάλιστα έχουμε και τη προσπάθεια από το Δήμο να στηρίξει την όλη προσπάθεια με το Naxos Gourmet αν και για την ώρα έχει μείνει λίγο στα …χαρτιά. Βλέπετε η υπόσχεση που είχε δοθεί για παραδοσιακά πιάτα και ενιαία μορφή ως προς την κατασκευή κάποιων συνταγών έμεινε στα σκαριά και οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο το Δήμο.

Επαφές
Υπάρχει όμως και ο περιπατητικός τουρισμός που μοιάζει να έχει αποκτήσει πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σ’ αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και το γεγονός ότι από τη φύση της η Νάξος προσφέρεται για αυτού του είδους την δραστηριότητα. Μάλιστα, στην έκθεση του Βερολίνου που είχε γίνει αρχές Μαρτίου, η αντιπροσωπεία του Δήμου Νάξου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό είχε έρθει σε επαφή με την Γερμανική Συνομοσπονδία Πεζοπορία σε μία προσπάθεια να εντάξουν στο πρόγραμμά τους και τα μονοπάτια της Νάξου. Τότε ο κ. Λιανός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η προσπάθεια είχε βρει πρόσφορο έδαφος και σύντομα θα υπήρχε η συνέχεια. Η οποία μάλλον εμφανίστηκε στον ορίζοντα. Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας αρχές Ιουλίου θα βρίσκονται στη Νάξο προκειμένου να δημιουργηθεί ομάδα ξεναγών, η οποία θα εκπαιδευτεί με βάση τις προδιαγραφές που θέτουν, θα δουν τα μονοπάτια, θα τα περπατήσουν εάν όλα πάνε καλά το αργότερο την Άνοιξη του 2014 να τα εντάξουν στο καλεντάρι τους.

Μονοπάτια
Κάτι που σημαίνει ότι πολύ απλά η τουριστική περίοδο για την Νάξο μπορεί να ανοίξει και προς την Άνοιξη αλλά και προς το Φθινόπωρο, περίοδοι κατά τις οποίες οι φίλοι του περιπατητικού τουρισμού αλωνίζουν την Ευρώπη. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος είχε δηλώσει ότι «Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δίνει προτεραιότητα στις πεζοπορικές διαδρομές τη στιγμή που η Νάξος διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα μονοπάτια τα οποία μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες και να βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».  Στο ερώτημα βέβαια πόσο έτοιμοι είναι οι Ναξιώτες και δη ο Δήμος να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, η απάντηση δεν είναι και πολύ εύκολη. Η Νάξος διαθέτει τουλάχιστον 16 καταγεγραμμένα και ιστορικής σημασίας και κάλους μονοπάτια, τα οποία όταν τα περπατήσεις θα μπορέσεις να ανακαλύψεις τις ομορφιές και τα μνημεία του νησιού. Αλλά μόνο σε έξι μάξιμουμ μονοπάτια ο Δήμος έχει προχωρήσει στη σήμανσή τους. Και το …χειρότερο; Το σύνολο των μονοπατιών βρίσκεται στη Βόρεια και Βορειοανατολική πλευρά του νησιού, περιοχές οι οποίες δεν είναι και ιδιαίτερα αναπτυγμένες όσον αφορά τις υποδομές. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο Δήμος εάν θέλει να επενδύσει πραγματικά στην εναλλακτική μορφή τουρισμού… Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τελευταία καλοκαίρια εθελοντικές οργανώσεις ήταν αυτές που ανέλαβαν να καθαρίσουν τα μονοπάτια ενώ και η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί ώστε να αναλάβει το κόστος της χρηματοδότησης ώστε η Νάξος να γίνει ο …πιλότος του σχετικού προγράμματος στο Νότιο Αιγαίο.

Πιλότος
Κι εδώ έρχεται η περιφέρεια να παίξει το δικό της παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή με βάση τις υποδομές αλλά και την φυσιογνωμία των νησιών, εκτός από τη Νάξο, η Τήνος, η Κέα, η Αμοργός και η Άνδρος είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν όσον αφορά τον περιπατητικό τουρισμό. Μάλιστα, οι γερμανοί που θεωρούνται οι μετρ της πεζοπορίας στην Ευρώπη, θεωρούν ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ένας μικρός «παράδεισος» για το συγκεκριμένο είδος και μάλιστα έχουν ιδιαίτερο ζήλο για να τα γνωρίσουν καθώς τα περισσότερα εξ αυτών (όχι η Νάξος) είναι άγνωστα γι το ευρύ κοινό της Γερμανίας. Και εκεί θα πρέπει να τρέξει η Νάξος. Έχοντας κερδίσει το χρίσμα του …πιλότου οφείλει να αποδειχτεί ιδανικός καθώς και τα υπόλοιπα νησιά της ευρύτερης περιοχής προσπαθούν να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να σηματοδοτήσουν τα μονοπάτια τους ώστε να καλέσουν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν. Και όπως αναφέραμε οι εκπρόσωποι όχι μόνο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας αλλά και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιπατητικού Τουρισμού θα βρεθούν στη Νάξο. Θα συναντήσουν ντόπιους που γνωρίζουν τα κατατόπια, θα μιλήσουν μαζί τους αλλά και με τους αρμόδιους φορείς ώστε να μεταφέρουν τεχνογνωσία γύρω από τη συντήρηση και την εκπαίδευση ώστε όπως αναφέραμε να πάρουν την σχετική πιστοποίηση που είναι απαραίτητη ώστε να ξεκινήσουν οι οργανωμένες εκδρομές την άνοιξη και το φθινόπωρο.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου