Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Το ζήτημα της «ανταλλαγής», έχει «παγώσει» την αξιοποίηση των 2.307 m2, του πρώην «Υγειονομικού»…

Τα 2.307 m2 του πρώην «Υγειονομικού Σταθμού» / Το ζήτημα της ανταλλαγής…
Η υποβολή αιτήματος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την παραχώρηση του οικοπέδου (έκτασης 2.306,80 τ.μ) που στεγάζονταν μέχρι πρόσφατα οι υπηρεσίες της (στον παλιό Υγειονομικό Σταθμό Χώρας Νάξου) συζητήθηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012. Ήταν τότε, που ο δήμαρχος κ. Μαργαρίτης δήλωσε: «Θα μετατρέψουμε...

 το χώρο σε «εκπαιδευτικό πάρκο και ενιαίο χώρο πρασίνου», για να προσθέσει ότι, ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής προβλέπει την αξιοποίηση του χώρου όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν οι Υπηρεσίες του πρώην Επαρχείου Νάξου. Το θέμα, είπε, τότε, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έχει τεθεί τόσο στον Γιάννη Μαχαιρίδη όσο και στο Γιώργο Πουσσαίο, ενώ αρκετές είναι και οι ενέργειες που έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου το συγκεκριμένο οικόπεδο να περάσει στα χέρια του δήμου.
Μάλιστα ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε ότι για το θέμα έχει συνομιλήσει αρκετές φορές και με τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη (π. Υπουργό Γεωργίας) στον οποίο μάλιστα πρότεινε το πάρκο που θα δημιουργηθεί να πάρει το όνομά του, αφού ήταν ένας από τους ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθεια να περάσουν στα χέρια του δήμου τα οικόπεδα αυτά που ανήκαν στο Υπουργείο Γεωργίας.
Για πολλούς το όλο ζήτημα έχει «κολλήσει». Σωστή η παρατήρηση αυτή. Όντως, υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι όμως αξεπέραστο. Σύμφωνα με τα νεότερα, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δια του γενικού γραμματέα της Γιάννη Μαχαιρίδη είναι εκείνη που προτείνει «ανταλλαγή», προκειμένου να παραχωρήσει τον χώρο του άλλοτε Υγειονομικού Σταθμού Χώρας Νάξου στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Για να πάρει στα χέρια του τον εικονιζόμενο χώρο, ο ημέτερος Δήμος καλείται να ενδώσει στο σχετικό αίτημα ανταλλαγής - με άλλη ανάλογη έκταση, κάπου αλλού στο νησί μας, που του υπέβαλε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Εδώ, είναι που έχει «κολλήσει» το όλο θέμα. Στο ζήτημα της «ανταλλαγής». Όχι πως δεν επιθυμεί ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων να τα βρει με την Περιφέρεια… Ούτε και τον προβληματίζει ιδιαίτερα η «ανταλλαγή». Προφανώς, οι εξελίξεις γύρω από την συγκριμένη υπόθεση έχουν «παγώσει», επειδή δεν έχει μέχρι σήμερα καταλήξει η νυν διοίκηση του ημετέρου Δήμου στην οικοπεδική έκταση που πρέπει να παραχωρήσει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, προκειμένου να εντάξει στα περιουσιακά της στοιχεία τον χώρο όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν οι Υπηρεσίες του Επαρχείου Νάξου.   
Στην τακτική εκείνη συνεδρίαση του περσινού Ιουλίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου, Φώτης Μαυρομμάτης, εισήγαγε προς συζήτηση το 1ο θέμα της ημερησίας διατάξεως και έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη, ο οποίος είπε ότι, το Υπουργείο Γεωργίας με την απόφαση του στις 12-11-1997, παραχώρησε στην καταργηθείσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έκταση 2.306,80™ από την έκταση του Κ.Ε.Γ.Ε. Νάξου, για την κατασκευή κτηρίου στέγασης των υπηρεσιών του Επαρχείου. Και πρόσθεσε ότι, «ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προτίθεται να ζητήσει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να του παραχωρήσει τον παραπάνω χώρο -  οικόπεδο  προκειμένου να τον αξιοποιήσει για την δημιουργία πλατείας και χώρου πρασίνου».
Η δημοτική σύμβουλος Ευδοκία Ψαρρά είπε ότι, «συμφωνεί με την παραχώρηση του χώρου για την δημιουργία πρασίνου αρκεί να μην δοθεί για εκμετάλλευση σε κανένα ιδιώτη», ο δε δημοτικός σύμβουλος Νικ. Μαράκης, υποστήριξε ότι, «πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να τελειώσει το θέμα με το Κ.Ε.Γ.Ε. και στην συνέχεια να δούμε τον χώρο. Θα πρέπει ο χώρος αυτός να συσχετισθεί με την υπόλοιπη έκταση».
Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ’ όψιν την εισήγηση του δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων που πήραν τον λόγο, «αποφάσισε ομόφωνα - η δημοτική σύμβουλος Ευδοκία Ψαρρά, υπερψήφισε, με την παραπάνω παρατήρησή της, που αναφέρεται, άλλωστε, στην σχετική εισήγησή της - να ζητήσει ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να του παραχωρήσει τον χώρο - οικόπεδο Κ.Ε.Γ.Ε. στην πόλη της Νάξου, συνολικής έκτασης 2.306,80 m2, προκειμένου να τον αξιοποιήσει για την δημιουργία πλατείας και χώρου πρασίνου». Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 202/2012.
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου