Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πάνε σε κινητοποιήσεις οι σμυριδεργάτες



Σε απεργία στις 23 Οκτωβρίου και πορεία στη Χώρα της Νάξου προχωρούν οι σμυριδεργάτες μετά την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης – Αύριο ξεκινάει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που επί της αρχής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία – Νέα «πυρά» εναντίον του Δημάρχου


Βράδυ Σαββάτου και στην Κόρωνο και δη στο Οικομουσείο υπάρχει μία ακόμη γενική συνέλευση των σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα Νάξου, με σημείο αναφοράς τις εξελίξεις που έχουν προκύψει μέσα από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία μετά από συνεδριάσεις προχώρησε στην ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου  «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» κατά πλειοψηφία. Και πλέον περνάει στην ολομέλεια της Βουλής για την τελική του ψήφιση. Παραμένοντας επί της διαδικασίας στην Ελληνική Βουλή όπου είχε κληθεί να μιλήσει και εκπρόσωπος των σμυριδεργατών αλλά η πρόσκληση «παραδόθηκε» την τελευταία στιγμή δίνοντας την αίσθηση ότι επιζητούσαν την άρνηση και όχι τη συμμετοχή των πλέον αρμόδιων, των εργατών. Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ποιοι ψήφισαν και πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Υπέρ ψήφισαν οι: Νέα Δημοκρατία (με τον κ. Κλειτσιώτη), ΠΑΣΟΚ (με τον κ. Μωραϊτη), κατά ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ (με τον κ. Πετράτο), ΚΕΕ (με την κ. Μαωλάκου) οι εκπρόσωποι της ΑΝΕΛ (κ. Ιατρίδη) και ΔΗΜΡΑΡ (κ. Ξηροτύρη) επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, η συζήτηση που ξεκινάει σήμερα ενώ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απουσίαζαν και έτσι δεν υπήρχε κατάθεση άποψης και ψήφου.

Διάσπαση
Επιστρέφουμε όμως στα της συνεδρίασης του Σαββάτου όπου το παρών έδωσαν οι πέντε από τους έξι προέδρους των χωριών που εμπλέκονται με την εξόρυξη σμύριδας και απών ήταν ο πρόεδρος του Δανακού. Παρόντες οι πρόεδροι Κορώνου (Στ. Μανωλά – Μανδηλάρα), Σκαδού (Μ. Πάσουλας), Απειράνθου (Χρ. Γιακουμή), Μέσης (Νικ. Κουτσοκέρης) και Κεραμωτής (Μ. Φακίνος). Επίσης, παρακολούθησαν τη συνεδρίαση και εκπρόσωποι τόσο της Κίνησης «Πολίτες για τα Νησιά μας» (Μανδηλαράς, Μπαλτογιάννης) όσο και του ΠΑΜΕ Νάξου οι οποίοι και τοποθετήθηκαν όταν τους δόθηκαν ο λόγος… Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναλύθηκαν τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την ψήφιση επί της αρχής του Νομοσχεδίου που έχει ως στόχο να δημιουργήσει δεδικασμένα στο ζήτημα της εξόρυξης της σμύριδας. Και όπως αποδείχτηκε, τα δύο βασικά αιτήματα των σμυριδορυκτών ήτοι η αύξηση της ποσότητας που αγοράσει το δημόσιο (ώστε να ασφαλίζονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι) και η εγγραφή νέων μελών στους καταλόγους παραπέμφθηκε στις καλένδες για να μην πούμε ότι είναι αρνητική. Από τη στιγμή άλλωστε που το δημόσιο επιμένει στη λογικό της εξόρυξης των 4.250 τόνων και μάλιστα με τα ορυχεία να λειτουργούν όλο και λιγότερα (φέτος άνοιξαν στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ τα προηγούμενα χρόνια άνοιγαν από τον Ιούνιο) δείχνει ότι δεν θα επιτρέψει στους εργάτες να εξορύξουν περισσότερους από τους 4.000 τόνους, αριθμός που δεν επιτρέπει την πλήρη ασφάλιση των εργαζόμενων. Μάλιστα δημιουργούνται και διχαστικές τάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους καθώς με βάση τις αναλογίες τα 5/8 προέρχονται από τα χωριά Σκαδό, Κόρωνος και Μέση ενώ τα υπόλοιπα 3/8 από Απείρανθο, Δανακό και Κεραμωτή με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι κυρίως στην Απείρανθο να είναι με τη πλάτη στο τοίχο.

Καταγγελία
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση την 23η Οκτωβρίου (μία εβδομάδα πριν από το κλείσιμο των ορυχείων για την τρέχουσα περίοδο), με συγκέντρωση το πρωί της ημέρας (10:00) στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας του νησιού και στη συνέχεια πορεία έως το Δημαρχείο με στόχο τη κατάθεση ψηφίσματος με τα αιτήματα των σμυριδεργατών. Μιλώντας για τον Δήμο, πρέπει να σημειώσουμε ότι για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης η στάση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη τον οποίο κατηγορούν ότι έχει «παρατήσει» τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κορώνου κ. Χουζούρη στη παρέμβαση που έκανε ανέφερε ότι ο Δήμαρχος έχει ουσιαστικά «παγώσει» τις όποιες ενέργειες σχετικά με την Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τη Σμύριδα, τόνισε ότι έχει προσωπικές επαφές με την εταιρία που θέλει να εκμεταλλευτεί το ορυκτό και μάλιστα κάλεσε τους εργάτες να έρθουν σε διάλογο μαζί τους ενώ το τελευταίο δείγμα της συμπεριφοράς του Δημάρχου ήταν η ενέργειά του να πείσει την πρόεδρο Απειράνθου να προχωρήσει σε ενοικίαση Δημοτικού Χώρου 10 στρεμμάτων στη περιοχή Καμπί, δίπλα στο χώρο όπου αποθηκεύεται η σμύριδα. Κίνηση που δεν ολοκληρώθηκε μετά την πλήρη ενημέρωση της Προέδρου Απειράνθου για τους ενοικιαστές…

Όλοι μαζί
Θέμα όμως δημιουργήθηκε μετά από καταγγελία για το ρόλο μέλος του ΔΣ του συλλόγου, ο οποίος με ενέργειές του λειτουργεί διασπαστικά και ανασταλτικά στην συνολική προσπάθεια. Από εκεί και πέρα ομόφωνα τα μέλη της γενικής συνέλευσης προχώρησαν στην καταδίκη της υπουργικής απόφασης να θέσει σε διαθεσιμότητα τη μία από τρεις υπαλλήλους του γραφείου σμύριδας της Νάξου, μητέρα με τρία παιδιά που πλέον θα πρέπει να παλέψει για να θρέψει την οικογένειά της. Αντίθετα, οι άλλες δύο κυρίες δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα καθότι πολύτεκνες. Από εκεί και πέρα, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ανέφεραν ότι θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων για το δίκαιο αγώνα τους ενώ οι εκπρόσωποι της Κίνησης αφενός ανέφεραν ότι «ήρθαμε να ακούσουμε τα προβλήματα και οι λύσεις έρχονται μέσα από την ομαδική αντίδραση καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα που είναι μόνο μίας πλευράς» και πρόσθεσαν ότι ήρθε η στιγμή για μία πραγματική συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς και βέβαια το ΙΓΜΕ για το «πως θέλουμε στο άμεσο μέλλον το σμυρίγλι». Πρόταση βέβαια που έχει ακουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και δη τον τελευταίο χρόνο, όπου οι σμυριδεργάτες έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια η μείωση της παραγωγής έχει πέσει κατά 45% και βέβαια έχουν κλείσει για τα καλά οι κατάλογοι εγγραφής νέων μελών. Όμως, όπως τόνισε ο κ. Μανδηλαράς «μέσα σε έναν χρόνο έχετε καταφέρει να αφυπνίσετε τον κόσμο και τους φορείς της Νάξου και πλέον δεν σας βλέπουν ως κάτι ξεχωριστό και όλοι μαζί ενδιαφέρονται για το καλό της σμύριδας καθώς η θετική κατάληξη είναι ευεργετική για όλους τους κατοίκους του νησιού» 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου