Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

60 «ψυχές» απεγράφησαν (τελευταία απογραφή) στην Κεραμωτή, οι οποίοι ταυτίζονται με την άποψη του προέδρου του χωριού Μανώλη Φακίνου, άποψη που θέλει να έχει ρημάξει και η δική τους η τοπική κοινότητα μετά την εφαρμογή της νέας (αυτό)διοικητικής μεταρρυθμίσεως… «Μην ψάχνεις. Ό,τι καθαρίσουμε εμείς οι ίδιοι… Δύο χρόνια η ίδια κατάσταση»

Η διάνοιξη του δρόμου του Καδή, ενός δρόμου μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους 35 μονίμους κατοίκους της Κεραμωτής και, βεβαίως, για τον πρόεδρο της ομώνυμης τοπικής κοινότητας Μανώλη Φακίνο.
Τις απόψεις (σχόλια) του κ. Φακίνου, φιλοξενεί σήμερα η «Κ» στο πλαίσιο του «ακτινογραφήματος» που επιχειρεί, των θεμάτων – ανοικτών κεφαλαίων – προβλημάτων τα οποία οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντιμετωπίζουν…


Αν μη τι άλλο, η ενημέρωση που μας έκανε ο κ. Φακίνος ενδιαφέρουσα.
Πάμε, λοιπόν, και σήμερα…
«Γιάννη, 60 έδειξε η απογραφή, όμως στο χωριό μας διαμένουν 35… Αυτός είναι ο αριθμός των μονίμων κατοίκων. Ένας από αυτούς είναι μόλις 22 ετών, τρία είναι τα ανήλικα παιδιά, οι μαθητές δηλ. - τα δύο τα δικά μου, του Δημοτικού, και ένα ακόμη γυμνασιόπαιδο συγχωριανών μας -, και όλοι εμείς οι άλλοι οι ‘μεγάλοι’ 31… Βλέπω όμως, έτσι όπως έχουνε γίνει τα πράγματα, ο κόσμος να γυρίζει στα χωριά μας. Στην Αθήνα ο κόσμος περνάει όπως μαθαίνω από συγχωριανούς μου που ζουν μόνιμα εκεί πάρα πολύ δύσκολα. Εδώ μπορεί η ζωή να μην είναι πολύ εύκολη όμως για να επιβιώσει κανείς νομίζω πως τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ΄’ ό,τι να ζει σε μια μεγαλούπολη. Τα λεφτά τώρα πια είναι δύσκολα. Βέβαια, κι εμείς, το χρειαζόμαστε το μεροκάματο. Μπορεί να έχουμε τις μικροκαλλιέργειές μας και να βοηθούμε τα σπίτια μας, όμως για το φως, το νερό, το τηλέφωνο και τα άλλα μικροέξοδα ενός νοικοκυριού πάντα χρειάζεται το μεροκάματο».
-Πρόεδρε, πώς βλέπεις τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση; Τι λένε οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού σου;
Τι να λένε… Όλοι το ίδιο λέμε: «Τα χωριά μας τα ρήμαξε ο ‘Καλλικράτης’. Αυτή η μεταρρύθμιση μας διέλυσε. Καλύτερα ήταν παλιά, τότε που είμαστε κοινότητες.
-Τι λεφτά διαχειρίζεστε;
Μα τι να διαχειριζόμαστε, εμείς…
Η Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοικήσεως) για το χρόνο που φεύγει ήταν 10 χιλιάρικα. Τα μισά τα δώσαμε για να βάλουμε κάγκελα για την προστασία των παιδιών στην περιοχή του Ποταμού, όπου κάναμε και ένα πεζουλάκι. Τώρα, έχουμε καθαρά σχεδόν άλλα τόσα. Αυτά τα λεφτά τα έχουμε για να βάλουμε φως, για να κάνουμε δη. Μία επέκταση από τη μέσα μεριά του χωριού μέχρι τον Ποταμό. Πρόκειται για την εγκατάσταση τεσσάρων στύλων της Δ.Ε.Η. Θα πιάσει αυτή η δαπάνη τα 4.500 €.
Το αποχετευτικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση;
Η αποχέτευση όπως είχε, η παλιά που είχε πρόβλημα, έβγαινε μέσα στα σπίτια. Φτειάχτηκε. Κόστισε 8 και κάτι χιλιάρικα. Τώρα, δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Την φτειάξανε.
-Με την ύδρευση πώς τα πάτε;
Εμείς εδώ, έχουμε τρεχούμενο νερό. Πολύ νερό, που είναι από τα καλύτερα του νησιού μας. δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Το νερό αυτό ‘τρέχει’ στην περιοχή κοντά στο Σταυρό Κεραμωτής, στο ύψος του τρίτου πέταλου, στην περιοχή Σικίδια…
-Με την καθαριότητα πώς τα πάτε;
Καθαριότητα… Μην ψάχνεις, Γιάννη. Ό,τι καθαρίσουμε, εμείς οι ίδιοι… Δύο χρόνια τώρα, η ίδια κατάσταση. Μόνο στο νεκροταφείο ήρθαν από το δήμο και έκαναν κάποια δουλειά. Αποκαταστήσανε την καθαριότητα. Στο χωρίο όμως υπάρχει πρόβλημα. Το ξέρω πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως θα πρέπει κι εμείς να εξυπηρετούμαστε. Γι’ αυτό απαιτούμε κάποια πράγματα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Πιστεύω ότι κάθε δημοτική Αρχή θέλει να κάνει κάποια πράγματα, όμως όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα είναι λίγο δύσκολο. Πάντως, το πρόβλημα με την καθαριότητα το έχουμε. Τους μήνες του χειμώνα δεν μας απασχολεί και πάρα πολύ, όμως τους μήνες του καλοκαιριού, τη χρειαζόμαστε την καθαριότητα γιατί από το χωριό μας περνάνε και επισκέπτες του νησιού που πάνε στον Απόλλωνα, ας πούμε…
Πρέπει ο δήμος μας να βάλει έναν άνθρωπο τους μήνες του καλοκαιριού ο οποίος να περνά κάθε εβδομάδα από καθένα από τα χωριά Σκαδό, Μέση, κεραμωτή και να καθαρίζει. Από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο είναι ανάγκη να είναι πεντακάθαρα τα χωριά μας.
-Συγκοινωνιακά καλύπτεται το χωριό σου, πρόεδρε;
 Στις 7:30 το μικρό λεωφορείο φεύγει από το χωριό και πάει μέχρι το Σταυρό Κεραμωτής. Εκεί κάνει ‘ανταλλαγή’ με το μεγάλο λεωφορείο που πάει και Μέση και Σκαδό και Κόρωνο. Αυτή είναι η καθημερινή μας συγκοινωνία. Μέσα στο χωριό, όπως ξέρεις, Γιάννη, είναι… ζόρικα τα πράγματα για ένα μεγάλο λεωφορείο. Γι’ αυτό και έρχεται τα μικρό που μπορεί και κάνει ελιγμούς.
Από τη Χώρα το λεωφορείο αναχωρεί στις 12 το μεσημέρι και φτάνει εδώ πάνω στη 1:15’.
Το πρόβλημα που έχουν και τα άλλα μικρά χωριά της ορεινής Νάξου με τη συγκοινωνία είναι αυτό που αφορά στην απογευματινή κάλυψη των μετακινήσεων προς τα χωριά μας των μαθητών που παρακολουθούν τα φροντιστήριά τους στην Χώρα και αλλού. Είναι ανάγκη ο δήμος μας να επιδοτήσει ένα απογευματινό λεωφορείο για τους μαθητές, διότι οι καιροί είναι δύσκολοι για κάθε νοικοκυριό. Τα δικά μου τα παιδιά, φερ’ ειπείν, που πάνε για το φροντιστήριό τους στ’ Απεράθου, είμαι αναγκασμένος εγώ να πηγαίνω με το δικό μου μέσο εκεί κάθε και να τα παίρνω…
-Τα ταξί σας εξυπηρετούν;
Ναι. …Αυτομάτως έρχεται μόλις το καλέσουμε. Δε καθυστερεί καθόλου. Πάντως, μια που ανέφερες ‘το ταξί’, να σου πω ότι εδώ είναι ένα από τα μεγάλα λάθη του Κράτους. Έδωσε σε πολλά χωριά άδειες παλιά, στη συνέχεια και μετά από μερικά χρόνια οι ‘άδειες’ αυτές πουλήθηκαν και ξεμείνανε από ταξί τα ορεινά χωριά του νησιού μας. Όμως, εξυπηρέτηση, μόλις τηλεφωνήσουμε, έχουμε…
-Ιατρική κάλυψη, έχετε;
Ο γιατρός, ο κύριος Νεκτάριος Κονδύλης, έρχεται μία φορά την εβδομάδα. Όχι όμως όλες τις φορές. Πάντως, αν χρειαστεί, αν υπάρξει ανάγκη και ο γιατρός έρχεται αμέσως – και τον ευχαριστούμε – και το ασθενοφόρο. Τώρα, άμα χρειαστεί να γράψει μία συνταγή πηγαίνουμε το βιβλιάριο στο Σταυρό Κεραμωτής, όπου μας τα υπογράφει. Δεν έχουμε παράπονο. Καλυπτόμαστε. Είναι, Γιάννη, δύσκολα τα χωριά μας. μακάρι να είχαμε κι εμείς, ένα μόνιμο γιατρό εδώ, αλλά δε γίνεται. Να σου πω ακόμη ότι στο Ιατρείο μας έχουμε θέρμανση. Υπάρχει ηλεκτρική σόμπα. Κι ακόμη να σου πω ότι, πριν από μήνες εγκαταστήσαμε και internet.
-Τον δήμο τον επισκέπτεσαι;
Ναι. Κατεβαίνω και στο δήμο και τους λέω κάθε φορά ό,τι με προβληματίζει;
-Ετούτη την εποχή τι σε προβληματίζει πιο πολύ;
Ο δρόμος του Καδή. Ο δρόμος αυτός που κατεβαίνει στου Καδή  πρέπει να γίνει σωστός δρόμος γιατί θα εξυπηρετήσει πολλά χωριά και πολύ κόσμο. Εφτά (7) χιλιόμετρα θα γλυτώσει η Κεραμωτή, αν γίνει ο δρόμος αυτός όπως πρέπει, και τα άλλα χωριά περίπου 6 χιλιόμετρα…
Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε και ο δήμαρχος εδώ, ο κ. Μαργαρίτης, μαζί του και ένας άνθρωπος από το υπουργείο. Μας είπαν ότι θα κάνουν ό,τι δυνατόν να τον φτειάξουν το δρόμο αυτό.
Γιάννη, εξυπηρετείται πολύς κόσμος από το δρόμο του Καδή, σου επαναλαμβάνω. Το καλοκαίρι εξυπηρετούνται πολλοί επισκέπτες του νησιού μας αλλά και ντόπιοι και βέβαια και εμείς οι ίδιοι.  Μέχρι κάτω στου Χαλκιά, από το χωριό μας, είναι περίπου τρία (3) χιλιόμετρα. Και δε ‘πιάνει’ χιόνι ο δρόμος αυτός. Και θα μας εξυπηρετήσει μια σωστή κατασκευή του. Αυτό το δρόμο θα έπρεπε πριν από πολλά χρόνια να τον είχανε φτειάξει.
-Οι εξελίξεις γύρω από το Σμυριδικό, σε προβληματίζουν; Τι λένε οι συγχωριανοί σου;
Τι να λένε… Ανασφάλιστοι είναι οι εργαζόμενοι. Από εμάς δουλεύουνε στο σμυρίγλι πάνω από είκοσι (20) άνθρωποι. Και θέλουν να εγγραφούν και άλλοι. Βλέπεις όμως κι εσύ, τι γίνεται με το Σμυριδικό. Άσχημα τα πράγματα. Αντιδράσαμε. Και δε θα πάψουμε να αντιδράμε. Άμα κλείσουν τα ορυχεία θα υποστούμε τεράστιο πλήγμα όλοι εμείς που ζούμε στα χωριά που ζουν από το σμυρίγλι. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι αρμόδιοι;
-Ποιος ήταν ο ‘τελευταίος’ πολιτικός που σας επισκέφθηκε και πότε;
Στις 6 του Μάη δεν ήρθε κανένας. Ούτε στις 17 Ιουνίου. Τελευταία φορά είχε έρθει ο κύριος Ρήγας. πριν από τέσσερα (4) χρόνια. Καλύτερα που δεν έρχονται… να μας πουν, τι; έτσι που μας καταντήσανε…
-Με τους συναδέλφους σου των άλλων κοινοτήτων, των μικρών κοινοτήτων, έχεις καλή συνεργασία;
Με όλους. Κουβεντιάζουμε συχνά – πυκνά τα προβλήματα των χωριών και συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά. Όλοι τους προσπαθούν για να βρουν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που τα χωριά μας αντιμετωπίζουν.
-Το οδικό σας δίκτυο σε τι κατάσταση είναι;
Κοίταξε, Γιάννη, μέσα στο χωριό δεν υπάρχει πρόβλημα. Στον κεντρικό αμαξιτό που βγαίνει από το χωριό υπάρχουν λακκούβες. Πρέπει να γίνει ασφαλτόστρωση το ερχόμενο καλοκαίρι. Τους το έχω πει στο δήμο. Και περιμένω… Θέλει συντήρηση ο δρόμος αυτός που είναι 2,5 χιλιόμετρα περίπου.
-Οι καλλιέργειές σας, στο χωριό, πρόεδρε, ποιες είναι;
Όλα τα έχουμε… Και διάθεση για δουλειά έχουμε. Φασολάκια, ντοματούλες, κτηνοτροφικά, τα πάντα… Χρειάζεται όμως και το μεροκάματο για τα άλλα έξοδα του σπιτιού…
-Εκκλησιάζεται ο κόσμος του χωριού κάθε Κυριακή;
Όχι. Δεν έχουμε παππά. Ο παπα-Γιώργης Φυρογένης βγήκε στη σύνταξη και πότε είναι στο χωριό και πότε για την υγεία του ταξιδεύει στην Αθήνα. Έρχεται όμως κάποιες φορές, όταν είναι μέρες γιορτινές, ας πούμε,  παπα-Νικόδημος από την Κόρωνο και λειτουργεί στο χωριό μας. και τον ευχαριστούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου