Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκαδού Μιχάλης Πάσουλας: Η μόνη αρμοδιότητα που έχουμε είναι για την ταφή των πεθαμένων μας. Τίποτ’ άλλο…



Πολλά τα προβλήματα για την κοινότητά μας», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκαδού Μιχάλης Πάσουλας. Και προσθέτει: «Μας ρήμαξε ο Καλλικράτης. Πολύ καλύτερα ήταν τα πράγματα, παλαιότερα…»
ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
Η «Κ» συνεχίζει και σήμερα την έρευνά της στις κοινότητες, τοπικές και δημοτικές του ημετέρου δήμου. Και κάνει στάση στο Σκαδό. Εκεί ψηλά στα ορεινά. Εκεί όπου «γυρίζει» καθημερινά η σκέψη του γνωστού ταξιτζή και προέδρου της εν λόγω τ.κ.
Τον ακούσαμε να μας αναλύει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του χωριού του και να μας επισημαίνει: «Κάθε λίγο και λιγάκι, με βλέπετε άλλωστε κι εσείς, είμαι στ δήμο και ζητώ να μου δώσουνε λύσεις στα προβλήματά μας».

 
 «Είμαι παλιός στην Αυτοδιοίκηση. Τα έχω ζήσει, νομίζω, όλα. Και βλέπω μετά λύπης μου τώρα ότι τα πράγματα για τα χωριά μας είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Ο ‘Καλλικράτης’ του Ραγκούση μάς ρήμαξε». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Σκαδού Μιχάλη Πάσουλα, ο οποίος δηλώνει πως ανησυχεί για το μέλλον των συγχωριανών του.
 «Το Γυμνάσιο δίνει ζωή στο χωριό μας»
Μιχάλη, ποιος είναι ο πιο μεγάλος πονοκέφαλος για σένα και τους συγχωριανούς σου;
Γιάννη, τα ξέρεις… Ξέρεις πολύ καλά νομίζω, τι προβλήματα έχουμε κι εμείς εκεί στο Σκαδό. Σχεδόν τα ίδια που έχουν και στα άλλα τα ορεινά χωριά του νησιού μας. Όμως, το πιο μεγάλο είναι το… Γυμνάσιο. Θέλουμε να έχουμε ένα Γυμνάσιο σωστό και καλό. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουνε ένα σχολείο κατάλληλο. Γι’ αυτό και προσπαθούμε πολύ για να το φτειάξουμε. Την μόνωση που υπήρχε την φτειάξαμε. Τα μισά παράθυρα τα φτειάξαμε. Μας βοήθησαν από το δήμο. Όμως, δεν έχουμε φτειάξει όλα τα παράθυρα. Είναι μεγάλη ανάγκη να τα φτειάξουμε και αυτά.
Για τη μόνωση του σχολείου και τα μισά παράθυρα μας έδωσαν 36 χιλιάρικα. Τώρα, για να αποκαταστήσουμε και τα άλλα τέσσερα παράθυρα που δεν είναι σε καλή κατάσταση θα πρέπει να μας βοηθήσουν και πάλι από το δήμο και να μας δώσουν κι άλλα λεφτά. Τώρα, τα λεφτά δεν είναι πολλά. Περίπου 20 χιλιάρικα χρειαζόμαστε για να γίνει αυτή η δουλειά. Θα τους το θέσω μέσα στις επόμενες ημέρες το θέμα αυτό.
Εμένα, Γιάννη, με ενδιαφέρει η λειτουργία του σχολείου μας. Αυτό μου λένε και οι συγχωριανοί μου. Γι’ αυτό και πιέζουμε καταστάσεις. Το Γυμνάσιο δίνει ζωή στο χωριό μας.
Να σου πω άτι ακόμη για το Γυμνάσιό μας. Θέλουμε να επισκευάσουμε τις τουαλέτες. Είναι χάλια.
 «Αντιμετωπίζει καθημερινά κινδύνους ο κόσμος»
Πιο άλλον «βραχνά» έχετε, Μιχάλη;
Το οδικό δίκτυο, Γιάννη. Άσχημη είναι η κατάσταση. Ο δρόμος από το χωριό μας μέχρι την Κωμιακή θέλει ξήλωμα και φτειάξιμο από την αρχή.
Δεν είναι μεγάλο το μήκος του δρόμου αυτού. Τον ξέρετε κι εσείς. Εγώ, καθημερινά σχεδόν με το ταξί τον ‘περνάω’, και βλέπω τα προβλήματά του.
Και ο κεντρικός ο δρόμος μας χρειάζεται φτειάξιμο. Αντιμετωπίζει καθημερινά κινδύνους ο κόσμος.
 «Δε ξέρω πώς θα τα ξεμπερδέψουμε τα πράγματα»
-Το αγροτικό δίκτυο του χωριού σε τι κατάσταση είναι;
Κοίταξε να δεις: Κάτι έχει γίνει με τους αγροτικούς δρόμους. Έχουμε κάποιες προτάσεις εμείς, και για το αγροτικό δίκτυο. Το θέμα είναι υπάρχουν λεφτά; Λεφτά χρειάζονται τα ορεινά χωριά για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους. Χωρίς λεφτά δεν κινείται τίποτα. Μπορεί να θέλουν να κάνουν κάποια πράγματα οι άνθρωποι του δήμου, όμως λεφτά δεν τους δίνουν.
Ο δήμος έχει κι αυτός προβλήματα. Δε ξέρω πώς θα τα ξεμπερδέψουμε τα πράγματα. Εμείς στο Σκαδό τα προωθούμε όλα τα θέματα και περιμένουμε. Δε μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς. Πάντως, για να σου το πω καθαρά δεν περιμένουμε πολλά πράγματα.
Εγώ, ήξερα τι μας περιμένει με τη νέα μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση που έκανε πριν από τρία χρόνια ο κ. Ραγκούσης. Καλύτερα να είμαστε κοινότητα, Γιάννη. Καλύτερα να είμαστε… με τον ‘Καποδίστρια’. Αυτός ο ‘Καλλικράτης’, σου το ξαναλέω: μας ρήμαξε.
Θα καταθέσουμε σε λίγο καιρό το καινούργιο Τεχνικό Πρόγραμμα της κοινότητάς μας. Και εύχομαι κάτι να γίνει… Πάντως, τα πράγματα είναι χάλια για όλα τα χωριά και τις παλιές κοινότητες της ορεινής Νάξου. Κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Τώρα, τα πράγματα είναι θολά. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Και εκτός των άλλων μας έχουν ‘φάει’ τα χαράτσι…
 «Δε ξέρω κι εγώ, ποιοι ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν να βάλουν αντικειμενική’ για ένα ‘τετραγωνικό’ 800 €.»
-Χαράτσι πληρώνει όλος ο κόσμος, Μιχάλη… Βέβαια, εσείς εκεί στο Σκαδό… δεν είμαστε Λιβάδι…
Για εμάς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Είμαστε ορεινοί εμείς. Δεν έχουμε θάλασσες εμείς και πολλές δουλειές. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε βοήθειες όλο το χρόνο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο χωριό και να μη χαθεί το χωριό μας.
Όμως, μια που μου είπες για τα χαράτσι, να σου πω κι εγώ ότι, ο αντικειμενικές αξίες ακινήτων έχουν χτυπήσει κόκκινο. Μου τηλεφωνούν από την Αθήνα συγχωριανοί μου και μου λένε: Πρόεδρε, γιατί εμείς να πληρώνουμε το τετραγωνικό του σπιτιού 800 €;
Πήγα στο δήμο. Ρώτησα τους αρμόδιους. Τα είπα και με τον κύριο Ανεβλαβή. Μου είπε ότι ‘χρειάζεται επανεξέταση το θέμα μας με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Κατάλαβα ότι αναγνωρίζει το δίκιο μας.
Είναι τρομερό να πληρώνουμε το τετραγωνικό εμεί στο Σκαδό 800 €., από 400 €., που ήταν.
Με βάση το 800άρι αυτό, Γιάννη, ‘φουσκώνει’ και το χαράτσι της Δ.Ε.Η., όπως καταλαβαίνεις…
Τους έχω ζητήσει να μου πουν ποιοι ήταν στην Επιτροπή, προ ετών, που αξιολόγησε το ‘τετραγωνικό’ στο χωριό μας. Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχω πάει.
Δε ξέρω κι εγώ, ποιοι ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν να βάλουν αντικειμενική’ για ένα ‘τετραγωνικό’ 800 €…. Θα μάθω όμως ποιοι ήταν στην Επιτροπή… Θα ‘πρεπε να μου πουν ποια ήταν τα μέλη της…
Θα πρέπει να αλλάξει αυτό. Αυτό είναι άδικο. Ο κόσμος δε μπορεί να πληρώνει άλλο. Και με βάση αυτό το 800άρι βγαίνουν και όλα τα άλλα τιμολόγια που πληρώνει ο κόσμος στο Σκαδό.
 Με την καθαριότητα πώς τα πάτε;
Δε μπορώ να πω πως είναι τραγικά τα πράγματα. Πάντως, ό,τι γίνεται, γίνεται κατόπιν πιέσεων. Να σκεφτείς ότι την παραμονή του εορτασμού της Παναγίας, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ασπρίσαμε το χωριό μας με χίλια παρακάλια. Δε μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος. Πάντως, παλεύεται το πράγμα.
 Πλακοστρώσεις…
Οι δρόμοι οι εσωτερικοί του χωριού, είναι σε καλή κατάσταση;
Πρέπει να γίνουν κάποιες πλακοστρώσεις. Αν γίνουν οι απαραίτητες πλακοστρώσει θα μπορέσουμε κι εμείς να τους ‘κρατήσουμε’ καθαρούς. Γιατί αν ένας δρόμος δεν είναι πλακοστρωμένος όπως πρέπει, δημιουργεί από μόνος του προβλήματα, και δεν είναι εύκολο να τον έχεις καθαρό. Αυτό το πρόβλημα γίνεται πιο μεγάλο τους μήνες του καλοκαιριού που όλο και κάποιος άνθρωπος έρχεται στο χωριό.
 «Δεσμεύτηκαν Βρούτσης, Ρήγας»
Πώς σχολιάζεις τις εξελίξεις στο Σμυριδικό;
Μέση, Σκαδό, Κόρωνος, Κεραμωτή, Απείρανθος βοηθούνται από το σμυρίγλι. Αυτό το θέλει όλος ο κόσμος.
Είδαμε προ καιρού τον βουλευτή τον Ρήγα και τον υπουργό τον Βρούτση. Μας έδωσαν κάποιες υποσχέσεις. Για όλο το χρόνο για να ‘προχωρήσει’ το Σμυριδικό χρειαζόμαστε ένα ποσό περίπου 520.000 €. Μας έδωσαν υπόσχεση πως θα το βρουν το ποσό αυτό. Μέχρι σήμερα μας έχουν δώσει περίπου τα μισά. Να σκεφτείς ότι δεν έχουν ‘περαστεί’ μέχρι σήμερα τα ένσημα του ΙΚΑ για τους σμυριδεργάτες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Μου είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας: ‘Εγώ και ο υπουργός θα προσπαθήσουμε να τα βρούμε τα λεφτά που χρειάζεστε και να τα βάλουμε…’. Δε ξέρω πώς θα εξελιχτεί αυτή η ιστορία. Εάν δεν βοηθήσουν τα γίνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλους τους εργαζόμενους στα ορυχεία.
Το σμυρίγλι είναι ‘ζωή’ για τα ψηλά χωριά. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους; Εμείς, δε φταίμε… Αν σταματήσει το σμυρίγλι.... σταματάνε και τα χωριά.
 «Εάν βάλει ταξί να μεταφέρει τους λίγους μαθητές, πιο φτηνά θα του κοστίσει»
Με εκείνο το πολυσυζητημένο θέμα που τελευταία δημιουργήθηκε, τι γίνεται;
Εννοείς το δρομολόγιο για τους μαθητές που κόπηκε;
Ναι…
Λοιπόν… ξεκάθαρα πράγματα. Το δρομολόγιο έγινε για μερικές ημέρες πειραματικά και ξαφνικά το ΚΤΕΛ το ‘κοψε. Πρέπει να μας υποστηρίξει οικονομικά ο δήμος. Να βάλει το ΚΤΕΛ για να μεταφέρει τα παιδιά μας στα χωριά μας από την Απείρανθο το απόγευμα στις 7. Εξυπηρετούνται τα παιδιά που πάνε στο φροντιστήριο τις απογευματινές ΄ώρες. Αυτή είναι η αλήθεια…
Αλλά να σου πω και κάτι άλλο. Εάν βάλει ταξί να μεταφέρει τους λίγους μαθητές, πιο φτηνά θα του κοστίσει.
Να μη ξεχάσω να συ πω πως πήγα στο ΚΤΕΛ και ζήτησα να ενημερωθώ. Είδα εκεί τον Ψαρρά και τον πρόεδρο τον Σιδερή. Τα κουβεντιάσαμε. Το κόστος από Απείρανθο προς Απόλλωνα είναι καθημερινά 60 €. Αυτό μου είπε ο κ. Ψαρράς…
Έβαλαν για τις μετακινήσεις στο κοιμητήριο λεωφορείο. Ας βάλουν λοιπόν και για τα παιδιά ένα ‘μέσο’
 Φως... Νερό…
Φως, εντάξει. Κανένα πρόβλημα. Νερό: Καθάρισαν τη γεώτρηση. Έγινε και απολύμανση. Δε μπορώ να πω… ‘Βαράει’ κανονικά η γεώτρηση. Ευτυχώς!...
 Το κοιμητήριο: Επέκταση
ΕΝΑ από τα προβλήματα που έχει ο πρόεδρος του Σκαδού, είναι και αυτό που έχει να κάνει με το κοιμητήριο του χωριού του… Μας λέει, χαρακτηριστικά:
Το κοιμητήριο χρειάζεται επέκταση. Πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να προχωρήσει η επέκταση. Πιέζουμε και ως προς αυτό.
Γιάννη, όπως καταλαβαίνεις, και ξέρεις, εμείς οι πρόεδροι δεν έχουμε αρμοδιότητες. Μας διέλυσε ο ‘Καλλικράτης’. Η μόνη αρμοδιότητα που έχουμε είναι για την ταφή των πεθαμένων μας. Τίποτ’ άλλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου