Ο Βιολογικός Καθαρισμός, η αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου και άλλες παρεμβάσεις που αφορούν στην βελτίωση της εικόνας εντός του χωριού, είναι τα προβλήματα που απασχολούν τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Κυνιδάρου Κώστα Κλουβάτο, που δηλώνει σήμερα στην «Κ»: «Νομίζω ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τα δύο αυτά έργα»
του Γιάννη Βλαχάκη
"Εμείς στον Κυνίδαρο, Γιάννη, είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι άνθρωποι, γι’ αυτό και βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Είμαστε επίσης και πεισματάρηδες. Δεν καταθέτουμε εύκολα τα όπλα".
"Όλοι μας στο τοπικό συμβούλιο έχουμε βάλει ένα στόχο: να αποκαταστήσουμε τα ‘κακώς κείμενα’ του χωριού μας. Και θα τον ‘πιάσουμε’ το στόχο μας αυτόν. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια προβλήματα που χρονίζουν και για τα οποία δεν είναι δυνατόν χωρίς βοήθειες να κάνουμε κάτι εμείς από μόνοι μας. Αναφέρομαι στον Βιολογικό καθαρισμό που τόσο πολύ τον έχει ανάγκη το χωριό μας και στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας που χρειάζεται αποκατάσταση. Ως προς αυτά τα δύο μεγάλα ‘αγκάθια’ που μας προβληματίζουν, εμείς, έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε… Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα τα παρακολουθήσαμε αυτά τα δύο έργα. Κάναμε πολλές προσπάθειες μέχρι σήμερα και, πιστεύω, ότι και ο Βιολογικός αλλά και το σχολείο μας είναι σε καλό δρόμο. Ως προς το τελευταίο έργο , θα ήθελα να σου πώ ότι θα είναι έτοιμο από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ για τον Βιολογικό, που προ πολλών ετών, θα έπρεπε να είχαμε κάνει στο χωριό μας, οι εξελίξεις είναι καλές. Βολιδοσκοπούνται χώροι και δεν θα αργήσει η μέρα που θα ξεκινήσει κι αυτός».
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια – σχόλια του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κυνιδάρου Κώστα Κλουβάτο στην «Κ», προ ημερών. Ο πρόεδρος της εν λόγω τοπικής κοινότητας μας μίλησε όμως και για κάποια άλλα θέματα που απασχολούν το κοινοτικό συμβούλιο.
«Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται συντονισμός»
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Γιάννη, όλοι μιλούν για το θέμα της καθαριότητας και λένε πάρα πολλά. Αν σου πω κι εγώ τα ίδια δε θα βγάλεις… άκρη. Κοίταξε να δεις: Η καθαριότητα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι για να είναι ένας τόπος καθαρός θα πρέπει να υπάρχουν λεφτά και χέρια. Δε σου λέω χέρια και λεφτά, διότι χωρίς λεφτά χέρια δε βρίσκονται.
Στο δήμος μας υπάρχουν συμβασιούχοι. Στο και πέντε, αφού οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών τα μπέρδεψαν τα πράγματα πολύ με τις προσλήψεις συμβασιούχων, προσλήφθηκαν κάποιοι συμβασιούχοι. Αυτοί μαζί με τους μονίμους υπαλλήλους ‘έτρεξαν’. Όσο κι αν κάποιοι λένε ότι κάποιοι δεν βοήθησαν πολύ, η αλήθεια είναι ότι οι πιο πολλοί ‘έτρεξαν’. Βέβαια στα χωριά μας δεν ήταν δυνατόν να είναι 24 ώρες το 24ωρο. Λογικό δεν είναι αυτό; Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν υπάρχει ένας απασχολούμενος στην καθαριότητα για κάθε κοινότητα. Όμως, όταν έχεις να υποστηρίξεις παραλίες μέσα στο κατακαλόκαιρο γύρω-γύρω στο νησί, όταν έχεις να φροντίσεις την πόλη της Νάξου, που όπως κι εσύ συνηθίζεις να λες ότι είναι ο καθρέφτης του νησιού μας, δεν είναι εύκολο να είσαι καθημερινά και στα χωριά. Δε θέλω να παρεξηγηθώ: Χρειαζόμαστε εργάτη καθαριότητας και στο δικό μας το χωριό, και πρέπει να μας τον δώσουν. Τελεία και παύλα. Αλλά σου επαναλαμβάνω: δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την καθαριότητα.
Να σου πως επίσης ότι μέχρι και πριν από κάποιους μήνες δεν υπήρχε Κανονισμός Καθαριότητας στο δήμο μας. Τώρα υπάρχει. Για να υλοποιηθεί όμως ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Αυτό συνεπάγεται λεφτά. Λεφτά υπάρχουν; Όχι. Όμως πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί σε βαθμό ικανοποιητικό ο κανονισμός Καθαριότητας. Δε γίνεται αλλιώς. Για να πάμε μπροστά θα πρέπει να κάτι να γίνει με αυτόν τον Κανονισμό, ο οποίος είναι θα έλεγα ‘καλοφτειαγμένος’. Θα μου πεις: ‘Με ένα κανονισμό καθαριότητας όσο σωστός και να είναι αν δεν υπάρξει καλός συντονισμός και δεν υποστηριχτεί από ‘χέρια’ δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει’. Θα συμφωνήσω.
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται συντονισμός. Εδώ, χωλαίνουμε κάπως. Πρέπει να προσπαθήσουνε οι αρμόδιοι περισσότερο.
Τις ατέλειες τα πρώτα δύο χρόνια τις εντόπισαν πιστεύω οι αρμόδιοι και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Τις έχουμε επισημάνει κι εμείς οι πρόεδροι. Άρα τι; Άρα θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια. Αυτό περιμένουμε κι εμείς στα χωριά μας. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση.
Στο δικό μας το χωριό η κατάσταση με την καθαριότητα είναι υπό έλεγχο. Μικροπροβληματάκια υπάρχουν ιδίως μέσα στους μήνες του καλοκαιριού. Όμως, κι εμείς, ως τοπικό συμβούλιο, προσπαθούμε πολύ. Όλοι μας. Άλλωστε, γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο Κυνίδαρος είναι από τα χωριά που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα κάθε χρόνο τους μήνες του καλοκαιριού, κυρίως. Και δεν άκουσα κανέναν να κάνει παράπονα για την καθαριότητα.
Κάποιοι κάδοι θα έρθουν στο χωριό πολύ σύντομα. Και εκείνοι που δεν είναι σε καλή κατάσταση θα αντικατασταθούν.
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Χρειαζόμαστε κάποια πραγματάκια. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Υπάρχουν ελλείψεις. Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Έχουμε εντοπίσει τα ‘μείον’, τα έχουμε καταγράψει και θα τα εντάξουμε στο τεχνικό Πρόγραμμα του Νέου Έτους. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για αυτή την παρέμβαση.
Δεν μπορώ να πω πως έχω παράπονο από το αρμόδιο συνεργείο του δήμου. Όσες φορές του καλέσουμε ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, όμως τα προβλήματα είναι αντικειμενικά – δηλ. ελλείψεις. Άλλο βλάβες κι άλλο ελλείψεις…
ΣΧΟΛΕΙΟ: «Θα δείξω το άλλο μου πρόσωπο, αν δεν γίνει»
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Μπορώ να πω ότι τους τελευταίους μήνες η Τεχνική Υπηρεσία προσπαθεί πολύ. Εμάς που έχουμε το γνωστό το πρόβλημα με την αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου του χωριού μας, μας βοηθάει. Ο κ. Ζουγανέλλης είναι έμπειρος άνθρωπος και έχει βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Καθυστέρησε το όλο έργο. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Ο χρόνος που χάθηκε δυστυχώς δε γυρίζει πίσω. Η γραφειοκρατία, Γιάννη, μας πήγε πίσω πολύ. Τώρα με τον ‘Καλλικράτη’ για να κάνεις ένα μικρό έργο θα πρέπει να φτύσεις αίμα. Χαρτιά από ‘δώ, χαρτιά από ‘κει, χαρτιά, χαρτιά και δικαιολογητικά. Ξέρεις πόσες υπογραφές θέλει ένα έργο για να γίνει;
Με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας έχω καλή συνεργασία. Είναι αποδοτική η δουλειά που γίνεται. Για το σχολείο με διαβεβαίωσε και αυτός και ο δήμαρχος πως θα τελειώσει μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες. Αυτό πιστεύω κι εγώ. Άντε να βγούμε κάνα δίμηνο εκτός χρόνου. Αυτό δεν με απασχολεί. Το σχολείο σε κάθε περίπτωση εμείς όλοι στο χωριό θέλουμε να είναι ετοιμοπαράδοτο πριν αρχίσει η καινούργια σχολική χρονιά. Αν δεν συμβεί αυτό τότε κι εγώ θα δείξω το άλλο μου πρόσωπο. Με έχει ‘σκοτώσει’ αυτό το έργο. Από την αρχή της θητείας μου μού έχει γίνει με το μεγάλο βάσανο. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να το φτειάξω και θα το φτειάξω. Τα παιδιά του χωριού από την νέα σχολική χρονιά θα είναι μέσα στο καινούργιο σχολείο. Τέλος!
«Στο ράβε-ξήλωνε…»
Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Κάθε Απρίλη και Μάη το φτειάχνουμε. Οι βροχές του χειμώνα το διαλύουνε κάθε χρόνο. Γι’ αυτό κι εμείς δεν το αφήνουμε κάθε άνοιξη στη τύχη του. Άμα δε το φτειάξουμε, τέλος. Χρειάζεται φροντίδα. Στο ράβε-ξήλωνε, κάθε χρόνο είμαστε…
Θα χρειαστούμε όταν έρθει ο καιρός μια τσάπα να ανοίξει τα χαντάκια για να φεύγει το νερό. Το έχω πει στους αρμόδιους του δήμου. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν άμα τους καλέσω.
«Ο δρόμος όμως που πάει προς το σχολείο δεν είναι σε καλή κατάσταση»
ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Κοίταξε, Γιάννη: Δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα μέσα στο χωριό. Ο δρόμος όμως που πάει προς το σχολείο, από τις Τριάδες που λέμε εμείς εδώ στο χωριό μέχρι στου Γκούφα ο δρόμος θέλει δουλειά. Δεν είναι ε καλή κατάσταση. Είναι στο πρόγραμμα αυτό το έργο. Το έχουμε ήδη αναθέσει. Έχουμε αναθέσει επίσης και την αποκατάσταση της κλιμακωτής σκάλας για την οποία προ καιρού σου μίλησα. Δε χρειάζεται πολύ ‘μπετόν’ για να υλοποιηθούν αυτές οι δύο παρεμβάσεις.
ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
Το κοιμητήριο του χωριού δεν εμπίπτει στη δική μας αρμοδιότητα. Έχει άλλωστε ‘χρεωθεί’ την φροντίδα του ο άξιος ιερέας του χωριού μας, ο παπα-Μιχάλης Φραγκουλόπουλος. Το κοιμητήριο το έχει ‘χρεωθεί’ η ενορία μας, του Αγίου Γεωργίου δηλαδή η ενορία. Την ενορία μας με την ευκαιρία να σου πω πως την ανακαίνισε ο παππάς μας. Είναι άξιος και δημιουργικός άνθρωπος και τον πιστεύω πάρα πολύ. Συνεπώς, δεν έχουμε έναν παραπάνω πονοκέφαλο με την φροντίδα του κοιμητηρίου.
Να σκεφτείς ότι το καλοκαίρι μας στείλανε κάποιους εργάτες καθαριότητας για να το καθαρίσουν και τους στείλαμε πίσω. Σου είπα: το κοιμητήριο το φροντίζει η ενορία μας.
«Η αρχειοθέτηση με προβληματίζει»
ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Όπως το παρέλαβα είναι… Κάποιες αλλαγές με προσωπική μου προσπάθεια έχουν γίνει, όμως χρειάζεται φροντίδα. Η αρχειοθέτηση με προβληματίζει. Χρειαζόμαστε κάποιον να βοηθήσει. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι το… γνωστό: Σχολείο χρειαζόμαστε… Το λέω για να το καταλάβουν όσοι το ‘δουλεύουν’ αυτή την εποχή. Ααα, για τον ΒΙΟΚΑ να μην ξεχάσω να σου πω πως η μελέτη εκπονείται αυτές τις μέρες. Μεγάλο έργο αυτό. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για όλους μας στο χωριό. Όχι όμως τόσο μεγάλο όσο είναι το σχολείο. Στο κάτω της γραφής, ας νοιαστεί ο δήμος για τον ΒΙΟΚΑ που είναι ένα έργο όχι μόνο για τους συγχωριανούς μου.
Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν είναι καλή. Το ΚΤΕΛ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Δεν είναι καλά τα πράγματα. Τα έχω τσεκάρει τα προβλήματα. Και όχι μόνο εγώ. Όλοι στο χωριό τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Τους τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Περιμένουμε πως άτι θα αλλάξει, αλά δεν το βλέπω. Δεν εξυπηρετείται ο κόσμος. Ίσως θα πρέπει και από το δήμο να ‘πατήσουν πόδι’… Τι άλλο να πω.
"Τον καλώ να κάνει απολογισμό για τα "συν" και "πλην" της διετίας...
Ο κ. Κλουβάτος, κλείνοντας έκανε και την παρακάτω επισήμανση, που ομολογουμένως, κρίνω πως είναι εύστοχη. Να τι μας είπε: «Εγώ, Γιάννη, θέλω να ζητήσω, και το ζητώ σήμερα με την ευκαιρία αυτής της κουβέντας που κάνουμε για το χωριό μας, από τον ίδιο τον δήμαρχο να κάνει με το τέλος τη φετινής χρονιάς τον απολογισμό των δύο πρώτων ετών του ‘Καλλικράτη’. Θα πρέπει να καταγράψουμε και τα ‘συν’ και τα ‘πλην’ , και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα ‘πλην’ αυτής της μεταρρύθμισης που μας μπέρδεψε πολύ.
Ο απολογισμός των δύο πρώτων ετών είναι αναγκαίος».
του Γιάννη Βλαχάκη
"Εμείς στον Κυνίδαρο, Γιάννη, είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι άνθρωποι, γι’ αυτό και βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Είμαστε επίσης και πεισματάρηδες. Δεν καταθέτουμε εύκολα τα όπλα".
"Όλοι μας στο τοπικό συμβούλιο έχουμε βάλει ένα στόχο: να αποκαταστήσουμε τα ‘κακώς κείμενα’ του χωριού μας. Και θα τον ‘πιάσουμε’ το στόχο μας αυτόν. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια προβλήματα που χρονίζουν και για τα οποία δεν είναι δυνατόν χωρίς βοήθειες να κάνουμε κάτι εμείς από μόνοι μας. Αναφέρομαι στον Βιολογικό καθαρισμό που τόσο πολύ τον έχει ανάγκη το χωριό μας και στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας που χρειάζεται αποκατάσταση. Ως προς αυτά τα δύο μεγάλα ‘αγκάθια’ που μας προβληματίζουν, εμείς, έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε… Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα τα παρακολουθήσαμε αυτά τα δύο έργα. Κάναμε πολλές προσπάθειες μέχρι σήμερα και, πιστεύω, ότι και ο Βιολογικός αλλά και το σχολείο μας είναι σε καλό δρόμο. Ως προς το τελευταίο έργο , θα ήθελα να σου πώ ότι θα είναι έτοιμο από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ για τον Βιολογικό, που προ πολλών ετών, θα έπρεπε να είχαμε κάνει στο χωριό μας, οι εξελίξεις είναι καλές. Βολιδοσκοπούνται χώροι και δεν θα αργήσει η μέρα που θα ξεκινήσει κι αυτός».
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια – σχόλια του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κυνιδάρου Κώστα Κλουβάτο στην «Κ», προ ημερών. Ο πρόεδρος της εν λόγω τοπικής κοινότητας μας μίλησε όμως και για κάποια άλλα θέματα που απασχολούν το κοινοτικό συμβούλιο.
«Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται συντονισμός»
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Γιάννη, όλοι μιλούν για το θέμα της καθαριότητας και λένε πάρα πολλά. Αν σου πω κι εγώ τα ίδια δε θα βγάλεις… άκρη. Κοίταξε να δεις: Η καθαριότητα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι για να είναι ένας τόπος καθαρός θα πρέπει να υπάρχουν λεφτά και χέρια. Δε σου λέω χέρια και λεφτά, διότι χωρίς λεφτά χέρια δε βρίσκονται.
Στο δήμος μας υπάρχουν συμβασιούχοι. Στο και πέντε, αφού οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών τα μπέρδεψαν τα πράγματα πολύ με τις προσλήψεις συμβασιούχων, προσλήφθηκαν κάποιοι συμβασιούχοι. Αυτοί μαζί με τους μονίμους υπαλλήλους ‘έτρεξαν’. Όσο κι αν κάποιοι λένε ότι κάποιοι δεν βοήθησαν πολύ, η αλήθεια είναι ότι οι πιο πολλοί ‘έτρεξαν’. Βέβαια στα χωριά μας δεν ήταν δυνατόν να είναι 24 ώρες το 24ωρο. Λογικό δεν είναι αυτό; Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν υπάρχει ένας απασχολούμενος στην καθαριότητα για κάθε κοινότητα. Όμως, όταν έχεις να υποστηρίξεις παραλίες μέσα στο κατακαλόκαιρο γύρω-γύρω στο νησί, όταν έχεις να φροντίσεις την πόλη της Νάξου, που όπως κι εσύ συνηθίζεις να λες ότι είναι ο καθρέφτης του νησιού μας, δεν είναι εύκολο να είσαι καθημερινά και στα χωριά. Δε θέλω να παρεξηγηθώ: Χρειαζόμαστε εργάτη καθαριότητας και στο δικό μας το χωριό, και πρέπει να μας τον δώσουν. Τελεία και παύλα. Αλλά σου επαναλαμβάνω: δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την καθαριότητα.
Να σου πως επίσης ότι μέχρι και πριν από κάποιους μήνες δεν υπήρχε Κανονισμός Καθαριότητας στο δήμο μας. Τώρα υπάρχει. Για να υλοποιηθεί όμως ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Αυτό συνεπάγεται λεφτά. Λεφτά υπάρχουν; Όχι. Όμως πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί σε βαθμό ικανοποιητικό ο κανονισμός Καθαριότητας. Δε γίνεται αλλιώς. Για να πάμε μπροστά θα πρέπει να κάτι να γίνει με αυτόν τον Κανονισμό, ο οποίος είναι θα έλεγα ‘καλοφτειαγμένος’. Θα μου πεις: ‘Με ένα κανονισμό καθαριότητας όσο σωστός και να είναι αν δεν υπάρξει καλός συντονισμός και δεν υποστηριχτεί από ‘χέρια’ δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσει’. Θα συμφωνήσω.
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται συντονισμός. Εδώ, χωλαίνουμε κάπως. Πρέπει να προσπαθήσουνε οι αρμόδιοι περισσότερο.
Τις ατέλειες τα πρώτα δύο χρόνια τις εντόπισαν πιστεύω οι αρμόδιοι και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Τις έχουμε επισημάνει κι εμείς οι πρόεδροι. Άρα τι; Άρα θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια. Αυτό περιμένουμε κι εμείς στα χωριά μας. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση.
Στο δικό μας το χωριό η κατάσταση με την καθαριότητα είναι υπό έλεγχο. Μικροπροβληματάκια υπάρχουν ιδίως μέσα στους μήνες του καλοκαιριού. Όμως, κι εμείς, ως τοπικό συμβούλιο, προσπαθούμε πολύ. Όλοι μας. Άλλωστε, γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο Κυνίδαρος είναι από τα χωριά που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα κάθε χρόνο τους μήνες του καλοκαιριού, κυρίως. Και δεν άκουσα κανέναν να κάνει παράπονα για την καθαριότητα.
Κάποιοι κάδοι θα έρθουν στο χωριό πολύ σύντομα. Και εκείνοι που δεν είναι σε καλή κατάσταση θα αντικατασταθούν.
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Χρειαζόμαστε κάποια πραγματάκια. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Υπάρχουν ελλείψεις. Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Έχουμε εντοπίσει τα ‘μείον’, τα έχουμε καταγράψει και θα τα εντάξουμε στο τεχνικό Πρόγραμμα του Νέου Έτους. Δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για αυτή την παρέμβαση.
Δεν μπορώ να πω πως έχω παράπονο από το αρμόδιο συνεργείο του δήμου. Όσες φορές του καλέσουμε ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, όμως τα προβλήματα είναι αντικειμενικά – δηλ. ελλείψεις. Άλλο βλάβες κι άλλο ελλείψεις…
ΣΧΟΛΕΙΟ: «Θα δείξω το άλλο μου πρόσωπο, αν δεν γίνει»
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Μπορώ να πω ότι τους τελευταίους μήνες η Τεχνική Υπηρεσία προσπαθεί πολύ. Εμάς που έχουμε το γνωστό το πρόβλημα με την αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου του χωριού μας, μας βοηθάει. Ο κ. Ζουγανέλλης είναι έμπειρος άνθρωπος και έχει βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Καθυστέρησε το όλο έργο. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Ο χρόνος που χάθηκε δυστυχώς δε γυρίζει πίσω. Η γραφειοκρατία, Γιάννη, μας πήγε πίσω πολύ. Τώρα με τον ‘Καλλικράτη’ για να κάνεις ένα μικρό έργο θα πρέπει να φτύσεις αίμα. Χαρτιά από ‘δώ, χαρτιά από ‘κει, χαρτιά, χαρτιά και δικαιολογητικά. Ξέρεις πόσες υπογραφές θέλει ένα έργο για να γίνει;
Με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας έχω καλή συνεργασία. Είναι αποδοτική η δουλειά που γίνεται. Για το σχολείο με διαβεβαίωσε και αυτός και ο δήμαρχος πως θα τελειώσει μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες. Αυτό πιστεύω κι εγώ. Άντε να βγούμε κάνα δίμηνο εκτός χρόνου. Αυτό δεν με απασχολεί. Το σχολείο σε κάθε περίπτωση εμείς όλοι στο χωριό θέλουμε να είναι ετοιμοπαράδοτο πριν αρχίσει η καινούργια σχολική χρονιά. Αν δεν συμβεί αυτό τότε κι εγώ θα δείξω το άλλο μου πρόσωπο. Με έχει ‘σκοτώσει’ αυτό το έργο. Από την αρχή της θητείας μου μού έχει γίνει με το μεγάλο βάσανο. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να το φτειάξω και θα το φτειάξω. Τα παιδιά του χωριού από την νέα σχολική χρονιά θα είναι μέσα στο καινούργιο σχολείο. Τέλος!
«Στο ράβε-ξήλωνε…»
Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Κάθε Απρίλη και Μάη το φτειάχνουμε. Οι βροχές του χειμώνα το διαλύουνε κάθε χρόνο. Γι’ αυτό κι εμείς δεν το αφήνουμε κάθε άνοιξη στη τύχη του. Άμα δε το φτειάξουμε, τέλος. Χρειάζεται φροντίδα. Στο ράβε-ξήλωνε, κάθε χρόνο είμαστε…
Θα χρειαστούμε όταν έρθει ο καιρός μια τσάπα να ανοίξει τα χαντάκια για να φεύγει το νερό. Το έχω πει στους αρμόδιους του δήμου. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν άμα τους καλέσω.
«Ο δρόμος όμως που πάει προς το σχολείο δεν είναι σε καλή κατάσταση»
ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Κοίταξε, Γιάννη: Δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα μέσα στο χωριό. Ο δρόμος όμως που πάει προς το σχολείο, από τις Τριάδες που λέμε εμείς εδώ στο χωριό μέχρι στου Γκούφα ο δρόμος θέλει δουλειά. Δεν είναι ε καλή κατάσταση. Είναι στο πρόγραμμα αυτό το έργο. Το έχουμε ήδη αναθέσει. Έχουμε αναθέσει επίσης και την αποκατάσταση της κλιμακωτής σκάλας για την οποία προ καιρού σου μίλησα. Δε χρειάζεται πολύ ‘μπετόν’ για να υλοποιηθούν αυτές οι δύο παρεμβάσεις.
ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
Το κοιμητήριο του χωριού δεν εμπίπτει στη δική μας αρμοδιότητα. Έχει άλλωστε ‘χρεωθεί’ την φροντίδα του ο άξιος ιερέας του χωριού μας, ο παπα-Μιχάλης Φραγκουλόπουλος. Το κοιμητήριο το έχει ‘χρεωθεί’ η ενορία μας, του Αγίου Γεωργίου δηλαδή η ενορία. Την ενορία μας με την ευκαιρία να σου πω πως την ανακαίνισε ο παππάς μας. Είναι άξιος και δημιουργικός άνθρωπος και τον πιστεύω πάρα πολύ. Συνεπώς, δεν έχουμε έναν παραπάνω πονοκέφαλο με την φροντίδα του κοιμητηρίου.
Να σκεφτείς ότι το καλοκαίρι μας στείλανε κάποιους εργάτες καθαριότητας για να το καθαρίσουν και τους στείλαμε πίσω. Σου είπα: το κοιμητήριο το φροντίζει η ενορία μας.
«Η αρχειοθέτηση με προβληματίζει»
ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Όπως το παρέλαβα είναι… Κάποιες αλλαγές με προσωπική μου προσπάθεια έχουν γίνει, όμως χρειάζεται φροντίδα. Η αρχειοθέτηση με προβληματίζει. Χρειαζόμαστε κάποιον να βοηθήσει. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι το… γνωστό: Σχολείο χρειαζόμαστε… Το λέω για να το καταλάβουν όσοι το ‘δουλεύουν’ αυτή την εποχή. Ααα, για τον ΒΙΟΚΑ να μην ξεχάσω να σου πω πως η μελέτη εκπονείται αυτές τις μέρες. Μεγάλο έργο αυτό. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για όλους μας στο χωριό. Όχι όμως τόσο μεγάλο όσο είναι το σχολείο. Στο κάτω της γραφής, ας νοιαστεί ο δήμος για τον ΒΙΟΚΑ που είναι ένα έργο όχι μόνο για τους συγχωριανούς μου.
Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν είναι καλή. Το ΚΤΕΛ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Δεν είναι καλά τα πράγματα. Τα έχω τσεκάρει τα προβλήματα. Και όχι μόνο εγώ. Όλοι στο χωριό τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Τους τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Περιμένουμε πως άτι θα αλλάξει, αλά δεν το βλέπω. Δεν εξυπηρετείται ο κόσμος. Ίσως θα πρέπει και από το δήμο να ‘πατήσουν πόδι’… Τι άλλο να πω.
"Τον καλώ να κάνει απολογισμό για τα "συν" και "πλην" της διετίας...
Ο κ. Κλουβάτος, κλείνοντας έκανε και την παρακάτω επισήμανση, που ομολογουμένως, κρίνω πως είναι εύστοχη. Να τι μας είπε: «Εγώ, Γιάννη, θέλω να ζητήσω, και το ζητώ σήμερα με την ευκαιρία αυτής της κουβέντας που κάνουμε για το χωριό μας, από τον ίδιο τον δήμαρχο να κάνει με το τέλος τη φετινής χρονιάς τον απολογισμό των δύο πρώτων ετών του ‘Καλλικράτη’. Θα πρέπει να καταγράψουμε και τα ‘συν’ και τα ‘πλην’ , και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα ‘πλην’ αυτής της μεταρρύθμισης που μας μπέρδεψε πολύ.
Ο απολογισμός των δύο πρώτων ετών είναι αναγκαίος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου