Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Άννα Γαβαλά πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος Ηρακλειάς "Θέλει (πολύ) γερό στομάχι για να αντέξεις αυτή τη θέση"



Η Άννα Γαβαλά πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος Ηρακλειάς μιλάει για τα προβλήματα του νησιού, για τις σχέσεις της (και όλου του συμβουλίου) με τον αντιδήμαρχο κ. Ζούλη και κάνει μία μίνι παρουσίαση της ζωής στο μικρό νησί που ανήκει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων


Είναι ένας μικρός παράδεισος μόλις μερικά μίλια στα Νοτιοανατολικά της Νάξου και αποτελεί το Δυτικότερο μέλος του συμπλέγματος που ακούει στο όνομα Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες. Με έκταση μόλις 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχει περίπου 100 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο θέρετρο και σφύζει από ζωή. Ο λόγος για την Ηρακλειά με τους δύο πανέμορφους οικισμούς της: τον Άγιο Γεώργιο που είναι και το λιμάνι του νησιού και την Ηρακλειά ή Χώρα που αποτελεί και την πρωτεύουσα αν και σημείο αναφοράς αποτελούν τόσο τα απομεινάρια του Βενετσιάνικου κάστρου στον Άγιο Γεώργιο όσο και το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο που αφήνουν άφωνους τους επισκέπτες. Άλλωστε η παράδοση αναφέρει ότι το σπήλαιο το ανακάλυψε τυχαία ένας βοσκός, όταν για να προφυλαχθεί από μια καταιγίδα κατέφυγε σ’ αυτό. Εκεί, κάτω από ένα σκίνο βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη και στο ίδιο σημείο κτίστηκε το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη χάρη του.

Χαλαρά
Αυτά όσον αφορά την πρώτη εικόνα. Η Ηρακλειά βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντας ότι διέρρευσε μέσω του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου μία πρόταση από την Τρόικα για άδειασμα των κατοίκων σε όσα νησιά ο πληθυσμός είναι κάτω των 150 κατοίκων. Και το νησί των Κυκλάδων είναι με βάση την τελευταία απογραφή ακριβώς στο …όριο. Πως είχαν αντιδράσει τότε οι κάτοικοι του νησιού; Η Άννα Γαβαλά, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας μας λέει γελώντας «Τώρα τι να πω; Πως ακριβώς εκφραστήκαμε όταν ακούστηκε αυτή η κουβέντα; Άστο καλύτερα. Απλώς κοιτάζαμε ο ένας τον άλλο και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε εάν είναι αστείο ή όχι. Μόνο έτσι μπορείς να εκλάβεις μία τέτοια πρόταση»… Και η ζωή στην Ηρακλειά τώρα το χειμώνα μοιάζει με ένα πολύ όμορφο ανέκδοτο. Περισσότερο ανέμελη θα λέγαμε λόγω του τρελού ρυθμού που έχει το καλοκαίρι και όπως μας αναφέρει η κ. Γαβαλά «το έχουμε και ανάγκη μην νομίζεις.. Όλο το καλοκαίρι τρέχουμε. Οι ρυθμοί είναι τελείως διαφορετικοί. Τώρα το χειμώνα χαλαρώνουμε και ηρεμούμε. Υπάρχουν δύο τρεις ταβέρνες που είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να βγουν αλλά οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε μέσα από τις παρέες. Όπως άλλωστε και οι εκπαιδευτικοί και ο γιατρός. Είναι περίπου στην ίδια ηλικία (λίγο μετά τα 30) έχουν δημιουργήσει μία πολύ καλή παρέα κι έτσι περνούν την ώρα τους. Δεν υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις εδώ στο νησί το χειμώνα»…
 
Αντίφαση
Η σύνδεση με την Ηρακλειά δεν είναι απαγορευτική. Σε καθημερινή βάση είναι ο Σκοπελίτης οπότε υπάρχει σύνδεση με τη Νάξο και τρεις φορές εμφανίζεται και το πλοίο της Blue Star. «Α είναι και το Aqua, αλλά αυτό μερικές φορές μας κάνει νερά. Δεν έχουμε παράπονο από την πλευρά της επικοινωνίας όλα είναι σε κανονικούς ρυθμούς» θα μας πει η κ. πρόεδρος που από υπάλληλος του ΚΕΠ βρέθηκε να έχει μετά από μερικά χρόνια ενοικιαζόμενα δωμάτια ώστε να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά της ενώ πριν από έξι περίπου μήνες κάθισε και στην καρέκλα του προέδρου του νησιού καθώς ο κ. Ζούλης είναι ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του νησιού στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι σχέσεις των δύο αιρετών έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Αυτό που δεν μπορεί να διαχειριστεί η πρόεδρος του νησιού είναι η «αντιφατικότητα» που χαρακτηρίζει τον κ. Ζούλη «άλλα λέει σε εμένα, άλλα στο συμβούλιο και άλλα στη Νάξο όταν έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση με την …ανεξαρτητοποίηση των νησιών. Εμείς είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας ως μέλη του συμβουλίου της Ηρακλείας και είχαμε αποφασίσει και εγγράφως όπως και στείλαμε την πρόθεσή μας να διαχωριστούμε από το Δήμο. Όμως, όταν μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ζούλης είπε ακριβώς τα αντίθετα και μάλιστα είχε κλείσει την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι προτιμότερο να είμαστε ένα φτωχό μέλος του Δήμου παρά να ζούμε μόνοι μας». Με τον κ. Ζούλη το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε αρμονικά. Το ίδιο είχε συμβεί και με την απόφαση να τοποθετήσουμε μία κεραία ώστε να υπάρχει καλύτερο τηλεοπτικό σήμα. Είχαμε ετοιμάσει τα χαρτιά ώστε να ενταχθεί η όλη διαδικασία στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά ο ίδιος επέλεξε να βρει μόνος του έναν τεχνικό. Ήρθε αυτός ο άνθρωπος έβαλε την κεραία αλλά ακόμη δεν έχει πληρωθεί γιατί δεν έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα».

Ψαρωμένη
Η κ. Γαβαλά θεωρεί ότι η όποια αντίθεση υπάρχει με τον κ. Ζούλη είναι προϊόν κομματικής διαφοράς καθώς προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις, όμως όπως τονίζει «εμείς όλοι εδώ είμαστε μία παράταξη, αυτή που θέλει το καλό του νησιού και τίποτα άλλο. Με αυτό το σκεπτικό εργαζόμαστε και προσπαθούμε ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κόμμα, μόνο η Ηρακλειά». Η ανάληψη της προεδρικής θέσης έχει φέρει την κ. Γαβαλά αρκετές φορές στο Δημαρχιακό Μέγαρο με σκοπό να ζητήσει αρωγή ώστε να επιλυθούν τρέχοντα προβλήματα… «να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω ανέβει στη Νάξο, σίγουρα πάντως θα είναι περισσότερες από δεκαπέντε. Στην αρχή ήταν δύσκολα γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω πως λειτουργεί ο …μηχανισμός και έτσι ήμουν κάπως ψαρωμένη. Όμως με τη βοήθεια του κ. Λιανού, του αντιδημάρχου αλλά και την καλύτερη επαφή με τους υπαλλήλους, το νερό μπήκε στο αυλάκι. Πλέον υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας, μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Ένα εξ αυτών ήταν το περασμένο καλοκαίρι με την καθαριότητα. Οι άνθρωποι δεν είχαν πληρωθεί τα χρωστούμενα από την προηγούμενη χρονιά και δεν ήθελαν να δουλέψουν μετά την 1η Αυγούστου. «Έτρεξα» στη Νάξο, μίλησα, είχα την βοήθεια του κ. Λιανού και η λύση βρέθηκε. Πληρώθηκαν τα χρήματά τους και έπιασαν δουλειά. Όμως πρέπει να πω ότι μέχρι να βρεθεί αυτός ο τρόπος επικοινωνίας η κατάσταση ήταν δύσκολη, το επαναλαμβάνω»…

Δύο χρόνια
Μιλώντας για τα έργα που πρέπει να γίνουν η κ. Γαβαλά μας τονίζει ότι «πρόσφατα ήρθε ο κ. Ζουγανέλης στο νησί, του δείξαμε τι ανάγκες έχουμε. Δεν είναι πολλές αλλά είναι σημαντικές για εμάς. Να φτιάξουμε λίγο τους δρόμους μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι. Του δώσαμε και τη σχετική λίστα με το τεχνικό μας πρόγραμμα για το 2012. Τι περιλαμβάνει; Τσιμεντόστρωση του δρόμου εντός οικισμού, επίπλωση του ξενώνα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο, συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών, προμήθεια και τοποθέτηση αλεξικέραυνων, συντήρηση σχολείων, προμήθεια και εγκατάσταση κεραιών τηλεόρασης, κατασκευή πέτρινου φράχτη παραλίας Αγίου Γεωργίου, διαμόρφωση χώρου περιοχής Τουρκοπήγαδου και Συντήρηση αγροτικών δρόμων. Πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ώστε η ζωή μας να γίνει καλύτερη. Ο κ. Ζουγανέλης τα είδε και μας είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί. Εμείς ΣΑΤΑ έχουμε να δούμε εδώ και δύο χρόνια. Αυτά τα 25 χιλιάρικα που μας αντιστοιχούν τα ακούμε ότι έρχονται αλλά δεν τα έχουμε δει ακόμη… Το μοναδικό έργο που γίνεται είναι το σχολείο στην Παναγιά. Εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούμε να το τελειώσουμε. Τα παιδιά (15 συνολικά) έχουν μεταφερθεί όλα στο Γυμνάσιο – Λύκειο στον Άγιο Γεώργιο και είναι όλα μαζί. Από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο στο ίδιο κτήριο. Και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ότι μπορούν καλύτερο κάνουν για τα παιδιά μας, αλλά πρέπει να πω ότι είμαστε τυχεροί. Όλοι είναι καλά παιδιά, σωστοί στην δουλειά τους και είμαστε επαναλαμβάνω τυχεροί που βρίσκονται εδώ στο νησί»

«Αστυνόμος»
Η Άννα Γαβαλά είναι γέννημα θρέμμα του νησιού. Ουσιαστικά ποτέ δεν έφυγε. Όταν τελείωσε το σχολείο βρέθηκε υπάλληλος της κοινότητας και στη συνέχεια μπήκε στη …πολιτική. Αρχικά υπήρχε το ασυμβίβαστο λόγω της υπαλληλικής της σχέσης αλλά στις τελευταίες εκλογές καθώς δεν υπήρχε αυτό, είχε την δυνατότητα να μπει στο δημοτικό συμβούλιο και να επιλεγεί και για τη θέση του προέδρου. Πόσο όμως εύκολο είναι να είναι κανείς πρόεδρος σε ένα νησί όπως η Ηρακλειά; «είναι πολύ δύσκολο ειδικά το καλοκαίρι. Και χρειάζεται γερό στομάχι. Πολύ γερό για την ακρίβεια. Επειδή είμαι πρόεδρος θεωρούν όλοι ότι έχω απαντήσεις και λύσεις για τα πάντα. Το καλοκαίρι να σκεφτείς στις 11 το βράδυ με κάλεσαν να πάω στο Λιβάδι, μία περιοχή έξω από τη Χώρα για να χωρίσω δύο γυναίκες που τσακώνονταν. Κάνω και χρέη αστυνομικού τι να κάνω. Ευτυχώς ήταν ο Λιμενικός στο νησί (η Ηρακλειά διαθέτει μόνο Λιμενοφύλακα ένα μήνα το καλοκαίρι) και μου είπε να έρθει μαζί μου . Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως το είχαμε με το ελεύθερο κάμπινγκ. Τρέχαμε το πρωί να βγάλουμε τις σκηνές και το απόγευμα της έστηναν ξανά. Αυτή τη δουλειά κάναμε το καλοκαίρι. Ευτυχώς δεν υπάρχουν κρούσματα παραβατικότητας (σ.σ. το τελευταίο σημειώθηκε πριν από τρία περίπου χρόνια με απόπειρα εισβολής σε καφενείο) και όλοι είμαστε μία οικογένεια. Ακόμη και οι ξένοι που έχουν έρθει είναι πλέον μέλη του νησιού. Το καλοκαίρι όλοι εργαζόμαστε πάνω στον τουρισμό και το χειμώνα κυρίως ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Και ο χρόνος κυλάει»…

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου