Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ας κάνουμε απόψε μια ευχή...



Χριστούγεννα 2012...
…Το ξέρω δεν θέλω να κακομιλήσω σήμερα, δεν τις μπορώ τις μίζερες σκέψεις και τις γκρίνιες σήμερα… Σήμερα είναι Χριστούγεννα, και μόνο ευχές πρέπει να λέμε... Ευχές όπως: Να ξαναγεννηθεί αυτή η χώρα, να ακουστεί χαρμόσυνο το μήνυμα της λευτεριάς μας, από τις ντόπιες και ξένες τρόικες, να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας και να αντικρίσουμε με ελπίδα το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας...
Χριστούγεννα!... Χριστούγεννα, η ημέρα της γεννήσεως Του Θεανθρώπου γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στα νησιά των Κυκλάδων και ιδιαίτερα στην Νάξο. Άλλωστε συμπίπτει ουσιαστικά με το τέλος των γεωργικών εργασιών οπότε ήταν μία καλή ευκαιρία για γιορτή. Και στην Νάξο, το τραγούδι και ο χορός παραδοσιακά είχαν θέση στην ζωή των κατοίκων του. Μία μικρή βόλτα τα χωριά και οι μυρωδιές από τις κουζίνες των σπιτιών θα λυγίσουν κάθε επισκέπτη. Τα σπίτια άλλωστε έχουν ασπριστεί και καθαριστεί ενώ οι άντρες έχουν πάρει τα μαχαίρια με σκοπό τα χοιροσφάγια, έθιμο που έχει να κάνει με το κρέας που θα… πλαισιώσει το γιορτινό τραπέζι…


Κυρίως στα λιβαδοχώρια (Γλινάδο, Γαλανάδο, Αγιο Αρσένιο και Βίβλο) το κρέας του χοίρου είναι αυτό που κλέβει την παράσταση αυτές τις ημέρες, όπως είναι γνωστόν. «Πολυτέλειες», τα «παραπανήσια», που λένε, άλλων εποχών, ας τις ξεχάσουμε. Δεν προσφέρεται, άλλωστε, αυτή η οικονομικά μίζερη και δύσκολη εποχή για τέτοια…

Να θέσουμε στόχους υλοποιήσιμους
Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, περιμένουν πολλά. Και καλά κάνουν! Όμως, για πολλά δεν προσφέρεται τούτη η εποχή που κουβαλά στους ώμους της τις … αμαρτίες τού μνημονίου. Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, θα πρέπει να θέσουν στόχους υλοποιήσιμους. Τα απαραίτητα, θα πρέπει να τα απαιτήσουμε. Και όλα όσα πέραν των «απαραιτήτων» χρειαζόμαστε, επιβάλλεται να τα διεκδικήσουμε με σθένος.
Τα νησιά μας χρόνια τώρα ταλανίζονται από προβλήματα μικρά και μεγάλα... Προβλήματα όμως, που ουδέποτε κάναμε κάτι για να «απαντηθούν»… Και αναφέρομαι σε εμάς, διότι εμείς με τις επιλογές μας συντηρούμε αυτά τα προβλήματα.
Τις λύσεις των προβλημάτων, λίγο ώς πολύ, όλοι μας τις γνωρίζουμε. Όμως, δεν τις «επιλέγουμε». Δεν τις διεκδικούμε, επίσης.
«Πού Πάμε;». Το ερώτημα αυτό που ήταν προ δύο ετών ερώτημα καυτό, τώρα έχει γίνει πια εφιάλτης. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο μνημονιακό αυτό ερώτημα. Δυστυχώς.
Πάμε στο άγνωστο με ανασφάλεια, αγωνία και οργή. Όλα δείχνουν ότι το 2013 που έρχεται με χίλια θα είναι χειρότερο από το 2012. Η «μαύρη εργασία» καλπάζει, οι επισφαλείς θέσεις εργασίας και η μερική απασχόληση αυξάνονται ραγδαία, ενώ με τα νέα μέτρα κατοχυρώνονται οι ευκολότερες απολύσεις και η μείωση των αποζημιώσεων στους απολυμένους. Η εκτόξευση της ανεργίας, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και οι μειώσεις των αποδοχών «στο κόκκινο»…
Στο τελείωμα της μαύρης κι άραχλης χρονιάς που φεύγει, όλοι εμείς οι κάτοικοι Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρέπει να βάλουμε στόχους - και να μην τους χάσουμε μέσα στους επόμενους μήνες τους στόχους αυτούς από τα μάτια μας.
Ένας στόχος, είναι η Υγεία. Η Δημόσια Υγεία. Η Παιδεία, επίσης. Ο Πολιτισμός. Ο Τουρισμός. Και, τέλος, το κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «καθημερινότητα». 
Όλοι εμείς, που τις αποφάσεις μας τις έχουμε πάρει ως προς τον μόνιμο τόπο διαμονής μας, εάν θέλουμε «να δούμε μια μέρα καλή», πρέπει από τον πρώτο μήνα τού νέου έτους να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε πέρσι, πρόπερσι κ.ο.κ.
Οι επιθυμίες μας, πρέπει να γίνουν «απαίτηση. Πρέπει να γίνουν «διεκδίκηση». Πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε λύσεις σε (όλα) όσα μας πληγώνουν, σε (όλα) όσα απειλούν την παρουσία μας σε τούτα τα νησιά.
Λέει κάπου ο Σεφέρης: «Όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει». Και συνεχίζει ο Ελύτης: «Σε όλους τους τόπους και αν γυρνώ, μόνο ετούτον αγαπώ».
Τώρα που η Ελλάδα «σέρνεται», τώρα είναι που πρέπει εμείς, να κάνουμε την υπέρβαση. Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει σώνει και καλά, να ζητήσουμε από τους εκλεκτούς εκλεγμένους μας λαγούς με πετραχήλια. Όχι. Θα είναι λάθος αυτό, ετούτες τις κρίσιμες ώρες που περνά / βιώνει η χώρα. Δεν θα είναι όμως λάθος, να απλώσουμε τα χέρια μας έως εκεί που φτάνουν. Και ό,τι πιάνεται, να μην το χάσουμε από τις χούφτες μας μέσα - γιατί, τότε, θα είμαστε άξιοι τής μοίρας μας…
Σ’ αυτόν τον τόπο, στον τόπο μας σχεδόν ποτέ, δεν πιάνουμε από το αφτί τους εκλεκτούς εκλεγμένους μας, διεκδικώντας και απαιτώντας λύσεις. Λύσεις άμεσες. Λύσεις αποτελεσματικές.
Συχνά πυκνά, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι η δημοκρατική μας συνείδηση κάνει φτερά και χάνεται, μόλις εκτελέσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα. Ψηφίσουμε, και εκεί τελειώνουν όλα.
Από την επομένη κάθε εκλογικής αναμετρήσεως κατεβάζουμε τα φτερά. «Κουρνιάζουμε», θα έλεγα, στην μιζέρια μας – σ’ αυτή την μιζέρια που μας έχει στερήσει όλα όσα χρειαζόμαστε σε ετούτη την αδικημένη νησιωτική γωνιά τής χώρας μας.

«Την πατήσαμε»… «Στεγνός» ο κρατικός κορβανάς, αλλά υπάρχει το Ε.Σ.Π.Α.!
Την «πατήσαμε» , φίλοι μου, και το 2012, όπως την «πατήσαμε» και το 2011 και το 2010… του Καστελόριζου!... Και την «πατήσαμε» άσχημα. Όμως, το κεφάλι δεν το σκύψαμε. Εύκολα, δεν το βάζουμε κάτω, εμείς. Γι’ αυτό είναι η ανάγκη επιτακτική να «παλέψουμε» τα έργα του Ε.Σ.Π.Α.
Έργα δεν μπορούμε να κάνουμε παρ’ εκτός αυτά που επιχορηγούνται από ευρωπαϊκά  προγράμματα, τα οποία γίνονται με όρο να χωθούν οι ιδιώτες και να αποκτήσουν εκμεταλλευόμενοι δημόσια περιουσία νέα επιχειρηματικά κέρδη. Πρόσφατα αποφασίστηκε να περικοπούν πανελλαδικά από το Ε.Σ.Π.Α. (ευρωπαϊκά προγράμματα) μερικές χιλιάδες μικρότερα έργα (από τα οποία οι μεγαλοκαρχαρίες δεν έχουν να βγάλουν και τίποτα σοβαρό) και να δοθούν σε 10 μεγάλα έργα όπου η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα αποκομίσει αρκετά δισ. €.
Το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. πρότεινε ενόψει της επικείμενης αναθεωρήσεως του Ε.Σ.Π.Α. να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα για τους δήμους, το οποίο θα περιλαμβάνει εκχωρήσεις από τομεακά προγράμματα, με βασική στόχευση σε έργα που οι δήμοι ήδη υλοποιούν επιτυχώς ή σε έργα που κατέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην υλοποίησή τους. Η χρηματοδότησή τους μπορεί να προέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Αναπτύξεως και από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προτείνεται να χρηματοδοτηθούν έργα κοινωνικής αλληλεγγύης και αυξήσεως της απασχολήσεως (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κ.Δ.Α.Π., Α.μ.Ε.Α., Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες, Τοπικά Σχέδια Δράσεως για την Απασχόληση), η ενδυνάμωση των Δημοτικών Γραφείων Απασχολήσεως που θα δικτυωθούν με τον Ο.Α.Ε.Δ. κ.λπ.
Επίσης, και σύμφωνα με τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού ένα μεγάλο έργο που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Ε.Κ.Τ. είναι το Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας για την Τοπική Απασχόληση, ύψους 200 εκ. €., και προοπτική απασχολήσεως σε βάθος τριετίας 120.000 ατόμων.
Σε ότι αφορά το Ε.Τ.Π.Α. προτείνεται να χρηματοδοτηθούν έργα που σχετίζονται με αστικές αναπλάσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτρονική θωράκιση των δήμων, ώστε να καταστεί φιλικότερη η πρόσβαση των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες.
Τέλος, από το πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» προτάθηκε να χρηματοδοτηθούν έργα που σχετίζονται με Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αναπτύξεως Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ).
Για την επιτάχυνση διαδικασιών υλοποιήσεως του Ε.Σ.Π.Α. η Κ.Ε.Δ.Ε. κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα όπου μεταξύ των άλλων πρότεινε να νομοθετηθεί ειδική διαδικασία η οποία θα αφορά στο κανονιστικό πλαίσιο της μελέτης, αδειοδοτήσεως και κατασκευής των έργων. Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη για την προώθηση ειδικού προγράμματος μετατάξεως μηχανικών και γεωτεχνικών – από τις ΤΥΔΚ και από τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους φορείς, στους μεσαίους και μικρούς δήμους.
Για την εφετινή Σ.Α.Τ.Α., η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. υπογράμμισε ότι η μη εκταμίευση ούτε ενός € μέχρι σήμερα και η περικοπή της από 600 εκ. € το 2011 σε 349 εκ € το 2012, έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στους δήμους σε ό,τι αφορά συντηρήσεις και επισκευές σχολείων και παιδικών σταθμών, και μικρές επενδύσεις, ενώ έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες του συστήματος των κοινωνικών, πολεοδομικών και αγροτικών υποδομών των δήμων καθώς και των τοπικών οικονομιών. Η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητεί την εκταμίευση της Σ.Α.Τ.Α. 2012 χωρίς άλλες περικοπές.

Τεχνικό Πρόγραμμα: Μοχλός ελπίδας και αναπτύξεως!
Το Τεχνικό Πρόγραμμα ενός δήμου, με βάση τον «Καλλικράτη» μπορεί να επενδύσει κονδύλια για δράσεις, όπως:
Η κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτηρίων.
Η ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών.
Η ίδρυση και λειτουργία κέντρων δημιουργικής απασχολήσεως παιδιών.
Η ίδρυση και λειτουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής.
Η εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, η προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, με τη δημιουργία πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, μουσείων, πινακοθηκών, κινηματογράφων και θεάτρων, φιλαρμονικών και σχολών διδασκαλίας μουσικής, σχολών χορού, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.λπ., καθώς και η μελέτη και εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων.
Η προστασία μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, καθώς και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής και των εγκαταστάσεων αυτών.
Η επισκευή, συντήρηση και αξιοποίηση παραδοσι­ακών και ιστορικών σχολικών κτηρίων και κτιρίων που παραχωρούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Η διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ή η συμμετοχή τους σε αυτά.
Η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.
Η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως δημοτικών και κοινοτικών γυμναστηρίων, αθλητικών κέντρων και δημοτικών και κοινοτικών χώρων αθλήσεως.
Η προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενισχύσεως μαζικού αθλητισμού και διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.
Η εκτέλεση προγραμμάτων Διά Βίου Μαθήσεως στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλογής και εκτιμήσεως της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτηρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο.
Η μίσθωση ακινήτων για την στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, η στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστεγάσεως ο καθορισμός της αποκλειστικής χρήσεως ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και της κοινής χρήσεως των υπολοίπων χώρων και των ωρών λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
Η διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή.
Η μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοιτήσεως, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της μεταφοράς και σιτίσεως μαθητών μουσικών γυμνασίων και λυκείων.
Η εποπτεία και ο έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
Η έγκριση της εγκαταστάσεως, μεταφοράς ή επισκευής τηλεφωνικών συνδέσεων (κυρίων, δευτερεουσών, πρόσθετων και παράλληλων) στα σχολεία.
Η οργάνωση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μαθητές, κατόπιν εγκρίσεως της Σχολικής Επιτροπής.
Οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του ή του οικείου οργάνου διοικήσεως του νομικού  προσώπου, μπορούν να  συμμετέχουν  και  να συγχρηματοδοτούν την κατάρτιση και εκτέλεση οποιασδήποτε κατηγορίας προγραμμάτων και μέτρων, εφόσον οι δράσεις τους, ανεξαρτήτως εάν συνάπτονται με αρμοδιότητες των δήμων, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια και συνοχή, την περιβαλλοντική προστασία και την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
- Χριστούγεννα 2012! Χρόνια ευλογημένα και δημιουργικά!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου