Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΧΑΛΚΙ: «Χρειαζόμαστε μια κοινή γεώτρηση που να εξυπηρετεί Δαμαριώνα, Φιλώτι και Τραγαία»



«Γιάννη, ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στο νησί μας, πιστεύω, είναι ο ελαιώνας του λεκανοπεδίου. Είναι σωστό πανόραμα!»
Δεν χρειάζονται συστάσεις, νομίζω. Μια τέτοια δήλωση μόνον ένας συντοπίτης μας, όπως ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκείου, Γιάννης Ανδριέλος θα την έκανε…
Ό,τι απασχολεί το Χαλκί και τους παρακείμενους οικισμούς του απίστευτης ομορφιάς «λεκανοπεδίου Τραγαίας» περιγράφει σήμερα στην εφημερίδα μας ο κ. Ανδριέλος, ο οποίος «καλύπτει» με πάσα ειλικρίνεια οφείλω να ομολογήσω τα ερωτήματα που του θέσαμε.



«Συνεργάζομαι με όλους, χωρίς παρωπίδες»
«Ό,τι κάνω το κάνω από την αγάπη μου στον τόπο μας. Με προβληματίζει το γεγονός ότι οι νέοι μας δεν ενδιαφέρονται όσο θα έπρεπε... Συνεργάζομαι με όλους, χωρίς παρωπίδες. Δεν χρειάζονται αυτά, όταν πασχίζεις για τον τόπο σου, Γιάννη. Αυτό κάνω κι εγώ…
…Το Χαλκί είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο και εύφορο χωρίο που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών του, τα οποία είναι χαρακτηριστικά δείγματα του νεοκλασικισμού, που μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία που γνώρισε το χωριό σε παλαιότερες εποχές. Εδώ, υπάρχουν πολλές εκκλησίες από την Βυζαντινή περίοδο. Και κρίνω πως επιβάλλεται να τις αξιοποιήσουμε αυτές τις εκκλησιές – αυτόν τον μοναδικό θησαυρό! Για παράδειγμα να σου αναφέρω, Γιάννη, την εκκλησιά του ταξιάρχη, στο δρόμο από την Τραγαία προς Μονίτσια. Είναι ενταγμένος στο Ε.Σ.Π.Α. Απαιτείται δαπάνη για την αξιοποίησή του, όπως έχει προϋπολογιστεί, ποσό 350.000 €. Ένας παρόμοιος ναός, να σου αναφέρω επίσης, είναι ο ναός της Παναγίας στο Σαγκρί. Η δαπάνη για αυτόν, 200.000 €.
…Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο Χαλκί (Τραγαία)...: Στο διοικητικό διαμέρισμα του Χαλκείου ανήκουν τα χωριά Ακάδημοι, ο Καλόξυλος, το Κεραμί, η Ράχη ή Μονίτσια, η Ζωοδόχος Πηγή ή Μετόχι, ο Κουτσοχεράδος, το Τσικαλαριό και το Χαλκί. Ακριβώς προ της εισόδου στο Χαλκί, από την Χώρα, υφίσταται παλαιό στενό γεφύρι (διατηρητέο) που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Συνεχίζοντας προς την έξοδο, προς τα ορεινά χωριά, υφίσταται οδική διασταύρωση προς Φιλώτι - Απείρανθο - Σταυρό Κεραμωτής και Μονή Νάξου - Σταυρό Κεραμωτής απ΄ όπου και συνεχίζει ενιαίος οδικός άξονας προς Απόλλωνα Νάξου.
…Να μην ξεχάσω να σου πω ότι εκκλησίες τεράστιας ιστορικής σημασίας, όπως ο Άγιος Γεώργιος Διασορίτης, μαγνητίζουν κάθε καλοκαίρι το ενδιαφέρον εκατοντάδων τουριστών. Ελλήνων και ξένων. Τουλάχιστον 300-400 επισκέπτες την ημέρα επισκέπτονται τις εκκλησίες της κοινότητάς μας. Σε πληροφορώ, λοιπόν, ότι η εκκλησία αυτή η ονομαστή είναι κλειστή. Πριν δυο χρόνια υπήρχε φύλακας. Έκτοτε, όχι. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να μην έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες να την επισκέπτονται;. Γιατί;
…Εθελοντές, Γιάννη, πηγαίνουν και την κρατάνε ανοικτή για τον κόσμο. Την δε επίβλεψη έχει ο πρόεδρος του συλλόγου μας ή κάποιος άλλος υπεύθυνος.
Έχω επικοινωνήσει πάρα πολλές φορές μες την Β’ Εφορία Αρχαιοτήτων, και συγκεκριμένα με την αρμόδια κα Καρδάση. Της έχω αναλύσει το πρόβλημα. Και προσδοκώ στην ανταπόκριση της ιδίας και της Υπηρεσίας που υπηρετεί, φυσικά.
Γιάννη, από «αυτά» περιμένουμε εμείς στο Χαλκί για να εξασφαλίσουμε πόρους οικονομικούς. Βέβαια, υπάρχει και το λάδι. Και άλλες καλλιέργειες, όμως γιατί αυτός ο εκκλησιαστικός θησαυρός να μην αξιοποιείται, να μην αναδεικνύεται στον βαθμό που του πρέπει και να μην αποδίδει κιόλας τα αναμενόμενα;
Μνημεία, όπως η Παναγία η Πρωτόθρονος και ο Αγ. Γεώργιος ο Διασορίτης, φανερώνουν ότι το Χαλκί, κατά τη βυζαντινή περίοδο, ήταν ένας σημαντικός οικισμός και το διοικητικό κέντρο που έλεγχε την ενδοχώρα του νησιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Διασορίτης είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό του Δία. Αυτά τα μνημεία χρειάζονται την υποστήριξη της πολιτείας και γιατί όχι και του δήμου μας…

«Να το εντάξουμε στο Ε.Σ.Π.Α., αν θέλουμε να γίνει…»
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΑΡΚΟ – ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Εδώ, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο – για έργο μακράς πνοής. Ακουμπά σε όλο το λεκανοπέδιο το πάρκο αυτό. Δεν περιορίζεται στα στενά όρια της κοινότητάς μας.
Το είχε ξεκινήσει ο κ. Ανωμερίτης. Δεν προχώρησε. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση μεγάλο ποσό. Οπωσδήποτε θα πρέπει να το εντάξουμε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Μόνο από εκεί είναι δυνατόν να βγει ένα μεγάλο κονδύλι για την δημιουργία του.
Η δημιουργία του πάρκου αυτού αποτελεί έναν από τους τρεις στόχους που ως τοπικό συμβούλιο έχουμε θέσει. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός. Θα είναι ασφαλώς το πιο μεγάλο έργο που θα μπορούσε να γίνει στο λεκανοπέδιο Τραγαίας.
Ένας δεύτερος στόχος μας είναι το Γυμνάσιο. Αναφέρομαι, Γιάννη, στην αναπαλαίωσή του παλιού Γυμνασίου. Απαιτείται ποσό περίπου 40.00 €. Πρέπει το έργο αυτό να επικαιροποιηθεί. Κάλλιστα στον χώρο αυτόν θα μπορέσουμε να κάνουμε μια επιθυμία μας πραγματικότητα. Θέλουμε να ‘στεγάσουμε’ όλους του Νάξιους συγγραφείς σε αυτόν τον χώρο. Και βεβαίως, να δώσουμε ‘στέγη’ στο αρχείο του Ν. Κεφαλλινιάδη.

«Είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ένας Βιολογικός»
 ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα λύματα των ελαιοτριβείων. Φρονώ ότι είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει ένας Βιολογικός Καθαρισμός εάν θέλουμε να δοθεί η σωστή λύση στο πρόβλημα με τα λύματα, τα απόβλητα των ελαιοτριβείων. Το έχω συζητήσει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο… Προσπαθούμε να το προγραμματίσουμε το έργο αυτό. Από τα απόβλητα κάλλιστα μπορεί να βγει λίπασμα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι ζημιά…

Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΜΑΣ – ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΣ!
Είναι ο ελαιώνας του λεκανοπεδίου της Τραγαίας ό,τι πιο όμορφο υπάρχει, πιστεύω, στο νησί μας. Φέτος, η χρονιά είναι πάρα πολύ καλή. Δουλεύει ο κόσμος αυτή τη δύσκολη εποχή. Όμως υπάρχει, εδώ, ένα πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι χάλια. Ο κόσμος βγάζει το λάδι του και το κρατά στα κελάρια. Γιατί να το δώσει; Είναι τιμές αυτές που υπάρχουν στην αγορά;
Το πληρώνει ο κόσμος το λάδι ‘χρυσό’ στα ελαιοτριβεία. Σε άλλες περιοχές της χώρας, βγάζει; 100 κιλά, δίνεις στο ελαιοτριβείο 10 κιλά και πάει τέλειωσε… Εδώ, πληρώνεις για να βγάλεις λάδι. Δεν παίρνουν λάδι τα ελαιοτριβεία. Τα περισσότερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Και πάει το κιλό 5 €. Πολλά τα λεφτά. Δε συμφέρει…
Το υπουργείο έχει αφήσει τις τιμές να διαμορφώνονται ελεύθερα και γίνεται της κακομοίρας.. Έχουμε συνομιλήσει με τους αρμοδίους, αλλά άκρη δε βγαίνει. Δυστυχώς.

«Θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση»
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Μέσα στους οικισμούς, που δεν είναι και λίγοι, ο δημοτικός φωτισμός είναι σε καλή κατάσταση.
Για να φτειαχτεί ο φωτισμός περιφερειακά θα έλεγα των οικισμών μας θα πρέπει να υπάρξει (μια) διασύνδεση. Ως παλιός υπάλληλος της Δ.Ε.Η. Ξέρω τη λύση και πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως η δαπάνη είναι μεγάλη. Απαιτείται σοβαρό ποσό.
Ένας στύλος, Γιάννη, κοστίζει 1.000 € - 1.100 €. Σε κάποια, όχι πολλά, σκοτεινά σημεία εκτός οικισμών θα πρέπει να μπουν τουλάχιστον 30 ‘φωτιστικά’, διότι εκεί παρατηρείται σκοτεινά. Είναι σοβαρό έργο αυτό. Δύσκολα θα γίνει…
Στο δρόμο από Χαλκί προς Τσικαλαριό απαιτείται να μπουν στύλοι, φωτιστικά… Είναι σκοτεινός ο δρόμος αυτός. Υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνο για τους οδηγούς τις νυχτερινές ώρες.

«Χρειαζόμαστε μια κοινή γεώτρηση που να εξυπηρετεί Δαμαριώνα, Φιλώτι και Τραγαία»
 Η ΥΔΡΕΥΣΗ
Είναι, Γιάννη, πολύ παλιό το δίκτυο ύδρευσης. Γι’ αυτό και υπάρχουν προβλήματα στην διάρκεια ιδίως του καλοκαιριού που έρχεται πολύς κόσμος στο νησί. Στο τσίμα – τσίμα βγάζουμε το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει επάρκεια. Κάποια στιγμή για περίπου δέκα μέρες δεν είχαμε νερό.
Έχει βγει άδεια γεωτρήσεως, αλλά θα πρέπει ο δήμος μας να δώσει κονδύλι τουλάχιστον 30.000 €., για να γίνει η γεώτρηση. Προσωπικά πιστεύω, και είναι πρόταση αυτή που έχω κάνει, ότι χρειαζόμαστε μια κοινή γεώτρηση που να εξυπηρετεί Δαμαριώνα, Φιλώτι και Τραγαία. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Τα τρία αυτά χωριά είναι πολύ οντά (το ένα στο άλλο)…
Εκείνο που θα πρέπει να σου πω είναι ότι το νερό που πίνουμε τώρα στο χωριό είναι καλό. Και στο Τσικαλαριό (περιοχή Αγίου Στεφάνου) είναι πολύ καλό ποιοτικά το νερό.
Ο δρόμος από Χαλκί προς Τσικαλαριό είναι σπασμένος.. και συμβαίνει αυτό γιατί κάθε λίγο και λιγάκι το δίκτυο ύδρευσης σπάει και αναγκαζόμαστε να ξηλώνουμε το δρόμο… Ξέμεινε τώρα χαλασμένος. Τον σπάσανε προ καιρού για να αποκαταστήσουν την ύδρευση. 

«‘Πονάμε’ κι εμείς στις μελέτες»
ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ – ΓΕΦΥΡΙ
Πλακοστρώσεις κάνουμε συνέχεια. Όπου χρειαστεί γίνονται…
Όλα τα λεφτά της κοινότητας πάνε στις πλακοστρώσεις. Πρόβλημα δεν υπάρχει. Η Σ.Α.Τ.Α. μας είναι περίπου 48.000 €. Τα περισσότερα λεφτά τα επενδύουμε στις πλακοστρώσεις εντός των οικισμών. Εκείνο που θα ήθελα να σου πω είναι ότι ‘πονάμε’ κι εμείς στις μελέτες. Ξέρεις τώρα… και σου λέω ότι ‘πονάμε’ στις μελέτες, διότι μια μελέτη χρειάζεται για να κάνουμε ένα γεφύρι παρακαμπτήριο που θα δώσει λύση στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον γεφύρι που εξυπηρετεί τον κόσμο και οχήματα και το οποίο είναι στενό.
Μας έχουν ζητήσει να κάνουμε αποτύπωση του υπάρχοντος και του χώρου όπου αυτό βρίσκεται, γενικότερα. Η δαπάνη που απαιτείται δεν είναι μεγάλη. Μπορεί το έργο αυτό να γίνει και με λεφτά από τη Σ.Α.Τ.Α.
Με την ευκαιρία να σου πω πως υπάρχει πρόβλημα με τον δρόμο από το Φιλώτι προς το Κεραμί. Θέλει παρέμβαση εκεί. Υπάρχει κίνδυνος. Έχει γίνει αποτύπωση του δρόμου αυτού. Υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος…

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πετρέλαιο υπάρχει. Καλή η τροφοδοσία. Τα παρακολουθούμε αυτά τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά μας. Ένα Δημοτικό υπάρχει στο Τσικαλαριό και ένα (1) στο Χαλκί. Η θέρμανση είναι καλή. Ιδιαίτερα, άλλα προβλήματα δεν έχουν. Αυτό για το οποίο νοιαζόμαστε είναι η σωστή συντήρησή τους.

«…Είπα στον δήμαρχο»
Ένα πρόβλημα που οφείλω να θίξω είναι αυτό που έχει να κάνει με κάποια κτήρια που ανήκουν στην κοινότητά μας και τα οποία για πολλούς και διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, σου αναφέρω το κτήριο όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος το Ειρηνοδικείο, το οποίο καταργήθηκε. Του είπα, λοιπόν, του δημάρχου ‘να εγκαταστήσει κάποιες Υπηρεσίες του δήμου μας στα κτήρια αυτά. Να κάνει μια κάποια, ας πούμε, αποκέντρωση. Είναι άδεια τα κτήρια κα… κάθονται. Θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κάποιων Υπηρεσιών. Αν κάτι τέτοιο γίνει, η κοινότητά μας θα αναβαθμιστεί περισσότερο.

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Παλαιότερα στεγαζόταν σε κτήριο που πλήρωνε το νοσκομεί0ο μας. Βρήκαμε όμως χώρο κατάλληλο απέναντι ακριβώς από την κοινότητά μας, από τα Γραφεία δηλ., όπου και στεγάσαμε τις ανάγκες του Ιατρείου.
Πρόβλημα, ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζουμε.

«Να γίνει διάνοιξη…»
«Πρόβλημα τους μήνες του καλοκαιριού με τα σκουπίδια»
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Πρέπει να γίνει διάνοιξη των περισσότέρων αγροτικών δρόμων. Όχι μόνο για να εξυπηρετούνται οι αγρότες μας, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξουμε ένα σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας.
Δεν είναι σε καλή κατάσταση το αγροτικό δίκτυο.
Στο θέμα της καθαριότητας θα ήθελα να πω δυο λόγια. Τους μήνες του καλοκαιριού είναι δύσκολα τα πράγματα με τα σκουπίδια. Υπάρχει πρόβλημα κάθε καλοκαίρι. Τους μήνες του χειμώνα, όχι. Πάντως, θα πρέπει να οργανώσει καλύτερα τα πράγματα η Υπηρεσία καθαριότητας. Προσπάθειες γίνονται, αλλά τους μήνες του καλοκαιριού δεν καλυπτόμαστε. Και έρχεται εδώ πολύς ξένος κόσμος, αλλά και ντόπιοι…
Και ο Βασίλης ο Κρασσάς τρέχει και άλλοι αρμόδιοι, αλλά τα προβλήματα με τα απορρίμματα είναι πολλά τους μήνες του καλοκαιριού.
Δεν μπορώ να πω… Συνεργασία έχω με όλους στο δήμο. Με ενδιαφέρει το χωριό μου. Δεν νοιάζομαι για κανένα συνδυασμό και καμία παράταξη. Για μένα προέχει το συμφέρον της κοινότητάς μου. Και να σου πω και κάτι ακόμη; Ο κόσμος δεν θα πρέπει να τα περιμένει όλα από την Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει και ο κόσμος να βοηθήσει. Όπως θα πρέπει να μας βοηθήσει και η Εκκλησία.
…Εγώ, Γιάννη, είμαι με την Τραγαία των 400 μονίμων κατοίκων και τη Νάξο. Και δεν είμαι με κανέναν άλλο. Το λέω ξεκάθαρα αυτό. Ό,τι κάνω, το κάνω από την αγάπη μου για τον τόπο μου…
Θα ήθελα, κλείνοντας, να ευχαριστήσω για την συνεργασία τους συναδέλφους μου στο συμβούλιο κ.κ. Φλώρα Ψαρρά και Δημήτρη Κυπραίο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου