Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η εφετινή χρονιά για τη Νάξο δεν θα είναι όπως η περσινή


ΚΑΙ…
…επίσημα, θα λέγαμε, από την επομένη της δεύτερης δίδυμης εκλογικής αναμετρήσεως (και) η Νάξος άρχισε να ανεβάζει … στροφές· τουριστικές στροφές…
Όλοι ξέρουμε πώς έχει η «συμπεριφορά»-διακύμανση του υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη των νησιών μας πεντάμηνου Μαΐου-Σεπτεμβρίου.
Η εφετινή χρονιά όμως δεν θα είναι όπως η περσινή. Εφέτος πολλά θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και από τις εξελίξεις που αυτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δώσει… Όπως πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές τις δικές μας. Από την τουριστική πολιτική που τα νησιά μας θα ασκήσουν.
Οι Ναξιώτες επιχειρηματίες δηλώνουν και είναι αποφασισμένοι να «παίξουν» δυνατά μέσα στις επόμενες 7-8 εβδομάδες. Δυνατά και ανταγωνιστικά...
Ο κόσμος έχει προ πολλού φτάσει στο χτένι. Και το έχουν όλοι συνειδητοποιήσει για τα καλά αυτό. Τα λάθη εφεξής θα τα εξαργυρώνουμε «χοντρά»… Το νησί μας προσφέρεται. Εικάζεται από υπεύθυνα χείλη ότι οι αλλοδαποί φίλοι του  νησιού μας και εφέτος θα επιλέξουν Νάξο για τις διακοπές τους. Μπορεί να είναι λιγότεροι από πέρσι. Μπορεί και όχι. Όπως Νάξο θα επιλέξουν και οι Έλληνες περιηγητές.
Ντόπιοι τουριστικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η Νάξος περιμένει πολλά από τον εσωτερικό τουρισμό παρά το γεγονός ότι τα λεφτά στις τσέπες του κοσμάκη είναι ελάχιστα εφέτος. Και δεν έχουν άδικο, αφού «ο Έλληνας σηκώνει το νησί μας… Ανέκαθεν το σήκωνε, άλλωστε», τονίζουν.
Εφέτος, υποστηρίζουν υπεύθυνα τουριστικά «χείλη» που την έδρα τους την έχουν στο κέντρο των Αθηνών, «ο τουρισμός ποντάρει στους αναποφάσιστους.
Στα  λόγια, ανέκαθεν, ήμασταν, άριστοι… Όλοι μας!
Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το νησί μας, θα πρέπει να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων συμπεριφορές, επιλογές και νοοτροπίες άλλων εποχών…
Η Νάξος είναι ο τόπος που πληρώνει -…ετησίως!- τα σπασμένα των δικών μας επιλογών. Γι’ αυτό θα πρέπει φέτος να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Νάξος, είναι ο τόπος, που όλοι μας, πληγώνουμε…
Φρένο -με τις συμπεριφορές, τις ενέργειες και τις πράξεις μας τις ακατάλληλες-, βάζουμε στο νησί μας. Δυστυχώς. Τούτο, έχει ως συνέπεια / αποτέλεσμα, άλλα κυκλαδονήσια να …ξεμακραίνουν.
Η Νάξος με τα προσόντα που έχει, θα μπορούσε να διαγράψει τεράστια πορεία σε πολλούς τομείς…
Δεν μιλάμε, τώρα, για …μικροκατορθώματα σε υποδομές και άλλα τέτοια. Αναφερόμαστε σε «ανοίγματα» τεράστια που -αν ήθελε-, θα μπορούσε να είχε, προ πολλών ετών, το νησί μας, κάνει... «Ανοίγματα» που όμως δεν επεχείρησε, διότι έχει επιλέξει ετούτος ο τόπος την «μιζέρια».
Την πεπατημένη ακολουθούμε, δυστυχώς…
Οι δίδυμες εκλογές αποτελούν παρελθόν. Και από την επομένη της δεύτερης εκλογικής αναμετρήσεως έως τις 20 Σεπτεμβρίου, όλοι θα κάνουμε τα δύνατα δυνατά ώστε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
Όλοι, στον «στίβο του καλοκαιριού» -άλλος λίγο και άλλος πολύ-, θα επιχειρήσουμε πράγματα… Ο στόχος είναι ένας: να πετύχουμε. Αν μη τι άλλο, να μην απολέσουμε τα κεκτημένα των προηγούμενων ετών…
Στις τάξεις των πολλών Ναξίων (των συντοπιτών μας που καταγίνονται με «δουλειές» του καλοκαιριού), επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Μια αισιοδοξία που πηγάζει / απορρέει από τα μηνύματα που φτάνουν στ’ αφτιά τους από τουριστικούς και άλλους επιχειρηματικούς παράγοντες τού τόπου εδώ και μερικές ημέρες.
Προσφιλής προορισμός, οι Κυκλάδες, είναι… Προσφέρονται τα νησιά μας…
Για την Νάξο που επιδιώκει με κάθε τρόπο να σταθεί όρθια μέσα στον οικονομικό χαλασμό (που έχει «γονατίσει» άλλες περιοχές τής χώρας μας), το επόμενο διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο.
Το νησί μας, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο. Θέλει να τα καταφέρει. Και μπορεί.
Προσπαθεί να αναδιπλωθεί η τουριστική Νάξος και, ταυτόχρονα, να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κατά γενική ομολογία δύσκολης εποχής.
Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια. Πρόκειται για αγώνα μεγάλο. Όλα, από μια κλωστή κρέμονται, όμως. Μπορεί όμως το νησί μας να σταθεί, και κρατηθεί όρθιο.
Μπορεί να μην έχουμε τις υποδομές που άλλοι προορισμοί διαθέτουν, όμως η Νάξος διαθέτει αδιαφιλονίκητα προσόντα – κάλλη, με τα οποία ο Πλάστης την προίκισε!.. Μοναδικά είναι τα αναξιοποίητα προσόντα τής Νάξου, τα οποία ευτυχώς τα έχουν εντοπίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι καλοκαιρινοί, και όχι μόνον, φίλοι μας…
Διαθέτει η Νάξος καταλύματα καλά. Πολύ καλά. Όπως διαθέτει και καταλύματα, λίγα μεν, όμως ικανά να ανταγωνιστούν στα ίσια άλλα που μπορεί κανείς να εντοπίσει σε παγκοσμίως γνωστά τουριστικά θέρετρα τής χώρας μας.
Η Νάξος διαθέτει προσόντα, που πρέπει να τα εκμεταλλευτεί όσο πιο κακά γίνεται. Αυτό το λένε όλοι οι εντός και εκτός Ελλάδος, φίλοι τού νησιού μας, χρόνια τώρα.
ΑΠΟ ΤΑ "ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΑ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου