Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η Νάξος ετίμησε κι εφέτος την εορτή του Αγίου Νικοδήμου


Η Νάξος ετίμησε κι εφέτος (που συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την 1η λαμπρή εκδήλωση της εορτής του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου) τον δικό της Άγιο: τον πάμφτωχο και διαχρονικὸ αυτόν φωστήρα της Εκκλησίας μας, τον μέγιστο διδάσκαλο της Ορθοδοξίας και τού Γένους μας, μεγαλοπρεπώς!
Στο νησί μας, για την εορτή του Αγίου Νικοδήμου ταξίδεψαν μητροπολίτες από αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σύσσωμος ο ιερός κλήρος της Νάξου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις με επικεφαλής τον μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικο.
Κατανυκτικές και μεγαλοπρεπείς όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, με κορυφαία όλων αυτήν του προηγούμενου Σαββάτου.
Η λιτάνευση της πάνσεπτης εικόνας του Ναξίου αγίου ήταν η τελευταία και πιο εντυπωσιακή εκδήλωση, μια εκδήλωση που μαγνήτισε και κέρδισε τις εντυπώσεις χιλιάδες Ναξίων, ντόπιων αλλά και μονίμων κατοίκων των Αθηνών και όχι μόνον, καθώς και ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών του νησιού μας.
Ανήμερα της μεγάλης τοπικής εορτής οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Ακολουθία του Εσπερινού και της Παρακλήσεως του Αγίου στις 7.30, στον ομώνυμο ιερό ναό των Αγίων Νικοδήμου και Νικολάου Πλανά Χώρας Νάξου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασιλείου, ενώ αμέσως μετά (η ώρα 9) ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου και των Τιμίων Λειψάνων από την κεντρική παραλιακή οδό προς την Μητρόπολη Παροναξίας, όπου εψάλη η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Στην μαρμάρινη εξέδρα ετελέσθη Δέηση κατά την διάρκεια της οποίας, από στήθους λόγο, ομολογουμένως εντυπωσιακό και εμπνευσμένο, εκφώνησε - με φωνή στεντόρεια - ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, οποίος καταχειροκροτήθηκε, αφού στις εκδηλώσεις που κατά γενική ομολογία αναθέρμαναν την ελπίδα σε κοινωνικοπολιτικοοικονομικά καιρούς για την χώρα μας χαλεπούς, με τον θεολογικά “στρογγυλεμένο” λόγο του έδωσε ξεχωριστή διάσταση.
Πλην του κ. Βαρνάβα στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι μητροπολίτες, Δράμας, Παύλος,  Μυτιλήνης, Ιάκωβος, Ελασσώνος, Βασίλειος, Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιος, ο Παροναξίας Καλλίνικος και ιερός κλήρος από το νησί μας και άλλες περιοχές της χώρας.
Και πολλοί τοπικοί πολιτικοί παράγοντες ετίμησαν δια της συμμετοχής τους στην προχθεσινοβραδινή εκδήλωση την μνήμη τού εκ των κορυφαίων του Νέου Ελληνισμού εκκλησιαστικού συγγραφέα, ασκητή και θεολόγου, κατά τον 18ο αι., Αγίου Νικοδήμου.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Ρήγας, (ΠΑΣΟΚ), ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου δήμου Φώτης Μαυρομμάτης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Γιώργος Γκούφας και ο υπεύθυνος των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου. και Μικρών Κυκλάδων, Λάζαρος Θεόφιλος, ο Αστυνομικός Δ/ντής της Αστυνομικής Δ/νσεως Κυκλάδων Κώστας Βασιλάκης και ο διοικητής του Α.Τ.Νάξου Νίκος Τσιμπογιάννης μεταξύ άλλων ήταν στην “πρώτη σειρά” των επισήμων...
Την σημαντική, καθοριστική συμβολή του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου, του Λιμεναρχείου και του Ναυτικού Παρατηρητηρίου εξήρε ο κ. Καλλίνικος ευχαριστώντας τους δημοσίως. Ενώ, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση και των βουλευτών κ. Συρμαλένιου και Ρήγα στην σαββατιάτικη μεγαλειώδη εκδήλωση.
*Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις (υπενθυμίζουμε) ξεκίνησαν το Σάββατο 7 Ιουλίου με την θεία λειτουργία στο Μετόχι της Αγίας Κυριακής Χώρας Νάξου και ολοκληρώθηκαν προχθές βράδυ.
*Την Παρασκευή 13 Ιουλίου έγινε η υποδοχή των Τιμίων Λειψάνων των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Εἰρήνης, που μεταφέρθηκαν από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο, για να ακολουθήσει Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Νικοδήμου.
*Η μνήμη του Ναξίου αγίου ετιμήθη και στην Αθήνα με εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων ΝΑΣ. Οι εν Αθήναις εκδηλώσεις περιελάμβαναν ιερές ακολουθίες -13 και 14 Ιουνίου- στο Ναό της Αγίας Γλυκερίας στο Γαλάτσι καθώς και νησιώτικο γλέντι με παραδοσιακή μουσική.
-Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εορτάστηκε επίσης και στην Σύρο από τον Σύλλογο Ναξιωτών του νησιού.
Γιάννης Βλαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου