Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αναβάθμιση και ασφάλεια



Ο Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο «όργιο» των παράνομων επιγραφών – διαφημίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας Νάξου – Έως και 3000 ευρώ το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Υπαίθρια και ημιυπαίθρια διαφήμιση. Για την Τροχαία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την βασική αιτία ατυχημάτων, καθώς αποσπά την προσοχή των οδηγών. 

Για το ΣτΕ οφείλουν να ξηλωθούν άμεσα, για τη Βουλή των Ελλήνων είναι απλοί «ρύποι» αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή που λέει ότι για 50 πινακίδες ή υπαίθριες διαφημίσεις στο κέντρο του Αμαρουσίου οι διαφημιζόμενοι πληρώνουν για πέντε χρόνια 1,3 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό πηγαίνει στα ταμεία του Δήμου. Γιατί μιλάμε για τον Δήμο Αμαρουσίου; Μα πολύ απλά τον περασμένο Απρίλιο, ο τέως Δήμαρχος Αμαρουσίου Παναγιώτης Τζανίκος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη στις 19/12/2005, όταν το αυτοκίνητο του προσέκρουσε σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα, που βρισκόταν σε νησίδα επί της λεωφόρου Κηφισίας. Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης η πινακίδα ήταν παράνομη ενώ μαζί με τον κ.Τζανίκο παραπέμφθηκαν άλλα έξι άτομα που εργάζονταν στο δήμο Αμαρουσίου για τους οποίους έπαυσε η δίωξη λόγο παραγραφής. Ήταν και είναι η πρώτη καταδίκη (έστω και επτά χρόνια μετά το θανατηφόρο συμβάν) δημάρχου υπεύθυνου για την τοποθέτηση σε συνεργασία με διαφημιστικές εταιρίες παράνομων πινακίδων.

Ενεργοποίηση
Τι σχέση έχει τώρα το Μαρούσι με τη Νάξο? Ουσιαστικά καμία. Όμως εδώ και μερικές ημέρες ουκ ολίγοι κάτοικοι του νησιού και δη επαγγελματίες, έχουν στα χέρια τους έγγραφο – ειδοποιητήριο από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που τους ενημερώνει ότι «οφείλετε να αφαιρέστε ενός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από την παραλαβή του παρόντος την αναρτημένη πινακίδα της επιχείρησής σας. Σε αντίθετη περίπτωση θα αφαιρεθεί άμεσα από υπηρεσίες του δήμου χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση»… Με την υποσημείωση βέβαια ότι οι πινακίδες που βρίσκονται στο στόχαστρο του Δήμου δεν έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες την υπόθεση «καθαρή πόλη» εφαρμόζοντας την σχετική εντολή από το κράτος που όμως έρχεται με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, καθώς μιλάμε για το ΦΕΚ 224 του 2001 που υπεγράφη το 2001 και αποτελεί τη βάση της νομοθεσίας σχετικά με τις διαφημίσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Άρειος Πάγος έχει χαρακτηρίσει ως “διαρκές έγκλημα” την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά εξάμηνο, ενώ όσοι φέρουν ευθύνη διώκονται με φυλάκιση μέχρι και ενός έτους και τουλάχιστον το 80% των υπαίθριων διαφημίσεων πανελλαδικά είναι παράνομο. Αν και έχουν περάσει τουλάχιστον μία ντουζίνα χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα και χρειάστηκε όχι μόνο η καταδίκη του Δημάρχου Αμαρουσίου αλλά και η εντολή από την περιφέρεια για διμηνιαία καταγραφή εσόδων από το συγκεκριμένο κωδικό ώστε να αφυπνιστούν οι υπηρεσίες του Δήμου και να προχωρήσουν στην αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Απών
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί αιφνιδιάστηκαν. Και δεν έχουν άδικο. Οι περισσότερες από τις επιγραφές που υπάρχουν σήμερα στη πόλη της Νάξου είναι παράνομες καθώς δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες και το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι μόνο αισθητικό. Με δεδομένο ότι ο Δήμος έχει την διάθεση να ολοκληρώσει μία και καλή ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με την σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά των κατοίκων της πόλης (και κατ΄ επέκταση του Δήμου) προχώρησε και σ’ αυτή τη κίνηση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού δύο πράγματα: την ασφάλεια πεζών και οδηγών αλλά και την βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς είμαστε μάρτυρες απίστευτων εικόνων όσον αφορά την υπαίθρια διαφήμιση που προκαλεί ερωτηματικά αλλά και δημιουργεί εικόνες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω και υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο υπό τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό για το συγκεκριμένο ζήτημα και το παρών έδωσαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (δεν είχε δώσει το παρών ο τότε πρόεδρος της Χώρας Νάξου κ. Συμεώνογλου με βάση την πληροφόρηση από το Δήμο): σωματεία μαζικής εστίασης, ξενοδόχοι, εμποροεπαγγελματίες ενώ κλήθηκαν και διαφημιστές αλλά και κατασκευαστές διαφημίσεων με σκοπό να συζητήσουν λύσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τζίρος
Επιδόθηκε σε καθένα από τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων φορέων ένα πλήρης φάκελος με τις εδώ  και χρόνια διατάξεις τόσο από τα αρμόδια υπουργεία όσο και από την Αστυνομία (τροχαία) που αφορά διατάξεις σχετικά με τις υπαίθριες διαφημίσεις και αποφασίστηκε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές: τόσο τον Δήμο που ζητάει ένα πιο όμορφο περιβάλλον όσο και τους επαγγελματίες οι οποίοι ζητούν τρόπους διαφήμισης. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πανελλαδικά ο τζίρος που γίνεται ετησίως από τις υπαίθριες διαφημίσεις ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ (σε διεθνές επίπεδο ο τζίρος αγγίζει ακόμη και τα 30 δις) ενώ η Πανελλαδική Ένωση Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και υπαίθριας Διαφήμισης «Ερμής» είχε δηλώσει ότι εάν απομακρυνθούν οι πινακίδες από τους δρόμους θα χαθούν τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας. Οπότε είναι κατανοητό γιατί ακόμη και σήμερα οι υπαίθριες διαφημίσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας. Είναι πολλά τα …λεφτά Άρη όπως έλεγε και ο Σπύρος Καλογήρου στην ταινία «Λόλα» έχοντας απέναντί του, τον Νίκο Κούρκουλο…

Διαφοροποίηση
Όμως επιστρέφουμε στην Νάξο και στην αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό, ο οποίος και τόνισε ότι « δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ο Δήμος προχωράει στην κίνηση αυτή που είναι άλλωστε και αποτέλεσμα (σ.σ. επιταγή) νομοθεσίας του κράτους. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την συνολική οδική ασφάλεια, είτε μιλάμε για τους οδηγούς αυτοκινήτων είτε για τους πεζούς. Και ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την βελτίωση της αισθητικής εικόνας που παρουσιάζει η πόλη με σκοπό να γίνει ελκυστικότερος προορισμός  αφήνοντας πίσω μία απεχθή εικόνα που είχε δημιουργηθεί με το χρόνο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πόλη που είναι διαφοροποιημένη, έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που θα βλέπουν στη Χώρα της Νάξου κάτι το διαφορετικό. Η συμφωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι δεδομένη και θεωρούμε υποχρέωσή μας να απομακρύνουμε όλες τις παράνομες εκείνες πινακίδες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και εγκυμονούν κινδύνους για τους συνανθρώπους μας». Η Δημοτική αρχή είναι άλλωστε όπως είπαμε υποχρεωμένη πλέον από την Περιφέρεια να στέλνει κάθε δίμηνο κατάλογο με βεβαιωμένα έσοδα από την σχετική διάταξη του νόμου που ζητάει την τακτοποίηση όλων των παράνομων πινακίδων.
Καταγραφή
Μάλιστα, έχει ξεκινήσει και καταγραφή από μηχανικούς του Δήμου όλων των πινακίδων ώστε να υπάρχει και το σχετικό αρχείο ενώ τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία εξαιρούνται από τον γενικό κανόνα καθώς υπόκεινται σε διαφορετική νομοθεσία που καθορίζει τον τρόπο που θα παρουσιάζονται οι υπαίθριες διαφημίσεις των προϊόντων τους. Στόχος της Δημοτικής αρχής είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα (με δεδομένο ότι τα ειδοποιητήρια μιλούν για δεκαπενθήμερη διορία) να μπει μία τάξη όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και βέβαια ευελπιστεί ότι δεν θα αναγκαστεί να προβεί σε λήψη προστίμων τα οποία είναι σχετικά βαριά καθώς προβλέπουν όχι μόνο πρόστιμα (από χίλια έως τρεις χιλιάδες ευρώ) αλλά και ποινές φυλάκισης σε όσους δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες… Δεν αποκλείεται πάντως στο άμεσο μέλλον και με δεδομένη την καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Δήμο και τη νέα Δημοτική αρχή της Κοινότητας Χώρας Νάξου (ήτοι ανάμεσα στους Λιανό και Παπαδόπουλο) να υπάρχει ενιαία πρόταση όσον αφορά την διαφήμιση των καταστημάτων στην περιοχή της Χώρας Νάξου ώστε να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα της πόλης.  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου