Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (η παλια ΤΕΔΚ) Περασμένα … μεγαλεία



Κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ ο προϋπολογισμός της ΠΕΔ για το 2013 – Στην επιτροπή για την υγεία ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης

Με δεδομένο ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την νησιωτική Ελλάδα και δη το Νότιο Αιγαίο είχαμε το περασμένο Σάββατο την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμου (ΠΕΔ) στη Ρόδο με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό για το νέο έτος.

 Μία συνεδρίαση που ανέδειξε όμως την σκληρή πραγματικότητα καθώς από τις πρωτοποριακές διαδημοτικές δράσεις των πρώην ΤΕΔΚ (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων), τα φιλόδοξα προγράμματα, τις συχνές συνεδριάσεις και τις μελέτες και πολυτελείς εκδόσεις έφτασαν οι αιρετοί να αγχώνονται για το που θα βρουν χρήματα ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία, ένα συνέδριο, ή η αγορά τεσσάρων υπολογιστών που έχει ανάγκη η ΠΕΔ και βέβαια κάποια μερεμέτια στα κτήρια της… Και όταν φτάνεις στο σημείο να ακούς τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της Ένωσης, κ. Στάθη Κουσουρνά, να χαρακτηρίζει το νέο προϋπολογισμό ως «αμυντικό» αφού μοναδικός στόχος μοιάζει να είναι η επιβίωσή της και την επόμενη χρονιά και η διατήρηση των κεκτημένων για τα οποία επίσης υπάρχει μεγάλος φόβος για μην απολεσθούν,  ε τότε δύσκολα μπορείς να αποφύγεις χαρακτηρισμούς όπως «Μιζέρια» ή «κατάντια»…

Προϋπολογισμός
Η συνεδρίαση πάντως έγινε σε καλό κλίμα καθώς παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες υπήρχε απαρτία και από την Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης και ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Ψαρράς. Με το καλημέρα είχαμε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με τον Πρόεδρο να κάνει ευχές για μία καλή χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία βάλλεται από παντού. Κυρίαρχα θέματα στη συνεδρίαση ήταν ο νέος προϋπολογισμός και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Έγινε η σχετική παρουσίαση από τον Διευθυντή της ΠΕΔ,  κ. Τομαή, ο οποίος, ευθύς εξ αρχής, αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα των οποίων συνάρτηση είναι ο προϋπολογισμός, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τα έσοδα που είχαν προϋπολογίσει. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός της ΠΕΔ ήταν 680 χιλιάδες ευρώ ενώ, φέτος, θα ανέλθει περίπου στα 570 χιλιάδες ευρώ. Αυτά αναλύονται σε 450 χιλιάδες ευρώ που είναι στην ουσία τα έσοδα της ΠΕΔ από τους ΚΑΠ, υπολογίζεται αύξηση 20%, 5-6 χιλιάδες ευρώ από τόκους και το χρηματικό υπόλοιπο της Ένωσης το οποίο, μετά τη μισθοδοσία, έχει πέσει περίπου στα 80 χιλιάδες ευρώ. Η βασική δαπάνη της ΠΕΔ είναι η μισθοδοσία η οποία, μαζί με την αντιμισθία του νομικού συμβούλου και του συμβούλου του Προέδρου ανέρχεται στα 220 χιλιάδες ευρώ. Ο Διευθυντής της ΠΕΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στα κριτήρια κατανομής της κρατικής επιχορήγησης δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας λόγω της πολυνησιωτικότητας και κατ’ επέκταση το υψηλό κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία της Ένωσης.. Σύμφωνα με τον κ. Κουσουρνά, πάντως, θα θέσουν στην ΚΕΔΕ το αίτημα αλλαγής των κριτηρίων κατανομής της χρηματοδότησης. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι πριν τέσσερα χρόνια οι προϋπολογισμοί των ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων μαζί υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο ευρώ και τώρα για όλο το Νότιο Αιγαίο έχει κατέβει στα μισά!

Αντιδράσεις
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και οι αντιδράσεις στις σκέψεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών αλλά και τις μαρίνες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσουρνάς. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει τα λιμάνια και τις μαρίνες, σε ιδιώτες όσα τουλάχιστον προσφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση και είπε ότι η πολιτική της ΠΕΔ θα είναι αμυντική, αλλά δεν αποκλείεται να προβούν και σε επιθετικές ενέργειες. «Θα πάμε σε αντιδράσεις-συγκρούσεις κι αυτό γιατί η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών θα γίνει με βίαιο τρόπο και με γνώμονα μόνο το εμπορικό συμφέρον». Τη συνεδρίαση απασχόλησε, επίσης, και το νέο νομοσχέδιο «Αθηνά» για την εκπαίδευση, με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ να αναφέρεται στις φήμες για συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν το αποδεχόμαστε» αφού αφορά κυρίως τα ΤΕΙ και εμείς δεν έχουμε εδώ, αλλά και στην κατάργηση των ΔΟΥ προμηνύοντας αντίδραση αφού, όπως τόνισε, δεν θα πρέπει να τα βλέπουν όλα με οριζόντιο τρόπο. Τέλος, το ΔΣ της ΠΕΔ αποφάσισε την ίδρυση δύο επιτροπών, μία για την Υγεία και μία για τα λιμάνια. Για τα λιμάνια ο Δήμαρχος Λειψών κ, Μπενέκος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ερμουπόλεως κ. Βελισσάριος θα είναι οι υπεύθυνοι ενώ για την υγεία θα έχουμε δύο υποεπιτροπές (μία σε Κυκλάδες και μία στα Δωδεκάνησα) με τον κ. Μανώλη Μαργαρίτη να είναι στην επιτροπή που έχει σχέση με τις Κυκλάδες. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου