Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Τα ονόματα που "παίζουν" στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλαδων

Ημερολογιακά το πρώτο μισό της θητείας της η νυν δημοτική αρχή το εξήντλησε ήδη, κατά μία άλλη άποψη όμως, τώρα είναι που «μπαίνει» στο δεύτερο μισό μια θητείας που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2011 και ολοκληρώνεται (με βάση τον «Καλλικράτη») στις 31 Αυγούστου 2014…
4 Ιανουαρίου 2013, σήμερα. Την προσεχή Κυριακή θα διεξαχθούν οι δεύτερες αρχαιρεσίες (δημαιρεσίες) για τα αιρετά όργανα…
Κομβική η χρονική στιγμή, αναμφίβολα. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται, τούτη την εποχή, εκτός «χορού» και οι οποίοι επιθυμούν να «χορέψουν» - να χορέψουν στην (αμέσως) επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας τον δήμο που προ δύο ετών από τα «χέρια» του Νίκου Μαράκη πέρασε σε αυτά του Μανώλη Μαργαρίτη.

Ξεκαθαρίζουμε: Οι συζητήσεις κομματικές και άλλες που «επιδιώκουν» να αλλάξουν τα «χέρια» στο «τιμόνι του ημετέρου δήμου ξεκίνησαν περί τα τέλη του προηγούμενου φθινοπώρου και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να γίνονται… Πιο ζωηρές δε, είναι (τώρα)…
20 μήνες παρά 4 εικοσιτετράωρα απομένουν έως την λήξη της θητείας της νυν δημοτικής Αρχής. Ο χρόνος διενέργειας της (αμέσως) επόμενης εκλογικής, δημοτικής και περιφερειακής αναμετρήσεως, προς το παρόν, δεν έχει «κλειδώσει»… Τον «κάβο» του πρώτου μισού τον ξεπέρασε η διοίκηση του «καλλικράτειου» δήμου μας… Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τότε που πήρε στα χέρια της τις τύχες πέντε -παρακαλώ- νησιών. Αποτελεί δε, η έλευση του Νέου Έτους για ουκ ολίγους, την αιτία και την αφορμή για σκέψεις που αφορούν στην «επόμενη κάλπη»…
Και όλα αυτά την ώρα που ζητιέται επί πίνακι και το κεφάλι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως…
Στην αρχή μειώθηκε η χρηματοδότηση της κατά 60%. Τώρα, τον πρώτο μήνα του 2013 που διατρέχουμε, τα νεότερα αναφέρουν ότι έρχονται και άλλες περικοπές. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι δήμοι (οι φιλόδοξοι) του «Καλλικράτη» οδηγούνται σε κατάρρευση. Ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι το τελευταίο ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, χάνει την δυνατότητα να προσφέρει οτιδήποτε.
Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες–κοινωνικές υπηρεσίες στην δικαιοδοσία των δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, κοινωνικά παντοπωλεία, παροχές καθαριότητας, λειτουργία σχολείων κ.ά.). Όλα αυτά απευθύνονται στους πολίτες και κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους που ολοένα πληθαίνουν και που τις έχουν άμεση ανάγκη. Με τις περικοπές που δρομολογήθηκαν, όχι μόνον οι υπηρεσίες αυτές δεν θα υπάρχουν, αλλά δεν θα είναι δυνατό να πληρωθούν ούτε οι δημοτικοί υπάλληλοι. Επιπρόσθετα, αν όλα τα προγράμματα των δήμων τιναχθούν στον αέρα, σταματήσουν να λειτουργούν, οδηγούμαστε και σε εργασιακό αδιέξοδο, αφού χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτά θα βρεθούν στον αέρα.
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις…
«Ξύπνησαν» οι διεκδικήσεις…

Παλαιοί αυτοδιοικητικοί, «ονόματα»-εκπλήξεις και άλλοι που λέγεται πως θα είναι στο «κόλπο»…
Οι ζυμώσεις αργά και σταθερά άρχισαν από τα τέλη του φθινοπώρου του 2012…
Για τους: Νίκο Μαράκη (επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στον ημέτερο δήμο, δήμαρχος του καταργηθέντος «καποδιστριακού» Δήμου Νάξου την περίοδο 2006-2010 και επί σειρά πολλών ετών αντιδήμαρχος), Θανάση Γρυλλάκη (ανώτατος υπάλληλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας στο νησί μας), Θέκλα Κίζη (επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως στον ημέτερο δήμο. Εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Νίκο Μαϊτό (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων), Λευτέρη Βερύκοκκο (μέλος ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Νάξου), Λάζαρο Θεόφιλο (υπεύθυνος Περιφερειακής Ενότητας Νάξου), Νίκο Πρωτονοτάριο (υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), Γιώργο Μαργαρίτη (απόστρατος ανώτατος αξιωματικός Ε.Σ.) αλλά και τους Γιώργο Γκούφα (μέχρι πρότινος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου)  και Λεονάρδο Χατζηανδρέου (πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, πρώην βουλευτής Κυκλάδων) ο λόγος… Κάποιοι εξ αυτών, δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να «μπουν» στην κάλπη, κάποιοι άλλοι όμως δεν το γνωρίζουν καν… Για αυτούς τους τελευταίους, «νοιάζονται» όμως άλλοι. Γνωστοί και φίλοι τους, κομματικοί και μη, που τους θέλουν απέναντι στην νυν διοίκηση του ημετέρου δήμου…
«Κουβέντα» θα γίνει…
Οσονούπω, προτάσεις…

Τα σενάρια πολλά, και όλα φιλόδοξα. Ανέκαθεν, άλλωστε, ο θεσμός της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοικήσεως τραβούσε, όπως ο μαγνήτης, το ενδιαφέρον όλων όσοι καταγίνονται με την πολιτική (τα κοινά, αν θέλετε) στον τόπο μας.
Οι περισσότεροι εκ των προαναφερθέντων με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους άφησαν «παράθυρο» ανοικτό, εκδηλώνοντας -ο καθένας με τον δικό του τρόπο- το ενδιαφέρον τους για τον ημέτερο δήμο. Κάποιοι όμως δεν γνωρίζουν καν ότι κομματικοί και άλλοι φίλοι και γνωστοί τους (γ)νοιάζονται για το πολιτικό-αυτοδιοικητικό τους μέλλον στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αυτοί οι «φίλοι» δε, ετοιμάζονται να τους απευθύνουν «πρόταση υποψηφιότητας». Μια τέτοια πιθανολογείται πως θα «ακούσει», π.χ., ο κ Λεονάρδος Χατζηανδρέου. Δυνατά, κατά το κοινώς λεγόμενο- «παίζει» και η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Γκούφα, καθώς και αυτή του κ. Νίκου Πρωτονοτάριου. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με όσα στα «πηγαδάκια» λέγονται «κουβέντα» να γίνει και με τον κ. Γιάννη Βλασερό, υποψήφιο στις τελευταίες εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.Σο.Κ.
Πρόταση ετοιμάζουν και στον νυν αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό, κάποιοι εξ εκείνων που μαζί κάποτε συνέπραξαν στην δημιουργία του συνδυασμού «Δράση», ο οποίος στο «φινάλε» της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου συγχωνεύθηκε με αυτόν του νυν δημάρχου κ. Μαργαρίτη (Στροφή στο μέλλον»). Τον δε εξ Αγίου Αρσενίου κ. Μαργαρίτη, διατεθειμένοι φέρονται να τον «ενοχλήσουν» μέσα στις επόμενες
Αυτονόητη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η υποψηφιότητα της κας Ευδοκίας Ψαρρά (θα εκπροσωπήσει το Κ.Κ.Ε.)
Ο ρόλος των βουλευτών
Εξαιρετικής σημασίας στις προεκλογικές ζυμώσεις που «άναψαν» μέσα στο εορταστικό δωδεκαήμερο, αναμένεται να είναι ο ρόλος των βουλευτών του νομού μας, με τους κ. Συρμαλένιο και Ρήγα. Οι δύο τελευταίοι και τον χρόνο αλλά και την επιθυμία (κυρίως ο πρώτος) έχουν να «εμπλακούν» στα «ζυμώματα»…
Ο κ. Συρμαλένιος με αφορμή και αιτία τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν άνοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σίγουρο είναι ότι θα επιδιώξει να ισχυροποιήσει το δημοτικό ψηφοδέλτιο που με την υποστήριξη του κόμματός του θα διεκδικήσει τον ημέτερο δήμο. Αλλά και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ίδιο θα γίνει… (σε κάθε περίπτωση) 
«Βουνό» για τους επίδοξους μνηστήρες,
τα προβλήματα του «Καλλικράτη»

Ο «Καλλικράτης» εφαρμόστηκε αργά και σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσεως. Σήμερα, χρειάζεται ισχυρή οικονομική στήριξη διότι στην πραγματικότητα παρέχει σε πρώτο και δεύτερο βαθμό το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών, των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων, στην σχέση πολίτη-διοικήσεως.
Απαιτείται άμεσα με νομοθετικές ρυθμίσεις να κλείσουν τα κενά και οι αρρυθμίες και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του με παράλληλη διαφύλαξη, της όσο το δυνατό μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της διαφάνειας- διαύγειας.
Είναι προφανές ότι κάθε δομική αλλαγή ειδικά σε ένα διοικητικό σύστημα έχει δυσκολίες εφαρμογής, απαιτεί μία συνεργασία και συνεννόηση των εμπλεκομένων φορέων, προϋποθέτει θεσμική πληρότητα και θεσμικές διορθώσεις και φυσικά οικονομική στήριξη του εγχειρήματος.
Εάν αφαιρέσουμε τον τομέα της τολμηρής πολιτικής αποφάσεως, την οποία πιστώνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου τότε στον τομέα της συνεργασίας, της θεσμικής ολοκληρώσεως και της οικονομικής στηρίξεως χρεώνεται αποτυχία του, κατά τ΄ άλλα, απαραίτητου και φιλόδοξου εγχειρήματος. Και τούτο, γιατί παρά την πολιτική θέληση της Αυτοδιοικήσεως να στηρίζει την διοικητική μεταρρύθμιση, παρά την προσπάθεια της να συνδράμει για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού νόμου, επί ένα χρόνο καμία ουσιαστική πρόταση της δεν συμπεριελήφθη στο νέο νομοσχέδιο αυτό πριν από την εφαρμογή του και καμία βελτίωση δεν έγινε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αφού επί ένα σχεδόν χρόνο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αρνιόταν πεισματικά να έρθει σε επαφή με την διοίκηση της Κεντρικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, της οποίας οι αποφάσεις τουλάχιστον των παρατάξεων που πρόσκεινται σε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. ήταν ομόφωνες.
Αν λοιπόν υπήρξε μέχρι σήμερα έλλειψη συνεργασίας και συνεννοήσεως Κυβέρνησης-Αυτοδιοικήσεως, υπήρξε και έλλειψη ολοκληρώσεως του θεσμικού πλαισίου, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει εκδοθεί μία σειρά προεδρικών διαταγμάτων και κοινών υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν την λειτουργία και τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες στους «καλλικράτειους» δήμους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο «Καλλικράτης» ή μάλλον η διαδικασία εφαρμογής του έγινε η αιτία για να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την Αυτοδιοίκηση και να πάνε πίσω πολλές από τις επιδιώξεις των δήμων, τόσο σε επίπεδο έργου όσο και σε επίπεδο εξυπηρετήσεως του πολίτη.
Οι ασάφειες και οι εμπλοκές που παρουσιάστηκαν ιδίως στην διαδικασία της συνενώσεως των δήμων καθώς και την δημιουργία νέων Νομικών Προσώπων, η εμπλοκή των αρμοδιοτήτων και σε μερικές περιπτώσεις η επικάλυψή τους, ήταν πολλές, προκάλεσαν καθυστερήσεις που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρούν τους δήμους και δημιουργούν σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες. Και βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ότι οι νέες αρμοδιότητες που δόθηκαν στους δήμους δεν συνοδεύτηκαν από πόρους, με αποτέλεσμα οι δήμοι σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία να βρίσκονται ενώπιον άδειων ταμείων και μετά βίας να μπορούν να καλύψουν την μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Και όλα αυτά, την ώρα που το μέγεθος των δήμων μεγάλωσε και οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν. Υπ' αυτή την έννοια, ο «Καλλικράτης» προκάλεσε σαφώς μέχρι σήμερα περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε…
Οι παραπάνω σκέψεις – προβληματισμοί, αν μη τι άλλο, κάνουν κάποιους διστακτικούς να εμπλακούν στα κοινά στο εγγύς μέλλον. Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν αμετανόητοι λάτρες του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, «επειδή θέλουν να προσφέρουν στον κόσμο…»  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου