Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Με ποιο δικαίωμα κ. Δήμαρχε;



Οι τοπικοί σύμβουλοι σε Ηρακλειά, Δονούσα και Σχοινούσα μιλούν για την…. αλλαγή  στο προεδρικό αξίωμα με βάση τον 4071 του 2012. Στην Ηρακλειά η ανιψιά (Γαβαλά) αφήνει τη θέση στον θείο (Κωβαίος), στη Δονούσα ο ένας αδελφός (Δημήτρης Πράσινος) στον άλλο (Νίκος) και στην Σχοινούσα ο πατέρας (Γιώργος Γρίσπος) παίρνει τη θέση του γιου (Αντώνης) – Τι λέει η Ζαϊρα Γεωργακοπούλου… 

Μικρές Κυκλάδες, νησιά όπως η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά και το Κουφονήσι. Όμορφα και ελκυστικά για παραθεριστές το καλοκαίρι όμως με αρκετά προβλήματα κυρίως μετά την είσοδο του Καλλικράτη στη ζωή μας το καλοκαίρι του 2010. 

Οι εκλογές μερικούς μήνες αργότερα άλλαξαν τα δεδομένα καθώς τα τέσσερα αυτά νησιά μαζί με τη Νάξο δημιούργησαν τον πλέον πολυνησιακό Δήμο στην Ελλάδα, τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που όμως λειτουργεί εις βάρος τους… Κακά τα ψέματα, από τη στιγμή που βρέθηκαν στο …άρμα της Νάξου έχασαν την αυτονομία τους και πλέον οφείλουν να λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια. Και το παράδοξο είναι ότι χρόνια τώρα λόγω της έλλειψης πολιτικών προσώπων η οικογενειοκρατία έπαιξε το ρόλο της.

Ανακοίνωση
Με τον Καλλικράτη μάλιστα αρκετές οικογένειες βρέθηκαν… απέναντι αν και κανείς εκ των κατοίκων ουσιαστικά δεν συμμερίστηκε αυτή την διαφοροποίηση καθώς αυτό που τους ένωνε ήταν και είναι το καλό του νησιού τους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν έως και σήμερα δείχνοντας ότι αυτό είναι που τους κρατάει ενωμένους. Μάλιστα, έχουν αποφασίσει ότι θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα όλοι μαζί και μάλιστα στο παιχνίδι μπαίνει και το Κουφονήσι που μετά την αλλαγή του χρόνου δεν έχει πρόβλημα. Συν τοις άλλοις η Σχοινούσα αντιμετώπισε και το λάθος του Πρωτοδικείου που μίλησε για μηδενικά αποτελέσματα κάτι που είχε ως συνέπεια η επιλογή του προέδρου να γίνει με βάση την αυστηρή αλφαβητική σειρά… Από την 1η Ιανουαρίου λοιπόν του 2013 σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναλαμβάνουν οι εξής πρόεδροι: Άγγελος Κωβαίος (στη Ηρακλειά αντί Άννας Γαβαλά), Νίκος Πράσινος (στην Δονούσα αντί Δημήτρη Πράσινου), Ζαχαρούλα ή Ζαίρα Γεωργακοπούλου (στη Σχοινούσα αντί του Γιώργου Γρίσπου) ενώ παραμένει στη θέση του ο Αντώνης Κωβαίος (Κουφονήσι)

Πώς να βοηθήσω;
Ποια όμως η κατάσταση ανά νησί; Ξεκίνημα από την Ηρακλειά όπου η ανιψιά Αννα Γαβαλά παραδίδει την θέση του προέδρου στον Άγγελο Κωβαίο, ο οποίος είναι θείος της. Η Άννα Γαβαλά ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι και προέρχεται από την μείζονα μειοψηφία ενώ ο κ. Κωβαίος ζει το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς στην Αθήνα όπου και εργάζεται. Αναμένεται να πάρει σύνταξη το αργότερο σε τρεις μήνες, κάτι που σημαίνει ότι από το Πάσχα και μετά θα έχει την δυνατότητα να βρίσκεται μόνιμα στο νησί. Μέχρι τώρα και με βάση τις υποχρεώσεις του ήταν στην Ηρακλειά από το Πάσχα έως τον Οκτώβριο. Τι θα γίνει όμως έως το Πάσχα; Ο κ. Κωβαίος από σήμερα θα βρίσκεται στην Ηρακλειά και μάλιστα όπως μας είπε θα κάνει μία στάση στην Νάξο ώστε να έχει μία πρώτη ενημέρωση από τον Δήμο σχετικά με ότι έχει συμβεί. Οι σχέσεις του με την ανιψιά του είναι άριστες και όπως τονίζει «μέχρι τώρα έμενα στην Αθήνα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν ζούσα στο νησί. Σε μερικούς μήνες θα πάρω τη σύνταξή μου και θα είμαι στο νησί. Όμως, πρέπει να πω ότι οι σχέσεις όλων μας είναι πολύ καλές στο συμβούλιο και αυτός ήταν ο λόγος που είχαμε προτείνει την Άννα (σ.σ. εννοεί τη Γαβαλά) γιατί μπορούσε να έχει χρόνο για να ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Έχω εμπειρία από διοίκηση και αυτοδιοίκηση, ξέρω τα προβλήματα του νησιού και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την αλλαγή του προέδρου, ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο τηλεφωνικά το περασμένο Σάββατο και από την στιγμή που υπάρχει ο Νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί. Όμως έχει ασάφειες και καλό θα ήταν να μην είχε δημιουργηθεί όλο αυτό το πρόβλημα» Από την πλευρά της η Άννα Γαβαλά, σίγουρα δεν έχει πρόβλημα με τον θείο της, τον κ. Κωβαίο αλλά είναι ενοχλημένη από το γεγονός ότι έχουν όλο γίνει μπαλάκι από έναν Νόμο που είναι γεμάτος ασάφειες και έχει πρόβλημα ερμηνείας. Μάλιστα αυτό που την προβληματίζει είναι τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα που θα βρίσκεται ο θείος της στην Αθήνα (έως να πάρει δηλαδή την σύνταξή του τον προσεχή Μάρτιο) καθώς όπως λέει «μου είπαν να βοηθήσω. Εντάξει να βοηθήσω, αλλά με ποια ιδιότητα θα προσπαθώ να επικοινωνήσω με τους υπαλλήλους του Δήμου; Εδώ ως πρόεδρος και έκανα μήνες για να μπορέσω να έχω μία καλή επαφή, τώρα που θα είμαι απλά μία σύμβουλος μπορεί να με ακούσουν;» Σίγουρα πάντως το ζήτημα δεν είναι για τη θέση ή την καρέκλα ενώ θεωρεί ότι όλο αυτό το μπάχαλο μπορεί να έχει και οικονομικό υπόβαθρο από πίσω από την πλευρά του κράτους που με τον τρόπο αυτό θέλει να γλυτώσει κάποια χρήματα καθώς έως τώρα η Ηρακλειά δεν έχει πάρει ευρώ από τη ΣΑΤΑ των προηγούμενων χρόνων «μας είπαν ότι τα έργα που έχουν προγραμματιστεί θα γίνουν αλλά όπως εξελίσσεται η κατάσταση κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος»

Όχι ρίσκο
Στη Δονούσα τα πράγματα είναι ακόμη περισσότερο οικογενειακά. Στη θέση του Δημήτρη Πράσινου, ο οποίος έως τις 31 Δεκεμβρίου ήταν ο πρόεδρος του συμβουλίου αναλαμβάνει ο Νίκος, που είναι αδελφός του. Ο Δημήτρης είχε ανεξαρτητοποιηθεί και σύμφωνα με τον 4071 χάνει τη θέση του καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο 49 του 2008 όταν κάποιος ανεξαρτητοποιείται, τότε αυτόματα λογίζεται ως μειοψηφία. Ο Νίκος ενημερώθηκε ότι θα είναι αυτός ο διάδοχος του αδελφού του καθότι είναι αυτός που έχει τους περισσότερους ψήφους, αλλά όπως μας τονίζει «εγώ γράμματα πολλά δεν γνωρίζω και εάν δεν με βοηθήσει ο αδελφός μου Δημήτρης δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Δεν θα πάρω ένα τέτοιο ρίσκο. Μπορώ να βοηθάω σε πολλά προβλήματα αλλά από τη στιγμή που δεν γνωρίζω βασικές αρχές που έχουν σχέση με την ορθή λειτουργία μίας κοινότητας γιατί να εκτεθώ; Θα ήθελα να μην αλλάξει τίποτα και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά όπως και πριν» Από την πλευρά του ο Δημήτρης Πράσινος τα ρίχνει και λίγο στην τύχη λέγοντας «το καλοκαίρι του 2010 όταν είχαμε κάνει και τις πρώτες επαφές με το υπουργείο και τον εμπνευστή του Νόμου τον κ. Σιδηρόπουλο αποφασίσαμε να δούμε πως θα λειτουργήσουμε. Μοιραία μοιραστήκαμε. Δέκα – δώδεκα άνθρωποι είμαστε που είχαμε σχέση με τα δημοτικά. Έτυχε εγώ να πάω με τον κ. Μαράκη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν από τους δημοτικούς παράγοντες της Νάξου, αλλά είναι δεδομένο ότι όλοι μαζί θα παλέψουμε για να βρούμε το δίκιο μας»

Ερωτήματα
Τι γίνεται όμως στην Σχοινούσα; Εκεί έως την 31η Δεκεμβρίου πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Γρίσπος. Την περασμένη Κυριακή ανακοινώθηκε ότι νέος πρόεδρος είναι η Ζαχαρούλα ή Ζαϊρα Γεωργακοπούλου, η οποία όμως με επιστολή της την 30η Δεκεμβρίου έχει απαρνηθεί την θέση του προέδρου. Βλέπετε συν τοις άλλοις η Σχοινούσα έχει το πρόβλημα των μηδενικών ψηφοδελτίων μετά από λάθος του Πρωτοδικείου και έτσι με αυστηρή αλφαβητική σειρά ο Νόμος έχρισε ως πρόεδρο την Γεωργακοπούλου. Από τη στιγμή που αρνήθηκε η θέση περνάει στον Αντώνη Γρίσπο, γιο του Γιώργου Γρίσπου που όμως κι αυτός έχει αρνηθεί. Η κ. Γεωργακοπούλου αποκαλύπτει ότι μερικά λεπτά πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων το μεσημέρι της Κυριακής δέχτηκε ένα ακόμη τηλεφώνημα από τον κ. Μαργαρίτη αλλά και τότε επέμεινε στην άρνησή της μάλιστα φέρεται να του είπε «πείσε με ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και είμαι αυτή που θα πρέπει να αναλάβω την προεδρία και θα το κάνω. Στείλε μου ένα χαρτί που να λέει ότι με βάση το Νόμο είμαι αυτή που πρέπει να αναλάβω και θα το κάνω» και βέβαια εκφράζει το δικό της παράπονο «Με ποιο δικαίωμα ο κ. Μαργαρίτης ανακοίνωσε το όνομά μου; Είχε την γραπτή μου παραίτηση και την προφορική λίγο πριν τις ανακοινώσεις. Και ποιος είναι αυτός που διορίζει ή όχι τους αιρετούς; Για τους δικούς μου λόγους δεν αποδέχτηκα τη θέση. Και διαβάζοντας τον Νόμο είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει θέμα να χάσω τη θέση μου στο κοινοτικό συμβούλιο. Δεν προβλέπεται από πουθενά και δεν μπορώ να καταλάβω πως ερμηνεύει κάποιος το Νόμο που έχει γραφτεί το 2012 με μία εγκύκλιο του 2010? Περιμένουμε όλοι να ησυχάσουν λίγο τα πράγματα και θα απαντήσουμε…» Όσο για τον Γιώργο Γρίσπο; «Εγώ παραμένω πρόεδρος. Από τη στιγμή που υπάρχει ο Νόμος και λέει ότι εφόσον παραιτηθούν οι προηγούμενοι τότε αναλαμβάνει ο επόμενος και έτσι είμαι εγώ αυτός που μένω στη θέση μου. Ο Καλλικράτης δυστυχώς είναι ένας Νόμος που μπάζει από παντού. Τώρα, μετά από δύο χρόνια μας λένε ότι θα εκδώσουν νομοθετική ρύθμιση γιατί δεν είχαν προβλέψει ότι θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Μα είναι δυνατόν; Δεν είμαστε μόνο εμείς. Μιλήσαμε με τον Υπουργείο και μας είπαν ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε δεκάδες δήμους και κοινότητες. Με τον γιο μου τον Αντώνη δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ούτε και με την Ζαχαρούλα. Και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί γίνονται ερμηνείες με βάση εγκυκλίους προηγούμενων ετών από τη στιγμή που υπάρχει ο 4071 που είναι σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο. Όπως κι εάν έχει εμείς όλοι μαζί και τα τέσσερα νησιά θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή αποδεκτή λύση για το καλό των νησιών μας»… 
NIKΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου