Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ: Στην 18η θέση η Νάξος



Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΙΜΕ τα στοιχεία κρουαζιέρας για το 2012 για το σύνολο της Χώρας – Απόλυτη κυριαρχία της Σαντορίνης στη νησιωτική Ελλάδα – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα νησιά των Κυκλάδων

Το λέμε συνέχεια: χωρίς υποδομές και σωστό λιμάνι η Νάξος δεν θα μπορέσει να μπει δυναμικά στο χώρο της Κρουαζιέρας. Καλές οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια αλλά εάν δεν υπάρξουν πράξεις και μείνουμε στο «κάντε πιο πέρα το πλοίο σας γιατί εμποδίζει την προσγείωση του αεροσκάφους» όπως ακούστηκε ως φήμη πέρυσι να καταγγέλλεται στο Λιμεναρχείο Νάξου, τότε είναι δεδομένο ότι στον τομέα της Κρουαζιέρας θα …καούμε. 

Κάτι που άλλωστε δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία για το 2013 από τη στιγμή που οι συμφωνίες που έχουν γίνει όσον αφορά τις επισκέψεις των κρουαζιερόπλοιων είναι μειωμένες αρκετά σημαντικά σε σχέση με το 2012. Κι ενώ πέρυσι είμαστε στο Νο 18 (στις αφίξεις πλοίων) και Νο 31 (στις αφίξεις επιβατών), στο όριο δηλαδή (όσον αφορά τους επιβάτες και το παιχνίδι στα χαρτιά) φέτος δύσκολα δεν θα πέσουμε πιο χαμηλά και με δεδομένο ότι αρκετά νησιά έχουν επενδύσει σε βελτίωση λιμενικών εγκαταστάσεων, αλλά και οι διοργανωτές ταξιδιών βάζουν συνεχώς νέους προορισμούς με αποτέλεσμα η Νάξος να είναι χαμένη στην μετάφραση καθώς δεν κάνει τίποτα για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Άλλωστε πριν από μερικές ημέρες είχαμε ανακοινώσει το πρόγραμμα των μεγαλύτερων εταιριών που ασχολούνται με την Κρουαζιέρα και η Νάξος ήταν εκτός προγράμματος ενώ είχαμε άνω από 30 λιμάνια της Ελλάδας για προσεγγίσεις.

Αύξηση
Αφορμή για το συγκεκριμένο όμως θέμα είναι η απόφαση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) να δώσουν στην δημοσιότητα μετά από επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων από 40 Οργανισμούς Λιμένων, Λιμενικά Ταμεία και Λιμεναρχεία, τα στοιχεία Κρουαζιέρας για το 2012 για το σύνολο της χώρας. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια ανέρχεται σε 4.824 και ο αριθμός αφίξεων επιβατών σε 5.475.816 (χωρίς αναχωρήσεις). Και όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ, ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης «Η κρουαζιέρα το 2013 θα κινηθεί αυξητικά. Το κύριο θέμα της κρουαζιέρας στην χώρα μας είναι οι ειδικές λιμενικές υποδομές και η υποστήριξη νέων προορισμών. Η συνένωση μικρών λιμανιών που έχουν τη μορφή ΝΠΔΔ σε Ανώνυμες Εταιρίες και η συγκέντρωση των μετοχών τους σε 4 holdings εταιρίες στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του λιμενικού συστήματος που προωθεί το ΥNA και η ΕΛΙΜΕ θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην ενίσχυση των υποδομών. Υπό τον βασικό πάντα όρο ότι κύριοι των μετοχών θα είναι το δημόσιο, η αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και οι χρήστες ιδιώτες της ναυτιλιακής και τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ έργα και υπηρεσίες να μπορούν να γίνουν και με παραχωρήσεις ιδιαίτερα μάλιστα σε νέες υποδομές. Ο Πειραιάς σε επιβάτες transit παραμένει μαζί με Civitavecchia (Ρώμη) και Βαρκελώνη στην πρώτη τριάδα μεταξύ των λιμένων της Μεσογείου”.


Σύρος
Τι βλέπουμε όμως με βάση τα στοιχεία; Ότι ο Πειραιάς όπως είναι λογικό δεν έχει αντίπαλο καθώς είχε το 2012 περίπου 1,2 εκατομμύρια επιβάτες όσον αφορά τις αφίξεις και 763 κρουαζιερόπλοια. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Σαντορίνη κυρίως σε επίπεδο αφίξεων κρουαζιερόπλοιων (718) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίτο λιμάνι υποδοχής είναι το Κατάκολο Ηλείας με σημείο αναφοράς την αρχαία Ολυμπία. Μόλις εννέα λιμάνια έχουν τριψήφιο αριθμό επισκέψεων όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια και ανάμεσά τους είναι Πάρος (100) και Πάτμος (286) που έχουν μικρότερη αναλογία με επιβάτες. Μάλιστα, η Πάρος είναι μόλις στην 29η θέση όσον αφορά τους επισκέπτες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Πάτρα έχει δεχτεί το 2012 μόλις τρία κρουαζιερόπλοια, ενώ η Νάξος όπως αναφέραμε είναι στην 18η θέση και 5η στις Κυκλάδες αφήνοντας πίσω της την Μήλο και την Άνδρο. Πρόβλημα πάντως αποτελεί η Σύρος και κάθε χρόνο βελτιώνεται σημαντικά όσον αφορά την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων έχοντας ως σημείο αναφοράς τις νέες λιμενικές της εγκαταστάσεις. Με βάση τους επιβάτες η σειρά που βλέπουμε στις Κυκλάδες είναι: Σαντορίνη (1η) με 838.875 επιβάτες, Μύκονος (2η) με 657.511 επιβάτες, Σύρος (3η) με 12.944 επιβάτες, Μήλος (4η) με 6.272 επιβάτες, Πάρος (5η) με 5.341 επιβάτες, Νάξος (6η) με 4.529 επιβάτες και Άνδρος (7η) με 1981 επιβάτες. 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου