Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νάξου



Η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομής είναι στοιχεία που πρέπει μελλοντικά να βελτιωθούν περαιτέρω, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν στην παρούσα φάση συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νάξου και να συμπεριληφθούν στην επιλεγόμενη τοποθέτηση.
Η Νάξος δεν αποτελεί, και ούτε προτείνεται να αποτελέσει μελλοντικά, τον προορισμό που προσελκύει κοσμικές προσωπικότητες και νεολαία που επιθυμεί διακοπές με έντονη ποιοτική και ακριβή νυχτερινή διασκέδαση.

Η Νάξος, με το πολύ πλούσιο τουριστικό προϊόν που διαθέτει, πρέπει να τοποθετηθεί ως ποιοτικός προορισμός που παραμένει αναλλοίωτος από το μαζικό τουρισμό και προσφέρει μοναδική και αντιπροσωπευτική εμπειρία σε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προβάλλει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός.
Το γεγονός ότι η Νάξος, ως νησί, περιλαμβάνεται στην κατηγορία των «famous» ελληνικών νησιών (για τους αλλοδαπούς παραθεριστές), διαθέτει το τουριστικό προϊόν του ήλιου και της θάλασσας, τον πολιτισμό και την φιλοξενία, είναι αληθή, αλλά δεν διαφοροποιούν την Νάξο από άλλα ελληνικά νησιά, που εξίσου, παρουσιάζουν παρόμοια στοιχεία…
Είναι, επίσης, σημαντικό να διατυπωθεί το γεγονός ότι παρά την ευρεία, επικοινωνιακά, χρήση των στοιχείων αυτών (πολιτισμός, παραλίες κλ.π.) από πολλούς ελληνικούς προορισμούς, η ποιότητα και η ποικιλομορφία τους είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ο οποίος παρουσιάζει μεγάλες διαφορές.
Για παράδειγμα, πολιτισμό μπορεί  να προβάλει η  Αρχαία Ολυμπία (με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα), αλλά και κάποιος άλλος ελληνικός προορισμός που μπορεί να διαθέτει ένα μοναδικό και πολύ λιγότερο γνωστό αρχαιολογικό χώρο.
Με βάση τα ανωτέρω,  στην παρούσα φάση, όπως αυτά προκύπτουν από την ταξιδιωτική έρευνα Νάξου και τον ανταγωνισμό, τόσο σε τοπικό επίπεδο (Κυκλάδες) όσο και σε εθνικό (ελληνικά νησιά) είναι τα ακόλουθα: α) Ποικιλομορφία και φυσική ομορφιά παραλιών. β) Πολλοί και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι. γ) Καλή γεωγραφική τοποθέτηση για επίσκεψη και σε άλλα νησιά. δ) Φτηνές σχετικά τιμές κυρίως όσον αφορά τα καταλύματα. ε) Αναλλοίωτη ενδοχώρα (ορεινή Νάξο) με σημαντικά στοιχεία παράδοσης και φυσικής ομορφιάς - τοπία. στ) Πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό στοιχείο μέσα από εκκλησίες/μοναστήρια, κάστρα/πύργους και παραδοσιακούς οικισμούς. ζ) Φιλοξενία και εξυπηρέτηση. η) Επώνυμα και ποιοτικά τοπικά προϊόντα. θ) Καλό επίπεδο εναλλακτικών μορφών τουρισμού κυρίως σε πεζοπορία), και περιπέτεια («wind-surfing» κ.λπ.).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου