Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Με το κεφάλαιο «Διοικητής των συνενωμένων νοσοκομείων Σύρου και Νάξου» ανοιχτό, μετά την παραίτηση Τσιργή, και ενώ θα αποτελέσει «σούπερ» έκπληξη ο ορισμός του νυν υποδιοικητού Θεοχάρη Λάμπου στην θέση του διοικητού, με υποδιοικητή (του) τον ορθοπαιδικό Βασίλη Ραπτάκη, σε… ΠΛΗΓΗ για το Νοσοκομείο Νάξου, Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



ΜΕ ΚΑΖΑΝΙ που βράζει και που είναι έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή να εκραγεί, μοιάζει ο κόσμος των εργαζομένων στο Γ.Ν.-Κέντρο Υγείας Νάξου. Οι μισοί έχουν κόψει και την «Καλημέρα!» στους άλλους μισούς! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνυπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες και συμφέροντα συνδικαλιστικά μεταξύ των δύο συλλόγων εργαζομένων (ΣΕΤΥΝοΚ και  ΣΒΕΝΑΜιΚ) που συστεγάζονται στον ίδιο χώρο.
Από τους περισσοτέρους «ανθρώπους του νοσοκομείου, επισημαίνεται ότι «κάποιοι εργαζόμενοι που ανήκουν στο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. και Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, εφαρμόζουν πιστά το νόμο, χωρίς να έχουν τη διάθεση τις κρίσιμες αυτές μέρες για το Νοσοκομείο Νάξου, να θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά κάποιες εργασίες».
 Την παρατήρηση αυτή, σε απόλυτο βαθμό δεν την ενστερνιζόμαστε. Δεν μπορούμε όμως, σε κάθε περίπτωση να επισημάνουμε ότι η «ένταση» στις σχέσεις μεταξύ των μελών του ΣΒΕΝΑΜιΚ και του Σωματείου Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων (ΣΕΤΥΝοΚ), ζημιώνει αισθητά το ίδιο το νοσοκομείο. «Δεν βάζουν πλάτη κάποιοι συνάδελφοι, στην προσπάθεια που πρέπει όλοι να κάνουμε με σκοπό να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο μας», υποστηρίζει μέλος του ΣΕΤΥΝοΚ.
-Οι χτυπητές ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό, χωρίς αμφιβολία βάζουν φρένο στην λειτουργία του ημετέρου νοσοκομείου.
-Κατά γενική ομολογία, «το παλεύει», ο νυν υποδιοικητής των συνενωμένων νοσοκομείων Σύρου (Βαρδάκειο και Πρώιο) Θεοχάρης Λάμπου, ο οποίο, ως γνωστόν, ουδέποτε αποκήρυξε-καταδίκασε το Μνημόνιο. Οι προσπάθειές του, ωστόσο, προς την κατεύθυνση της σωστής λειτουργίας του Γ.Ν.-Κέντρου Υγείας Νάξου, δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει τα αναμενόμενα.
Οι προσπάθειές του, για πλήρωση κάποιων ειδικοτήτων δεν έχουν μέχρι σήμερα ευοδωθεί. Δεν εισακούγονται οι εκκλήσεις του. Αυτή είναι η αλήθεια.
Οι σχέσεις Λάμπου δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα με το σύνολο των εργαζομένων. Με κάποιους έχουν αυτές, προ πολλού, «σπάσει», γεγονός που μόνο αλγεινή εντύπωση προξενεί και στον πλέον ανυποψίαστο.  
-Στο μεταξύ: Οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, είχαν προθεσμία μέχρι την 27η Μαρτίου, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες καλά διασταυρωμένες, θα προσληφθούν 87 διοικητές και 93 αναπληρωτές διοικητές στα θεραπευτήρια του Ε.Σ.Υ. της χώρας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αίτηση μπορούν να καταθέσουν και οι εν ενεργεία διοικητές, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας τοποθετήσεώς τους. Ας σημειωθεί ότι, οι αμοιβές των διοικητών φτάνουν και τα €3.000, ανάλογα με την δυναμικότητα του νοσοκομείου που διοικούν. (Συνεπώς, πολλοί να μην ετοιμάζονται να ράψουν κουστούμια!)
-Ο κ. Λάμπου, ασφαλώς και θα επιθυμεί να παραμείνει στο σημερινό πόστο του, ενώ, δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί στην θέση του διοικητού. Όπως δεν αποκλείεται, στην περίπτωση αυτή, την θέση του υποδιοικητού να κληθεί να υπηρετήσει ο γνωστός ορθοπαιδικός Βασίλης Ραπτάκης. Η όλη υπόθεση (διορισμός διοικητού και υποδιοικητού) ξεκαθαρίζει σε περίπου τρείς εβδομάδες από σήμερα).
-Και το ανώτερο στέλεχος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, στο νησί μας, συντοπίτης μας Λάζαρος Θεόφιλος, έντονα υποστηρίζεται ότι κατέθεσε, προ ημερών, αίτηση για την θέση του διοικητού.

Φαγωμάρα μεταξύ των γιατρών… / Δύο τα «μέτωπα»…
-Και μεταξύ των γιατρών, υπάρχει φαγωμάρα. Ομαδοποιήθηκε ήδη ο ιατρικός κόσμος του νοσοκομείου, ετούτη την εποχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά… και κόπηκε στα δύο.
Υπάρχουν δύο «μέτωπα». Αυτό που δεν βλέπει με καλό μάτι τον νυν διοικητή Θ. Λάμπου και τον ορθοπαιδικό Βασίλη Ραπτάκη. Και το άλλο, το οποίο, προφανώς, συνάδει με τις επιλογές Λάμπου και Ραπτάκη, εκφράζοντας την νυν Διοίκηση.
- Τα προβλήματα με την έλλειψη οδηγών για το ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση ελαχιστοποιήθηκαν μετά και τον οδηγό που με δική της πρωτοβουλία οικονομικά καλύπτει ήδη, εδώ και μερικές ημέρες, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
-Μεγάλη κόντρα μεταξύ των τριών οδηγών του ΕΚΑΒ στο νησί μας και των 6-7 μελών των πληρωμάτων που το ημέτερο νοσοκομείο διαθέτει.
Το πρόγραμμα των απασχολουμένων στο ΕΚΑΒ, ως γνωστόν καταρτίζεται από την Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Μονές βάρδιες, παρατηρούνται. Γεγονός που αποτελεί μεγάλο «μείον» στον τρόπο αντιμετωπίσεως του φόρτου εργασίας. «Δεν βγαίνει» το πρόγραμμα,. Υποστηρίζουν μέλη των πληρωμάτων…
-Θέμα χρόνου είναι να δημοσιευτεί προκήρυξη για την οκτάμηνη πρόσληψη επιπλέον προσωπικού των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, καθώς και κάποιων ιατρικών ειδικοτήτων (μικροβιολόγος).
- Εξακολουθεί να είναι εκτός λειτουργίας ο Μαστογράφος. Η έλλειψη σε ειδικευμένο προσωπικό, είναι ο λόγος… Και, βεβαίως, εκτός λειτουργίας είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καθώς και τα χειρουργεία...
-Ένα από τα έντονα χαρακτηριστικά της σημερινής εικόνας του Γ.Ν.-Κέντρου Υγείας Νάξου, αυτό που… θέλει τους γιατρούς του, εύκολα, να φτάνουν στα… Δικαστήρια! Οσονούπω, κάποιες υποθέσεις, θα απασχολήσουν την Θέμιδα!

Οι διοικητές του Μνημονίου
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μέσα Απριλίου, το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών των Νοσοκομείων της χώρας, η οποία θα γίνει από πενταμελή επιτροπή, υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Πελοπίδα Καλλίρη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες, εκτός Νάξου, πηγές, το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να αποφύγει την επιλογή ντόπιων στελεχών. Αν όντως, οι πληροφορίες που διαρρέουν από τις προαναφερθείσες πηγές, ο νέος διοικητής των συνενωμένων νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, δεν θα έλκει την καταγωγή του από τις Κυκλάδες.
ΜΠΟΡΕΙ ο Ανδρέας Λοβέρδος λίγο πριν φύγει από το υπουργείο Υγείας να είχε φροντίσει να ανανεώσει την θητεία των διοικητών, αυτό όμως δεν φαίνεται να εμποδίζει τον συνονόματό του Ανδρέα Λυκουρέντζο, να αλλάξει όλα τα πρόσωπα.
Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, ο παραιτηθείς διοικητής των νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, Δημήτρης Τσιργής, θα αντικατασταθεί εντός Απριλίου.
Ο σχετικός διαγωνισμός, για την πρόσληψη νέων προσώπων, προκηρύχθηκε, ενώ δεν αποκλείεται και κάποιοι να παραμείνουν. Άλλωστε ο υπουργός Υγείας έχει δημιουργήσει ειδική επιτροπή αξιολογήσεως που θα εξετάσει τόσο τα νέα πρόσωπα όσο και τα υπάρχοντα που έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την ανανέωση της θητείας τους.
Ο κ. Λυκουρέντζος, θυμίζουμε ότι, την Πέμπτη 14 Μαρτίου, παρουσίασε  την διαδικασία αξιολογήσεως και επιλογής των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στην αρχική του τοποθέτηση, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι: «Σήμερα ξεκινάμε την διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4052, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την επιλογή των νέων Διοικητών και Υποδιοικητών των Νοσοκομειακών μονάδων της χώρας.
Είμαστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον νόμο διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουν ανακοινωθεί ήδη τα νέα νομικά πρόσωπα και τώρα προχωράμε στην δημοσίευση της προκήρυξης με την οποία θα επιλεγούν οι νέοι Διοικητές, Διοικήτριες και οι αναπληρωτές.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή να κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών ιδρύματος του εξωτερικού. Βεβαίως θα συνεκτιμηθούν μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική όπως θα συνεκτιμηθεί και η εμπειρία διοίκησης, με έμφαση στις μονάδες υγείας και η γενικότερη επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση.
Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω αυτό που σας είπα και προ ημερών, ότι διαψεύδονται εκείνοι οι οποίοι εκτιμούσαν ή ανέμεναν για να δικαιώσουν δικές τους εσφαλμένες εκτιμήσεις τη μείωση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων για να ισχυριστούν ότι οι εξαγγελίες μας για διαφάνεια και αξιοκρατία ότι είναι ψευδείς, ότι είναι κενό γράμμα.
Γι΄ αυτόν λοιπόν το λόγο και σε εφαρμογή, επαναλαμβάνω, του νόμου αλλά και για να αποδεικνύουμε συνεχώς την αμετακίνητη θέση μας σε ό,τι αφορά την προάσπιση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της Δικαιοσύνης, συγκροτήθηκε επιτροπή για την αξιολόγηση των υποψηφίων αποτελούμενη από εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες, η οποία θα αξιολογήσει την πληρότητα των στοιχείων των φακέλων των υποψηφίων, θα συνεκτιμήσει τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και θα προχωρήσει στην κατάρτιση των πινάκων ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
Η επιτροπή αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κ. Σκανδαλάκη , τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παπαβασιλείου, από τον εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ κ. Καπερώνη, τον οποίο μας όρισε εγγράφως ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ο κ. Βέης και έναν εκπρόσωπο της αγοράς, θεσμικό εκπρόσωπο όμως ο οποίος όπως ορίζει ο νόμος δεν πρέπει να έχει σχέση με τον τομέα της υγείας, όπου ορίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Ασημακόπουλος.
Οι νέοι διοικητές θα έχουν επαυξημένες ευθύνες και επαυξημένα καθήκοντα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Υγείας και κάθε Υπουργείο έχει υπογράψει Μνημόνιο με το Υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία οι διοικητές μας υπογράφουν ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Αντικειμενικός σκοπός είναι τηρηθούν οι στόχοι τους οποίους θέτει η Πολιτική Ηγεσία στο ποια θα είναι τα επαυξημένα καθήκοντα δηλαδή των νέων διοικητών και οι στόχοι τους οποίους θέλουμε να επιτύχουμε και ως εκ τούτου θα αξιολογούνται ετησίως οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές των Νοσοκομείων για την αποδοτικότητά τους.
Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε τι θα συμβεί με τους εν ενεργεία διοικητές των νοσοκομείων και αναπληρωτές, αν αυτομάτως τίθενται εκτός διοικήσεως. Κάθε άλλο, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα και να αξιολογηθούν ομοίως από την επιτροπή. Έχουν δηλαδή την δυνατότητα να θέσουν την υποψηφιότητά τους, ενώ προσμετρούνται στα προσόντα τους και η εμπειρία της διοικήσεως, άρα ουδεμία και ουδείς αποκλείεται.
Οι υποψήφιοι υποβάλουν υποψηφιότητα ανά μία υγειονομική περιφέρεια και θα αξιολογηθούν για το σύνολο της κάθε υγειονομικής περιφέρειας. Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων ορίζεται η 27η Μαρτίου, ενώ το σύνολο των διοικητών είναι 87 διοικητές και 93 αναπληρωτές».

«Επικίνδυνοι δρόμοι»
Να αναφερθεί, τέλος, ότι, προ δύο εβδομάδων, επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας έστειλε το σωματείο εργαζομένων στην Υγεία του Νομού Κυκλάδων (ΣΕΤΥΝοΚ) και αναφέρει την "τραγική" κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στα νησιά μας. Κάνει λόγο για απαρχαιωμένους μηχανισμούς, για ελλείψεις στο στελεχιακό δυναμικό, που οδηγεί σε "επικίνδυνους δρόμους", για την ζωή των ασθενών, ελλείψεις υλικού, κ.ά. Και τον καλεί να παρέμβει, ώστε να αποκτήσουν οι Κυκλάδες ένα υγιές σύστημα υγείας «για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές εν καιρώ ειρήνης». 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου