Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ



Οι γιατροί του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου εμμέσως πλην σαφώς καθημερινά πια αφήνουν να εννοηθεί δημοσίως ότι, «χάρη στην καλή θέληση των γιατρών, λειτουργεί ακόμη το Νοσοκομείο Νάξου». Δεν παραλείπουν δε, να επισημαίνουν ότι, «πλην κάποιων εξαιρέσεων, και όλοι οι άλλοι που δουλεύουν στο νοσοκομείο - το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, δηλ.-, βάζουν πλάτη στην καλή λειτουργία του νοσοκομείου».
Η συνένωση των δύο νοσοκομείων, Σύρου και Νάξου, δεν απέδωσε μέχρι σήμερα τα αναμενόμενο αποτελέσματα. Ούτε για το Βαρδάκειο και Πρώιο της Σύρου ούτε και για το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου.

Πολλά τα προβλήματα για τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα του Νομού Κυκλάδων. Αυτό πανθομολογείται.
Οι περικοπές οργανικών θέσεων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας (περιστολή εξόδων) που επιδιώκει να επιτύχουν οι τροϊκανοί φαίνεται πως βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, αφού το αρμόδιο καθ’ ύλην υπουργείο, κατά πώς δείχνουν όλες οι τελευταίες εξελίξεις δεν δείχνει διατεθειμένο να βγάλει «αντιστάσεις». Παρενθετικά θα αναφέρουμε και τούτο, που αποτελεί αξιοπρόσεκτη παράμετρο στο μέγα ζητούμενο για τους ναξιώτες και Μικροκυκλαδίτες που επιθυμούν «καλύτερη υγεία (περίθαλψη): Προ ημερών την Αθήνα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία Ναξίων,. με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. μαργαρίτη, δημοτικούς συμβούλους, επίσης, και άλλους παράγοντες, επισκέφθηκε στο «υγείας» τον κ. Λυκουρέντζο, ο οποίος, «με τα χίλια ζόρια» (που λένε) τους «είδε», χωρίς για τίποτε να δεσμευτεί. Ως προς αυτό το τελευταίο, συνηγορεί και ο ίδιος ο δήμαρχος, που οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι «δεν έμεινε ικανοποιημένος από την συμπεριφορά του υπουργού Υγείας».

Αποδόμηση
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και τούτο, που έχει να κάνει στην κατά πώς σχολιάζεται, ‘σύγχυση» που υπάρχει στους οργανισμούς των δύο πιο μεγάλων νοσοκομείων του ημετέρου νομού.
Ο παραιτηθείς διοικητής των συνενωμένων νοσοκομείων Σύρου και Νάξου Δ. Τσιργής, ανέφερε, λίνα προσφάτως ότι «στη συνάντηση της 14ης Δεκεμβρίου 2012 στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία στελεχών αλλά και του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, αναγνωρίστηκαν τα πολλαπλά λάθη που συνέβησαν στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων και μεταξύ αυτών και στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου. Στην ίδια συνάντηση δόθηκαν οι υποσχέσεις ότι οι Οργανισμοί θα τροποποιηθούν.
Είναι γνωστή η τακτική της αποδόμησης των στελεχών που υπηρέτησαν το Κυκλαδίτικο σύστημα υγείας με τεκμηριωμένες ενδείξεις πρακτικής, με κριτήριο την ελεύθερη προσβασιμότητα και την υγειονομική ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων, με φωνή και δύναμη από τη δύναμη των πολιτών των νησιών μας. Είναι γνωστή η τακτική της μετατόπισης ευθυνών σε άλλα πρόσωπα. Είναι επίσης γνωστή η τακτική των παπαγαλισμών μέσω πρόθυμων και διαθέσιμων «παπαγάλων». Οι τακτικές όμως αυτές είναι παλιομοδίτικες και αναχρονιστικές. Οι εκ των υστέρων υπερασπιστές του συστήματος που δεν ομολογούν τις αστοχίες του, όταν το σίδερο καίει, εκτίθενται πλέον καθημερινά στα μάτια όλων μας.
Οι φίλοι και συνεργάτες των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, ξέρουν την αλήθεια, ξέρει θαρρώ και ο κόσμος, ότι το μπαγιάτικο φαγητό ούτε μασιέται, ούτε και καταπίνεται εύκολα». Η δήλωση αυτή του κ. Τσιργή, που ετούτες τις ημέρες περιμένει τον αντικαταστάτη του.

Θα υπογράψουν «μνημόνιο», οι νέοι διοικητές!
Καλά πληροφορημένες πηγές του υπογράφοντος αναφέρουν ότι, οι νέοι διοικητές εφεξής θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα υπογράφουν μνημόνια µε το υπουργείο Υγείας. Θα αναλάβουν καθήκοντα διοικητές σε περίπου τρείς εβδομάδες από σήμερα.
Θα υπογράψουν Μνηµόνιο µε το υπουργείο Υγείας και θα αξιολογούνται για την αποδοτικότητά τους σε ετήσια βάση.
Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση στην Βουλή της επίκαιρης ερώτησης για το Νοσοκομείο Νάξου, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: α) Μετά το τρίτο μνημόνιο προχωράτε ραγδαία και στο χώρο της υγείας σε νέες περικοπές δαπανών, οι οποίες επιτυγχάνονται με περικοπές εισοδημάτων, μισθών, συντάξεων, ασφυκτικό περιορισμό των προσλήψεων, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων και με συγχωνεύσεις μονάδων υγείας και νοσοκομείων. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται οριζόντια και ισοπεδωτικά, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητες, ανεξάρτητα από περιοχές, είτε αφορούν την ηπειρωτική, είτε τη νησιωτική Ελλάδα. β) Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου, δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει ως αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας και λειτουργεί χωρίς χειρουργείο, χωρίς αιμοδοσία, χωρίς μονάδα νεφρού, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με εργαστήρια που παραμένουν επί χρόνια σε αποθηκευτικούς χώρους, με δύο ασθενοφόρα και μόλις δύο οδηγούς, καθένας μιας βάρδιας, σ’ ένα νησί με αποστάσεις 50-70 χλμ. σε ορεινές περιοχές , που μπορεί να χρειαστεί να καλυφθούν οποιαδήποτε ώρα σε περίπτωση κλήσης για έκτακτο περιστατικό. Οι γιατροί φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, λόγω  της υποχρηματοδότησης  και της μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών. Σήμερα εργάζονται μόνο 15 γιατροί. Με αυτό το δυναμικό η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου καταρρέει, οι εφημερίες  είναι επισφαλείς και διεκπεραιώνονται από αγροτικούς γιατρούς, με τους ειδικευμένους σε ετοιμότητα. Τμήματα  συγχωνεύονται, υπηρεσίες  δυσλειτουργούν,  οι νέες προσλήψεις  έχουν παγώσει και 12 διορισμοί  εκκρεμούν πάνω από ενάμιση  χρόνο.
Εδώ θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι το νοσοκομείο της Νάξου, εφόσον λειτουργήσει, θα απευθύνεται σε ένα πληθυσμό όχι μόνο των κατοίκων του νησιού, που ανέρχονται σε περίπου 20.000, αλλά και των μικρών Κυκλάδων (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα), της Αμοργού, της Πάρου, της Αντιπάρου, και ακόμα της Ίου, Σικίνου και Φολεγάνδρου, δηλαδή μιλάμε για πληθυσμό πάνω από 40.000 άτομα συνολικά, που αν συνυπολογίσουμε τους επισκέπτες – τουρίστες των καλοκαιρινών μηνών, ανέρχεται σε πάνω από 150.000. γ) Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν ώστε, η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, που έγινε με τον απίστευτης προχειρότητας Οργανισμό της 31/12/2012, να μην είναι εφικτή και 
λειτουργική. Επί πλέον η μείωση των γιατρών του νοσοκομείου της Νάξου από 46 στους 19, δείχνει ότι η περίφημη υγειονομική αυτονομία που ξέρω ότι επικαλείστε 
και την οποία αντιδιαστέλετε στη διοικητική συγχώνευση, αποβαίνει υπέρ της συρρίκνωσης και όχι υπέρ της ανάπτυξης και της λειτουργικότητας του νοσοκομείου».
Στην δευτερολογία του ο εκ Μήλου ορμώμενος βουλευτής και απαντώντας στον υπουργό Υγείας ο οποίος επεσήμανε ότι προχωρεί στην υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου και δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της διοικητικής συνένωσης των νοσοκομείων Νάξου-Σύρου, δήλωσε τα εξής: «Από την τοποθέτησή σας συνάγεται ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα σε σχέση με τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, αφού η  διασύνδεση μεταξύ Σύρου Νάξου είναι ελλιπέστατη. Επίσης, όταν μιλάμε για τουριστικούς προορισμούς, όπως οι Κυκλάδες, αναφερόμαστε σε πολλαπλάσιο πληθυσμό ατόμων κατά τη θερινή περίοδο. Είναι σαφές ότι αυτοί οι προορισμοί πρέπει να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες σε σχέση με την υγεία τους.
Υποστηρίζουμε την αυτοτέλεια του νοσοκομείο της Νάξου, το οποίο για να αναπτυχθεί χρειάζεται ξεχωριστό προϋπολογισμό, ξεχωριστή δυνατότητα λήψης προμηθειών, καθώς και ξεχωριστή τεχνική υπηρεσία (για παράδειγμα, για να επιδιορθωθεί μια τεχνική βλάβη στο νοσοκομείο σήμερα θα πρέπει έλθει στη Νάξο τεχνικό κλιμάκιο της Σύρου για να την επιδιορθώσει, με αποτέλεσμα καθυστέρησης πολλών ημερών).
Τέλος στο θέμα των διακομιδών ασθενών πρέπει να γνωρίζετε ότι θα αυξηθούν με τη συνένωση των δύο νοσοκομείων. Σημειώνω ότι οι διακομιδές ασθενών μόνο για το 2012 από τη Νάξο ανήλθαν σε 317 και το κόστος ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Με δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφώς αποτρεπτικά για τη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, αν συνεκτιμήσουμε και την ελλιπή ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ Νάξου και Σύρου, σας ρωτάμε γιατί επιμένετε πεισματικά στη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, που μόνο δεινά και ανασφάλεια θα επιφέρουν στους κατοίκους αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες των συγκεκριμένων νησιών και των γειτονικών τους;»

Αεροδιακομιδές…
Σύμφωνα με το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας και τα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που δημοσιεύτηκαν σωρηδόν το τελευταίο διάστημα, προβλέπεται η συνένωση-συγχώνευση κλινικών και τμημάτων και η μείωση των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία συνολικά  κατά 11.000. 
Με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και τα κρεβάτια να μειώνονται κατά χιλιάδες εύλογα γεννάται το ερώτημα που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που... δεν περισσεύουν και που έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε το δημόσιο σύστημα υγείας.
Πρακτικά το λουκέτο στις κλίνες σημαίνει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να συνωστίζεται στα τακτικά ιατρεία, θα πηγαίνει στις ιδιωτικές κλινικές και θα πληρώνουν έως και 50%   κάποια ταμεία παραπάνω από το κρατικό τιμολόγιο και φυσικά θα αυξάνουν συνεχώς οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία 
Την ίδια ώρα, το κράτος πληρώνει μέχρι και €7.500 για αεροδιακομιδές ασθενών που χρειάζονται απλά μια... ακτινογραφία. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, αρκετές αεροδιακομιδές πραγματοποιούνται άσκοπα καθώς στα περισσότερα νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γιατρούς, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Υπογραμμίζουν επίσης ότι, δεν γίνεται ορθολογικός προγραμματισμός στο θέμα των αεροδιακομιδών. Και προσθέτουν ότι, σηκώνεται ελικόπτερο για μια ακτινογραφία, αφού οι γιατροί επικαλούνται είτε ότι δεν έχουν τεχνολόγο είτε ότι δεν έχουν φιλμ για ακτινογραφία. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η πίεση, για να πραγματοποιηθεί μια αεροδιακομιδή, πίεση που προέρχεται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους ασθενούς αλλά και από πολιτικά πρόσωπα…
Κοντολογίς: Με κουβάρι δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθώς όπου ευημερούν οι αριθμοί και οι θεωρίες συνήθως  δυστυχούν οι άνθρωποι. Η εφαρμοζόμενη βίαιη προσαρμογή του ΕΣΥ στα οικονομικά δεδομένα του μνημονίου φέρνει οβιδιακές αλλαγές τόσο στα νοσοκομεία όσο και την καθημερινότητα των ασθενών.    
Πάνω από 11.000 νοσοκομειακές κλίνες προβλέπεται να κλείσουν άμεσα -με τις καθορισμένες, από τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου-, συγχωνεύσεις κλινικών και πενήντα διασυνδεόμενων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, προκαλεί αίσθηση η αποκάλυψη πως το κράτος ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ καθημερινά  σε αεροδιακομιδές ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, και μεγάλα κενά  σε τεχνολογικό εξοπλισμό και γιατρούς. Τρύπες  που όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, προσπαθούν να "μπαλωθούν" με προσλήψεις επικουρικών γιατρών με... μπλοκάκι. Και την ίδια ώρα οι αιώνιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών αναγκάζουν 50άρηδες και 60άρηδες γιατρούς  να πραγματοποιούν 24ωρες βάρδιες, οκτώ και δέκα φορές το μήνα για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι νοσοκομειακές  κλινικές.
Επιμύθιο: Εν αναμονή του νέου διοικητή της ενιαίας διοικήσεως των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, το ημέτερο νοσηλευτικό ίδρυμα, διοικητικά είναι, ετούτη την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και εν όψει καλοκαιριού, στον αυτόματο πιλότο. Άλλωστε, και ως προς αυτό το τελευταίο, συμφωνούν οι περισσότεροι γιατροί του Γ./Ν. – Κ. Υ. Νάξου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου