Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«Καλά που δεν πάθαμε έμφραγμα γιατί θα θέλαμε …διακομιδή»



Ο Δημήτρης Φαραντούρης μετά τη παρουσίαση της συμφωνίας με την ΕΑΣ στο Δημαρχείο Νάξου κατανοεί τις αντιδράσεις, εξηγεί όμως ότι οι περισσότερες οφείλονται σε παραπληροφόρηση, και καλεί σε νέα συζήτηση γιατρούς και αερολέσχη στην επόμενη επίσκεψή του στο νησί – Διευκρινήσεις σχετικά με το αίτημα για βοήθεια ΕΑΣ και Δήμου στο θέμα του τεχνητού νεφρού


Ξεκινάμε από τα βασικά… Το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχιακό Μέγαρο είχαμε την υπογραφή του συμφωνητικού ανάμεσα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμού Νάξου και την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία Interamerican με σκοπό την αερομεταφορά μελών της ΕΑΣ και των οικογενειών τους σε περιπτώσεις που απαιτείται – και δεν μπορεί το ΕΚΑΒ - λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Οι υπογραφές μπήκαν από τους Διευθυντές της ΕΑΣ κ. Βερνίκο και Interamerican κ. Φαραντούρη και η συμφωνία ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου θα έχει διάρκεια ενός έτους και με τη λήξη του θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με βάση τα δεδομένα της χρονιάς που έληξε. Το παρών έδωσαν ουκ ολίγοι. Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος της παράταξης «Ελπίδα για τα νησιά μας», ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, γιατροί, μέλη της διοίκησης του αεροδρομίου, ο πρόεδρος της αερολέσχης Νάξου, η απερχόμενη πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Νάξου, αλλά και απλοί κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι ήθελαν να ακούσουν από επίσημα χείλη τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία αλλά και να θέσουν ερωτήματα όσον αφορά ζητήματα που εγείρονται αλλά και διευκρινήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. 

Συμφωνία
Η συμφωνία είναι λίγο πολύ γνωστή και μάλιστα στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής παρουσιάστηκε μέσα από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Καπούνης. Πολύ απλά με 15 ευρώ (50 εάν μιλάμε για 4μελή οικογένεια) τα μέλη της ΕΑΣ (σε Νάξο, Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό) εφόσον εγγραφούν θα έχουν τη δυνατότητα σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού και αφού κριθεί αναγκαίο από γιατρό του νοσοκομείου (με την διευκρίνιση ότι το ΕΚΑΒ θα δηλώσει αδυναμία), να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Αθήνας με ελικόπτερο της εταιρείας. Αεροπλάνο λόγω της ακαταλληλότητας του αεροδρομίου Νάξου δεν μπορεί να προσγειωθεί και βέβαια λόγω επίσης της αδυναμίας του αεροδρομίου να διαθέτει φώτα εμποδίων για νυχτερινές πτήσεις, οι διακομιδές θα γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι που είναι σαφώς γραμμένο στη συμφωνία και ήταν ήδη γνωστό, οπότε οι όποιες ερωτήσεις έγιναν και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο για να πάρουν απαντήσεις περισσότερο προσβλητικές ήταν και λιγότερο διαφωτιστικές.

Κοροϊδία
Όπως αναφέραμε το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης. Καυτηρίασε το γεγονός ότι το Νοσοκομείο της Νάξου δεν έτυχε ουσιαστικής αναβάθμισης για να λειτουργεί ως πραγματικό Νοσοκομείο και μίλησε για «κοροϊδία» από το υπουργείο που θέλει την υποβάθμισή του. Αναφέρθηκε και σχολίασε με δεικτικό τρόπο τα όσα είπα πρόσφατα εις βάρος των Δημάρχων, ο υπουργός υγείας κ. Λυκουρέντζος και αποκάλυψε αυτό που έχουμε αναφέρει ότι ο Δήμος είναι σε έρευνα αγοράς και έχει επαφές με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (δύο είπε ονομαστικά) για να έρθει σε συμφωνία όπως η ΕΑΣ και βέβαια επανέλαβε ότι εξετάζεται και μάλιστα πολύ διεξοδικά το θέμα της συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Νάξου από το υγειονομικό αεροσκάφος που διαθέτει το Βελέντζειο Ίδρυμα στην Πάρο. Και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι και νομικό από την πλευρά του Βελέντζειου, το οποίο όμως οδεύει προς τη λύση του.

Ερωτήσεις
Από εκεί και πέρα καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τον τύπο του αεροπλάνου ή του ελικοπτέρου («πόσα μέτρα είναι;»), τις δυνατότητες αερομεταφοράς ασθενών με πολύ ισχυρούς ανέμους («τι γίνεται εάν είναι πάνω από 10 μποφόρ;»), για τις διακομιδές σε περίπτωση νύχτας, για τη συμφωνία με το Δήμο Τήνου και τις διαφορές που υπάρχουν, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη μεταφορά ασθενούς, αλλά και το ρόλο που θα παίζουν οι γιατροί καθότι οι γιατροί ενός κρατικού φορέα δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να καλέσουν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Στη περίπτωση αυτή η κλήση θα γίνεται από συγγενείς του ασθενή ή και τον ίδιο όμως απαιτείται η βεβαίωση του γιατρού ότι το περιστατικό είναι επείγον και απαιτείται η άμεση μεταφορά του.

Ανάδειξη
Όμως, αυτό που αναδείχτηκε ήταν τα προβλήματα του Νοσοκομείου καθότι εργαζόμενός του και μέλος του ΣΒΕΝΝΑΜιΚ, επισήμανε, ότι η προτεραιότητα όλων των φορέων είτε ιδιωτικών είτε από το Δήμο θα πρέπει να είναι η συνεχής προσπάθεια για να λειτουργήσει καλύτερα το Νοσοκομείο και όχι να προχωρήσουμε σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, προκάλεσε τη Διοίκηση της ΕΑΣ να προσφέρει τα χρήματα της ασφάλισης στο Νοσοκομείο ώστε να λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Ο κ. Καπούνης δήλωσε ότι «διέθεσα έναν οδηγό ασθενοφόρου όπως μου ζητήθηκε» και ο Δήμαρχος επέμεινε ότι «δεν έχουν εγκαταλειφτεί οι προσπάθειες για αναβάθμιση του νοσοκομείου». Η ιδιαίτερα έντονη βραδιά έκλεισε με την ατάκα παρευρισκόμενης που ουσιαστικά περιέγραψε την πραγματικότητα στο χώρο της υγείας στη Νάξο «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάρδια στο ασθενοφόρο, ώστε να μεταφέρονταν ο ασθενής απ' το νοσοκομείο της Νάξου στο αεροδρόμιο... και 'σεις συζητάτε να φέρετε αεροπλάνα και ελικόπτερα»

Οδηγό
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν κάποιες δικλείδες που δεν επιτρέπουν να γίνουν αυτά που ακούστηκαν. Π.χ. να χρηματοδοτήσει η ΕΑΣ τον τεχνητό νεφρό. Όπως μας ανέφερε ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Σύρου – Νάξου κ. Λάμπου «για να λειτουργήσει ο τεχνητός νεφρός δεν αρκούν τα χρήματα. Χρειάζεται να έχουμε αιμοδοσία και στελέχωση από γιατρούς και τεχνικό προσωπικό όπως έχω ζητήσει μέσω του οργανογράμματος των 46 γιατρών και άλλων τόσων υπαλλήλων σε όλα τα επίπεδα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις και όχι τα χρήματα. Όμως η Ένωση ή ο Δήμος μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Να προσλάβει οδηγό και να τον παραχωρήσει στο Νοσοκομείο. Δυστυχώς λόγω γραφειοκρατίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Έχουμε μείον δύο οδηγούς αυτή τη στιγμή. Μέσω επικοινωνίας με το ΕΚΑΒ θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω το ένα ασθενοφόρο από τα δύο με δική μου ευθύνη αλλά μου λείπουν οδηγοί ώστε να υπάρχουν βάρδιες όλο το 24ωρο. Ναι εδώ θέλω τη βοήθειά τους και την ζητάω επιτακτικά»…


Χιούμορ
Μετά τη συνεδρίαση ζητήσαμε από τον κ. Φαραντούρη κι ενώ είχε μεταβεί πλέον στην Αθήνα και αποστασιοποιημένος από την ένταση της βραδιάς να μας περιγράψει τα συναισθήματά του και να δώσει εάν μπορεί απαντήσεις στα όποια ερωτήματα δημιουργήθηκαν… Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της συζήτησης αρκετές φορές δήλωσε ότι τον προσβάλουν ως οικογενειάρχη άνθρωπο οι ερωτήσεις ενώ σε κάποια στιγμή δεν δίστασε να δηλώσει «ευτυχώς που δεν πάθαμε έμφραγμα γιατί θα θέλαμε διακομιδή». Από το γραφείο του στον Πύργο των Αθηνών ανέφερε ότι «πρέπει να σας πω ότι για εμάς στην ασφαλιστική εταιρία η ημέρα ήταν γιορτινή καθότι ήταν η πρώτη μας συμφωνία με Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Καλύπτουμε 470,000 ανθρώπους με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η κοινωνική προσφορά σε όποιον την ζητάει. Δεν πήγαμε στη Νάξο για να αποκαταστήσουμε το ΕΣΥ ή το ΕΚΑΒ ή όποιον άλλο κρατικό φορέα. Η βοήθειά μας είναι καθαρά επικουρική, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση τουρισμού σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Κάποιοι ενδεχομένως να μπερδεύτηκαν και εξέφρασαν ανησυχίες που τις αντιλαμβάνομαι αλλά να είστε σίγουροι ότι τις επόμενες ημέρες όλα θα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα».

Πίεση
«Ήδη το Σαββατοκύριακο θα δουλέψουμε (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου) ώστε να αποδείξουμε μέσω της σύμβαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα ότι δεν υπάρχουν ψιλά γράμματα, δεσμεύσεις και ερωτηματικά. Όλα θα είναι στο φως και στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται. Πρέπει να σας πω ότι μόλις ήρθα στην Αθήνα, επικοινώνησα με τους τεχνικούς της εταιρίας όσον αφορά το πτητικό μέρος και με διαβεβαίωσαν ότι ακόμη και στα 10 μποφόρ τα ελικόπτερα είναι σε θέση να πετάξουν εφόσον βέβαια το αφεντικό που δεν είναι άλλο από τον γιατρό του Νοσοκομείου της Νάξου ανάψει το πράσινο φως για να έρθουμε να παραλάβουμε τον ασθενή. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν πετάμε τη νύχτα και το είπαμε από την αρχή. Ανέφερα τουλάχιστον 15 παραδείγματα της δουλειάς που έχουμε κάνει έως σήμερα. Οι διακομιδές είναι χωρίς πλαφόν και το ξαναλέω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνουν ανεξέλεγκτα. Αλλά όπως σας είπα όταν επιμένει ο γιατρός ή ο ασθενής θα πετάξουμε γιατί θέλουμε το καλό του ασθενή. Όπως κάναμε στην Αμοργό όπου καλύψαμε οξεία λαρυγγίτιδα. Και άκουσα με συγκίνηση την ιστορία του κ. Αμοργιανού από ένα χωριό της Νάξου (σ.σ. Δανακός) που μας είπε ότι πριν από δώδεκα χρόνια έχασε το παιδί του λόγω ολιγωρίας του συστήματος. Εάν ήμουν εγώ στη θέση του γονιού θα πίεζα να έρθει το ελικόπτερο με κάθε κόστος. Από τη θέση μου θα πίεζα τους δικούς μας τους γιατρούς στο 1010 να πιέσουν το γιατρό στο Νοσοκομείο ώστε να πετάξουμε και να φέρουμε το παιδί. Η υγεία δεν βλέπει κόστος»

Ρεαλισμός
 «Η υγεία για την εταιρία μας είναι το στολίδι μας, αλλά δεν είναι ο κύριος κορμός του ομίλου. Δεν είπαμε ότι ήρθαμε να κερδίσουμε λεφτά απ’ αυτό το θέμα. Ξεκαθάρισα ρεαλιστικά, κυνικά εάν θέλεις ότι θέλουμε να ανοίξουμε δουλειές στο νησί. Θέσεις εργασίας. Να ασχοληθούμε με την ασφάλιση αυτοκινήτων πχ. Η υγεία επαναλαμβάνω για εμάς εδώ στον όμιλο είναι μία κοινωνική παροχή. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Μία γιατρός μου έλεγε συνεχώς για το πρόγραμμα του δήμου Τήνου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγματεύσεις με 16 ακόμη νησιά. Ανάμεσά τους είναι αυτά της Καρπάθου και της Σκιάθου. Κάθε περίπτωση είναι όμως διαφορετική. Άλλες ανάγκες έχει η Αγροτική Ένωση Νάξου και άλλες ο Δήμος Σίφνου με τον οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Αντιλήφθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα με το Νοσοκομείο και θέλετε να λειτουργήσει όσο γίνεται καλύτερα. Και σωστά κάνετε. Εμείς δεν ήρθαμε για να το αντικαταστήσουμε. Ήρθαμε να δώσουμε ένα επιπλέον χέρι βοήθειας. Η Ένωση με την κίνησή της γίνεται φύλακας – Άγγελος. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα με τους Δήμους γιατί δεν υπάρχει προϋπολογισμός και συγκεκριμένος κωδικός με αποτέλεσμα αρκετοί Δήμαρχοι να είναι σε απόγνωση καθώς θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα και δεν μπορούν. Προκαλώ πάντως όποιον θέλει να κάνει μία σύγκριση με τα υπόλοιπα προγράμματα άλλων εταιριών και θα διαπιστώσει ότι έχουμε το πλέον αντιπροσωπευτικό».

Πρόσκληση
Κλείνοντας τη συζήτηση δεν έκρυψε τον προβληματισμό του από τις αντιδράσεις λέγοντας «όπως είπαμε για εμάς ήταν ημέρα γιορτής. Είχαμε ήδη συμφωνήσει και δεν υπήρξε κανένας ενδοιασμός καθότι δεν έγινε διαπραγμάτευση. Εάν όμως ήταν ανοιχτό το θέμα, δεν ξέρω τι θα κάναμ娻 Παράλληλα τόνισε «θα έρθω σύντομα στη Νάξο και πάλι. Η φιλοξενία ήταν δυνατή, όλοι μας φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και είμαστε ευγνώμονες για την φιλοξενία. Όταν θα έρθω λοιπόν προσκαλώ και πάλι τους κυρίους και τις κυρίες για μία ανοιχτή συζήτηση ώστε να μην υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο στο μυαλό τους για την συμφωνία»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου