Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μαλλιά κουβάρια για την επιτροπή σμυριδικού



Η προσπάθεια δημιουργίας επιτροπής για την ανάδειξη του σμυριδικού λίγο έλειψε να μετατραπεί σε …. Μεσανατολικό ζήτημα – Αγκάθι η συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΝΑΣ – Μαράκης: «μην φοβάστε κ. Δήμαρχε δεν θα πειράξουμε τα λάφυρα»
Εάν ο Νίκος Βαμβακούλας πιο γνωστός ως «τιραμόλας» του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν συμπρωταγωνιστής του Ντίνου Ηλιόπουλου στη γνωστή ταινία «ο Ατσίδας» η σκηνή θα ήταν κάπως έτσι: από τη μία ο Ντίνος Ηλιόπουλος να δηλώνει « Λοιπόν δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε!» και από την άλλη ο Νίκος Βαμβακούλας να αναφέρει «δεν μαζευόμαστε μία τριμελή επιτροπή από πέντε – έξι άτομα για να πάω εγώ στον πρόεδρο;»
 Όσο κι εάν ακούγεται παράξενο ή και ιδιαίτερο, οι δύο αυτές …σκηνές έγιναν μία το βράδυ της Τρίτης και δη το 2ο θέμα του δημοτικού Συμβουλίου που αναφέρονταν στη σύσταση επιτροπής για το σμυριδικό. Και έγιναν «μαλλιά κουβάρια» όλοι καθώς η αρχική εισήγηση – πρόταση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων απορρίφθηκε, ακούστηκαν ακόμη και απειλές ενώ το μεγάλο αγκάθι ήταν η πρόθεση αρκετών προέδρων χωριών να εμπλακεί στην επιτροπή και η ΟΝΑΣ. Και έτσι φτάσαμε σε μία στιγμή να είμαστε πραγματικά πρωταγωνιστές στην ταινία «Ο Ατσίδας» και έλειπε απλά ο Ηλιόπουλος που θα φώναζε «είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα»

Κοινωνός
Η πρόταση λοιπόν έγινε από τον Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη ο οποίος στην εισήγησή του τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μία Δημοτική διαπαραταξιακή Επιτροπή, από τη στιγμή που δίνεται αυτό το δικαίωμα μέσω του Καλλικράτη με αποστολή να βοηθήσει στα σωματεία στην υλοποίηση των στόχων τους και κυρίως στον τομέα της αξιοποίησης της σμύριδας. Και βέβαια να γίνει κοινωνός όλη η κοινωνία της Νάξου και να μην περιορίζεται μόνο στα έξι χωριά που ασχολούνται με το ζήτημα κυρίως όταν είναι να πληρωθούν τα ένσημά τους. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, η συγκεκριμένη επιτροπή θα μπορεί να προσφέρει και υλικοτεχνική βοήθεια, θα δίδει κατευθύνσεις όσον αφορά τις μελέτες που πρέπει να γίνουν και γιατί όχι να μπει και σε μία λογική μάρκετινγκ, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι σμυριδεργάτες ή τα σωματεία τους.

Παρεξήγηση
Εκεί, επίσης ο κ. Δήμαρχος αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του συλλόγου σμυριδεργατών Λυώνα κ. Πάσουλα και συμφώνησαν ότι η επιτροπή αυτή θα έχει εννέα μέλη και θα αποτελείται κυρίως από θεσμικούς παράγοντες. Επικεφαλής θα είναι ο Δήμαρχος, θα υπάρχουν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, οι δύο από την πλειοψηφία, επίσης οι πρόεδροι των δύο χωριών Απειράνθου και Κορώνου που έχουν και τους περισσότερους εργάτες, οι πρόεδροι των δύο σωματείων σμυριδεργατών και ο Δημήτρης Μανδηλαράς, πρόσωπο κοινής αποδοχής και με εμπειρία στο χώρο λόγω του πρότερου βίου του και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Σχεδόν πριν προλάβει να τελειώσει το λόγο του ο Δήμαρχος, άρχισαν οι αντιδράσεις με τον Στάθη Αγγελή από την μείζονα μειοψηφία να μην κρατιέται λέγοντας «μα καλά τα κανονίσατε μεταξύ σας και εμείς τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ;» ενώ ο κ. Μαράκης ως αρχηγός ανέφερε ότι είναι λάθος να υπάρχουν τρία άτομα από την πλειοψηφία (οι δύο σύμβουλοι και ο Δήμαρχος) και ένας μόνο από την μειοψηφία. Καθώς αυτό δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματική εικόνα της κοινωνίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Μαργαρίτης από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν πρέπει να παρεξηγούμε τα πάντα. Η επιτροπή θα είναι αρωγός στις προσπάθειες που θα γίνονται και θα έχει διαπαραταξιακό χαρακτήρα», αλλά η συγκεκριμένη του τοποθέτηση προφανώς δεν έπεισε κανέναν από την αντιπολίτευση.

Απειλή
Η κ. Ψαρρά ζήτησε το λόγο και τόνισε ότι «από τη στιγμή που ο Δήμος έχει επιλέξει αυτή την κίνηση, να δημιουργήσει μία επιτροπή ώστε να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και να ακούγονται πολλές απόψεις, τότε είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός των εκπροσώπων των υπολοίπων μελών της αντιπολίτευσης που θα πρέπει να εκφράζεται με έναν αντιπρόσωπο». Εκεί υπήρξε η παρέμβαση του προέδρου της Κορώνου κ. Χουζούρη, ο οποίος επέλεξε άμεσα να τραβήξει τη συζήτηση στα άκρα λέγοντας «εάν δεν μπουν όλοι, τότε εγώ ως πρόεδρος της Κορώνου θα αποχωρίσω και δεν θέλω να συμπεριληφθώ στην επιτροπή». Παράλληλα και ο κ. Βλησίδης από τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε να υπάρχει και εκπρόσωπος της ΟΝΑΣ με την δικαιολογία ότι είναι μία ομοσπονδία, η οποία «τρέχει» στην Αθήνα και είναι αρωγός στις προσπάθειες που γίνονται σε κάθε πρόβλημα του νησιού. Εκεί βέβαια ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εμφανίστηκε ενοχλημένος κυρίως από την «απειλή» του προέδρου της Κορώνου και παρενέβη λέγοντας «Όπως όλοι γνωρίζουμε το σμυρίγλι είναι μαύρο και δεν χάνει τη …μαυρίλα του είτε βάλουμε επιπλέον πράσινο, κόκκινο ή μπλε. Θα είναι πάντα μαύρο. Δεν αλλάζει. Όμως με στεναχωρεί η θέση του προέδρου της Κορώνου και δεν ανέχομαι να με απειλούν. Προτείνω να μπουν όλες οι παρατάξεις αλλά να μην μπει ο πρόεδρος της Κορώνου. Όσα άτομα θέλετε αλλά όχι η Κόρωνος».

Πρόταση
Και όπως ήταν λογικό η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Κάποιοι ανέφεραν ότι «κανείς δεν γνώριζε τίποτα για την όλη σύσταση της Επιτροπής και το μάθαμε το πρωί σήμερα όταν όλα είχαν αποφασιστεί» ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση η επιτροπή να γίνει με 14 μέλη έχοντας όχι μόνο εκπρόσωπο της ΟΝΑΣ αλλά και τον Μανώλη Μανωλά, τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΑΣ που έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ανάδειξη του σμυριδικού από όλες τις θέσεις που είχε στη διάρκεια της θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και βέβαια χάθηκε η… μπάλα όταν ειρωνικά τέθηκε το θέμα να μπουν και εκπρόσωποι των ξενοδόχων ή άλλων φορέων με την ιδιότητα ότι μιλάμε για ένα Πανναξιακό ζήτημα. Όχι εκπρόσωπος του Πανναξιακού δεν τέθηκε στη συζήτηση… Η τελική πρόταση προς ψήφιση από την πλευρά του Δημάρχου και της πλειοψηφίας ήταν για 11 μέλη, δηλαδή όπως ήταν η αρχική συν δύο ακόμη μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Πρόταση που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και τη κ. Ψαρρά, όχι όμως και από τη μείζονα αντιπολίτευση που επέμενε στην προσθήκη και δύο ακόμη εκπροσώπων (ΟΝΑΣ και Μανωλάς).

Ερωτηματικά
Υπάρχουν όμως και μερικά ερωτηματικά: γιατί οι εκπρόσωποι μόνο των δύο χωριών (Κορώνου και Απειράνθου) και όχι και των έξι. Γιατί να μην είναι μέσα η ΟΝΑΣ που έχει όντως «τρέξει» αρκετά με συζητήσεις και συμβούλια αλλά και παραστάσεις στην Αθήνα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και βέβαια γιατί να μην γίνει σεβαστή η πρόταση του κ. Βερύκοκκου εκ μέρους του κινήματος «Πολίτες για τα νησιά μας» που τόνισε ότι θα έπρεπε αυτή η επιτροπή να αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες από τη στιγμή που μιλάμε για μία επιτροπή που θα δίνει κατευθύνσεις για θέματα συντήρησης ή εξόρυξης ή και μάρκετινγκ; Ποιος θα κάνει δηλαδή μάρκετινγκ; Οι δημοτικοί σύμβουλοί; Και ενώ μιλάμε για την ωραία ατμόσφαιρα που βιώναμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η τελευταία ατάκα του Νίκου Μαράκη έγραψε λέγοντας «βάλτους δήμαρχε έτσι κι αλλιώς δεν θα πάθει κανείς τίποτα. Τόλμησε να βάλεις την ΟΝΑΣ και δεν θα πειράξουμε τα …λάφυρα». Και ο νοών… νοείτω.  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου