Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Το «μαργαριτάρι των Ωκεανών»

Μπορεί να μην έχουμε στην Νάξο την δυνατότητα φιλοξενίας κρουαζιερόπλοιων αλλά χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι του νησιού έμειναν έκθαμβοι και με ανοιχτό το στόμα στη θέα αρχικά και στη συνέχεια στην άφιξη του Ocean Pearl ίσως του κορυφαίου Superyacht αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο. Με ημερομηνία κατασκευής το 2010 στην Καράρα της Ιταλίας και σχεδιασμένο από τον κορυφαίο κατασκευαστή ταχύπλοων, τον Λόρδο Νόρμαν Φόστερ χωρίς δεύτερη συζήτηση ανταποκρίνεται πλήρως στο όνομά του «το Μαργαριτάρι των Ωκεανών». Αποτελεί το δίδυμο αδελφάκι του Ocean Emerald το οποίο είχε έρθει στη Νάξο πριν ακριβώς δύο μήνες (6, 7 Ιουνίου) και ανάμεσα στους τότε επιβάτες του ήταν και ο διάσημος Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος όμως φέρεται να μην έχει κατέβει στο νησί.
Τρία ζευγάρια
Η Νάξος δεν αποτελεί σταθερό σταθμό για την διαδρομή των δύο σούπερ γιοτ. Εξαρτάται από τις διαθέσεις των επιβατών που δεν είναι περισσότεροι από 12 με δεδομένο ότι διαθέτουν πέντε σούπερ σουίτες. Πριν από δύο μήνες ο Ντι Κάπριο δεν είχε κατέβει στη Νάξο ενώ τώρα οι επιβάτες του Ocean Pearl παρατήρησαν το νησί μέσα από τις κουκέτες τους. Άλλωστε έμεινε στη προβλήτα κάτι λιγότερο από τρεις ώρες, χρόνος ικανός ώστε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και να αναχωρήσει για άλλο …λιμάνι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε στο γιοτ επέβαιναν τρία ζευγάρια ενώ έχει πλήρωμα επτά άτομα. Με δεδομένο ότι διαθέτει σημαία των νησιών Κέιμαν (ο τελευταίος φορολογικός παράδεισος) δεν έχει καμία υποχρέωση να αναφέρει τα ονόματα των επιβατών είτε στο πρακτορείο είτε στο Λιμεναρχείο ενώ οι λιμενικές αρχές έχουν δικαίωμα ταυτοποίησης μόνο όταν μιλάμε για πλοίο που φέρει σημαία χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ξεχειμωνιάζει
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δίδυμο γιοτ έχει μήκος 41 μέτρα, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα έως και 16 ναυτικούς κόμβους ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθότι απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν φείδεται χρημάτων. Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο (καλοκαίρι) και Καραϊβική (χειμώνα) και ουσιαστικά είναι σε …δράση περίπου 2 μήνες. Όχι κι άσχημα ε; Πάντως στη Νάξο δεν αποκλείεται το Σεπτέμβριο να δούμε και το 3ο γιοτ της παρέας, το Ocean Sapphire πριν αναχωρήσουν για τα νερά της Καραϊβικής όπου και ξεχειμωνιάζουν…
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου