Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

"Αντιδρούν σωστά οι πολίτες στη Νάξο"

Για τους περισσότερους από εμάς οι άνδρες της πυροσβεστικής Αστυνομίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι εργάζονται το ωράριο τους, απολαμβάνουν τα σαββατοκύριακα τους και γενικά αποτελούν ένα σώμα Ασφαλείας που μοιάζει να … εργάζεται λιγότερο από κάθε άλλο.
Όμως, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία οφθαλμαπάτη, Οι άνδρες της πυροσβεστικής δίνουν καθημερινή μάχη με την φωτιά (σ.σ. χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος του αρχηγού του σώματος στο Γύθειο εγκλωβισμένος μέσα στο δάσος), ενώ ενίοτε δίνουν επιτελούν και κοινωνικό έργο αναλαμβάνοντας δράση εκεί όπου οι αστυνομικοί ή οι λιμενικοί δεν μπορούν να δράσουν. Θέλετε παραδείγματα και δη στο νησί της Νάξου; Πριν από μερικές ημέρες όχημα της Πυροσβεστικής βρέθηκε στο λιμάνι και άντλησε περίπου 10 τόνους νερό από ταχύπλοο που είχε προσκρούσει σε ύφαλο και κινδύνευε να βυθιστεί. Και μάλιστα το έχει κάνει τουλάχιστον δύο φορές φέτος.
Αμεση επέμβαση
Θα πείτε σιγά… Δουλειά τους είναι. Σωστά. Όπως και πριν από δεκαπέντε ημέρες όταν άνδρες της Πυροσβεστικής μπήκαν σε δωμάτιο κεντρικό ξενοδοχείου καθώς είχαν δεχτεί κλήση από τον πατέρα ενός παιδιού, το οποίο είχε κλειδωθεί και δεν απαντούσε στις κλήσεις του πατέρα του, ενώ είχε φτάσει στο σημείο ακόμη και είναι έτοιμος να σπάσει τη πόρτα. Οι πυροσβέστες τελικά μπήκαν στο δωμάτιο άνοιξαν την πόρτα και αποδείχτηκε ότι ο νεαρός πάσχει από «βαθύ ύπνο», με αποτέλεσμα να μην ξυπνάει ακόμη και εάν χτυπούν καμπάνες δίπλα του. Αυτά ίσως να είναι τα απλά…. Πριν από δύο ημέρες οι άνδρες της πυροσβεστικές του Κλιμακίου Νάξου απέδειξαν πόσο γρήγορα αντανακλαστικά έχουν. Υπό τις οδηγίες του Υποπυραγού κ. Μπόπη όλα τελείωσαν σε λιγότερο από 45 λεπτά με δύο οχήματα (αλλά και τη βοήθεια του Δήμου με τα δικά του οχήματα) να δίνουν χείρα βοηθείας. Και όπως μας δήλωσε «το μοναδικό μας πρόβλημα ήταν ο φόβος να περάσει στην άλλη πλευρά του δρόμου καθώς υπήρχε αέρας και να φτάσει στην αποθήκη καυσίμων. Κι εκεί θα είχαμε ενδεχομένως πρόβλημα. Όμως , η άμεση παρέμβαση και η κατάσβεση της πυρκαγιάς έφερε ικανοποίηση και ηρεμία»
Σε επιφυλακή
Και με βάση αυτό το γεγονός, έχουμε την ευκαιρία για μία μίνι κουβεντούλα με τον αρχηγό του κλιμακίου κ. Μπόπη. «Τι να πούμε; Εδώ και δέκα ημέρες είμαστε σε κατάσταση 4, δηλαδή ένα βήμα πριν τον απόλυτο συναγερμό, το κόκκινο. Τι θα σήμαινε αυτό; Πολύ απλά θα έπρεπε σε συνεργασία με την αστυνομία να κλείσουμε τους δρόμους που οδηγούν προς τις …δασικές περιοχές. Παρόλα αυτά στο διάστημα αυτό είμαι σε 24ωρη επιφυλακή και έτοιμοι για ότι κι εάν συμβεί. Όπως κι εάν είναι το φετινό καλοκαίρι που σίγουρα δεν έχει τελειώσει ακόμη κύλισε ήρεμα και με εξαίρεση τα περιστατικά με τα πλοία ή με μία φωτιά στη Μικρή Βίγλα όπου υπήρξε ξεκάθαρα ανθρώπινη αμέλεια σε ξερά χόρτα δεν είχαμε κανένα άλλο επεισόδιο» Την ώρα δηλαδή που όλη η Ελλάδα καίγεται, η Νάξος μοιάζει να ζει στο δικό της νιρβάνα. Μήπως τελικά είμαστε ευσυνείδητοι πολίτες; «Νομίζω ότι οι πολίτες στη Νάξο ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και προσέχουν ιδιαίτερα γιατί άλλωστε είναι και δικό τους το περιβάλλον και θα είναι κρίμα και άδικο να χάνονται περιουσίες. Ρόλο νομίζω έπαιξε και η δική μας καμπάνια τον Μάιο όταν προσπαθήσαμε είτε με φυλλάδια, είτε μέσα από συζητήσεις με τους πολίτες να τους εξηγήσουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ίδιοι για την δική τους προστασία»….
Περιπολίες
Στη Νάξο εδρεύει πυροσβεστική… φωλιά με δύναμη 35 ατόμων εκ των οποίων οι 22 είναι μόνιμοι και οι 13 εποχικοί. Συν τοις άλλοις δραστηριοποιούνται πέντε οχήματα δράσης και τρία μεταφορικά ενώ από την 1η Μαΐου και έως την 31η Οκτωβρίου – όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος – υπάρχουν δύο περιπολικά τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες τόσο της ορεινής Νάξου (εδρεύει στο Σταυρό Κεραμωτής) όσο και της πεδινής (εδρεύει στη Χώρα Νάξου) ενώ βρίσκονται τρία αυτοκίνητα σε ετοιμότητα στην έδρα της… φωλιάς στην Τραγαία Νάξου. Κι ενώ στη Μύκονο την περασμένη Κυριακή η παραλία της Ελιάς λίγο έλειψε να πάρει φωτιά. Και βέβαια όχι από τις καλλίγραμμες κοπέλες που έκαναν μπάνιο εκεί, στη Νάξο όπως αναφέρει ο προϊστάμενος είχαν τεθεί σε …συναγερμό «ήταν απίστευτος ο καπνός και είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά είχε ξεσπάσει κάπου στις Εγγαρές. Ευτυχώς όμως δεν ήταν στο δικό μας νησί. Μέχρι και ελικόπτερο είχε συνδράμει ώστε να τεθεί υπό έλεγχο»….
Λάθος
Ποιος όμως είναι ο κίνδυνος για τους κατοίκους της Νάξου; Και ο κ. Μπόπης ήταν έτοιμος από καιρό να δώσει την απάντηση. Άλλωστε μπορεί να μην έχει κλείσει καλά καλά χρόνο στην Νάξο, αλλά γνωρίζει ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα βοσκοτόπια είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Άλλωστε όταν ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο, μόλις είχε σβήσει η μεγάλη πυρκαγιά πάνω από τις Εγγαρές και στο ύψος της Μονής Φανερωμένης. Και όπως μας δηλώνει ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας «οι νόμοι φέτος είναι ιδιαίτερα αυστηροί και λίγο πολύ έχουμε την δυνατότητα να στέλνουμε τους παραβάτες χωρίς δεύτερη συζήτηση στον Εισαγγελέα. Ναι ξέρω ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς αλλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο αυτό που επιχειρούν οι περισσότεροι να ανανεώσουν το χορτάρι τους, τον βοσκότοπο τους. Αλλά θα είμαστε πανέτοιμοι. Και ελπίζω να μας βοηθήσουν και οι κάτοικοι των ορεινών χωριών ώστε να αποφύγουμε τέτοιου είδους πυρκαγιές. Γιατί είναι λανθασμένη κίνηση που μας αφήνει όλους εκτεθειμένους και μπορεί εάν ξεφύγει να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές». Όπως κι εάν έχει… Η Πυροσβεστική στη Νάξο απέδειξε ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και μπορούμε να …κοιμόμαστε ήσυχοι.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου