Είναι μερικές στιγμές που μία συνέντευξη Τύπου δεν είναι τίποτα περισσότερο από βαρετές έως αδιάφορες.. Ειδικά όταν πρόκειται από την αντιπολιτευόμενη πλευρά που συνήθως το μόνο που κάνει είναι να καταγγέλλει την στάση της πλειοψηφίας και να τονίζει τα λάθη που κάνουν ή την αδυναμία εκπλήρωσης των υποσχέσεων που δόθηκαν προεκλογικά…
Λίγο πολύ έτσι θα μπορούσαμε να κρίνουμε και την συνέντευξη Τύπου του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος πήρε το μικρόφωνο και για περίπου 20 λεπτά είχε καταγγελτικό λόγο για τα έργα και τις δράσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Μαχαιρίδη και της παράταξής του. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι το έκανε με …χάρη καθώς προέβαλλε αριθμούς και απέδειξε με επιχειρήματα πως η τρέχουσα διοίκηση το μόνο που κάνει είναι να χάνει εκατομμύρια μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνουν χρήματα αλλά κανείς δεν τα απορροφά. Με σημείο αναφοράς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ για το Νότιο Αιγαίο που έως σήμερα έχει μειωθεί με λογιστικά τερτίπια κατά 200 εκατομμύρια αλλά και το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι μετατέθηκαν έργα από το 2007 – 09 στην τρέχουσα περίοδο ώστε να αποδείξουν ότι … κάνουν δουλειά. Άρα μία πλασματική απορρόφηση που όμως στην πραγματικότητα φαίνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη για πραγματοποίηση έργου…
Αδιάφορο
Όμως, τα πιο σημαντικά ήρθαν όταν μίλησε για θέματα που έχουν σχέση με την Νάξο χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τι συμβαίνει στα άλλα νησιά ή για το ποιος φταίει τελικά που η Ελλάδα έχει τέτοιο δημόσιο χρέος ή ποιος το δημιούργησε ή ποιες ευθύνες έχει κάθε κόμμα για αυτό το λάθος. Ούτε βέβαια μας ενδιαφέρει για το εάν ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε τα χρήματα των Ρώσων για να μπει στο ΔΝΤ ή πως κατάφερε να παραλάβει πληθωρισμό στο 1,5% και ανεργία στο 7% και εκτίναξε την ανεργία στο 20% (μετά τη λήξη του καλοκαιριού) ή τον πληθωρισμό στο 5.5% Και άλλωστε οι επιστολές Δούκα προς τον κ. Καραμανλή απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο για ότι έγινε στην Ελλάδα.
Μετάθεση ευθυνών
Ας μείνουμε όμως στα όσα ανέφερε ο κ. Κόκκινος και είχαν σχέση με τη Νάξο καθώς αυτά που κάνουν και την διαφορά αλλά καλώς ή κακώς μας αφορούν. Εν αρχή είχαμε την αναφορά για τα θέματα Υγείας με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να αναφέρει ανάμεσα στα άλλα «έμεινα έκπληκτος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νάξος και δη τι ακριβώς συμβαίνει με την Υγεία. Θεωρώ ότι με την στάση μας σώσμα τη διαδικασία από το μπάχαλο που έγινε. Μπορούσαν να κρατήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τη διαδικασία και να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος προς όφελος όλων. Και μάλιστα με τις δικές μας προσπάθειες ενσωματώθηκε στο ψήφισμα η άρνηση συγχώνευσης του νοσοκομείου Νάξου μ’ αυτό της Σύρου. Και πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης ανάμεσα στους κατοίκους των δύο νησιών, της Νάξου και της Σύρου. Αυτό είναι που κάτι θέλει η κυβέρνηση και ουσιαστικά είναι η πολιτική της. Να σπέρνει την διχόνοια και να ποντάρει στη φτώχεια και τη μιζέρια και όχι στην άνοδο και την ανάπτυξη. Είναι η τακτική της διάσπασης ώστε να μετατίθεται η ευθύνη από την κυβέρνηση στους πολίτες, στην κοινωνία. Αρνείται να βοηθήσει τους πολίτες και την ανάπτυξη και κοιτάζει μόνο να μεταθέτει ευθύνες… Και βέβαια καλούμε τους Ναξιώτες να αντισταθούν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική… Και βέβαια έχοντας απέναντί μου τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζου το μόνο που πήρα ήταν αρνήσεις. Καμία δέσμευση για τη λύση των προβλημάτων. Τουλάχιστον έμαθα ποια είναι η Ελβετία του Νοτίου Αιγαίου. Καμία δέσμευση, καμία λύση, καμία προοπτική. Το απόλυτο τίποτα. Επιμένουμε: όχι στην συγχώνευση του νοσοκομείου της Νάξου ή των άλλων νοσοκομείων στις Κυκλάδων. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να ακολουθήσουν σωστή νησιωτική πολιτική για το καλό όλων. Και βέβαια πρέπει να στελεχωθούν ώστε να μην μένουν στα άδεια κτήρια που επί των ημερών μας φτιάχτηκαν… Και να μην αναφερθούμε στην πολιτική σε επίπεδο φαρμάκων όπου αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτη…»
Και μόνοι μας
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα σημείο που ελάχιστοι θεωρούσαν ότι θα πεταχτεί τόσο εύκολα στο καλάθι των αχρήστων και έχει σχέση με το Λιμάνι της Νάξου. Ένα θέμα που έχει καταντήσει σαν το «γεφύρι της Άρτας» που επί δεκαετίες δεν λύνεται… «Αυτό που με δυσαρέστησε, με έκανε να αισθανθώ λύπη και έκπληξη ήταν η πληροφορία με την ευκαιρία της συνάντησης με τον Δήμαρχο πριν από λίγο ότι η Εγνατία δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει το έργο του λιμανιού στη Νάξο. Ένα έργο που το 2008 είχαμε δώσει 25.000 ευρώ για τη μελέτη. Όμως δεν έγινε τίποτα. Και αυτό οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης με δεδομένο ότι δεν έχει διάθεση να κάνει τίποτα. Ούτε για το λιμάνι ούτε για τον περιφερειακό δρόμο που σίγουρα θα δώσει λύσεις και θα βοηθήσει τη Νάξο να αναπνεύσει από το κυκλοφοριακό που όπως είδα την πνίγει» Κι εδώ άρχισαν οι απορίες. Λιμάνι; Εγνατία; Πως; Γιατί δεν ξέρουμε τίποτα; Τι έχει συμβεί; Αρχικά οι πόρτες κλειστές. Ο κ. Κόκκινος απλά δήλωσε «η Εγνατία δήλωσε αδυναμία» και ο Δήμος τι κάνει; Το Λιμενικό Ταμείο; Όμως, ο κ. Μαργαρίτης έδωσε απάντηση λέγοντας « Η περιφέρεια είναι αυτή που προχώρησε σε ένα ξεκαθάρισμα έργων. Και η Εγνατία άφησε τα 27 από τα 77 έργα που είχε αναλάβει καθώς δεν ήταν στο στάδιο ωρίμανσης. Όμως εμείς δεν θα σταματήσουμε. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε έστω κι από μόνοι μας την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε όλα να πάνε καλά και να προχωρήσει το έργο έστω και εάν ο Δήμος Νάξου πάρει επ’ ώμου ένα τόσο σημαντικό έργο»
Παίρνει τη κατάσταση στα χέρια του
Τι γίνεται λοιπόν με το Λιμάνι; Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το έργο είχε χαρακτηριστεί ως μη ώριμο από τη στιγμή που δεν υπήρχε η απαραίτητη μελέτη ώστε να προχωρήσουν σε δημοπράτηση απαραίτητο στοιχείο ώστε να υπάρξει η έναρξη χρηματοδότησης. Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να έχει έτοιμα έργα, ώριμα για να μπορεί να απορροφά χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα και όχι απλώς να τα δεσμεύει. Η Περιφέρεια Κυκλάδων επέλεξε να αφήσει έξω από την υπόθεση αυτή 27 έργα ανάμεσά τους και το Λιμάνι της Νάξου αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η διαχείριση του Λιμανιού περνάει από την Εγνατία στο Δήμο ή το Λιμενικό Ταμείο μετά από έναν χρόνο που ανήκε στην Εγνατία. Κι έτσι ο Δήμος μπορεί τώρα από μόνος του να τρέξει την κατασκευή ή επισκευή ή κάλυψη προβλημάτων (όπως θέλετε πείτε το του λιμανιού). Είναι δεδομένο ότι το αργότερα σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο με το Δήμο πλέον έχοντας την ευλογία της περιφέρειας να προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του.
Έτοιμο σε δύο μήνες
Και στη συνέχεια ο κ. Κόκκινος μας ενημέρωσε και για το αποχετευτικό έργο που θα ενώσει τους οικισμούς των Δυτικών Κυκλάδων (Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Στελίδα, Μικρή Βίγλα) με τον βιολογικό της Νάξου… Όπως μας είπε «ακόμη και αυτό το έργο που ήταν έτοιμο πετάχτηκε έξω από την περιφέρεια και πλέον ο Δήμαρχος το μόνο που κάνει είναι να γυρίζει από υπουργείο σε υπουργείο και παρακαλάει το έργο, αυτό το τόσο σημαντικό να είναι ενιαίο και όχι τμηματικό. Που ακούστηκε». Όσο για τον αντίλογο; Το έργο είναι σε πλήρη …ωρίμανση και όπως λένε από τον Δήμο είναι σε θέση εντός δύο μηνών να δημοπρατηθεί άμεσα και ο ανάδοχος μάλιστα να εγκατασταθεί στη Νάξο και να μπορέσει να δουλεύει. Μάλιστα σήμερα δεν αποκλείεται να προχωρήσει ο Δήμος και σε συνεργασία με ειδικό σύμβουλο που θα αναλάβει να τρέξει αυτά τα ζητήματα με πλήρη αξιολόγηση. Όπως είναι γνωστό το έργο έχει περάσει πλέον στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη"(Ε.Π.ΠΕΡ. Α.Α.) αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να τρέξει άμεσα ώστε να αποφύγουν μία ακόμη απειλή: το πρόστιμο από την Ευρώπη. Ο λόγος; Εάν οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο τότε σημαίνει ότι πρέπει να … δεχτούν πρόστιμο. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε επί Δημαρχίας Κόκκοτα αλλά πέρασε από χίλια κύματα όμως τελικά έστω και στο …παραπέντε βρήκε κι αυτό τη λύση του…
Καλλικράτης ο τοκογλύφος
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά με δεδομένο ότι η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω του Καλλικράτη είναι στα χαρτιά. Οι Δήμοι είναι στο έλεος πραγματικά της κυβέρνησης που από τι μία τους δίνει χώρο και από την άλλη τους τον αφαιρεί και τον αντικαθιστά με ευθύνες. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Κόκκινος «τα ήξεις αφίξεις με τα ΦΕΚ περί λειτουργίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που έχει δεκάδες ιδιαιτερότητες τότε το μόνο που καταγράφουμε είναι άρνηση και οπισθοδρόμηση. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση αποτελούν σημεία αναφοράς σ’ αυτό το πείραμα του Καλλικράτη, του τοκογλύφου κι όχι του αρχιτέκτονα γιατί δύο ήταν στην Αρχαία Ελλάδα με αυτό το όνομα και ο κ. Ραγκούσης τελικά μας παρουσίασε τον τοκογλύφο. Ουσιαστικά ζούμε σε μία χώρα όπου οι εκθέσεις ιδεών και τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε έγινε το σύνθημα μίας κυβέρνησης…»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου