Για χρόνια ολόκληρα, δεκαετίες θα λέγαμε είχε στηθεί σε όλη την Ελλάδα μία απίστευτη βιομηχανία που με πρωτεργάτες γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλων του ΙΚΑ και των υπολοίπων ταμείων είχε γεμίσει τυφλούς και ανάπηρους όλη τη χώρα. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν απλά μία υπογραφή γιατρού (έστω και αγροτικού) και όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια. Πριν από μερικές ημέρες φίλος γιατρός εδώ στη Νάξο έλεγε «έρχονταν κάποιος και μου έλεγε: κάνε μου γιατρέ μου το ποσοστό αναπηρίας από 50 σε 80%. Ε το έκανα…» Και η βιομηχανία αυτή είχε προκαλέσει ακόμη και …επιδημίες. Όπως η Ζάκυνθος που είχε γεμίσει «τυφλούς», οι Σέρρες «νεφροπαθείς», η Θεσσαλονίκη «κωφάλαλους» και η Κεφαλονιά «ακρωτηριασμένους». Όμως κάποια στιγμή αρχίζουν τα θαύματα. Υπό την πίεση της Τρόικα ακόμη και οι τυφλοί είδαν. Αίφνης το ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει καλύτερους ελέγχους ώστε να μην χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο δρόμο. Για προνοιακά επιδόματα που οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν καν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Όπως ο τυφλός στη Ζάκυνθο που ήταν οδηγός ταξί ή η κόρη που έπαιρνε το επίδομα τυφλότητας της μητέρας της γιατί πολύ απλά είχε ξεχάσει να την δηλώσει όταν πέθανε…
Φως αληθινό
Και τα νούμερα προκαλούν νεύρα… Μέσα από την ημερήσιο Τύπο και μετά την ολοκλήρωση του έλεγχου έχουν «βρει το φως τους» περίπου 3.500 τυφλοί σε όλη τη χώρα. Όταν οι 23.500 που λαμβάνουν επιδόματα τυφλότητας κλήθηκαν για επανέλεγχο οι 3.500 δεν προσήλθαν. Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο από τους συνολικά 689 που ήταν τυφλοί με κρατική πιστοποίηση και άρα έπαιρναν συντάξεις και επιδόματα οι 539 ήταν… μαϊμού. Στο Ηράκλειο της Κρήτης οι τυφλοί ήταν 1.271 σε σύνολο 5.371 δικαιούχων. Στη Φλώρινα, 374 σε σύνολο 667. Στην Καβάλα, 644 σε σύνολο 1.369. Στη Χίο 625 σε σύνολο 1.460 δικαιούχων επιδομάτων. Και σίγουρα ο γιατρός που αναφέραμε με το …καλημέρα ήταν απλά η κορφή του παγόβουνου. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι στις κατά τόπου επιτροπές που γνωμοδοτούσαν και υπέγραφαν τα σχετικά έγγραφα και τώρα οι «παράνομοι» καλούνται άμεσα να επιστρέψουν τα χρήματα και μάλιστα χωρίς διακανονισμούς. Άμεσα. Μάλιστα, εάν το ποσό υπερβαίνει τις 73,000 ευρώ τότε κινδυνεύουν και με φυλάκιση καθώς θα διωχθούν για κακούργημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος έλεγχος που ολοκληρώθηκε πριν από δέκα ημέρες με την απογραφή (ξεκίνησε αρχές Φεβρουαρίου τελείωσε στα μέσα Μαρτίου) έδειξε ότι 36.000 δικαιούχοι επιδομάτων δεν εμφανίστηκαν ποτέ για την απογραφή. Ίσως κάποιοι δεν είχαν την δυνατότητα μετακίνησης. Κάποιοι άλλοι δεν το έμαθαν ποτέ, όμως στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που δεν είχαν κανένα δικαίωμα, κοινός έπαιρναν επιδόματα-μαϊμούδες “φεσώνοντας” το κράτος περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ!
Ποσοστό
Θέλετε παραδείγματα Ελληνικής πραγματικότητας; Τυφλός εμφανίστηκε στο ΚΕΠ στην Πετρούπολη και έκανε υποδείξεις στους υπαλλήλους της υπηρεσίας για το πως συμπληρώνεται η αίτηση απογραφής (!!!) Η επιδημία... τυφλότητας είχε χτυπήσει και έναν ηλικιωμένο δημοσιογράφο ο οποίος όμως είχε αποποιηθεί το επίδομα και το είχε ... μεταβιβάσει σε άλλον. Διαδικασία που φυσικά δεν προβλέπεται! Ρεκόρ επιδομάτων έσπασαν άλλες δύο γυναίκες που λάμβαναν 17 και 9 προνοιακά επιδόματα η κάθε μία! Από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε πνευμονολόγος που έδινε βεβαιώσεις για νοητική στέρηση ατόμων, γυναικολόγος που πιστοποίησε άσθμα σε άνδρα και ένας ακόμη που έδωσε πιστοποιητικό ... κατάθλιψης! Και σε επίπεδο πληθυσμών; Στο Λασίθι οι δικαιούχοι επιδομάτων είναι στο 1,22% του πληθυσμού, στη Φωκίδα 0,93% και στις Κυκλάδες το 1,12%, σε περιοχές όπως η Ροδόπη το ποσοστό εκτινάσσεται στο 3,34% και στον Έβρο στο 2,94%.και όπως είναι λογικό οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Μείον 14
Καλά όλα αυτά, αλλά στη Νάξο τι γίνεται; Με τη λήξη της απογραφής τα αποτελέσματα δεν ήταν κι άσχημα. Κάθε άλλο θα λέγαμε με βάση αυτά που διαβάζαμε στο διαδίκτυο ή ακούγαμε στις ειδήσεις και με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το 1,12% του πληθυσμού είναι δικαιούχοι επιδομάτων. Με την αρωγή του ΙΚΑ και των ΚΕΠ μάθαμε ότι από τους 183 που είχαν δικαίωμα να πάρουν επίδομα οι 169 απογράφησαν κανονικά. Κάτι που σημαίνει ότι 14 άτομα δεν μπήκαν στο κόπο να περάσουν από το σημείο απογραφής. Γιατί έγινε αυτό; Κάποιοι ενδεχομένως να ήταν μαϊμού, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ίσως να είχαν εγγραφεί μέσω νομαρχίας και έως την ημέρα που πήραμε τα αποτελέσματα δεν υπήρξε η κατάλληλη ενημέρωση ή ακόμη και πιο αστεία ως δικαιολογία: δεν είχαν πάρει κάποιοι ειδοποιητήριο για την σχετική απογραφή. Όμως, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι κάτοικοι της Νάξου αλλά και των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων είναι το γεγονός ότι για να μπορέσουν να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ ώστε να επιβεβαιώσουν το προνοιακό επίδομα ή να το πάρουν για πρώτη φορά οφείλουν να μεταβούν όχι μία αλλά δύο φορές είτε στη Σύρο είτε στον Πειραιά.
Ταξίδι
Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου (και το νόμο 3861/10 που είναι σε ισχύ ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο του 2011) και προφανώς για να μειώσουν και το κόστος (αχ βρε μνημόνιο) τα ΚΕΠΑ (τα κέντρα Πιστοποίησης αναπηρίας) είναι συνήθως στις πρωτεύουσες των Νομών (συνολικά 45 σε όλη την Ελλάδα) και έτσι στις Κυκλάδες έχουμε μόνο στη Σύρο. Συν τοις άλλοις το γραφείο πρέπει να έχει πλήρη ιατρική κάλυψη για τις εξετάσεις των αιτουμένων επιδόματα (είτε κοινωνικά είτε προνοιακά) κάτι που αποκλείει τη Νάξο με δεδομένο ότι στο ΙΚΑ της Νάξου μας λείπουν ειδικότητες (κυρίως οφθαλμίατρου, ρευματολόγου, ορθοπεδικού). Άρα, το ταξίδι στην Σύρο μοιάζει μονόδρομος. Και το χειρότερο είναι ότι ένα τέτοιο ταξίδι μόνο εύκολο δεν είναι.
Οι λόγοι
Ο λόγος; Εν αρχή στη Σύρο το αρμόδιο γραφείο δέχεται ανά ημέρα κατοίκους νησιών (από Νάξο κάθε Πέμπτη), άρα θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη συγκοινωνία. Επίσης το ότι θα πάει κάποιος στο ΚΕΠΑ δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσει καθώς δεν καλύπτονται ουσιαστικά τα έξοδα μετακίνησης αλλά και παραμονής με δεδομένο ότι είναι αδύνατον να επιστρέψει την ίδια ημέρα. Και βέβαια πρέπει να πάει ο ίδιος ο αιτών (ή αιτούσα) καθώς δεν δέχονται αντ’ αυτού. Βλέπετε οι νόμοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί πλέον κι έτσι μόνο αυτοί που αποδεδειγμένα είναι κατάκοιτοι και ανίκανοι να μετακινηθούν (εδώ χρειάζεται η γνώμη γιατρού) τότε ενδεχομένως να πειστεί η επιτροπή και να στείλει μέλη της ώστε να εξετάσουν κατ οίκον τον αιτούμενο επιδόματος. Όμως υπάρχει εδώ ένα σχετικό κενό Νόμου (για το υπό ποιες συνθήκες γίνεται η εξέταση) και το βάρος πέφτει κατά κύριο λόγο στο γιατρό ο οποίος όχι μόνο οφείλει να έχει επαφή με τον ασθενή σε καθημερινή βάση κυρίως όμως στο συνοδευτικό κείμενο να επεξηγεί τους λόγους που αναγκάζουν τον ασθενή να μην μετακινηθεί από τον ιδιωτικό του χώρο. Συν τοις άλλοις υπάρχει και η ελληνική βιασύνη. Του ασθενή που απλά παίρνει το πλοίο και πηγαίνει χωρίς να έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το αρμόδιο γραφείο με αποτέλεσμα να χάνει χρόνο και χρήμα. Και να θυμίσουμε ότι οι σχετικές βεβαιώσεις ή και τα δικαιολογητικά πρέπει να φέρουν την υπογραφή αλλά και το γραφικό χαρακτήρα του αιτούμενου καθώς πλέον οι υπάλληλοι των κατά τόπους καταστημάτων του ΙΚΑ δεν επιτρέπεται να συμπληρώνουν ή να αποστέλλουν τις αιτήσεις…
Παράπονο
Προφανώς και δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη το διαδίκτυο ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις… Κι έτσι διαβάσαμε πρόσφατα την περιπέτεια μίας συμπολίτισσάς μας που περιγράφει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με βάση τα νέα δεδομένα… «Μέχρι σήμερα στέλναμε τα σχετικά δικαιολογητικά στην Σύρο και γίνονταν η εξέταση από την αρμόδια επιτροπή, Σήμερα πρέπει να πάμε εκεί. Αλλά εγώ δεν μπορώ να ταξιδέψω λόγω μεγάλου ποσοστού αναπηρίας. Ποιος θα με εξετάσει; Από τη στιγμή που υπάρχει πραγματική αδυναμία μετακίνησης πως θα πάρει το επίδομα που δικαιούμαι; Και βέβαια δεν μιλάω για μένα αλλά και για όλους τους συμπολίτες μου που είναι στην ίδια δύσκολη θέση. Πόσο δύσκολο είναι να έρθει στη Νάξο η επιτροπή και να εξετάσει όσους έχουν προβλήματα; Δεν λέω για τη στελέχωση του ΙΚΑ από τους γιατρούς γιατί κάτι τέτοιο είναι απίθανο, αλλά για την επίσκεψη της επιτροπής νομίζω ότι δεν είναι παράλογο και θα μας βοηθήσει σημαντικά. Και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό που μας σκοτώνει όλους. Αυτό ας το πάρει το Αιγαίο. Όμως, γιατί να είμαστε μπαλάκια και να πληρώνουμε την εν γένει αδυναμία του κράτους να ελέγξει για το ποιοι πραγματικά δικαιούνται επιδόματα και ποιοι όχι;»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου