Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ τέλος


Η κυβέρνηση προχωρεί σε σαρωτικές αλλαγές και καταργεί σειρά φορολογικών απαλλαγών και προνομιακών φορολογικών καθεστώτων – Και φόρος 20% στα ενοίκια που πνίγει τους μικροιδιοκτήτες όχι όμως τους κατόχους πολλών ακινήτων

Και τώρα τι θα πουν οι βουλευτές που είπαν ναι στο μνημόνιο 2 γιατί θα καταστρέφονταν η Ελλάδα; Θα χύσουν τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυά τους και θα αναφέρουν το γνωστό πλέον «ε είχαμε εμπιστοσύνη στον υπουργό οικονομικών» όπως είναι η νέα δικαιολογία (βλ Μνημόνιο 1) ή θα παραδεχτούν ότι ήξεραν αλλά δεν μπορούσαν να πουν όχι στην κομματική πειθαρχεία που αποδεικνύεται μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από την λαϊκή εντολή; Ο λόγος για τους βουλευτές του Αιγαίου που ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου 2 το οποίο όπως αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Έθνος» παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του και αλλάζει ριζικά το τοπίο καθώς άμεσα θα αποτελέσουν παρελθόν σειρά φορολογικών απαλλαγών και “προνομιακών” φορολογικών καθεστώτων με πρώτο και καλύτερο την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% του συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος ισχύει για τα νησιά της εκλογικής τους βάσης… Και βέβαια οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε νέες σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία κυρίως των μικρομεσαίων (!!!) φορολογουμένων, που αποτελούν και τον εύκολο στόχο…

Καταργήσεις
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η προεργασία έχει γίνει σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών:

- Θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.

- Θα περικοπούν οι φορολογικές απαλλαγές που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους. Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που θα μπουν στο στόχαστρο περιλαμβάνονται τα βασικά αφορολόγητα όρια των 200.000 - 250.000 ευρώ που ισχύουν στις περιπτώσεις αγοράς, κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής πρώτης κατοικίας, το βασικό αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ που ισχύει στη φορολογία γονικών παροχών και κληρονομιών προς συγγενείς πρώτου βαθμού.

- Θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων που ισχύουν για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

- Θα καταργηθεί το αυξημένο κατά 50% αφορολόγητο όριο εισοδήματος που ισχύει για όσα φυσικά πρόσωπα διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

- Θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

- Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, με ετήσια παραγωγή πάνω από ένα όριο θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα θεωρούνται «επιτηδευματίες». Περίπου 100.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ.

Ενοποίηση 
Και βέβαια θα έχουμε για πρώτη φορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο την  ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα. Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, και του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Από την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα θα εξαιρεθούν οι φόροι που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι αλλαγές που τελικά θα αποφασιστούν θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.Τα έσοδα του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 1,7 δισ. ευρώ.

Έξι περικοπές 
Και τα καλύτερα έρχονται λοιπόν καθώς τα μέτρα θα θυμίζουν… θερινή καταιγίδα
σύμφωνα με την «πρόγνωση» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το οικονομικό επιτελείο, υιοθετώντας τη φορολογική συνταγή του ΔΝΤ, θα εντάξει στο σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης -που πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο- αυξήσεις φόρων και περικοπές φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που εκπορεύονται από το νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του υφιστάμενου συστήματος, οι οποίες εστιάζονται στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών, στην επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, στην ενοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα αλλά και στα έσοδα από κινητές αξίες. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν προκύψει από τον διάλογο για το νέο φορολογικό, προωθούνται οι εξής παρεμβάσεις:
Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προτείνουν:
 - Να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, οι οποίοι επιβάλλονται σήμερα - στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης. Να επιβληθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων, που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

- Το σχέδιο που συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών αφορά την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Αποτέλεσμα θα είναι όλα αυτά τα προϊόντα και όλες αυτές οι υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7,1%.

- Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε ο ΦΠΑ για όλα τα λοιπά αγαθά (καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.) και υπηρεσίες (εστίαση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία) θα μειωθεί από το 23% στο 18%. Για να μην υπάρξουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, εναλλακτικά εξετάζεται η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 8% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τον κλάδο του τουρισμού.

Απλοποίηση
Πίσω από τη δέσμευση για την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος κρύβεται η πρόθεση να επιβληθούν οι εισηγήσεις του ΔΝΤ για:
- Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με μείωση φόρου, που όμως δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου.
- Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα. Αυτό θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ειδικότερα, με την καθιέρωση πολύ λιγότερων φορολογικών κλιμακίων θα καταργηθεί η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την υπαγωγή των εισοδημάτων στα νέα λιγότερα κλιμάκια θα είναι πολύ υψηλότερη.

Ενοίκια
Το «ΟΚ» της τρόικας περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται η πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15% και της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από 25% στο 20% ή το 15%. Όμως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα, η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επίσης, προωθείται ο περιορισμός στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.
 Εξάλλου, τα κόμματα που μετέχουν στον διάλογο για το φορολογικό συμφωνούν στην αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που έχει προτείνει το ΔΝΤ. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής, που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%), ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%). Τέλος, έχει προαναγγελθεί η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.

Αδικία
Όμως ο φόρος 20% στα ενοίκια που προτείνει το ΔΝΤ θα επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και θα ωφελήσει τους…. έχοντες και κατέχοντες. Και όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί "η φορολόγηση των ακινήτων και δη των μισθωμάτων με συντελεστή 20% θα πλήξει σε κάθε περίπτωση όλους τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους μικροεπιτηδευματίες που έχουν εισοδήματα από 16.000 και κάτω διότι σε αυτές τις περιπτώσεις η επιβάρυνση που θα έχουν θα είναι της τάξης του 200% με 250%.

Και δίνουν δύο παραδείγματα (αντί για ένα που παρουσίασε η Κυβέρνηση):  
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
Εάν ένας φορολογούμενος έχει μοναδικό εισόδημα 12.000 από τα ενοίκια που εισπράττει ο φόρος που πληρώνει σήμερα είναι 700 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει με συντελεστή 20% θα είναι 2.400 ευρώ, άρα υπάρχει επιβάρυνση 1700 ευρώ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
 Εάν έχουμε έναν φορολογούμενο που έχει εισοδήματα 60.000 ευρώ ο φόρος με βάση την κλίμακα είναι 16.420 ευρώ, ο φόρος που θα προκύψει με το 20% είναι 12.000 ευρώ, άρα είναι ωφελημένος κατά 4.420 ευρώ.

Άρα; "Σε κάθε περίπτωση ευνοούνται οι έχοντες υψηλά εισοδήματα και στέλνουν στα τάρταρα όλους αυτούς που δεν έχουν να βιοποριστούν. Είναι τουλάχιστον άδικο. Όσο μεγαλύτερα εισοδήματα έχεις τόσο ευνοϊκότερη είναι αυτή η προοπτική. Σκεφτείτε έναν που πλήρωνε 45% φόρο να πληρώνει 20%, σημαίνει πως κερδίζει το 50% του φόρου που πλήρωνε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου