Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ "βουλιάζει" κάθε παρέμβαση στο λιμάνι της Νάξου...

ΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ αγκυλώσεις που έχει … θεοποιήσει η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι το «αγκάθι» που «ματώνει» το σμπαραλιασμένο λιμάνι της Νάξου…
Όλα «κολλάνε» στην ΕΕΑ…
Και μία «καρφίτσα» για να «πέσει» στην κεντρική προβλήτα επάνω ή στην χερσαία ζώνη του λιμανιού του νησιού μας θα πρέπει προηγουμένως να δώσει την σύμφωνη γνώμη της η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων…
Ασφαλώς και έχει λόγους πολλούς και σοβαρούς η «Εναλίων» να «μπλοκάρει» λιμενικά έργα και παρεμβάσεις στα λιμάνια όλης της χώρας, όμως από ένα σημείο και πέρα η αυστηρή τήρηση των τύπων που αγγίζει τα όρια της αδικαιολόγητης γραφειοκρατικής διαδικασίας μόνο ζημιογόνος για την αναβάθμιση ενός τόπου-τουριστικού προορισμού είναι.
Τα τελευταία νέα θέλουν το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Νάξου να θέλει να αντικαταστήσει την μεταλλική περίφραξη (κάγκελα) στην κεντρική προβλήτα του νησιού μας επάνω (σ.σ.: τα λεφτά υπάρχουν και … περιμένουν) και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων να ζητεί πιστή τήρηση και του «πνεύματος» αλλά και του «γράμματος» του νόμου. Η γραφειοκρατική αυτή πολιτική είναι το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση και της πιο μικρής, ανεπαίσθητης, επιδερμικής όσο και αθώας λιμενικής παρεμβάσεως σε αυτό που όλοι ονομάζουμε Λιμάνι Νάξου.
Ήδη, έχει υποβληθεί αίτημα του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Νάξου προς την αρμόδια Υπηρεσία του αρμοδίου καθ’ ύλην υπουργείου «για να αλλάξει το κάγκελο που είναι σκουριασμένο». Και αναμένεται εντός των επομένων ημερών το ίδιο αίτημα να υποβάλει προς την «Εναλίων» και το Λιμεναρχείο Νάξου, που θέλει να συνδράμει κάθε προσπάθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου «για την αποκατάσταση του λιμανιού» (του νησιού μας) το οποίο εκτός από μη λειτουργικό είναι και επικίνδυνο.
Αλλά κα τον δρόμο εισόδου στην κεντρική προβλήτα θέλει να τσιμεντοστρώσει το οικείο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Όμως και ως προς αυτή την πρωτοβουλία του η Ε.Ε.Α. λέει «όχι», ζητώντας προμελέτες, μελέτες για το περιβάλλον και άλλα πολλά… (ακατάλληλος είναι ο δρόμος αυτός. Όμως … «στοπ» λέει η εν λόγω Υπηρεσία)
Σε ό,τι αφορά στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι το εξής: Εκβάθυνση στην νοτιοανατολική πλευρά του λιμανιού και στο σημείο που δένουν τα μεγάλα ποστάλια δεν είναι δυνατόν να γίνει. Και δεν επιτρέπεται να γίνει, διότι υπάρχει κίνδυνος η κούφια κεντρική προβλήτα που στο εσωτερικός της είναι σκαμμένη (σπηλαιώσεις) να «κάτσει». Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να επιχειρηθεί εκβάθυνση στο ΝΑ σημείο ελλιμενισμού των πλοίων.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι «αυτό που μόνο μπορεί να γίνει είναι ένας καθαρισμός της λιμενολεκάνης». Και θα γίνει αυτό, περί τα τέλη Απριλίου...
Η «Εναλίων»
Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ που έχει ως αποστολή την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων. Η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας εκτείνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η «Εναλίων» ασκεί τις εξής δραστηριότητες: Εντοπισμό, έρευνα εναλίων αρχαίων και μέριμνα για την διασφάλιση αυτών, συντήρηση εναλίων αρχαίων, οργάνωση μουσείων εναλίων αρχαίων, εποπτεία έργου ινστιτούτων εναλίων δραστηριοτήτων, ωκεανογραφικών ιδρυμάτων και αποστολών, έλεγχο των θαλασσίων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαία, προώθηση της διαδικασίας αποδεσμεύσεως θαλασσίων περιοχών για υποβρύχια δραστηριότητα με αναπνευστικές συσκευές για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Ειδικότερα, αντικείμενα αρμοδιότητας της Εφορίας είναι: α’) Δημόσια και ιδιωτικά έργα στη θάλασσα (λιμενικά έργα κλπ.). β’) Έργα επί του αιγιαλού και της παραλίας. γ’) Χορηγήσεις αδειών για υ/β έρευνες, ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες, οστρακαλιείες κ.λπ. δ’) Άδεια υποβρύχιας φωτογράφισης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησης. ε’) Χορήγηση αδειών άσκησης υποβρύχιας δραστηριότητας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Και στ’) Ποντίσεις καλωδίων κ.λπ.
Το Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Ερευνών…
Στην αρμοδιότητα, συγκεκριμένα, του Τμήματος υπάγονται ο προγραμματισμός, η τεχνική οργάνωση και η πραγματοποίηση υποβρυχίων αρχαιολογικών ανασκαφών ή εν γένει ερευνών, για τον εντοπισμό, την εξερεύνηση, την διάσωση και την ανέλκυση των εναλίων αρχαίων, η οργάνωση και λήψη μέτρων για την προστασία και διασφάλιση των ευρισκομένων στους βυθούς αρχαίων, καθώς και η εποπτεία και ο έλεγχος των διεξαγόμενων από ημεδαπούς και αλλοδαπούς οργανισμούς ή ιδιώτες, πάσης φύσεως υποβρύχιων ερευνών και δραστηριοτήτων.
Υπάρχουν τα λεφτά
ΜΕΤΑ την αυτοψία που προ καιρού έκαναν εκπρόσωποι τής «Εγνατία Α.Ε.» στο λιμάνι τού νησιού μας και την συνάντηση που είχαν με κορυφαία στελέχη του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη, δεσμεύθηκαν ότι η ολοκλήρωση τού έργου «αποκατάσταση-βελτίωση τού λιμανιού της Νάξου», είναι θέμα δικό τους. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση «να αποκατασταθεί και βελτιωθεί το λιμάνι της Νάξου».
Συνομιλήσαμε με ανθρώπους τού οικείου δήμου, για να ακούσουμε να υποστηρίζουν: «Όλα θα περάσουν από τα χέρια τής ‘’Εγνατίας’’. Είδαν σε τί κατάσταση είναι λιμάνι μας και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει για το λιμάνι μας από την ‘’Εγνατία’’. Μέχρι και την επίβλεψη θα έχουν οι άνθρωποί της».
Δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν ως προς την ημερομηνία ενάρξεως των εργασιών αποκαταστάσεως και βελτιώσεως τού λιμανιού μας. και αυτό διότι η ‘’Εγνατία’’ ξαναπιάνει από την αρχή το όλο έργο και εκπονεί τούτες τις μέρες το σχετικό χρονοδιάγραμμα εκτελέσεως εργασιών.
Η χρηματοδότηση τού εν λόγω έργου είναι εξασφαλισμένη. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ‘’Εγνατία Οδός Α.Ε.’’ παίρνει επάνω της και την χρηματοδότηση αποκαταστάσεως και βελτιώσεως τού λιμανιού, έργο το οποίο θα είναι «συγκεκριμένο» και περιορισμένης, κατά πως διαβεβαιώνουν όλοι οι αρμόδιοι τού ημετέρου δήμου, εμβέλειας. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τη σχετική μελέτη και υλοποίηση τού σχεδίου αποκαταστάσεως και βελτιώσεως τού λιμανιού του νησιού μας.
«Παρεμποδίζονται ακόμα και απλές εργασίες»
Προ δύο ετών, η τότε διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου είχε εκδώσει ανακοίνωση - διαμαρτυρία για την επικρατούσα στα λιμάνια δικαιοδοσίας-αρμοδιότητάς του, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:
«Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί μετά τη θεομηνία της 22-01-2004 που έπληξε τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα τις λιμενικές εγκαταστάσεις Αιγιάλης και Καταπόλων Αμοργού, Κουφονησιού, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Δονούσας και Νάξου, η πολιτεία περιορίστηκε στη σύνταξη μελετών τον Οκτώβριο του 2006 και μόνο, για την «επιθεώρηση αξιοπιστίας κρηπιδοτοίχων λιμένων Κυκλάδων για ασφαλή χρησιμοποίησή τους από τη ναυσιπλοΐα» και μόνο για το λιμάνι της Νάξου έγιναν μικρής κλίμακας επισκευές.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί επί έξι χρόνια οι κάτοικοι των νησιών μας εμπαίζονται, οι μελέτες έγιναν πλέον ανεπίκαιρες και οι ζημιές των λιμανιών και τα κόστη αυξάνονται, ενώ τα προβλήματα παραμένουν και μέχρι σήμερα ούτε πιστώσεις εξασφαλίσθηκαν, ούτε λύσεις δρομολογήθηκαν.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί οι όποιες λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στα νησιά μας και έχουν κατασκευασθεί από κεντρικούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Νομαρχία Κυκλάδων, το Υπουργείο Αιγαίου και το ίδιο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν χαρακτηρισθεί παράνομα και παρεμποδίζονται ακόμα και απλές εργασίες συντήρησης και επισκευών στις λιμενικές ζώνες».
Ο νοτιοανατολικός ντόκος
Ιδίαις δαπάναις, δήμος και λιμενικό ταμείο θα καλύψουν την συνολική δαπάνη αποκαταστάσεως της λιμενολεκάνης και των “σπηλαιώσεων”.
Προ εβδομάδων αντιπροσωπεία του οικείου δήμου με επί κεφαλής τον ίδιο τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη επισκέφθηκε την Αθήνα όπου είχε συνάντηση κρίσιμη – καθοριστικής σημασίας για την εκτέλεση του έργου “Επισκευή - Αποκατάσταση Λιμένος Νάξου” με το αρμόδιο καθ' ύλην υπουργείο.
Εκτός όλων των άλλων στην εν λόγω συνάντηση το α”παρών” έδωσαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου Γιάννης Μαμουζέλος και ο λέκτορας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Σαμψών Αζοράκος, ο οποίος καταγίνεται με την μελέτη – υλοποίησή της απαραίτητης αυτής παρεμβάσεως, διορθωτικής - επιβεβλημένης παρεμβάσεως στο λιμάνι του νησιού μας.
Δυσκαμψίες ως προς την παρέμβαση στο λιμάνι διαπιστώθηκαν από όλους όσοι εκπροσώπησαν τον οικείο δήμο στο υπουργείο, όμως για την ναξιώτικη αντιπροσωπεία το θέμα δεν έκλεισε... Θα εντάξουν διατείνονται στο όλο έργο της συνολικής αποκαταστάσεως του λιμανιού την ενδεικνυόμενη παρέμβαση μπροστά από τον νοτιοανατολικό ντόκο. Για τον λόγο αυτό αναμένεται εντός των επομένων ημερών να επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα.  
Η λιμενολεκάνη στο μεγαλύτερο εύρος της έχει περιορισμένο βάθος.
Ο προβλήτας, που εξυπηρετεί σήμερα τα πλοία, διαθέτει ουσιαστικά μόνο μία θέση, αυτήν του κεφαλιού (μετώπης). Έχει υποσκαφτεί η θεμελίωσή του και παρά τις τσιμεντοενέσεις, που τού έγιναν, εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα πλοία όσο και για τους επιβάτες.
Μετά την προ μηνών αυτοψία που έκαναν εκπρόσωποι τής «Εγνατία Α.Ε.» στο λιμάνι τού νησιού μας και την συνάντηση που είχαν με κορυφαία στελέχη του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη, δεσμεύθηκαν ότι η ολοκλήρωση τού έργου «αποκατάσταση-βελτίωση τού λιμανιού της Νάξου», είναι θέμα δικό τους. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση «να αποκατασταθεί και βελτιωθεί το λιμάνι της Νάξου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου