Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΗΕΕ ΣΤΟΝ ΠΡΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΔΥΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΤΥΠΟ: "Ας μην επιτρέψετε το ΠΑΣΟΚ να βάλει «ταφόπλακα» στη ζωή και τα όνειρα περισσότερων από 5000 εργαζομένων στα Περιφερειακά Μέσα"

Ταφόπλακα στον έντυπο τύπο και ειδικότερα στις περιφερειακές εφημερίδες βάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο βάζει τέλος στην υποχρεωτικότητα της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή. Επίσης μεθοδεύτηκε η κατάργηση της έκπτωσης των εργοδοτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που η Ένωσή των Επαρχιακών Εφημερίδων έχει από το 1956.
Την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες προβλέπει το άρθρο 232 περί περιορισμού υποχρεώσεων Α.Ε. και ΕΠΕ για τη δημοσίευση πράξεων και στοιχείων του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή, η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  Αννα Διαμαντοπούλου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου, η δημοσίευση, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, μπορεί να αντικαθίσταται με ανάρτηση των ισολογισμών στο site της εταιρείας, εφόσον η διεύθυνση έχει καταχωρισθεί στη μερίδα της εταιρείας. Για την ανάρτηση των ισολογισμών και των στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνεται το οικείο Μητρώο. Προθεσμίες που συνδέονται με δημοσίευση σε άλλα έντυπα Μέσα, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Μητρώο), λογίζεται ότι ξεκινούν ή λήγουν από την ημέρα που η εταιρεία ανακοινώσει στο οικείο μητρώο την ανάρτηση στην ιστοσελίδα.
Αν η εταιρεία δεν διατηρεί ή δεν έχει καταχωρήσει αυτή στη μερίδα της, οι δημοσιεύσεις της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιούνται, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. και σε μια ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Αποκλείοντας πλήρως, ακόμη και με αυτό το "κούρεμα" τις επαρχιακές εφημερίδες, δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει βαλθεί η κυβέρνηση να "τελειώσει" οριστικά τον τύπο της επαρχίας.
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων η οποία είναι ανάστατη, κάνει μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να κάνει κάποιους να καταλάβουν το τεράστιο λάθος που κάνουν με την ψήφιση αυτής της διάταξης, με την οποία εκτός των ανθρώπων του τύπου, είναι αντίθετοι και οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κλάδου.
Μάλιστα έστειλε επείγουσα επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο να ζητήσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα να καταψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το αγγελιόσημο, τη δημοσίευση των ισολογισμών των εταιρειών και την κατάργηση της απαλλαγής από εργοδοτικές εισφορές, αφαιρούν από τον Τύπο ένα σημαντικό πόρο και δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για την επιβίωση πολλών -ιδίως επαρχιακών- εφημερίδων.Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τις ρυθμίσεις αυτές και δεσμεύεται, μετά από διάλογο, να επανεξετάσει συνολικά τα θέματα που αφορούν στον Τύπο».
Η επιστολή στον Βαγγέλη Βενιζέλο λέει τα παρακάτω:
"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Οι Εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους και από τις δικές σας αποφάσεις, θα κριθεί εάν τελικά θα δοθεί η «χαριστική βολή» με την υιοθέτηση ή όχι, δύο επίμαχων πρωτοβουλιών που προωθούνται σε αντίστοιχα νομοσχέδια από τον κ. Κουτρουμάνη και την κα Διαμαντοπούλου.
Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι την περ. Παρασκευή στο Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2010/18/ΕΕ συμπεριλαμβάνεται το άρθρο «9» για κατάργηση της απαλλαγής από εργοδοτικές εισφορές.
Ειδικότερα, οι Επαρχιακές Εφημερίδες από τον Ιδρυτικό Νόμο της Ένωσής μας (Νομοθετικό Διάταγμα 3619/1956) για περισσότερο από μισό αιώνα δικαιούνται έκπτωσης στις εργοδοτικές εισφορές, δομώντας μ`αυτά τα δεδομένα την λειτουργία τους. Η ανατροπή ενός τέτοιου δομικού μέτρου, εν μια νυκτί, θα εκτινάξει το μη μισθολογικό κόστος των εκδοτικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας σε «ύψη» δυσθεώρητα που θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε.
Επιπλέον, η κατάθεση από την Υπουργό Ανάπτυξης –παρά την σωρεία επιχειρημάτων ακόμα κι από εκπροσώπους των Επιμελητηρίων- για την κατάργηση των δημοσιεύσεων των ισολογισμών, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα ήδη συρρικνωμένα έσοδά μας, επιβάλλοντας την έωλη και ατεκμηρίωτη εκδοχή ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Ίντερνετ) μπορεί να αποτελούν σήμερα, μέσα ενημέρωσης που υπόκεινται σε κανόνες διαφάνειας και λειτουργίας. Ασφαλώς γνωρίζουν οι πάντες ότι η οποιαδήποτε ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα από το Ν2190/20 περί Ανωνύμων Εταιριών στοιχεία, για την προστασία κάθε καλόπιστου τρίτου και συναλλασσομένου με μια Α.Ε.
Κύριε Πρόεδρε, στην προσωπική σας παρέμβαση επαφίεται πλέον η διάσωση του Τύπου της Περιφέρειας και με δεδομένη πλέον την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου ευελπιστούμε ότι εσείς δεν θα επιτρέψετε το ΠΑΣΟΚ να βάλει «ταφόπλακα» στη ζωή και τα όνειρα περισσότερων από 5000 εργαζομένων στα Περιφερειακά Μέσα -εκ των οποίων περίπου 1000 δημοσιογράφων- που υπηρετούν με συνέπεια και αλτρουισμό το ύψιστο αγαθό της Ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες.
Προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, θα παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε για την άμεση απόσυρση κάθε καταστροφικής για τον Περιφερειακό Τύπο διάταξης και να εξαντλήσετε κάθε χρονικό περιθώριο από το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά σας για μια συνάντησή μας, ώστε να συζητήσουμε τη δυνατότητα σειράς απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Περιφερειακών Εφημερίδων.
Δυστυχώς η ασταθής μέχρι σήμερα πολιτική κατάσταση συνεχώς ανέβαλλε την ψήφιση ρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί από την ΓΓΕΕ μετά από εξαντλητικό διάλογο με τις Ενώσεις του Τύπου και σήμερα έχοντας φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, επιβάλλεται δίχως άλλη αναβολή η αξιοποίηση του υπολοίπου του βίου της παρούσας κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την βελτίωση του πεδίου εφαρμογής (άρθρο 1) του Ν.3548/07 που «πάγωσε» προ ημερών, μαζί με την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κύριε Πρόεδρε, εσείς προσωπικά έχοντας αποδείξει στην πράξη με την ψήφιση του Ν.2328/95 την ευαισθησία σας προς τον Περιφερειακό Τύπο, πιστεύουμε ότι θα σταθείτε ειλικρινά αρωγός στην καθημερινή μας προσπάθεια περιφρουρώντας παράλληλα θεμελιώδεις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που επιβάλει την ελεύθερη και αδέσμευτη λειτουργία του Τύπου.
Μετά τιμής,
  Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος  Γρηγ. Τριανταφυλλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου