Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πικρή γεύση


Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία καλύπτουν το σκηνικό μετά την τουριστική έκθεση του Βερολίνου σχετικά με το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα – Πτώση έως και 7% στο πρώτο δίμηνο του 2012
 Η 46η Διεθνής τουριστική έκθεση του Βερολίνου μετά από τέσσερις ημέρες έριξε την αυλαία της και οι τουριστικοί παράγοντες της Ελλάδας μετρούν τα …κέρδη τους. Πόσο σημαντική είναι η έκθεση ΙΤΒ? Αρκεί να αναφερθούμε σε μερικούς αριθμούς: 110.791 εμπορικοί επισκέπτες συνάντησαν 11.163 εταιρίες-εκθέτες από 188 χώρες ενημερώθηκαν για όλες τις εξελίξεις του τουριστικού κλάδου. Καταμετρήθηκαν 170.000 επισκέπτες, ενώ στο ITB Kongress Market Trends & Innovations, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο της τουριστικής βιομηχανίας, υποδέχτηκε 14.000 συμμετέχοντες σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και βέβαια τουλάχιστον 6 δις ευρώ σε συμφωνίες και συμβόλαια πραγματοποιήθηκαν στη διάρκειά της… Και η Ελλάδα; Με πικρή γεύση επέστρεψαν οι τουριστικοί παράγοντες και στην Ρόδο είναι η αλήθεια ότι είχαν μαύρα πανιά ως σύμβολο επιστροφής… Μείωση έως 30% στις αφίξεις Γερμανών τουριστών περιμένουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες της Ρόδου την επικείμενη σεζόν, μετά τις επαφές που είχαν με τουρ οπερέιτορς στην έκθεση ITB του Βερολίνου. Αυτή τη φορά οι Ροδίτες ξενοδόχοι και οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού δεν επέστρεψαν αισιόδοξοι για μία καλή τουριστική περίοδο. Φέτος για πρώτη φορά, επικρατεί αβεβαιότητα και απαισιοδοξία.

Πιέσεις
Οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες πιέζουν για μεγάλες μειώσεις στις τιμές των πακέτων, εκμεταλλευόμενοι την κακή εικόνα της χώρας μας και οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι δεν έχουν την ευχέρεια να αρνηθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί το «παιχνίδι» από την αρχή. Ήδη η Air Berlin και η TUI ανακοίνωσαν ακυρώσεις πτήσεων, κάτι που όλοι απεύχονταν να συμβεί. Εννοείται πώς όποια πτήση ακυρώνεται, δεν αναπληρώνεται. Το τι θα γίνει ακριβώς με τις πτήσεις πρόκειται να διευκρινισθεί το επόμενο διάστημα. Όπως διαπιστώθηκε στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου, οι Γερμανοί δεν βλέπουν θετικά την Ελλάδα και αισθάνονται αβεβαιότητα αν θα τηρήσουν οι ξενοδόχοι στο ακέραιο τις υποσχέσεις τους, αν οι υπηρεσίες που θα τους παρέχουν θα είναι ποιοτικές. Επικρατεί γενικότερα ανησυχία και για την ταλαιπωρία των τουριστών από απεργίες ή έκρυθμες καταστάσεις στην Ελλάδα. Κι όσοι έρθουν εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν πακέτα last minute σε πολύ χαμηλές τιμές. Εννοείται βέβαια ότι τέτοια πακέτα προτιμούν συνήθως νεαρά ζευγάρια ή ζευγάρια ηλικιωμένων και όχι οικογένειες, που φέτος θα μείνουν μάλλον μακριά από την Ελλάδα.
 Μείωση
Και τα πρώτα μαντάτα σίγουρα δεν είναι και τα καλύτερα, καθώς μείωση κατά 6,7% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις κυμάνθηκαν στις 360.931 από 386.930 το 2011, ενώ στους περισσότερους προορισμούς δεν παρατηρείται κίνηση λόγω εποχικότητας. Σημαντική πτώση καταγράφεται στην Αθήνα, η οποία το συγκεκριμένο διάστημα παρουσιάζει απώλειες 10,72% (με 243.520 αφίξεις από 272.752 το 2011). Από την άλλη άνοδο 8,92% σημειώνει η Θεσσαλονίκη με 112.397 αφίξεις από 103.189 πέρυσι. Περιορισμένη ήταν η κίνηση και στους άλλους προορισμούς με τη Ρόδο να συγκεντρώνει 1.797 αφίξεις από 6.064 το 2011 (-70,37%), το Ηράκλειο 3.200 από 3.818 (-16,19), ενώ η Κως εφέτος δεν είχε αφίξεις σε αντίθεση με το περσινό διάστημα που είχε 1.044 επισκέπτες.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου